Contactează-ne

Actualitate

Sistemul de educaţie, grav afectat de pandemie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inspectoratele şcolare fac în permanenţă analize privind pierderile suferite de sistemul de educaţie în aproape cei doi ani de la izbucnirea pandemiei de coronavirus ■ există cel puţin 5 cauze ale declinului sistemului de învăţămînt, legate de lipsa echipamentelor informatice, lipsa de instruire a cadrelor didactice în predarea on-line ■ nu există biblioteci vituale şi nici manuale şcolare digitale ■ mulţi copii sînt afectaţi psihic de izolare ■ directorii de şcoli au probleme în asigurarea suplinirii cadrelor didactice aflate în izolare, în perioada în care se învaţă şi fizic ■ în judeţ, 33 de cadre didactice se află, în prezent, în izolare ■

Unul din domeniile cele mai grav afectate de pandemie rămîne, nu numai în România, ci în întreaga lume, sistemul de educaţie, elevii fiind obligaţi de aproape doi ani să înveţe cînd în sistem on-line, cînd în bănci, cu restricţiile de rigoare.

Inspectorul şcolar general din Neamţ,Mihai Obreja, recunoaşte că acest fenomen reprezintă o preocupare şi pentru colectivele didactice din cele 319 unităţi şcolare nemţene.

“La nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, în cei aproape doi ani de restricţii pandemice s-au făcut în permanenţă analize ale efectelor cauzate de obligativitatea ca în unele perioade elevii să studieze on-line, cu efecte serioase asupra calităţii actului educaţional. Fiecare inspector şcolar are în fişa postului atribuţii de evaluare a acestui tip de pierderi educaţionale.

Cauzele acestor situaţii nedorite sînt legate de cel puţin 5 circumstanţe. Vorbim aici în primul rînd de lipsa echipamentelor informatice, de lipsa în multe zone ale judeţului a conexiunii la Internet a copiilor, în multe localităţi. Un element important este legat şi de lipsa de instruire a cadrelor didactice în predarea on-line. Au fost organizate cursuri de formare a cadrelor didactice pentru acest tip de predare dar nu suficiente, aşa că mulţi dascăli întîmpină dificultăţi în adaptarea la sistemul de predare on-line.

Pe de altă parte nu există încă o platformă de evaluare obiectivă a cunoştinţelor elevilor, lucru reflectat în notele obţinute de copii în cei aproape doi ani de la izbucnirea pandemiei. O altă cauză importantă a degradării  calităţii actului instructiv-educativ este lipsa conţinuturilor digitale. Nu avem o bibliotecă virtuală pusă la punct, nu avem decît cîteva manuale şcolare digitale, total neacoperitoare ale nevoilor de pregătire a elevilor.

Dacă ar exista o astfel de bibliotecă elevii ar putea studia de acasă, din faţa calculatorului pe acest tip de manual, în perioadele de învăţămînt on-line, impuse de rata ridicată de infectare cu virusul SARS Cov 2. Acestea sînt argumentele invocate permanent de conducerea Ministerului Educaţiei în favoarea învăţămîntului cu elevii în bănci”, a declarat inspectorul şcolar general Mihai Obreja.

Greu de suplinit  cadrele didactice aflate în izolare

Mai marele peste învăţămîntul nemţean susţine  că, din fericire, în această săptămînă toate cele 319 unităţi de învăţămînt din judeţul Neamţ funcţionează cu elevii în bănci, în scenariul verde, dar că 33 de cadre didactice şi 84 de elevi se află în izolare, directorii şcolilor trebuind să facă efoturi majore de înlocuire a cadrelor didactice lipsă, cu suplinitori.

Conform unui raport UNICEF în întreaga lume peste 635 milioane de elevi sînt afectaţi de închiderea totală sau parţială a şcolilor. Din acest raport reiese că, mai ales în statele cu venituri mici şi medii ale populaţiei aproximativ 70% dintre copiii de 10 ani nu pot citi sau înţelege un text, ceea ce reprezintă o creştere cu 53% a procentului de dinainte de pandemie.

Potrivit documentului amintit “consecinţele închiderii şcolilor sînt în creştere. Pe lîngă pierderile de învăţare, închiderea şcolilor a avut efecte negative asupra sănătăţii mintale a copiilor, le-a redus accesul la o sursă regulată de alimentaţie şi a condus la sporirea riscului de abuz la care copiii sînt supuşi. Din ce în ce mai multe dovezi arată că pandemia de COVID-19 a generat şi niveluri crescute de anxietate şi depresie în rîndul copiilor şi tinerilor, unele studii arătînd că fetele, adolescenţii şi cei care trăiesc în mediul rural au şanse mai mari să se confrunte cu astfel de probleme.

În intervalul în care şcolile au fost închise, peste 370 de milioane de copii din întreaga lume nu au beneficiat de mesele oferite la şcoală ceea ce pentru unii copii a însemnat pierderea singurei surse sigure de alimente şi nutriţie zilnică”, se mai precizează în studiul amintit dat publicităţii recent de UNICEF.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Culmea filantropiei politice sau cum ne “învaţă” un politician să fim omenoşi de Crăciun

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

De obicei nu critic iniţiativele nimănui, chiar dacă mi se par, unele dintre ele, de-a dreptul penibile. Vorba domnului profesor Nae Ionescu, “omul e singurul animal care se poate rata”, inclusiv, zic eu, prin iniţiative idioate, deci să-i respectăm omului, fie el şi animal politic, această “calitate”.

Dar de această dată am să-mi permit să comentez, evident răutăcios, că nu văd altfel cum, iniţiativa unui om (aşa simte nevoia să se prezinte în primul rând), dar în paralel şi politician, care a reuşit să mă înfurie maxim.

Omul e mai puţin important cum se numeşte sau ce funcţie politică are, iniţiativa e “Nimeni singur de Crăciun”. Şi, în rezumat, la finalul postării puteţi vedea în integralitate mesajul omului cu pricina, spune că ar fi “cel mai frumos cadou” ca de Crăciun să mai facem loc la masa noastră pentru un om singur, citez, “un vecin, un prieten, o rudă”.

Asta-i marea iniţiativă şi chiar nu ştiu cum să o cataloghez: puerilă spre cumplit de idioată sau chiar… o înjurătură pe care omul, în plan secund şi politician, ne-o trânteşte de la obraz.

Adică, mă iertaţi, ce să înţelegem: că noi, românii, suntem, de obicei, nişte nemernici care mâncăm pe “întuneric”, “ascunşi” în casele noastre de Crăciun, Paşte şi… în fiecare zi, şi era nevoie de (i)luminatul om, în plan secund şi politician, ca să ne “gândim” să chemăm pe cineva la masa noastră?!

Nu domnule om, în secundar şi politician, românii nu au nevoie de politicieni, în plan secundar şi oameni, să vină cu astfel de iniţiative. Românii, mereu, au pus un scaun în plus la masă, mereu au pus în plus un blid de mâncare pentru oricine le-a trecut pragul. Şi de Crăciun, şi de Paşte, şi… în fiecare zi.

Aşa-zisa dumneavoastră iniţiativă e de fapt, cel puţin pentru mine, o insultă. Pentru că dumneavoastră se pare că nu ştiţi că românul e omenos de felul lui, nu trebuie să-i ceară nimeni, mai ales un politician, să fie aşa.

Şi vă mai spun ceva: românul pentru care aveţi dumneavoastră această “iniţiativă” face în mod firesc şi repetat ceea ce dumneavoastră “cereţi” acum, fără să se fudulească, fără să ceară ajutor de la presă să-l popularizeze cum a descoperit el “gaura de la covrig”, fără… să mizeze că măreaţa “iniţiativă” îi va mai aduce nişte voturi.

Românul, vă repet că poate înţelegeţi de ce m-aţi necăjit aşa de tare cu “iniţiativa”, a avut mereu o strachină de borş şi o bucată de mămăligă pentru românul de lângă el. Chiar dacă borşul era de lobodă şi.. atât, în vremuri de restrişte.

Asta în vreme ce politicienii, ca dumneavoastră, n-au avut de dat nicio firmitură din cozonacul pe care întingeau ca nişte hapsâni caviarul cumpărat din dările plătite de mâncătorii de mămăligă şi borş de lobodă.

Aşa că domnule politician, iniţiativa dumneavoastră de a ne împărţi noi borşul de lobodă în speranţa că veţi mai primi dumneavoastră nişte voturi ca să aveţi în continuare acces la caviar e chiar insultă. Vă rugăm să vă vedeţi de caviarul dumneavoastră şi să nu îndrăzniţi să ne suflaţi în borşul nostru. Măcar atât.

În rest, puteţi, pentru dumneavoastră, să aveţi iniţiativa de a chema vreun sărac singur la masa dumneavoastră. Şi dacă vreţi măcar să mimaţi că sunteţi sincer şi mai ale demn, nu vă mai fuduliţi prin presă cu “iniţiativa” dumneavoastră.

Că noi, aştia fără iniţiative, rămânem la fel de oameni cum am fost dintotdeauna. Şi la masa noastră are loc mereu oricine. Că, vorba românului, de dinainte de “iniţiativa” dumneavoastră, “unde mănâncă doi, mai poate mânca şi al treilea”.

Chiar, ştiaţi că românii au avut “iniţiativa” asta chiar de dinainte de vă naşte dumneavoastră? Nu v-au aşteptat pe dumneavoastră să-i şcoliţi într-ale omeniei.

 

N.R.: “INIŢIATIVA” în integralitatea ei

 

„NIMENI SINGUR DE CRĂCIUN -o inițiativă a omului Daniel Vasilică Harpa De sărbători, darurile pentru cei dragi sau donațiile pentru cei necăjiți vin în mod natural. Anul acesta, vă propun ă â ț ș îș ă . Fiecare dintre noi are un vecin, un prieten, o rudă pe care o știe singură. Vă rog… să lăsăm de o parte ambițiile, adversitățile sau micile conflicte, și să încercăm, si să reusim, noi, nemțenii, să fim o familie. Ă Ș Ă și să aducem alături de noi un om singur, care i-a pierdut pe cei dragi, care-i are la depărtare sau care poate că nu a știut niciodată ce înseamnă să ai o familie sau prieteni alături. Vă asigur că ar fi – . Haideți să facem fiecare în dreptul nostru ce putem ca nimeni să nu stea singur de Crăciun în acest an. Și să mulțumim lui Dumnezeu că noi… nu suntem singuri pe lume”.

 

Citește știrea

Actualitate

Tânără accidentată în timp ce traversa prin loc nepermis

Știre publicată în urmă cu

în data de

O tânără ce s-a aventurat să traverseze DN 15, dar nu pe o trecere pentru pietoni, a fost victima unui accident rutier, produs miercuri, 7 decembrie. Nedoritul incident a avut loc în localitatea Gâdinţi, iar şoferul implicat, un bătrân de 80 de ani, este anchetat pentru vătămare corporală din culpă.

„La data de 7 decembrie, în jurul orei 12:30, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe Drumul Național 15 D, în localitatea Gâdinți.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 80 de ani, din județul Iași, conducea un autoturism pe sectorul de drum anterior menționat, ar fi acroșat o tânără de 19 ani, din Gâdinți, ce se afla angajat în traversarea străzii, prin loc nepermis.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Dăruind vei dobândi – Și eu sunt voluntar pentru Sfântul Nicolae. Daruri pentru copiii internați

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ personalul SMU Roman și liceenii voluntari de la Seminarul Melchisedec Ștefănescu, la inițiativa preotului unității sanitare, Silviu Petrea, au cumpărat cadouri pentru copiii pe care sărbătoarea Sfântului Nicolae i-a găsit internați

Ziua de Moș Nicolae nu a trecut neobservată de copiii internați în secțiile de Pediatrie și Chirurgie-Ordopedie de la Spitalul Municipal de Urgență Roman, angajații unității și elevii Liceului Teologic Episcop Melchisedec Ștefănescu devenind Moșul cel darnic.

„Îngerii în halate albe, fie ei medici, asistenți, infirmieri sau personal auxiliar, s-au alăturat într-un gest de omenie, călăuziți de preotul Silviu Petrea, slujitor al capelei spitalului și în același gând bun cu elevii Liceului Teologic Episcop Melchisedec, coordonați de cadre didactice – monahia profesor Olimpiada Goga, profesor Felicia Arcana și profesor Mădălina Bozieanu, au făcut pachete.

În ele au fost dulciuri, fructe și jucării, acțiunea având loc în cadrul proiectului Dăruind vei dobândi – Și eu sunt voluntar pentru Sfântul Nicolae. Toate acestea au adus zâmbete pe chipurile copiilor internați în Spitalul Municipal de Urgență Roman pe Secțiile Chirurgie-Ortopedie infantilă și Pediatrie. Gestul a avut efectul scontat și, preț de câteva clipe, durerea a dispărut de pe chipurile copiilor internați în spital, lăsând loc bucuriei“.

Acestea sunt precizările făcute de Andreea Trifan, purtătorul de cuvânt al unității, care a mai adăugat că, pe lângă dăruirea cu care își fac zilnic meseria, omenia este o altă calitate a colectivului spitalului. Aceasta a ținut să mulțumească elevilor că s-au alăturat personalului sanitar pentru acest act caritabil. Cele câteva zeci de copii aflați pe patul de suferință au primit 55 pachete de la angajații spitalului și 60 de la voluntari.

.

Citește știrea
Advertisement
Trending