Contactează-ne

Actualitate

Situaţie de neconceput la o instanţă de judecată

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ din 11 posturi, ocupate efectiv sînt doar trei ■ de pe 4 mai, o judecătoare a intrat în concediu de maternitate ■ n-au fost operate detaşările acceptate la Roman de magistraţi de la Podul Turcului, Moineşti şi Curtea de Apel Bacău ■ a fost lansată o petiţie pentru rezolvarea crizei de personal din Justiţie ■

Un comunicat de presă remis jurnaliştilor de către conducerea Judecătoriei Roman prin Biroul Informaţii şi Relaţii Publice, care este semnat de către Alina Mihaela Niţă, anunţă situaţia de neconceput şi impasul în care a intrat instituţia rămasă fără magistraţi, din diverse cuaze.

Între ele numărîndu-se pensionări, concedii de maternitate, decese sau posturi blocate. În acest context, a fost precizat faptul că, în regim de urgenţă, sînt necesare de restrîngere a activităţii instanţei din municipiul de la malurile Moldovei şi Siretului. Comunicatul a fost emis în data de 10 mai 2021.

„Schema Judecătoriei Roman cuprinde 11 posturi, din care două în materie penală şi nouă posturi în materie non-penală. La data de 1 ianuarie 2021, stocul de dosare penale nesoluţionare era de 4.320, iar în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie au mai fost înregistrate 1.728 de dosare civile, din care de soluţionat în perioada 1 ianuarie – 3 aprilie 6.048 dosare, fiind soluţionate doar 1.162 non-penale. În perioada 1 ianuarie – 30 aprilie, au participat la şedinţe în materie civilă doar trei judecători definitivi şi un judecător stagiar, care are competenţe limitate, precum şi un judecător delegat de la Tribunalul Neamţ.

Începînd cu data de 4 mai 2021, din cele nouă posturi mai sînt ocupate doar două posturi, cu judecători definitivi şi un post de judecător stagiar (pentru că din această dată a intrat în concediu de maternitate şi ulterior de creştere a copilului, judecătoarea Alina Iştoc – n.r.). La data de 1 mai au rămas de soluţionat 4.886 de dosare, la care se adaugă şi dosarele nou intrate. Pentru buna gestionare a cauzelor s-ar impune ocuparea prin delegate/detaşare a cel puţin încă trei posturi“, precizează judecătoarea Alina Mihaela Niţă.

Comunicatul de presă evidenţiază şi faptul că au fost respinse de către Consiliul Superior al Magistraturii două solicitări de detaşare a tot atîţia magistraţi de la Judecătoria Ploieşti şi Botoşani, în data de 11 martie. În această perioadă, deşi au acceptat detaşarea la Roman trei judecători de la Judecătoria Podul Turcului, Judecătoria Moineşti şi unul de la Curtea de Apel Bacău, ele nu au fost încă aprobate.

Petiţie on-line, pentru rezolvarea problemei

Comunicatul mai aratăcă că un judecător, Constantin Chiriluţă, are o „încărcătură“ de 777 dosare, avînd în pronunţare 377 hotărîri numai din anul 2021. Judecătoarea Pavlovici are o încărcătură de 7.425 puncte de complexitate, iar Alina Mihaela Niţă 8.107 puncte.

Toate acestea în condiţiile în care o hotărîre a Consiliului Superior al magistraturii, 945 din 2010, reglementează o încărcătură de 5.097 puncte pentru un judecător. „Judecătoarele Cristina Pavlovici şi Alina Niţă au preluat la 1 ianuarie un stoc de 800 dosare, la care se adaugă dosarele repartizate ca urmare a desfinţării unui alt complet (unul cauzat de decesul judecătoarei Simona Cijenschi ca urmare a unui anevrism cerebral – n.r.).

Cea mai mare parte a dosarelor sînt într-un stadiu avansat de judecată , fiecare şedinţă necesitînd un studiu atent, pentru evitarea unor erori judiciare. Personaul auxiliar de specialitate se confruntă cu aceleaşi probleme de supraîncărcare. Printr-un Raport de evaluare profesională din 5 mai, s-a constatat indicele ridicat al stresului profesional, al anxietăţii personalului, din cauza epuizării profesionale.

Astfel, se are în vedere starea excepţională de la Judecătoria Roman. În măsura în care nu se va trece la delegarea altor magistraţi, judecătorii instanţei romaşcane iau în considerare adoptarea imediată a unor măsuri eficiente, prin restrîngerea activităţii şi amînarea judecării cauzelor care nu reclamă urgenţe“, se mai spune în comunicatul de presă al Judecătoriei Roman. Acelaşi magistrat nota pe pagina de socializare faptul că în României 300 posturi de magistraţi sînt vacante la instanţe, unele avînd un grad de ocupare sub 50%, nu ca la Roman.

În acest sens a fost lansată şi o petiţie on-line prin care se solicită Consiliului Superior al Magistraturii rezolvarea crizei de personal din Justiţie şi urgentarea procedurii legislative de organizare a consursurilor de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii. Respectiva petiţie este susţinută de judecătorii din ţară, deoarece este necesară deblocarea concursurilor de ocupare a posturilor de magistraţi, ţinînd cont de faptul că din anul 2019 forul amintit, Consiliul Superior al Magistraturii, nu a organizat niciun concurs de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, în ciuda faptului că această categorie profesională se confruntă cu un volum uriaş de muncă şi în condiţile în care organigramele au un grad redus de ocupare a schemelor.

„Scopul acestei petiţii este să grăbească actul de justiţie. Instanţele primesc ceri de urgentare a redactării hotărîrilor atunci cînd termenul de redactare depăşeşte 30 de zile“, se spune în petiţia amintită. Soluţia este aşteptată de la Curtea Constituţională a României, care este chemată să urgenteze procedurile legale de organizare a concursurilor, susţinînd că este în interersul general al societăţii să se înfăptuiască un act de justiţie corect şi prompt.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Istoria și beneficiile ginului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ginulesteunadintrecelemaipopularebăuturialcooliceșiuzulsăuîndiferite cocktail-uri o face foarte des consumatăvara. Ce știm, însă, despreaceastăbăutură? Cum aapărutșiunde?

 

Ca multaltebăuturialcoolice, șiginul a fostconceput ca un medicament. Aapărutînsecolul al XVII-lea înOlandașiscopulsăuinițial era pentruutilizărimedicinaleîncăutareaunuiremediuîmpotrivaproblemelor digestive șirenale. Se elabora cu orz, secarășiporumb, pentruaadăuga ulterior ienupăr. Unelesursevorbescînsădesprefaptulcă, însecolul 12, niștecălugăriitalieni au fostprimii care au obținut o băuturăasemănătoareginului, cu care doreausătrateze – fărăsucces – ciumabubonică.

 

Ginul a fostfoarte popular înrândulsoldațilorșifolositînmulterăzboaie, fiindnumit „curajulolandez”, pânăcând a ajunsîncele din urmăînarmatabritanică, iarsoldațilorenglezi le-a plăcutatât de mult, încât au dusaceastăbăuturăîn Anglia. Nu a duratmultpânăcândcurtearegală a aflatdespreaceastașiapoipopularitateasa a începutsăcreascăpână la nivelulîn care a existat o penurieînproducțiasași, pentru a ținepasul cu cererea, calitatea a începutsăscadă. Uneori a fostchiarnecesarsă se adaugezahărpentru a-iîmbunătăți aroma. Ulterior a fostcreată o lege care dicteazăcăpentru a produce sau a vinde gin estenecesarsă se dețină un permisși o persoanăpoateaveadoarunuldintreceledouă, adică, dacăpermisul de producțieesteacordat, permisul de vânzare nu va fi acordatșiviceversa.

 

William al III-lea de Oraniaainterzisconsumul de distilate non-britanice. Înlocsăîiîmpiedicepeenglezisăbea gin, a provocatcreștereadistileriilorilegale. Ceeace, la rândulsău, a provocatrevolte, lupte de stradăși tot felul de problemesocialepe care pictorul William Hogarth (1697-1764) le-a înfățișatîntabloulsăuintitulat Gin Lane în 1751. Însfârșit, așa a creatguvernulenglez o adevăratăcultură a ginuluiprinreglementareaconsumuluișiproducțieiacestuia.

Gin emagoferte

Una dintrecelemaiinteresantecuriozitățiestecăcelebrul gin-tonic este un amestecoriginar din Spania, în special din San Sebastian, din ȚaraBascilor. Înunelepărți ale lumii se numeșteacest cocktail cu numele de gin spaniol. Altesursesusțin, însă, căsoldațiibritanici din India au fostprimii care au adăugatapătonică – sifon cu chinină – în gin, datorităproprietățilorchininei de a lupta cu malaria.

 

O altăcuriozitateconstăîndistilare, deoareceeste de obiceisecretă. Unelemărci au profitat de ocaziepentruaieșiînevidențădatoritădiferențeilorînutilizareatuturortipurilor de tehniciîndistilare.

 

Încele din urmă, o anecdotăinteresantă care se referă la numeleîn sine datează din anul 1714, când prima utilizarescrisă a cuvântului „Gin” a fostgăsităîntr-o carte numită „Fabulaalbinelorsauviciile private șibeneficiilepublice” de Bernard Mandeville. Acelașiautor a scriscănumeleacestei infame băuturi, care provine din boabele de ienupărînlimbagermană, a fostacum, datorităutilizării sale frecvente, prescurtatăînmonosilaba Gin. Se spunecăbritaniciieraupreabețipentru a pronunța „Genever” și de aceea au trebuitsă o abrevieze.

 

Ce forme de elaborareputemgăsi?

 

Găsimdiferitețări dedicate producției sale, celemaireprezentativefiindRegatul Unit al MariiBritanii, Olanda, Statele Unite șiSpania. Înfuncție de țară, detectămunsoisaualtul, deciavemdiferitemoduri de a-l face. Olanda produce soiulolandez, întimpceîncelelaltețărimenționate se produce ginulenglezesc.

 

 • Înceeacepriveșteginulolandez , consideratși ca „Genever” sau „Jenever”, băuturialcooliceslabesuntdistilateîmpreună cu malțultratatșifermentat. Producțiaobținutăesteapoiamestecată cu diferiteelemente cu caracteristiciaromatice. Însfârșit, se distilează din nou, obținându-se astfelun gin cu aproximativ 44 de grade alcool.

 

 • Înceeacepriveșteginulbritanic, principaladiferențăesteutilizareaunuialcoolputernic, redus ulterior, deoarecerestulprocesuluiesteacelași. Este, de asemenea, aromatizatșidistilat. Acest gin estemaiuscatșiatinge 47 de grade alcoolice.

 

Se spunecăînsășiregina-mamăElisabeta I obișnuiasă consume gin tonic, cerând „aduceți-iacesteibătrâneregine un gin”. Și nu consumaunulușor, ci obișnuiasăbeanouăpărți gin, o parte apătonică. Și a murit la vârsta de 102 ani!

 

Dar existăși o altăfigurăfoartelongevivădespre care știm cu toțiicăi-a plăcutginul tonic. Vorbimdespre Winston Churchill care obișnuiasăspună „aceastăcombinație a salvatmaimulteviețidecâttoțimedicii din imperiu”.  Am puteaspuneatuncicăginul tonic prelungeșteviața?

Iatăcâteva din beneficiileginului tonic:

 1. Este digestivșiamelioreazădurerile de stomac

Deșiînunelețări se consumăseara, în Anglia esteluat ca aperitivsauchiardupăprânz. Șiastapentrucă, pelângăfacilitareadigestiei, amelioreazădurerile de stomacși face sădisparăsenzația de greutatedupă o masăcopioasă.

 1. Are proprietăți benefice pentrusănătate

Ginulestefăcut din multeierburinaturale, cum ar fi verbena de lămâie, piper saucoriandru. Ingrediente careraporteazăbeneficiimaripentrusănătateanoastră.

 1. Previneinfecțiileurinareșifavorizeazăfuncționarearinichilor

Dacă, pelângăconsumulunui gin-tonic, se ingereazămultăapăînfiecarezi, vomajutasistemulnostruurinarșirinichiisăfuncționezecorect, evitândinfecțiile legate de acestea.

 1. Este diuretic șiajută la eliminareafluidelor

Ginulconținefructe de ienupăr care suntcunoscutepentruproprietățilelordiuretice, de curățare, relaxanteșitonifiante, care favorizeazăeliminareatoxinelor. Dar conțineșicerealeprecumorzul, care estedigestivșilaxativ, deoareceasigură fibre, favorizând un tranzit intestinal bun, precumșireducereanivelului de colesterolșizahăr din sânge. Au chiarsubstanțenumiteinhibitori de protează, care ajută la combatereacanceruluiîntractuldigestiv.

 1. Oferămaipuținecaloriidecâtaltebăuturialcoolice

Dacă ții o dietă, ai noroc. Trebuie să știți că, pe lângă faptul că oferă mai puține calorii decât alte băuturi alcoolice, ginul tonic nu are grăsimi sau colesterol. Drept urmare, nu te simți vinovat dacă din când în când bei o porție din băutura ta preferată. Desigur, numaiamestecat cu tonic, deoarece cu altebăuturimaidulci, caloriilecrescconsiderabil.

 1. Amelioreazăafecțiunilelombareșimusculare

Datorităputerii sale analgeziceșiantiinflamatorii, ginuleste un bun remediu la domiciliuatuncicândsuferim de dureri de spate lombaresaualtedurerimusculareșiarticulare. De fapt, unuldintrecelemaieficienteremediipopulareesteînmuiereastafidelorîn gin.

 1. Combatetusea, gripașirăcelile

Datorităproprietăților sale antisepticeșiantispastice, îmbunătățeștesănătateasistemului respirator. Evident, dacăsuntembolnavi, nu vomabuza de băutură, daradevărulestecă o bauturamică ne poateajutasăfacemfațăboliimultmai bine.

 

 1. Amelioreazădurerilemenstruale

Remediilebunicii au fostîntotdeauna bine cunoscutepentrueficacitatealor. Poateaiauzit-o pe a ta spunândcăginulestefoarte bun pentruameliorareacrampelormenstruale. Știaubunicileceștiau, cu siguranță!

 1. Celmaieficientremediuîmpotrivamalarieișiscorbutului

Înainte ca medicinasă fi avansat la nivelul de astăzi, resurselepentrucombatereaanumitorbolieraufoartepuține. Cu toateacestea, ginul tonic a devenitcelmaieficientîmpotrivamalarieișiscorbutului, salvând mii de viețiînrăzboișipe mare. Scorbutulestecauzat de un deficit de vitamina C și, prinurmare, englezii au adăugatîntotdeaunapuținălămâieînbăuturalor.

 1. Îmbunătățeștedispoziția

Evident, ieșirea la o băutură cu prieteniiajutăîntotdeaunasă ne deconectăm de rutină, dardacăavemși gin-tonic, cu atâtmaimult. Pelângăîmbunătățireadispoziției, ne ajutăsăuităm de grijipentru o vreme.

Citește știrea

Actualitate

Maratonul vaccinării la Curtea Domnească

Știre publicată în urmă cu

în data de

Începând din acest weekend pe platoul Curții Domnești din Piatra-Neamț va fi organizat un centru mobil de vaccinare. Acesta va funcționa sâmbăta și duminica în intervalul orar 09:00-21:00. Vaccinarea se face fără programare, doar pe baza cărții de identitate sau a certificatului de naștere, în cazul minorilor.

Sunt disponibile în acest centru serurile Phizer și Johnson&Johnson. Persoanele peste 18 ani și cele care sunt la prima doză pot opta între cele două seruri, iar copiii și tinerii care nu au împlinit 18 ani se pot vaccina doar cu serul Phizer. Totodată, în cazul minorilor este necesară prezența unuia dintre părinți care să își dea consimțământul pentru vaccinare.

Centrul va fi organizat pe 3 zone: triaj, vaccinare și supraveghere după administrarea serului. Activitatea se va organiza cu respectarea distanțării, iar în cazul unor reacții adverse se va acorda ajutor medical specializat în condiții de siguranță.

Centrul mobil de vaccinare va fi prezent la Curtea Domnească și în următoarele 2 weekenduri (19- 20 iunie și 26-27 iunie)

Vă informăm că și la centrul de la Liceul Economic „Alexandru Ioan Cuza” din Piatra-Neamț este disponibil acum serul Phizer, vaccinarea fiind posibilă fără programare, în fiecare zi a săptămânii, în intervalul orar 08:00– 20:00.

Citește știrea

Actualitate

Accident cu cinci victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier soldat cu cinci victime s-a produs vineri, 11 iunie, pe DN 15, în comuna Grinţieş. Din primele informaţii a fost vorba despre o coliziune între un autoturism şi o autoutilitară, două persoane fiind transportate la Spitalul Târgu-Neamţ.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințați despre un accident rutier produs pe DN 15,  pe raza comunei Grințieș.

În accidentul rutier au fost implicate un autoturism și o autoutilitară,  în care se aflau cinci persoane.

La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD de la Garda 2 de Intervenție Poiana Teiului și un echipaj cu ambulanță de la SAJ Ceahlău.

În urma accidentului rutier produs au rezultat cinci victime, neîncarcerate. Două victime, doi bărbați de 30 și 36 de ani, ce se aflau în autoturism, au primit îngrijiri medicale la locul evenimentului, ulterior fiind transportate la CPU Târgu Neamț.

Celelalte trei persoane aflate în autoutilitară, au primit îngrijiri medicale la locul evenimentului, refuzând transportul la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor și au curățat/degajat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier.

Traficul rutier a fost blocat pe un sens de deplasare”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending