Contactează-ne

Actualitate

Situaţie de neconceput la o instanţă de judecată

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ din 11 posturi, ocupate efectiv sînt doar trei ■ de pe 4 mai, o judecătoare a intrat în concediu de maternitate ■ n-au fost operate detaşările acceptate la Roman de magistraţi de la Podul Turcului, Moineşti şi Curtea de Apel Bacău ■ a fost lansată o petiţie pentru rezolvarea crizei de personal din Justiţie ■

Un comunicat de presă remis jurnaliştilor de către conducerea Judecătoriei Roman prin Biroul Informaţii şi Relaţii Publice, care este semnat de către Alina Mihaela Niţă, anunţă situaţia de neconceput şi impasul în care a intrat instituţia rămasă fără magistraţi, din diverse cuaze.

Între ele numărîndu-se pensionări, concedii de maternitate, decese sau posturi blocate. În acest context, a fost precizat faptul că, în regim de urgenţă, sînt necesare de restrîngere a activităţii instanţei din municipiul de la malurile Moldovei şi Siretului. Comunicatul a fost emis în data de 10 mai 2021.

„Schema Judecătoriei Roman cuprinde 11 posturi, din care două în materie penală şi nouă posturi în materie non-penală. La data de 1 ianuarie 2021, stocul de dosare penale nesoluţionare era de 4.320, iar în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie au mai fost înregistrate 1.728 de dosare civile, din care de soluţionat în perioada 1 ianuarie – 3 aprilie 6.048 dosare, fiind soluţionate doar 1.162 non-penale. În perioada 1 ianuarie – 30 aprilie, au participat la şedinţe în materie civilă doar trei judecători definitivi şi un judecător stagiar, care are competenţe limitate, precum şi un judecător delegat de la Tribunalul Neamţ.

Începînd cu data de 4 mai 2021, din cele nouă posturi mai sînt ocupate doar două posturi, cu judecători definitivi şi un post de judecător stagiar (pentru că din această dată a intrat în concediu de maternitate şi ulterior de creştere a copilului, judecătoarea Alina Iştoc – n.r.). La data de 1 mai au rămas de soluţionat 4.886 de dosare, la care se adaugă şi dosarele nou intrate. Pentru buna gestionare a cauzelor s-ar impune ocuparea prin delegate/detaşare a cel puţin încă trei posturi“, precizează judecătoarea Alina Mihaela Niţă.

Comunicatul de presă evidenţiază şi faptul că au fost respinse de către Consiliul Superior al Magistraturii două solicitări de detaşare a tot atîţia magistraţi de la Judecătoria Ploieşti şi Botoşani, în data de 11 martie. În această perioadă, deşi au acceptat detaşarea la Roman trei judecători de la Judecătoria Podul Turcului, Judecătoria Moineşti şi unul de la Curtea de Apel Bacău, ele nu au fost încă aprobate.

Petiţie on-line, pentru rezolvarea problemei

Comunicatul mai aratăcă că un judecător, Constantin Chiriluţă, are o „încărcătură“ de 777 dosare, avînd în pronunţare 377 hotărîri numai din anul 2021. Judecătoarea Pavlovici are o încărcătură de 7.425 puncte de complexitate, iar Alina Mihaela Niţă 8.107 puncte.

Toate acestea în condiţiile în care o hotărîre a Consiliului Superior al magistraturii, 945 din 2010, reglementează o încărcătură de 5.097 puncte pentru un judecător. „Judecătoarele Cristina Pavlovici şi Alina Niţă au preluat la 1 ianuarie un stoc de 800 dosare, la care se adaugă dosarele repartizate ca urmare a desfinţării unui alt complet (unul cauzat de decesul judecătoarei Simona Cijenschi ca urmare a unui anevrism cerebral – n.r.).

Cea mai mare parte a dosarelor sînt într-un stadiu avansat de judecată , fiecare şedinţă necesitînd un studiu atent, pentru evitarea unor erori judiciare. Personaul auxiliar de specialitate se confruntă cu aceleaşi probleme de supraîncărcare. Printr-un Raport de evaluare profesională din 5 mai, s-a constatat indicele ridicat al stresului profesional, al anxietăţii personalului, din cauza epuizării profesionale.

Astfel, se are în vedere starea excepţională de la Judecătoria Roman. În măsura în care nu se va trece la delegarea altor magistraţi, judecătorii instanţei romaşcane iau în considerare adoptarea imediată a unor măsuri eficiente, prin restrîngerea activităţii şi amînarea judecării cauzelor care nu reclamă urgenţe“, se mai spune în comunicatul de presă al Judecătoriei Roman. Acelaşi magistrat nota pe pagina de socializare faptul că în României 300 posturi de magistraţi sînt vacante la instanţe, unele avînd un grad de ocupare sub 50%, nu ca la Roman.

În acest sens a fost lansată şi o petiţie on-line prin care se solicită Consiliului Superior al Magistraturii rezolvarea crizei de personal din Justiţie şi urgentarea procedurii legislative de organizare a consursurilor de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii. Respectiva petiţie este susţinută de judecătorii din ţară, deoarece este necesară deblocarea concursurilor de ocupare a posturilor de magistraţi, ţinînd cont de faptul că din anul 2019 forul amintit, Consiliul Superior al Magistraturii, nu a organizat niciun concurs de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, în ciuda faptului că această categorie profesională se confruntă cu un volum uriaş de muncă şi în condiţile în care organigramele au un grad redus de ocupare a schemelor.

„Scopul acestei petiţii este să grăbească actul de justiţie. Instanţele primesc ceri de urgentare a redactării hotărîrilor atunci cînd termenul de redactare depăşeşte 30 de zile“, se spune în petiţia amintită. Soluţia este aşteptată de la Curtea Constituţională a României, care este chemată să urgenteze procedurile legale de organizare a concursurilor, susţinînd că este în interersul general al societăţii să se înfăptuiască un act de justiţie corect şi prompt.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Undă verde în procesul unui traficant de arme

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ judecătorii nemţeni au pus punct procedurii de Cameră preliminară, iar judecata intră în linie dreaptă ■ inculpatul a scos la vînzare un Kalaşnikov, muniţie şi o grenadă pentru 1.500 de euro ■ el ascunsese totul într-o groapă, la Cluj, dar nu a mai găsit locul ■

Magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ au pus punct procedurii de Cameră preliminară şi au dispus începerea procesului în care Gheorghiţă Purice, de 28 de ani, din Borleşti, a fost inculpat pentru infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

„În temeiul art. 346 alin. 1 Cod procedură penală, constată legalitatea sesizării instanţei cu Rechizitoriul nr. 51/D/P/2020 din 16.07.2021 al D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamţ, prin care a fost trimis în judecată inculpatul P G pentru săvîrşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor în formă continuată, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi art. 35 Cod penal (2 acte materiale), cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal (2 fapte). Dispune începerea judecăţii în dosarul nr. 1729/103/2021, privind pe inculpatul P G.“, conform instanţei.

Cercetările în acest caz au stabilit că bărbatul a intrat în posesia unei arme Kalaşnikov (AK 47), două încărcătoare, 63 de cartuşe şi o grenadă defensivă, undeva în perioada 2012 – 2013. Le-ar fi achiziţionat de la Bucureşti, iar de acolo s-a deplasat la Cluj, cu marfa la el, a ales un teren viran, a săpat o groapă, ascunzînd arma, încărcătoarele, cartuşele şi grenada. O vreme nu s-a mai întîmplat nimic, dar la începutul lunii august 2020, Purice a plecat la Bucureşti. A căutat un cumpărător, l-a găsit, dar era un investigator sub acoperire, înţelegîndu-se pentru 1.500 de euro.

Pe 16 august 2020, nemţeanul a mers la Cluj, iar la adăpostul întunericului a căutat locul unde îngropase „comoara“, dar se pare că între timp peisajul s-a schimbat şi nu a mai dat de groapa în care avea marfa. Aceasta a fost decoperită recent de un clujean, a fost predată autorităţilor, astfel că ancheta s-a finalizat cu punerea sub acuzare. Pe 27 mai 2021 a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunalul Neamţ cu propunere de arestare preventivă, măsură care a fost admisă, ulterior fiind prelungită succesiv.

Purice nu este uşă de biserică, în mai 2009, cînd avea numai 17 ani, fiind condamnat la 4 ani de închisoare pentru omor. Fapta a avut loc pe 16 octombrie 2008. Minorul locuia sub acelaşi acoperiş cu părinţii, sora mai mare şi soţul acesteia, Constantin Marin, care avea 43 de ani. Între adolescent şi cumnat exista o stare conflictuală mai veche legată de faptul că Marin stătea în casa socrilor şi nu fusese în stare să aibă propria lui locuinţă. În ziua crimei a izbucnit iar un scandal, Purice reproşîndu-i din nou cumnatului că nu are grijă de sora lui, că el este „măritat“ şi nu însurat atît timp cît stă în casa lor. Marin a abandonat cearta şi s-a dus la culcare. Viitorul criminal a rămas în bucătăria de vară cu tatăl lui.

La o vreme cei doi s-au luat la ceartă, din cauza faptului că tatăl nu-l lăsase să-i arate cumnatului unde îi este locul. Marin s-a trezit din cauza gălăgiei şi a ieşit să vadă ce se întîmplă. A mers în bucătăria de vară, iar cînd minorul a dat cu ochii de el şi-a amintit de vechile animozităţi. A înşfăcat un cuţit şi l-a lovit o singură data, în zona toraco-abdominală, victima decedînd în scurt timp. Înainte de venirea oamenilor legii Purice a spus că pleacă să se predea, dar s-a oprit la un bar, acolo unde a şi fost găsit de anchetatori.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Adresabilitate scăzută la centrele de vaccinare din Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ primarul municipiului le cere romaşcanilor să se prezinte la cele trei centre de vaccinare ■ DSP intenţionează reanalizarea programului acestora ■

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, a început conferinţa săptămînală de presă, de vineri, 17 septembrie printr-un nou apel adresat romaşcanilor neimunizaţi anti Covid, de a se prezenta la cele trei centre de vaccinare, atrăgînd atenţia asupra virulenţei cu care atacă varianta Delta, în cel de-al patrulea val dezlănţuit în această toamnă.

„Aş vrea să încep conferinţa de presă de astăzi (17 septembrie n.r) cu rugămintea şi îndemnul adresat romaşcanilor şi nu numai, de a se vaccina, în cele trei centre de imunizare: cel fix de la Colegiul Miron Costin, cel de la Piaţa Centrală şi centrul drive- thru, din parcarea de la Roman Centre Value, centre care îşi menţin, deocoamdată, acelaşi program.

Există, însă, o analiză la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, referitoare la posibilitatea unei reaşezări a programului avînd în vedere adresabilitatea foarte mică din ultimele săptămîni şi ţinînd cont de faptul că, în condiţiile în care la aceste centre se vaccinează doar cîteva persoane, zilnic, costurile salariale sînt extrem de ridicate şi consumă foarte multe resurse din bugetul Ministerului Sănătăţii.

De aceea îndemn pe romaşcani să se vaccineze, cu atît mai mult cu cît a început şcoala şi noua tulpină a virusului -Delta- este mult mai agresivă şi contagioasă, iar gravitatea cazurilor este mai mare. Vaccinul este gratuit, aşa cum se ştie, şi e bine să fim mai precauţi cu sănătatea noastră”, a precizat primarul Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Actualitate

Criza apei: Primăria pune tunurile pe Apa Serv şi CJ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Romanul a rămas în 2021 peste 20 de zile fără apă din cauza avarilor majore ■ pierderile au fost substanţiale şi sînt plătite de noi toţi ■ reprezerntanţii Primăriei Roman s-au întâlnit cu şefii Apa Serv ■ s-au stabilit, de principiu, obligaţiile asumate de companie şi de municipalitate, ca proprietară a reţelelor de distribuţie ■ primarul susţine că Romanul a fost discriminat la rectificarea bugetară, pentru că a primit din partea Consiliului Judeţean zero lei, asta în timp ce la Tîrgu Neamţ s-au alocat 27 milioane lei ■

Conform monitorizării realizate de Direcţia Tehnică din Primăria Roman în cursul anului 2021 romaşcanii au avut întreruptă apa, din cauza avariilor, timp de 20 de zile, cu neplăcerile respective şi cu pierderile aferente suportate indirect de către noi, toţi. Urmare a numeroaselor avarii apărute la Roman în ultima vreme, la solicitatea Primăriei Roman joi, 16 septembrie, s-a organizat o întîlnire cu managementul companiei ApaServ, pentru a se pune cărţile pe masă şi a se vedea concret care sînt obligaţiile asumate atît de operator, cît şi de municipalitate.

În conferinţa de presă de vineri, 17 septembrie, primarul municipiului Roman a prezentat jurnaliştilor principalele concluzii ale întîlnirii de lucru amintite. ” Întîlnirea am convocat-o ca urmare a multiplelor avarii apărute la Roman în ultima vreme, începînd cu cea de pe strada Tineretului. Am fost asiguraţi de conducerea companiei că, la momentul reluării furnizării cu apă, după remedierea avariilor, s-a ţinut cont de presiunea graduală, cerută de normele tehnice şi cu toate acestea reţeaua a cedat, ducînd la acele avarii, în lanţ.

La discuţiile avute reprezentanţii companiei au venit cu o listă de 8 priorităţi, asumate de ei. E vorba de: partea de captare pe tronsoanele 1 şi 2, reabilitarea tronsonului din zona Autogării, înlocuirea conductelor de transport din zona Anton Pann, înlocuirea reţelei din zona Libertăţii( Femina n.r), unde a avut loc una din avariile grele de săptămîna anterioară şi înlocuirea căminelor cu vană de la staţia de repompare 1 şi 2, cele două rezervoare avînd nevoie de vane şi debitmetre, precum şi efectuarea sectorizării în patru puncte.

În urma discuţiilor avute am constatat, însă că priorităţile lor diferă de ale noastre, pentru că, în timp ce compania e interesată de reţeaua de aducţiune, pe partea de rezervă, noi sîntem interesaţi de partea de sectorizare şi înlocuire a reţelelor pentru a se putea izola partea cu avarii şi pentru ca debitmetrele să indice zonele cu pierderi. În urma discuţiilor am reuşit, însă, să convenim modul de lucru al fiecărei părţi în perioada următoare.

Astfel s-a stabilit ca ApaServ să intervină în zona de captare de la Pildeştri, unde am fost informaţi că s-a demarat deja procedura de achiziţie a materialelor. Apoi se va înlocui conducta de pe strada Libertăţii, unde există, aşa cum s-a văzut, o problemă majoră” a declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Romanul discriminat, pe criterii politice

Primăria Roman şi-a asumat investiţii în partea de sectorizare, unde deja a făcut această operaţie în câteva zone, respectiv în Cartierul Muncitoresc, în cartierele Favorit, Lipovenesc, Nicolae Bălcescu, Danubiana şi Dedeman -Gară. „Viitoarele lucrări de sectorizare se vor realiza din fonduri ale bugetului local.

Compania ne-a informat că va face anul acesta proiectul de înlocuire a reţelelor din strada Anton Pann, urmînd ca în 2022 să se treacă la efectuarea lucrării propriu-zise. La Staţia de repompare 1 şi 2 însă există probleme în sensul că nu există fonduri pentru realizarea investiţiei anul acesta.

Noi am solicitat întrunirea CA al companiei şi luarea unor decizii care să fie supuse aprobării conducerii Consiliului Judeţean, în subordinea căruia se află ApaServ, pentru ca cele 8 priorităţi asumate de companie să şi poată fi rezolvate. în cel mai scurt timp posibil” , a declarat primarul Leonard Achiriloaei. Acesta a reamintit şi faptul că Primăria Roman ar urma să primească o redevenţă de 1, 9 milioane lei, sumă pe care doreşte să o investească în totalitate în înlocuirea de reţele.

Primarul a spus că ApaServ a realizat lucrări în Roman de doar 830 mii lei, în zona Toma Stelian, Favorit, Roman-Muşat, Ştefan cel Mare. „Noi am insistat să se găsească resurse pentru că am reamintit faptul că Primăria a reuşit înlocuirea a 35% din aceste reţele în zonele: Petru Rareş, cartier Nicolae Bălcescu, Cuza Vodă şi zonele adiacente, în valoare de 2,8 milioane lei, cofinanţare a proiectului european, prin PID. Şi prin Administraţia Fondului de Mediu s-au realizat investiţii de 1,3 milioane în cartierul Nicolae Bălcescu, tot prin cofinanţare. Compania a realizat investiţii la Roman la Staţia de Epurare şi pe zona de canalizare. Am atras atenţia că nimeni nu stă pe roze cu fondurile şi e de datoria lor să meargă la conducerea CJ să prezinte situaţia.

Am arătat faptul că la ultima rectificare bugetară Romanul a primit zero lei, în timp ce la Tîrgu Neam s-a alocat suma de 1,2 milioane, din cota 6% care ar fi trebuit distribuită echitabil. De altfel, încă de la începutul anului am solicitat CJ fonduri pentru Spitalul Municipal, în vederea reabilitării Policlinicii, ştiut fiind că Romanul a dus greul în timpul pandemiei de coronavirus şi că acest spital asigură, în mod curent, de ani de zile îngrijirea a peste 200.000 de nemţeni, care locuiesc în Zona Metropolitană”, a mai precizat primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Trending