Prima pagină
Situație extremă la Stănița: fântâni cu nitriți, turbidități și oxidabilitate peste limite. „Stau cu sabia deasupra capului!“
■ DSP și Agenția de Mediu au monitorizat situația alimentării cu apă în satele Stănița, Chicirea, Ghidion, Poienile Oancei, Todireni, Veja și Vlădicele ■ din cinci fântâni publice, trei au un conținut prea ridicat de nitriți, iar o a patra turbidități neadmise și o oxidabilitate peste limitele normale ■ „Oamenii merg să ia apă pentru vite cu parul lângă ei. E o tensiune foarte mare în comunitate”, spune primarul Laurențiu Todireanu ■
Am primit la redacție un telefon de la Vasile Postolache, un nemțean care lucrează în Italia. Întors din concediu, acesta se arată extrem de revoltat de faptul că atât timp cât a stat acasă, la socri, în satul Veja, comuna Stănița, timp de câteva săptămâni nu a avut apă nici să se spele. Situația nu-i nouâ, de ani și ani, comunitatea confruntându-se cu această problemă.
„Am avut surpriza ca timp de trei săptămâni să nu avem de unde lua apă, pentru că era interzis de către primărie extragerea din fântână. Socrii mei sunt disperați că nici acum nu au de unde lua o găleată de apă. Le mor vitele pe câmp de sete. Nu au o găleată de apă să spele rufe sau să toarne în WC-uri. Comuna e împărțită în două: unii îl hulesc pe primar că nu face nimic să aibă oamenii apă, alții spun că cei de la AUR l-au reclamat.
Am sunat la primărie, mi-a răspuns o doamnă și mi-a spus că domnul primar ne transmite că nici în perioada următoare nu vom avea apă. Eu aș vrea să investesc și să forăm o fântână în curtea socrilor mei, dar nu știu ce trebuie să facem. Oricum va fi revoltă mare, oamenii nu mai suportă această situație”, a declarat, pentru „Monitorul”, Vasile Postolache.
Directorul DSP Neamț, Radu Firăstrău, confirmă situația gravă de la Stănița și spune că instituția nu poate să dea drumul consumului de apă, atâta timp cât ea nu este potabilă. „În cadrul monitorizărilor de audit a surselor de apă destinate consumului uman de pe domeniul public al comunei Staniță au fost prelevate probe din 5 fantani publice din comună (în luna iulie – n.r.).
Întrucât apa este nepotabilă din punct de vedere chimic și/sau bacteriologic, conform Ordonanței nr. 7/2023, a fost interzis consumul acesteia. Toate probele analizate au fost neconforme din punct de vedere bacteriologic. La apa din 3 fantâni s-au inregistrat valori crescute de azotați (nitrați). La o a patra fantână este crescută turbiditatea și oxidabilitatea.
De asemenea, în urma unui control, prin care a fost verificată funcționarea rețelei de apă din Stanița, inspectorii sanitari din cadrul DSPJ Neamț au interzis primăriei distribuția apei de la cele 2 sisteme de aprovizionare existente, deoarece sunt neautorizate sanitar și nu îndeplinesc condițiile de igienă, conform legislației sanitare în vigoare.
Comuna Stănița, reprezentată prin primar, a fost sancționată cu amendă, pentru absenţa autorizaţiei sanitare de funcţionare pentru obiectivele ce desfăşoară activităţi cu risc pentru starea de sănătate a populaţiei, supuse procedurii de autorizare sanitară, conform reglementărilor. S-a dispus în urma controlului asigurarea de apă potabilă pentru locuitori, conform prevederilor legislației sanitare în vigoare”, a precizat Radu Firăstrău, directorul DSP Neamț.
Greu de autorizat o sursă de apă
Întrebat fiind care sunt condițiile de autorizare ale unei surse de apă, directorul Radu Firăstrău a menționat prevederile prevăzute în OMS nr. 119/2014, Capitolul III – Norme de igienă pentru fântâni publice și individuale folosite la aprovizionarea cu apă de băut. „Fântâna trebuie amplasată și construită astfel încât să fie protejată de orice sursă de poluare și să asigure accesibilitatea consumatorilor.
Amplasarea fântânilor publice și a fântânilor individuale se face cu respectarea distanței de cel puțin 10 m radial față de orice sursă posibilă de poluare: grajd, cotețe, platforme individuale de colectare a gunoiului de grajd, fose septice vidanjabile, latrine și trebuie să se facă astfel încât să nu afecteze sănătatea populației și mediul. Adâncimea stratului de apă folosit nu trebuie să fie mai mică de 6 m.
Pereții fântânii trebuie astfel amenajați încât să prevină orice contaminare exterioară. Ei vor fi construiți din material rezistent și impermeabil: ciment, cărămidă sau piatră, tuburi din beton. Pereții fântânii trebuie prevăzuți cu ghizduri. Ghizdurile vor avea o înălțime de 70-100 cm deasupra solului și 60 cm sub nivelul acestuia. Ghizdurile se construiesc din materiale rezistente și impermeabile, iar articularea cu pereții fântânii trebuie făcută în mod etanș.
Fântâna trebuie să aibă capac, iar deasupra ei, un acoperiș care să o protejeze împotriva precipitațiilor atmosferice. Scoaterea apei din fântână trebuie să se facă printr-un sistem care să împiedice poluarea ei: găleată proprie sau pompă. În jurul fântânii trebuie să existe o zonă de protecție de 1,5 m, amenajată în pantă, cimentată sau pavată, impermeabilizată contra infiltrațiilor și împrejmuită pentru prevenirea accesului animalelor.
Proiectarea, construcția și amenajarea fântânilor publice sau individuale trebuie efectuate în concordanță cu condițiile specifice locale și cu principiile generale prevăzute la alineatele anterioare”, se mai precizează în declarația directorului DSP, care spune că apa din fântână, pentru a fi folosită în scop potabil, trebuie să corespundă calitativ reglementărilor. Analiza apei din orice fântână este efectuată în laboratorul DSP Neamț, contra cost, la cerere.
„Îmi dau demisia și plec acasă, numai să ne dea voie să dăm apă oamenilor!”
Primarul comunei, Laurențiu Todireanu, este disperat din cauza situației create și s-a adresat tuturor instituțiilor statului, inclusiv prefectului de Neamț, Adrian Niță. „Sunt primar din 2000 și în ultimii 20 de ani, de la o etapă la alta, lucrurile se agravează. Nicăieri pe domeniul public nu mai găsim apă. Pânza freatică a secat. Oamenii au drepate să fie supărați. Începe școala.
Ce se va întâmpla cu toaletele copiilor? Cine-și asumă răspunderea să nu putem da apă măcar de spălat? Nu există nici o perpectivă de rezolvare a problemei. Oamenii au ajuns să spună că vor pune mâna pe par, pentru că le mor vitele de sete. 70% dintre cetățenii care lucrează în străinătate și-au construit case cu toalete și acum nu au apă. Am făcut adrese peste adrese la prefectură și peste tot. O singură dată ne-a fost trimisă apă cu cisterna ISU, dar s-a consumat în câteva ore.
Oamenii folosesc apa plată pentru gătit, dar pentru restul nevoilor ce să facă? Și ieri, 24 august, am fost la ApaVital Iași și am depus a nu știu câta cerere de a cumpăra apă de la ei. Ar putea să-mi dea din rețeaua care alimentează comuna Boghicea, dar am înțeles că nici acolo nu este încă autorizată. Ce s-a rezolvat dacă am fost amendat de DSP și Agenția de Protecție a Mediului cu câte 40.000 de lei, suma înjumătățindu-se pentru că am achitat-o în 2 săptămâni?! Stau cu sabia deasupra capului. Oamenii merg să ia apă pentru vite cu parul lângă ei. E o tensiune foarte mare în comunitate.
Le-am spus și celor de la AUR, care-i instigă pe oameni la revoltă, că și mâine sunt gata să plec acasă dacă li se permite cetățenilor să ia apă din fântâni, iar nouă să le-o distribuim prin rețeaua noastră. Sunt conștient că risc să mă lege. Nimeni nu înțelege cât de disperată e situația”, a declarat primarul Todireanu, care spune că la fiecare solicitare proiectanții îi cer alte și alte aprobări, până și de la Poliția Rutieră, pentru că o eventuală conductă de la Boghicea ar urma să subtraverseze un drum. _
-
Actualitate18 ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
”Lebăda neagră” Călin Georgescu își adjudecă județul Neamț
-
Actualitate2 săptămâni,
Cine a câștigat alegerile prezidențiale la Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Proiect european în valoare de 1,5 milioane de euro
-
Prima paginăo săptămână,
Îngrijorări majore în sistemul de Sănătate
-
Actualitate2 săptămâni,
Alegeri prezidențiale 2024: Ghid complet pentru votanți
-
Prima pagină2 săptămâni,
Cultura Cucuteni, cea mai importantă civilizaţie preistorică europeană. Simpozion internațional la Piatra-Neamț
-
Prima pagină2 săptămâni,
Elena Lasconi pare să-i fi spulberat visurile prezidențiale ale lui Mircea Ciolacu