Contactează-ne

Prima pagină

Sistemul de reciclare a ambalajelor, noutăți importante

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ conform unei hotărâri de guvern, termenul limită pentru vânzarea produselor ambalate în sticle sau alte ambalaje vizate de SGR, dar care nu au marcajul specific SGR, a fost prelungit cu șase luni ■ aceste produse pot fi vândute până la 31 decembrie 2024 ■ măsura vizează ambalajele primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume între 0,1 litri și 3 litri, utilizate pentru băuturi alcoolice, sucuri, ape minerale și alte băuturi ■

Sistemul de Garanție Returnare (SGR) s-a dovedit, fără discuție, a fi unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale de reciclare din România, care cointeresează populația și o determină să fie foarte atentă cu mediul înconjurător. Au apărut însă noutăți în ceea ce privește aplicabilitatea lui.

Începând cu 9 iunie, Guvernul României a implementat schimbări semnificative în SGR, care afectează modul în care românii reciclează sticlele și dozele de la bere sau alte băuturi non-alcolice. Conform HG 580/2024, termenul-limită pentru vânzarea produselor ambalate în sticle sau alte ambalaje vizate de SGR, dar care nu au marcajul specific SGR, a fost prelungit cu șase luni.

Aceste produse pot fi comercializate până la 31 decembrie 2024, pentru a se vinde toate băuturile aflate în stocuri. Inițial, HG nr. 1074/2021 interzicea introducerea pe piață a produselor comercializate în ambalaje nereutilizabile fără marcajul SGR, după 30 iunie 2024. Însă, solicitările de la firme au determinat Guvernul să revizuiască acest termen, pentru a evita perturbările economice și pentru a oferi mai mult timp pentru adaptarea la noile reglementări.

Ministerul Mediului a subliniat în nota de fundamentare necesitatea de a introduce un termen rezonabil, care să țină cont de realitățile economice și dinamica relațiilor de afaceri din societate. Prelungirea termenului a fost decisă pentru a nu periclita activitatea întreprinderilor și pentru a preveni destabilizarea economiei naționale.

Începând cu 1 ianuarie 2025, va fi interzisă complet vânzarea pe piața din România a sticlelor sau altor ambalaje nereutilizabile care nu au marcajul SGR. Aceasta măsură vizează ambalajele primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume între 0,1 litri și 3 litri, utilizate pentru băuturi alcoolice, sucuri, ape minerale și alte băuturi.

SGR a avut un impact semnificativ de la implementarea sa, cu peste 100 de milioane de ambalaje returnate de consumatori și 10 milioane de euro returnați în urma opririi inițiale a garanției. În ultimele luni, producătorii au pus pe piață un miliard de ambalaje inscripționate corespunzător. În paralel, a apărut, însă, și o problemă legată de modalități prin care românii încearcă să păcălească sistemul.

Pe rețelele de socializare circulă videoclipuri care demonstrează cum sticle nereciclabile pot fi transformate în reciclabile prin lipirea unui cod de bare fals. În același timp, mulți comercianți introduc la raft printre ambalajele inscripționate și din cele neinscripționate, așa încât, dacă cel ce cumpără nu este atent plătește și pentru o sticlă neinscripționată același preț cu una inscripționată, sticlă pe care trebuie s-o arunce la container.

Guvernul a luat măsuri importante pentru a asigura tranziția eficientă la SGR, prelungind termenul pentru vânzarea produselor fără marcaj până la sfârșit de 2024. Această decizie oferă firmelor timpul necesar pentru a se adapta la noile cerințe, asigurând în același timp stabilitatea economică și protejarea mediului prin reciclarea eficientă a ambalajelor. De la 1 ianuarie 2025, toate ambalajele nereutilizabile vândute vor trebui să fie inscripționate cu marcajul SGR, consolidând astfel eforturile de reciclare și protecție a mediului.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending