Contactează-ne

Actualitate

Situaţie de neconceput la o instanţă de judecată

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ din 11 posturi, ocupate efectiv sînt doar trei ■ de pe 4 mai, o judecătoare a intrat în concediu de maternitate ■ n-au fost operate detaşările acceptate la Roman de magistraţi de la Podul Turcului, Moineşti şi Curtea de Apel Bacău ■ a fost lansată o petiţie pentru rezolvarea crizei de personal din Justiţie ■

Un comunicat de presă remis jurnaliştilor de către conducerea Judecătoriei Roman prin Biroul Informaţii şi Relaţii Publice, care este semnat de către Alina Mihaela Niţă, anunţă situaţia de neconceput şi impasul în care a intrat instituţia rămasă fără magistraţi, din diverse cuaze.

Între ele numărîndu-se pensionări, concedii de maternitate, decese sau posturi blocate. În acest context, a fost precizat faptul că, în regim de urgenţă, sînt necesare de restrîngere a activităţii instanţei din municipiul de la malurile Moldovei şi Siretului. Comunicatul a fost emis în data de 10 mai 2021.

„Schema Judecătoriei Roman cuprinde 11 posturi, din care două în materie penală şi nouă posturi în materie non-penală. La data de 1 ianuarie 2021, stocul de dosare penale nesoluţionare era de 4.320, iar în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie au mai fost înregistrate 1.728 de dosare civile, din care de soluţionat în perioada 1 ianuarie – 3 aprilie 6.048 dosare, fiind soluţionate doar 1.162 non-penale. În perioada 1 ianuarie – 30 aprilie, au participat la şedinţe în materie civilă doar trei judecători definitivi şi un judecător stagiar, care are competenţe limitate, precum şi un judecător delegat de la Tribunalul Neamţ.

Începînd cu data de 4 mai 2021, din cele nouă posturi mai sînt ocupate doar două posturi, cu judecători definitivi şi un post de judecător stagiar (pentru că din această dată a intrat în concediu de maternitate şi ulterior de creştere a copilului, judecătoarea Alina Iştoc – n.r.). La data de 1 mai au rămas de soluţionat 4.886 de dosare, la care se adaugă şi dosarele nou intrate. Pentru buna gestionare a cauzelor s-ar impune ocuparea prin delegate/detaşare a cel puţin încă trei posturi“, precizează judecătoarea Alina Mihaela Niţă.

Comunicatul de presă evidenţiază şi faptul că au fost respinse de către Consiliul Superior al Magistraturii două solicitări de detaşare a tot atîţia magistraţi de la Judecătoria Ploieşti şi Botoşani, în data de 11 martie. În această perioadă, deşi au acceptat detaşarea la Roman trei judecători de la Judecătoria Podul Turcului, Judecătoria Moineşti şi unul de la Curtea de Apel Bacău, ele nu au fost încă aprobate.

Petiţie on-line, pentru rezolvarea problemei

Comunicatul mai aratăcă că un judecător, Constantin Chiriluţă, are o „încărcătură“ de 777 dosare, avînd în pronunţare 377 hotărîri numai din anul 2021. Judecătoarea Pavlovici are o încărcătură de 7.425 puncte de complexitate, iar Alina Mihaela Niţă 8.107 puncte.

Toate acestea în condiţiile în care o hotărîre a Consiliului Superior al magistraturii, 945 din 2010, reglementează o încărcătură de 5.097 puncte pentru un judecător. „Judecătoarele Cristina Pavlovici şi Alina Niţă au preluat la 1 ianuarie un stoc de 800 dosare, la care se adaugă dosarele repartizate ca urmare a desfinţării unui alt complet (unul cauzat de decesul judecătoarei Simona Cijenschi ca urmare a unui anevrism cerebral – n.r.).

Cea mai mare parte a dosarelor sînt într-un stadiu avansat de judecată , fiecare şedinţă necesitînd un studiu atent, pentru evitarea unor erori judiciare. Personaul auxiliar de specialitate se confruntă cu aceleaşi probleme de supraîncărcare. Printr-un Raport de evaluare profesională din 5 mai, s-a constatat indicele ridicat al stresului profesional, al anxietăţii personalului, din cauza epuizării profesionale.

Astfel, se are în vedere starea excepţională de la Judecătoria Roman. În măsura în care nu se va trece la delegarea altor magistraţi, judecătorii instanţei romaşcane iau în considerare adoptarea imediată a unor măsuri eficiente, prin restrîngerea activităţii şi amînarea judecării cauzelor care nu reclamă urgenţe“, se mai spune în comunicatul de presă al Judecătoriei Roman. Acelaşi magistrat nota pe pagina de socializare faptul că în României 300 posturi de magistraţi sînt vacante la instanţe, unele avînd un grad de ocupare sub 50%, nu ca la Roman.

În acest sens a fost lansată şi o petiţie on-line prin care se solicită Consiliului Superior al Magistraturii rezolvarea crizei de personal din Justiţie şi urgentarea procedurii legislative de organizare a consursurilor de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii. Respectiva petiţie este susţinută de judecătorii din ţară, deoarece este necesară deblocarea concursurilor de ocupare a posturilor de magistraţi, ţinînd cont de faptul că din anul 2019 forul amintit, Consiliul Superior al Magistraturii, nu a organizat niciun concurs de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, în ciuda faptului că această categorie profesională se confruntă cu un volum uriaş de muncă şi în condiţile în care organigramele au un grad redus de ocupare a schemelor.

„Scopul acestei petiţii este să grăbească actul de justiţie. Instanţele primesc ceri de urgentare a redactării hotărîrilor atunci cînd termenul de redactare depăşeşte 30 de zile“, se spune în petiţia amintită. Soluţia este aşteptată de la Curtea Constituţională a României, care este chemată să urgenteze procedurile legale de organizare a concursurilor, susţinînd că este în interersul general al societăţii să se înfăptuiască un act de justiţie corect şi prompt.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending