Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Sinuciderile de la Liceul Roman Vodã, declaratii socante

Știre publicată în urmă cu

în data de

• „Monitorul“ vã prezintã declaratii ale apropiatilor elevelor care s-au sinucis • „probabil ea s-a regãsit în acea scriere si poate de aceea a recurs la acest gest“, spune fostul prieten al Crinei P., despre hîrtia care a fãcut atîta vîlvã • lui i-a fost trimis si un ultim SMS în care adolescenta scria: „Eu mã simt oribil, mã simt ultima persoanã de pe pãmînt. Mai bine as muri“ • Monitorul a stabilit ce legãturã exista între liceeana care s-a spînzurat în apartamentul mamei ei si o altã adolescentã care a încercat sã-si taie venele • directorul CNRV spune cã ar putea fi vorba si despre o încercare de distrugere a credibilitãtii liceului •

Tentativa de suicid si cele douã sinucideri prin spînzurare, cãrora le-au cãzut victime eleve de la Colegiul Roman-Vodã, au rãscolit comunitatea. Au fost avansate mai multe ipoteze, unele socante. Ancheta efectuatã de jurnalistii de la Monitorul a scos la ivealã o serie de declaratii surprinzãtoare, care pot aduce luminã asupra cauzelor care au dus la tragicele gesturi. Un element cheie îl poate constitui declaratia tînãrului Andrei Z., tot liceean, prieten al Crinei P., adolescenta care s-a sinucis în camera sa. De gãsirea la tînãrã a unei scrisori care putea fi interpretatã ca avînd trimiteri sataniste s-a legat formularea ipotezei cã ar fi vorba despre o posibilã implicare a unei grupãri de acest gen. Fostul prieten al adolescentei, a sustinut însã altceva: „Sînt devastat de ceea ce i s-a întîmplat Crinei, trebuia sã mã întîlnesc sîmbãtã cu ea, însã nu s-a mai întîmplat asta. Þineam mortis sã iau acea foaie pentru cã nu mai vroiam sã o citeascã nimeni. E un bilet scris de mine, preluat de pe un site. Mã uitam din curiozitate si mi-au plãcut acele rînduri si le-am copiat si xeroxat. Una dintre aceste foi a ajuns la Crina. Nu a fost un îndemn, nu a fost o cerintã. Nu cred cã, dacã as spune cuiva sã se arunce în fîntînã, acea persoanã s-ar arunca. Probabil ea s-a regãsit în acea scriere si poate de aceea a recurs la acest gest“, a mai mentionat Andrei Z. Cît priveste influenta pe care pot astfel de scrieri sã o aibã asupra unui adolescent, am cerut pãrerea arhiereului vicar al Episcopiei Romanului, PS Ioachim Bãcãoanul. „Despre cazurile de la Roman nu mã pot pronunta cu certitudine. Cert este cã fenomenul la noi în tarã a luat o amploare de-a dreptul îngrijorãtoare. Numai la Bacãu, în urmã cu trei ani, au murit ca urmare a îndemnurilor de pe site-uri de Internet, trei copii, cel mai mic avînd 11 ani. Se actioneazã, de cãtre acest cult, interzis prin lege la noi, foarte violent. Instigãrile acestea la violentã si suicid sînt extrem de insistente, convingãtoare si periculoase pentru adolescentii cu un psihic labil“, a precizat arhiereul vicar.

Probleme în familie O altã ipotezã lansatã a fost cea a unor probleme comportamentale avînd la bazã situatia familialã. Rudele Crinei P., au declarat cã au observat primele deviatii comportamentale ale fetei în luna iulie 2005, atunci cînd s-a certat cu mama ei, plecînd sã locuiascã apoi cu tatãl si bunica, într-un apartament de douã camere. Fata trecea, din cînd în cînd, pe acasã. În 14 decembrie s-a certat cu tatãl sãu, care i-a reprosat cã timp de o sãptãmînã n-a fãcut ordine în dulap. La sugestia bunicii, pentru cã îi era rãu, fata a luat cîteva tablete de extraveral, dupã care i-a trimis un SMS mamei, rugînd-o s-o reprimeascã. Între timp mama, care l-a contactat telefonic pe tatã, a aflat cã fata plecase de cel putin trei zile de acasã. Atunci a început sã se agite si, dîndu-i telefon Dorinei S., ar fi aflat cã fiica ei ar fi plecat împreunã cu Andrei Z., la un motel, unde s-ar mai fi aflat si un anume Cosmin, de 32 de ani, basarabean, stabilit în Craiova. Amenintîndu-l telefonic pe Andrei cã l-a reclamat la Politie, însotitã de oamenii legii, în ziua de 17 februarie, mama si-a recuperat fata de lîngã Andrei, de pe o bancã în centru, în jurul orei 22.30. Atunci a apãrut si prima supozitie cã fata ar fi fost drogatã, cu forta. Crina revine la scoalã si se ceartã cu Dorina S., pentru cã aceasta a spus unde este. Apoi intervine prima tentativã de suicid a Dorinei S., care încearcã sã-si cresteze venele sub forma unui X. Este gãsitã de familie si internatã. Crina trece peste hotãrîrea de a nu mai vorbi cu prietena sa si o viziteazã. La reprosurile familiei, fata riposteazã spunînd cã ea chiar ar înnebuni dacã ar sta la Psihiatrie. Pe 20 februarie, Crina reuseste sã-l convingã pe unul dintre profesori sã meargã la spital la Dorina, pentru cã aceasta îl aprecia foarte mult. Pînã la sfîrsitul sãptãmînii, vizitele se repetã, zilnic, dar si certurile mamã-fiicã. Sîmbãtã, 25 februarie, fata refuzã sã se scoale din pat pînã la ora 13.30, cînd, la insistentele repetate ale mamei, vine la masã si mãnîncã putin. Se culcã si apoi se trezeste, face un dus. Cere mamei telefonul sã-i dea un mesaj lui Andrei, dar este refuzatã. Îi spune apoi cã vrea sã meargã în oras cu el. Mama refuzã sã-i dea voie, sub pretext cã a fãcut baie si ar putea rãci. Crina îsi ia un casetofon, merge în camera ei si, sub pretextul cã vrea sã facã curat în dulapuri, deschide ambele usi. Între timp, mama se duce în bucãtãrie si vorbeste la telefon cu fiica cea mare. Revine în camerã, deschide usa încercînd s-o determine pe fatã sã dea muzica mai încet, pentru cã deranjeazã vecinii. Atunci o gãseste pe Crina în streang, fãrã suflare, ghemuitã lîngã sifonier.

Dezvãluiri în premierã Andrei Z., fostul prieten al fetei, a sustinut cã nu are nici o legãturã cu moartea fetei. Acesta a mai spus cã l-a interesat doar binele fostei prietene, care, de asemenea, a tinut la el, dovadã fiind ultimul SMS trimis, înainte de a se omorî. „Vreau sã te vãd enorm de mult, dar nu pot veni. Miss you a’lot! Eu mã simt oribil, mã simt ultima persoanã de pe pãmînt. Mai bine as muri. Te iubesc mult, Crina“. Bãiatul si-a adus aminte si de zbaterile fetei. „Cînd a bãtut-o tatãl ei din cauza faptului cã a ajuns mai tîrziu decît de obicei acasã, a fugit. Ea mi-a spus cã tatãl ei i-a dat douã palme. Crina punea totul la suflet, era o fire slabã. Se certa cu tatãl ei în fiecare searã. Legat de incidentul cu motelul, un tip, Cosmin, angajat la o firmã, a venit în Roman pentru o lucrare. A stat la motel în «rampã». El, cu un alt amic, Marius, o cunosteau. Ea nu avea unde sã stea, eu am vrut sã o iau la mine, însã tatãl meu nu mi-a dat voie. Am fost de-acord sã stea la acea pensiune. Ea era singurã în camerã, tipul se ducea la discoteci, Marius umbla si el mai mult prin oras, iar eu îi duceam de mîncare, îi încãrcam telefonul. A stat doar o searã acolo, în rest a stat la Marius. I-am mai dat eu bani de mîncare. Pot spune faptul cã învãta mai tot timpul. Nu iesea afarã, pentru cã învãta. Din cîte stiu, era o elevã bunã. Avea note mari… Stiu cã luase niste pastile înainte de a pleca de la bunici, Extraveral cred, însã cu mine nu era drogatã, ci doar fericitã pentru clipele de libertate, pentru momentele în care putea sã se bucure fãrã sã fie certatã de pãrinti ori bunici. Nu a luat alcool. Nu stiu dacã a mai încercat sã se sinucidã în casa bunicilor ei, însã stiu faptul cã se tãia la mîni cu lama. Crina mi-a povestit, odatã, faptul cã mama ei i-ar fi spus cã nasterea acesteia a fost doar un accident nefericit si cred cã aceste vorbe au afectat-o foarte mult. Acum nu vreau sã-i fac rãu mamei Crinei, însã vreau sã fac «lumin㻓, a mai declarat Andrei. Ipoteza frustrãrilor de ordin material este întãritã de faptul cã, despre Crina P. se stie cã a crescut într-un continuu dute-vino, între mamã si familia tatãlui, unde dormea în pat cu o bunicã bolnavã, în vîrstã de 75 de ani.

Tentantivã de distrugere a imaginii CNRV? Ipoteza linsajului mediatic nu este înlãturatã de profesorii CNRV, care apreciazã cã toatã lumea s-a nãpustit asupra titratului colegiu, doar pentru a-i distruge imaginea „de elitã“ si a-i determina pe pãrinti sã-si dea copiii la alte licee. Pe de altã parte, aici se ridicã si posibila problemã a cerintelor mari, din partea cadrelor didactice, fapt stresant pentru unii elevi. „Am auzit, zilele acestea, în care noi am fost coplesiti de durere, atîtea enormitãti spuse, sub semnul anonimatului, despre CNRV, încît chiar înclin sã cred cã este adevãratã ipoteza. Sã nu uitãm cã cele douã eleve, Crina P. si Dorina S. au venit în liceul nostru prima de la Liceul Nr.3, iar a doua de la un liceu din Onesti. De ce trebuie CNRV sã adune în cîrca sa toate problemele comunitãtii? Responsabilitatea nu ar trebui împãrtitã, în mod egal, între institutii? Crina P. a venit la noi în urma unor probleme pe care le-ar fi avut cu un profesor de matematicã. Acesta, desi a fost arestat pentru luare de mitã, a fost eliberat si acum predã la catedrã. Acum se sustine în «Roman-Vodã» cã elevii sînt în continuare «presati» sã facã meditatii, la chimie, biologie, matematicã, fizicã, sã zicem. Au venit pãrintii si mi s-au plîns, iar, acolo unde acestia si-au asumat si rãspunderea unei declaratii, am luat mãsuri concrete“, a spus Daniela Suman, directoarea CNRV. Sã ne aducem aminte cã, în cazul Luizei V., cauza cea mai probabilã a suicidului rãmîne: „frica de esec“… Directoarea CNRV a mai adãugat cã va încerca sã amelioreze si relatia cu celelalte institutii implicate. „Am fost acuzati de formalism în desfãsurarea consilierii psiho-pedagogice. Vã asigur cã a fost fãcutã cu bunã-credintã. Vom corecta din mers ceea ce nu a prins la elevi. Am vrea ca institutiile publice: Consiliul Local, Politie, Spital sã vinã spre noi cu deschidere. Cum poate fi caracterizatã atutudinea unui medic psihiatru care retrimite în scoalã un copil, cu indicatia «ameliorat». Noi n-am refuzat reinsertia socialã, dar cînd la cîteva zile acesta are o nouã tentativã de sinucidere, nu spune multe gestul? Pe de altã parte, a trebuit sã aflãm de la dumeavoastrã cã una din fete a fost adusã cu Politia în familie, dupã o tenativã de «evadare»“, a mai spus directoarea CNRV.

Colegiul National „Roman Vodã“ (CNRV) a fost zguduit, anul acesta, de douã tragedii neverosimile: suicid prin spînzurare a douã eleve de clasa a XI-a, dar si de o tentativã de suicid. Mai întîi, la începutul lunii februarie, Dorina S., elevã în clasa a XI-a, si-a tãiat venele, ajungînd pe paturile Sectiei psihiatrie. Cea mai bunã prietenã a acesteia si colegã de bancã, Crina P. si-a pus capãt zilelor sîmbãtã, 25 februarie, spînzurîndu-se cu o esarfã, de usa unui dulap, în propria locuintã. Dupã aproape douã sãptãmîni, luni, 13 martie, Luiza V. s-a spînzurat în liceu, cu fularul, de o teavã de gaz, dupã un glasvand de lîngã intrarea în clasã. Directoarea CNRV, Daniela Suman, a mai spus cã, între prima sinucidere si tentativa Dorinei S. existã o legãturã, de vreme ce fetele erau prietene. Singura legãturã cu cel de al treilea caz, ar fi, în opinia directoarei, faptul cã Luiza V. ar fi fost extrem de sensibilizatã de moartea Crinei P. si, imitînd gestul acesteia, ar fi încercat sã îsi rezolve propriile probleme. FOTO: Crina P. si-a pus capãt zilelor în apartamentul mamei sale

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Arhivă 2005-2017

Proces şi la Curte în cazul fraudelor de la postliceală

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procurorii au atacat sentinţa prin care s-au aplicat pedepse cu suspendare şi achitări ■ 19 din cei 96 de inculpaţi au uzat de calea de atac ■ 26 de lucrări au fost anulate de instanţa de fond ■ unii elevi nici nu treceau pe la şcoală, fiind plecaţi în străinătate ■ erau promovaţi contra unor sume de 1.000 de lei ■ unii profesorii-medici pătaţi completau în locul candidaţilor testele tip grilă ■

Procesul fraudelor de la postliceala sanitară continuă la Curtea de Apel Bacău după ce sentinţa instanţei de fond a fost atacată. Au declarat apel atît procurorii cît şi parte din inculpaţi, 19 din totalul din 96, profesori care şi-au pătat onoarea la corectarea tezelor, dar şi elevi care au cotizat pentru a deveni asistenţi medicali. Reamintim că Tribunalul Neamţ a aplicat pedepse cu suspendare, iar parte dintre cei deferiţi justiţiei au fost exoneraţi de răspundere penală, fiind achitaţi. 26 de lucrări ale elevilor „cotizanţi“ au fost anulate de instanţă, titularii rămînînd fără diploma care le atesta studiile. Acuzele de dare şi luare de mită nu au putut fi dovedite nici din probatoriu, nici din interceptări şi confruntări, astfel încît profesorii şi cei din comisia de examinare au fost inculpaţi numai pentru abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale. În ceea ce priveşte alţi acuzaţi, ei au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, iar cursanţii şcolii postliceale fiind inculpaţi pentru cumpărare de influenţă. Cele două părţi vătămate din dosar, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ şi Şcoala Posliceală Sanitară Piatra Neamţ, nu s-au constituit părţi civile în procesul penal. Curtea de Apel Bacău va da în cauză o sentinţă definitivă. Conform actelor de urmărire penală, lanţul neregulilor pleca încă de intrarea în şcoală şi se termina la finele studiilor, cu examenul de certificare, unul care era de cele mai multe ori măsluit grosolan. Oamenii legii s-au sesizat despre nereguli în 2013, iar cercetările au durat aproape doi ani. Au ajuns în faţa judecătorilor membrii comisiilor de certificare a studiilor, diriginţii celor trei clase din Piatra Neamţ care au absolvit în 2013, secretarul unei postliceale din Roman, care în anul 2013 a scos ultima promoţie, apoi şi-a închis porţile, precum şi de mulţi din cei care au cumpărat bunăvoinţa profesorilor şi a medicilor şi au cumpărat o diplomă de asistent medical, deşi în unele cazuri chiar cei din comisia de examinare se minunau cît de neinstruiţi erau candidaţii. Acheta a relevat faptul că la postliceala din Roman succesul examenului era asigurat contra sumei de 1.000 de lei de persoană. În mod normal, taxa legal instituită era de 170 de lei, iar diferenţa pînă la 1.000 de lei însemna cumpărarea indulgenţei profesorilor examinatori. De toate demersurile s-a ocupat secretara unităţii, cea care strîngea banii de la cotizanţi, le spunea că această practică este valabilă de ani de zile şi că pentru cei care dau bani, poate rezolva problema examenului la Piatra Neamţ. Tot ea făcea drumurile la „judeţ“, unde era centru de examinare şi rezolva problema. Femeia le-a spus oamenilor legii că această taxă ilegală era de cînd lumea, că iniţial a fost mai modestă, dar că din 2009 rămăsese la pragul de 1.000 de lei. Din cei 34 de elevi înscrişi în promoţia 2010 – 2013, au venit la examenul de certificare numai 24, dar instanţa le-a anulat lucrările. Pentru unii, cursurile din cei trei ani au fost opţionale, nici măcar nu au trecut pe la şcoală fiind plecaţi la muncă în străinătate. Pentru majoritatea candidaţilor secretara le-a făcut rost şi de proiecte pe care le avea de la promoţiile anterioare. La Piatra Neamţ examenul de final costa mai puţin, cam 500 de lei. Ca orice examen şi cel de la postliceala sanitară era monitorizat audio şi video, aşa că anchetatorilor nu le-a trebuit decît niţică răbdare pentru a studia înregistrările. Aşa a ieşit la iveală că acolo unde toată comisia era „cumpărată“, medicii au muncit pe brînci, şi- au scos din poşete mai multe pixuri, au stabilit care este mai aproape de culoarea cu care s-a scris teza şi au trecut la treabă. La testele tip grilă erau întrebări care aveau unul, două sau chiar trei răspunsuri corecte. Corectorii au completat tot ce trebuia pentru note cît mai mari. Totuşi, mediciii care nu s-au lăsat cumpăraţi au rămas uimiţi de neştiinţa candidaţilor, catalogînd promoţia 2013 ca fiind cea mai slabă din istoria şcolii. La examenul din 2013 au fost un număr total de 212 candidaţi care au avut de susţinut proba scrisă şi proiectul. Dacă la cea de-a doua probă toţi au trecut cu brio, la teza scrisă, şapte candidaţi nu au reuşit să obţină minim nota 5. Din cei care au trecut însă, mulţi s-au bucurat de sprijinul comisiei de corectare, în unele cazuri modificările fiind evidente. În aceste condiţii, a fost dispusă o expertiză grafologică în urma căreia a ieşit la iveală că din totalul de 212 de teze, un număr de 113 prezintă modificări ale substanţei cu care s-a scris, dar nu s-a putut stabili dacă au făcut menţiunile pe foaie una, sau două persoane.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

DNA acuzã: finantãri penale la FC Ceahlãul

Știre publicată în urmă cu

în data de

• fostul primar Gheorghe Stefan a fost inculpat din nou, acum fiind vorba despre modul cum a fost finantat FC Ceahlãul • prin traficarea influentei ar fi obtinut de la o firmã aproape 10 miliarde de lei vechi • un alt dosar îi are în vizor pe un fost director ANL si pe fostul director de marketing al clubului, Iulian Boghian •

Fostul primar de Piatra Neamt pare sã nu mai iasã din vizorul procurorilor anticoruptie, fiind inculpat din nou zilele trecute pentru trafic de influentã. De aceastã datã pentru modul în care a fost finantat clubul de fotbal Ceahlãul. „La începutul anului 2010, inculpatul Stefan Gheorghe a pretins de la directorul unei societãti comerciale cu activitate în constructii ca aceasta sã sponsorizeze echipa de fotbal FC Ceahlãul Piatra Neamt cu un procentaj de 3% din sumele pe care societatea urma sã le încaseze în baza unui contract încheiat cu SC Hidroelectrica SA – Sucursala Hidrocentrale Bistrita privind un obiectiv de investitii avînd ca obiect lucrãri hidroenergetice pe rîul Siret“, conform unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie. În schimbul banilor, Pinalti a promis cã va interveni pe lîngã functionarii din conducerea SC Hidroelectrica SA, societate cu capital majoritar de stat si care aloca fondurile necesare investitiei, pentru a se continua finantarea obiectivului amintit. „În temeiul solicitarii lui Stefan Gheorghe, în perioada 2010 – 2011, între SC FC Ceahlãul SA Piatra Neamt în calitate de prestator si societatea cu activitate în constructii, în calitate de beneficiar, au fost încheiate sapte contracte de reclamã si publicitate în temeiul cãrora au fost emise nouã facturi fiscale si a fost achitatã prin ordine de platã suma totalã de 998.000 lei, în conditiile în care nu exista nici un document privind executarea obligatiilor asumate de prestator“, conform DNA. Procurorii antocoruptie au început sã caute prin actele de la FC Ceahlãul, si dupã cauza recentã în care a fost trimis în judecatã Pinalti, în aceeasi zi, pe 22 decembrie 2017, un alt dosar a ajuns pe rolul Tribunalului Neamt. Acesta îi are în vizor pe Marian Iftimie – Nicorici, director general al Agentiei Nationale pentru Locuinte, acuzat de trafic de influentã si Iulian Boghian, director în cadrul SC FC Ceahlãul SA Piatra Neamt, tot pentru trafic de influentã. „În cursul anului 2010, inculpatul Iftimie-Nicorici Marian, în calitate de director al Agentiei Nationale pentru Locuinte si inculpatul Boghean Iulian, director în cadrul SC FC Ceahlãil SA Piatra Neamt, i-au pretins administratorului unei societãti comerciale sã remitã cãtre SC FC Ceahlãul SA Piatra Neamt un procentaj de 5% din valoarea sumelor pe care societatea urma sã le încaseze de la Agentia Nationalã pentru Locuinte, în baza contractelor privind construirea unor imobile/locuinte aflate în derulare. Inculpatul Iftimie-Nicorici Marian a promis, în schimb, cã va interveni pe lîngã functionarii din subordine pentru ca plãtile catre respectiva societate comercialã sã nu fie întîrziate“, spun anchetatorii. Ca urmare a acestei solicitãri, la data 6 septembrie 2010, între Ceahlãul (în care Boghean Iulian îndeplinea functia de director de marketing) în calitate de prestator si o firmã administratã de aceeasi persoanã cãreia i se ceruse sponsorizarea, în calitate de beneficiar, a fost încheiat un contractul avînd ca obiect servicii de reclamã si publicitate în valoare de 112.900 euro. În temeiul acestui contract, în perioada 1 octombrie 2010 – 27 decembrie 2010, beneficiarul a plãtit suma totalã de 61.709,96 (617 milioane de lei vechi) lei în temeiul a douã facturi fiscale ce atestau servicii care în realitate nu au fost prestate.

Mari datorii

În afarã de problemele penale care l-ar putea duce iar la închisoare, Gheorghe Stefan a fost obligat de diferite instante sã plãteascã mari sume de bani reprezentînd prejudicii. De exemplu, în dosarul Posta Românã el trebuie sã achite 422.138 lei si 35.306 euro, iar în dosarul Microsoft s-a dispus confiscarea a 3,99 milioane de euro. În cazul solutionat definitiv, „Bani pentru partid“, unde a fost condamnat la 3 ani de detentie, judecãtorii au dispus confiscarea sumei de 1,65 milioane de euro, iar pentru recuperarea altei pãrti de 2,35 milioane de euro, a fost pãstrat sechestrul asigurator pe bunurile detinute de Pinalti. În cauza spãlãrii de bani prin firma Strong Montaj, fostul primar de Piatra Neamt a pierdut o altã avere: „Dispune confiscarea de la inculpatul Stefan Gheorghe, în folosul statului, a sumei 3.031.365 lei, reprezentînd sumele dobîndite prin sãvîrsirea infractiunii de efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia“, conform Tribunalului Neamt. Cauza este acum la Curtea de Apel Bacãu, acolo unde a fost contestatã hotãrîrea Tribunalului Neamt. În total, toate aceste sume adunate înseamnã 8,025 milioane de euro si 3,45 milioane de lei noi. La un curs mediu de 4,5 lei pentru un euro, la acest moment Pinalti a fost obligat la plata unor sume care totalizeazã circa 40 milioane de lei noi, sau altfel spus 400 miliarde de lei vechi. Si asta nu este tot pentru cã mai are alte procese, care nu au trecut încã de prima instantã.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Martori la strania aparitie a unui obiect luminos pe cer

Știre publicată în urmă cu

în data de

• doi pietreni, la fel ca multe persoane din tarã, au observat pe cer un obiect luminos care se comporta ciudat • ei plecaserã la pescuit si au fost martorii aparitiei stranii în dimineata zilei de 26 decembrie • „Acum rememorez cele trãite si parcã am avut ceva fiori reci. Chiar i-am zis amicului: «Hai sã ne tinem de mînã, cã acum ne trag ãstia sus»“, spune Dragos Vintilã •

Dragos Vintilã, un pietrean de 38 de ani, îsi fãcuse planuri mari pentru ziua de marti, 26 decembrie. Împreunã cu un amic, a decis sã meargã la o partidã de pescuit la Sascut, cu barca, pe un lac de acumulare din zonã, cã de, poate, poate o fi cu noroc. Ulterior am aflat cã n-a fost sã fie prea spornicã iesirea (doar niste bibãnasi), dar ce le-a fost dat sã vadã în drum spre lac celor doi pietreni i-a marcat si cu sigurantã îsi vor aminti de întîmplare mult timp. Concret, au observat un straniu obiect luminos, foarte bine conturat pe cerul încã întunecat al diminetii, ei alãturîndu-se altor persoane din diverse zone ale tãrii care au vãzut acelasi lucru. De altfel, au si imortalizat aparitia cu telefonul mobil, realizînd cîteva fotografii, dar nu prea au iesit clare. Însã, imaginile care ilustreazã acest articol au fost realizate de un romascan, prieten cu unul dintre pietrenii mentionati, martor si el al fenomenului pomenit. Mai trebuie spus cã subiectul a fost extrem de comentat în presã, fie ea scrisã sau vorbitã, în ultimele zile si pe retelele de socializare. „Am plecat din Piatra Neamt în jur de 4.30 – 4.40 mergînd destul de încet, pentru cã aveam tractat peridocul cu barca. Dupã ce am trecut de Buhusi si Racova, cam pe la 5.30 am observat strania luminã de pe cer. De altfel, am vãzut-o de la depãrtare si ne tot întrebam ce putea fi. Ne-am dat cu presupusul, gîndindu-ne cã poate era lumina vreunui reflector puternic, de la o discotecã sau vreun club. Dar ceva nu era în regulã, nu putea fi o luminã venitã de jos, era ceva straniu. Chiar foarte straniu. Plus cã lumina dispãrea, dar rãmînea conturul perfect si se tot mãrea. Era ca o ceatã lãptoasã pe cer, doar într-un loc. Nu putea fi un fenomen meteo. Era ca o parã întoarsã. Cum ne apropiam tot mai mult de locul unde era localizatã pe cer, îsi mãrea forma. Am oprit si am fãcut fotografii, dupã care ne-am continuat drumul, trecînd pe sub ea. Acum rememorez cele trãite în dimineata de 26 decembrie si parcã am avut ceva fiori reci. Chiar i-am zis amicului: «Hai sã ne tinem de mînã, cã acum ne trag ãstia sus». Am mai mers un pic, lãsînd conturul ciudat în stînga noastrã si am oprit iar, dar lumina dispãruse la fel de straniu cum si apãruse. Tot ce am vãzut noi, cred cã a durat între 3 si 5 minute. Oricum, a fost o experientã unicã si nu am o explicatie despre ceea ce ar fi putut fi“, ne-a povestit Dragos Vintilã. A continuat spunînd cã în nici un caz nu a putut fi vorba despre vreo luminã proiectatã de la sol.

Declaratii care adîncesc misterul

Obiectul luminos neidentificat a fost vãzut, conform Digi24, în aceeasi dimineatã, de localnici din Vrancea, Bihor, Ilfov, de lîngã Bucuresti, dar si de la Roman, ei postînd pe retelele de socializare fotografii si filmulete. Si cam toti au arãtat cã misteriosul obiect, unii i-au spus minge de luminã, a dispãrut la fel de brusc precum apãruse si a lãsat în urmã o formã conicã, asemenea unei perdele de ceatã. Exact cum a relatat si Dragos Vintilã. Întrebat despre strania aparitie, celebrul Alexandru Mironov, realizator Digipedia, a declarat: „Sînt imagini aproape clasice într-un domeniu care se numeste ufologie, un fel de stiintã a OZN-isticii. Poate cã stiintã este mult spus. Este vorba de fenomene care se întamplã adesea. Se întîmplã si pe teritoriul României. S-ar putea ca o explicatie sã vinã de la ingineri care sã spunã: e o treaptã a unei rachete, e vorba de un proiectil de mari dimensiuni militar, cu care s-a fãcut un exercitiu. În urmã cu cîtiva ani, la Celiabinsk, în nordul Rusiei, un asemenea obiect ceresc a explodat. S-a dovedit cã era vorba de un meteorit care venea spre pãmînt. S-a frecat cu aerul, a explodat si s-a comportant ca o bombã. A spart toate geamurile din oras. Este vorba deci de fenomene de care nu mai trebuie sã ne speriem. Poate o sã stim odatã si odatã mai mult despre ele. Este clar însã cã din ce în ce mai des ele sînt observate. Atunci cînd raportãrile vin din mai multe pãrti despre un acelasi fenomen întîmplat la un acelasi moment, atunci este într-adevãr un fenomen care trebuie investigat“. Misterul în acest caz este dat si de faptul cã obiectul luminos apãrut în dimineata zilei de 26 decembrie nu a fost detectat de radare, dupã cum sustine Marius Ioan Piso, presedinte – director executiv al Agentiei Spatiale Române, într-o interventie la Digi24: Noi avem niste surse de informare foarte clare, cum ar fi Comandamentul Strategic al Fortelor Spatiale SUA. Existã un sistem si în Europa, care urmãreste aceste lucruri. Pînã si în România existã un sistem numit Allsky, fiind gestionat de astronomi si de amatori care urmãresc cerul. Mãrturisesc cã nici una din aceste surse nu a detectat nimic la acea orã. Nu a apãrut nimic. Cel putin noi nu am fost informati despre asa ceva“. Alte surse au avansat ipoteza cã a fost vorba despre o rachetã lansatã de agentia spatialã chinezã, cu cîtiva sateliti artificiali, sau cã obiectul observat ar fi o bucatã din statia spatialã chinezã Tiangong-1, care se presupune cã ar urma sã se prãbuseascã pe Terra la început de 2018. O altã variantã ar fi cã a fost un meteorit care s-a dezintegrat la intrarea în atmosferã. Dincolo de aceste declaratii si ipoteze care nu au lãmurit deloc subiectul, strania aparitie vãzutã si de cei doi pietreni si de alte persoane din tarã va rãmîne pentru ei tot la stadiul de straniu si nemaivãzut.

Citește știrea

Trending