Contactează-ne

Actualitate

Sistemul medical și gravele lui „boli“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ spitalele sunt sufocate de urgențe ■ medicii, prost plătiți pentru gărzi, acceptă din ce în ce mai greu să lucreze noaptea ■ în România, din circa 18 milioane de locuitori, doar 4,5-5 milioane sunt asigurați ■

Despre anomaliile din sistemul medical românesc și despre cât este acesta de „bolnav” se vorbește de foarte multă vreme, dar decidenții politici niciodată nu au făcut prea multe pentru a îndrepta lucrurile. Doctor Victor Eșanu, vicepreședintele Camerei Federative a Medicilor, la care este afiliat și Sindicatul SINMED, din cadrul Spitalului Roman, explică o parte dintre greșelile care au condus la supraaglomerarea camerelor de gardă, care pun în pericol viitorul sistemului, aflat în prag de colaps.

„Există multe nemulțumiri justificate, de care vorbim de mult timp, dar de care nimeni nu vrea să țină cont. Este vorba în primul rând de obligația medicilor și asistentelor de a asigura continuitatea actului medical, la orice oră din zi și din noapte. Medicii sunt însă foarte prost plătiți tocmai în orele de gardă. Dacă un pompier este chemat să stingă un incendiu noaptea el nu este mai prost plătit ca ziua, pentru că de la el se așteaptă aceeași eficiență și ziua și noaptea.

Din păcate, în România, în sistemul sanitar ora de gardă nu e retribuită măcar la nivelul orei de muncă din programul de bază. O altă hibă a sistemului medical românesc este aceea a faptului că populația, pentru a-și rezolva problemele medicale se adresează spitalelor, în timpul programului de gardă, motivat de faptul că sistemul de urgență este obligat să asigure îngrijirea medicală, indiferent dacă persoana este asigurată sau nu.

În România, din 16-18 milioane de cetățeni, înregistrați scriptic, doar 4,5-5 milioane au asigurări de sănătate. Asta înseamnă că alți 10 milioane de oameni se adresează sistemului medical de urgență, în timpul programului de gardă, unde doctorul e obligat să-i asigure asistență medicală.Așa se face că, fie într-un spital mic, fie într-o clinică universitară, numărul consultațiilor medicale în gărzi poate ajunge la 200-300 persoane, mare parte dintre ele neasigurate.

Iată de ce actul medical din România este din ce în ce mai scump. În gardă medicul este obligat să consulte pacientul, să-i facă analize gratuite și să-i asigure și medicația”, a precizat doctorul Victor Eșanu. Acesta a declarat pentru „Monitorul” că principala cauză a stării de suprasolicitare a medicilor și personalului e anomalia că un medic are două contracte de muncă cu același angajator.

„Acest al doilea document se numește contract de muncă cu timpi parțiali și are niște prevederi absolut incorecte, printre care și nivelul de retribuție a orei de gardă. Acest lucru conduce la apariția altei mari probleme legate de refuzul medicilor, ajunși la o anumită vârstă, de a mai face gărzi. Există din ce în ce mai multe spitale din România, care se confruntă cu lipsa de medici și imposibilitatea de a acoperi gărzile.

Din păcate, în România, guvernele nu s-au implicat să rezolve această problemă, ce va avea consecințe deosebit de grave într-un viitor nu prea îndepărtat. La nivelul anului 2023 existau 22 de categorii de cetățeni, scutiți de obligația de a achita asigurări sociale, din interese electorale”, a mai adăugat medicul Victor Eșanu.

A pomenit și despre greșelile legate de organizarea în România a sistemului de medicină primară, care se confruntă și acesta cu mari greutăți și unde medicii nu și-au primit banii, pe gărzile efectuate la centrele de permanență, din luna octombrie. „Și în sistemul de medicină primară există două sisteme de plată:unul în care medicul de familie este plătit per capita (în funcție de nr. de pacienți înscriși pe listă n.r) și un al doilea pentru alte servicii, cum ar fi imunizările.

În timp ce, în întreaga Europă, centrele de permanență degrevează spitalele, în România, din cauza anomaliilor amintite, ele sunt ocolite de pacienți, care se adresează spitalelor“, a concluzionat dr. Victor Eșanu, care spune că, din păcate, nici medicii tineri nu sunt stimulați să facă gărzi, aceștia preferând să plece în străinătate, în țări în care există viziune asupra politicilor de sănătate publică.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending