Contactează-ne

Actualitate

Sindicatele acuză „măgării“ la nivelul Ministerului Educaţiei în legătură cu finaţarea standard per/elev

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ noul inspector general, Florentina Moisă, a anunţat că sînt probleme de personal prea numeros ■ ele ar f fost găsite de un audit al ministerului ■ n liderul FSLI, Gabriel Ploscă, a spus că se va ajunge în instanţă pentru că „un personaj din minister ar vrea să îngrămădească nevoile sistemului într-un buget insuficient“ ■

Sindicatele din învăţămînt au o reacţie dură la adresa deciziilor luate de Ministerul Educaţiei referitoare la încadrarea în costurile standard per/elev, total insuficiente pentru acoperirea cheltuielilor de personal la nivelul judeţelor. Liderul FSLI Neamţ, Gabriel Ploscă, vorbeşte despre declaraţiile noului inspector şcolar general, Florentina Moisă, prezentate în conferinţa de presă de la finalul săptămînii trecute.

Ele ar viza o serie de probleme expuse într-un raport de audit al ministerului, ce ar fi găsit nereguli majore la încadrarea în aceste costuri standard a personalului didactic şi didactic auxiliar, în unele şcoli din judeţ. Şefa ISJ, Florentina Moisă, a punctat cîteva din aceste nereguli constatate de echipa de audit, apreciind faptul că este vorba despre „o situaţie gravă şi delicată“ pe care a găsit-o la inspectorat.

„Am luat cunoştinţă de conţinutul raportului de audit, încă din prima zi de lucru. Este vorba despre un „cartof fierbinte», o situaţie delicată, pe care am preluat-o. Vom aplica toate recomandările ministerului pentru a intra în normalitate. Şi mai ştiu că mai sînt şi alte instituţii ale statului care pot prelua acest raport de audit“, a declarat Florentina Moisă, care susţine că aceste normări de personal s-au făcut fără aprobări ale conducerii ISJ.

Fostul inspector şcolar general, Mihai Obreja, a precizat că cele două acţiuni de control ale ministerului vizează un aspect despre care a relatat într-o declaraţie anterioară, făcută Monitorului, cu privire la modul de încadrare a personaluli nedidactic şi didactic auxiliar la două unităţi de învăţămînt liceal vocaţional: LPS Roman şi Seminarul Veniamin Costache, situaţie care datează de 10-12 ani, unde raportul dintre personalul didactic şi didactic auxiliar ar fi disproporţionat, ca în cazul angajării unui număr prea mare de bucătărese sau şoferi, la LPS.

„Personal moştenit“, nevoi reale

Directorul LPS Roman, Constatin Lupoşoru, a anunţat că a moştenit acest excedent de personal. „În urmă cu 10 ani este posibil să fi fost 8 şoferi, 4 bibliotecari, mai multe laborante, secretare, oameni de îngrijire, paznici. E adevărat că eu am preluat de la fostul director, Petrică Sandu, o echipă mai numereoasă, dar între timp numărul personalului s-a mai diminuat. Liceul este una dintre cele mai mari unităţi şcolare din Roman şi judeţ.

Cu două şcoli gimnaziale, cu un Club Sportiv Şcolar, o grădiniţă cu program prelungit şi una cu program normal, toate preluate cu persoalul lor. De cînd sînt director, din organigramă au dispărut 31 de posturi de personal auxiliar şi nedidactic. Acum au rămas mai puţini angajaţi ( aproximativ 41) din categoriile amintite. Avem în administrare 12 clădiri şi un stadion. Cînd încep competiţiile sportive oamenii lucrează şi sîmbăta şi duminica şi au dreptul la zile libere în cursul săptămînii, cînd posturile lor trebuie acoperite de alt personal.

Vara trecută, în timpul compeţiilor, a fost nevoie să aducem personalul de acasă. La CSM, de exemplu, avem 290 de elevi şi nu avem nici un angajat, aşa că ne descurcăm tot cu personalul propriu“, a precizat Constantin Lupoşoru. Acesta susţine că numărul mare de bucătărese de care vorbeşte conducerea ISJ este necesar pentru că la cantina LPS iau masa nu doar sportivii, ci şi elevii de la after school de la Colegiul Roman Vodă.

„Nevoile sistemului, înghesuite într-un buget insuficient“

Liderul FSLI Neamţ, Gabriel Ploscă, a incriminat controalele de la minister, care se fac nu după realităţile din şcoli, ci după ordinul unui „personaj“, respectiv a directorului Direcţiei Economice. „Am fost informanţi de doamna inspector şcolar general despre acest audit, în cadrul şedinţei CA a ISJ, de săptămîna trecută. Am înţeles că acest raport se află în prezent pe masa domnului prefect, care îl analizează, lucru pe care îl vom face şi noi, la sindicat, pentru a găsi soluţile legale, ţinînd cont că nu trebuie să sufere nici colegii noştri, şi nici copiii.

Încadrarea în costul standard este, aşa cum am spus-o de fiecare dată, una mincinoasă, care nu ţine seama de particularităţile şcolilor şi ale zonei. Avem anumite reţineri privind repartizarea acestor costuri pe judeţe, care se face în baza unui Ordin 5222/din 8 IX 2021 prin care s-a repartizat numărul de posturi pentru judeţul Neamţ, repartizare care nu ştiu cît este de obiectivă, pentru că nu ştim cum s-a făcut, atîta vreme cît la nivel de minister nu există o minimă transparenţă privind criteriile de repartiţie a costurilor. Ordinul este de negăsit pe site-ul ministerului, dovadă că este unul subiectiv fiind că Neamţul este tras de urechi cam pe nedrept.

Vom vedea cine-şi va asuma responsabilitatea privind securitatea acestor elevi. Colegii noştri au contracte de muncă pe durată nedeterminată , în baza Codului Muncii, şi îi vom sprijini în instanţă . Afirm cu toată responsabilitatea că la nivelul ME există un personaj, directorul economic, care este «bun» pentru că înghesuie nevoile sistemului de educaţie într-un buget insuficient pentru asigurarea resurselor, pentru acea «Românie Educată» de care se tot vorbeşte“, a declarat Gabriel Ploscă.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Turist din Iaşi, accidentat de o stâncă desprinsă din Chei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vârstă de 34 de ani, din judeţul Iaşi, a fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă dintr-un versant muntos din Bicaz-Chei.

“Astăzi, 10 august, în jurul orei 15.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bicaz au fost sesizați cu privire la faptul că, o bucată de stâncă din zona Bicaz-Chei s-a desprins, accidentând o persoană.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 34 de ani, din județul Iași, se afla împreună cu mai multe persoane în zona turistică Bicaz-Chei, ar fi fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă din versantul muntos.

Polițiștii efectuează verificări pentru a stabili, cu exactitate, cum s-a produs acest eveniment”, a declarat subinspector Ciofu Ramona, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Conform unor surse neoficiale, în momentul în care s-a produs nedoritul incident, bărbatul era cu soţia şi cei doi copii.

Vom reveni.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Greu cu proiectele de dotare a cabinetelor medicilor de familie. Mail-uri care nu mai vin de la minister

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ doctorii se plîng că, din cauza unui e-mail, ar putea pierde finanţarea prin PNRR a unui proiect de modernizare a cabinetelor ■ e vorba de fonduri de 45.000 de euro pentru aparatură şi 15.000 de euro pentru renovare ■ sînt înscrişi în proiect 64 de medici de familie din Neamţ ■

Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate se află în curs de implementare a unui proiect pentru obţinerea de fonduri necesare dotării cabinetelor medicilor de familie, a cărui valoare este de 45.000 de euro pentru dotări în aparatură medicală şi 15.000 de euro pentru renovări.

Dar, în buna tradiţie românescă, la fel ca în nenumărate alte situaţii de prin ţară, un proiect nu se poate derula la noi fără mici inadvertenţe. Doctorul Angela Bica, vicepreşedintă a Patronatului Medicilor de Familie Neamţ, ea însăşi candidată pentru a obţine o finanţare, a detaliat despre despre birocraţia din sistemul sanitar.

„Există în curs de implementare un proiect prin PNRR pentru domeniul sanitar, prin care se finanţează 3.000 de cabinete ale medicilor de familie în ceea ce priveşte dotarea cu aparatură şi renovare. 225 cabinete se află pe o listă de preselecţie, realizată de Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu Casa Naţională de Asigurări.

Sînt cabinete din mediul rural şi oraşele mici de pînă în 10.000 de locuitori. 750 cabinete sînt incluse prin apel necompetitiv, pe principiul «Primul venit, primul servit». Eu mă aflu pe lista de proiecte preselectate şi aştept doar un e-mail de confirmare a înregistrării dosarului, de la minister. În Monitorul Oficial a apărut lista cu iniţialele medicului şi cu localitatea unde funcţionează cabinetul.

Trebuia să primesc mesajul de confirmare în urmă cu două săptămîni, dar judeţul Neamţ nu a transmis la minister adresele de contact ale celor 64 medici de familie incluşi în program. Astă noapte (10 august – n.r.) m-a contactat o colegă care mi-a confirmat şi ea că nu găseşte adresa de e-mail pe site-ul ministerului şi nici o altă adresă a colegilor din Neamţ.

Cineva încearcă să bage beţe în roate şi acestui proiect, aşa cum se întîmplă în România cu toate proiectele majore, ca apoi să dea vina pe medicii de familie şi să-i acuze că n-au fost în stare să acceseze banii“, a declarat doctorul Angela Bica. Acesta spune că o lună a alergat pentru a avea toate hîrtiile în regulă.

A găsit şiconstructor, în condiţiile în care se ştie criza de forţă de muncă şi apreciază că blocarea unui asemenea proiect, din cauza sistemului birocratic, e o mare problemă. Purtătorul de cuvînt al DSP Neamţ, Elena Sterpu, apreciază că lucrurile stau cu totul altfel, în condiţiile în care reprezentanţii ministerului au pus mare accent pe acest subiect:

„Medicii de familie vor primi înştiinţări cu privire la PNRR şi depunerea documentelor, prin e-mail. Au fost trimise o serie de mesaje de către minister încă de săptămîna trecută şi vor mai fi trimise şi săptămîna aceasta. Adresele de e-mail ale medicilor de familie au fost preluate de la CNAS şi actulizate de către noi, la DSP. În cazul în care vor mai apărea erori acestea vor fi corectate, din mers, pentru a ajunge la cabinetele beneficiarilor, fără a exista probleme majore. Toate instituţiile implicate în proiect vor avea grijă ca medicii să fie în cunoştinţă de cauză şi să poată trimite, la timp, documentaţia“.

Toate documentele privind PNRR se găsesc pe site-ul ministerului, iar în ceea ce priveşte termenele de implementare ale proiectului există două referiri: una legată de depunerea documentelor, care trebuie făcută în termen de o lună de la data înştinţării candidatului, prin acel e-mail, iar dacă se face referire la termenul de finalizare a proiectului, acesta este anul 2026.

Citește știrea

Actualitate

PNL Neamț: ”Solicităm demiterea șefului DRDP Iași, pentru întârzierea nejustificată a lucrărilor de la podul Horia”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Șefii PSD Neamț, Ionel Arsene, Adrian Niță și Daniel Harpa sunt obligați să acționeze urgent și să ia toate măsurile pentru demiterea șefului Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, Mugurel Laicu, instalat în această funcție cu sprijinul lor. Dacă nu o vor face, înseamnă că sunt complici la bătaia de joc care persistă de o bună perioadă la Roman, de când au început lucrările la podul de la Horia.

Deloc complexe, aceste lucrări puteau fi executate în lunile iunie, iulie, septembrie sau chiar octombrie, nicidecum acum, în luna august, când foarte mulți romașcani și locuitori din Zona Metropolitană Roman s-au întors acasă. Chiar și în aceste condiții, la podul de la Horia se lucrează anevoios, în ritm de melc, cu câte doi, trei muncitori. O soluție simplă ar fi fost organizarea lucrărilor în timpul nopții, atunci când valorile de trafic sunt mult scăzute. Din nefericire, nu se întâmplă acest lucru, aspect  care demonstrează disprețul fățiș al directorului DRDP Iași și al PSD Neamț față de romașcani.

Și mai jignitor este faptul că, așa după cum recunoaște într-o postare pe o rețea de socializare, Mugurel Laicus-a aflat zilele trecute în județul Neamț, unde altfel decât la baronașul PSD, Daniel Harpa, la Tg. Neamț, însoțit de prefectul marionetă, Adrian Niță. Ulterior, excursia a continuat la Girov și Poiana Largului, pentru poze și relaxare. Considerăm că dacă tot s-a aflat în județul Neamț, avea datoria să vină să vadă cum se lucrează la podul de la Horia și să ia măsuri pentru urgentarea lucrărilor. Cum nu s-a deplasat la Roman, considerăm că această atitudine demonstrează slugărnicie față de șefii PSD Neamț cărora nu le pasă de romașcani.

În concluzie, această bătaie de joc trebuie să ia sfârșit, iar lucrările finalizate cât mai rapid. Un prim pas este demiterea lui Mugurel Laiș, incompetentul director al DRDP Iași, după care ar trebui să urmeze scuze publice din partea lui Ionel Arsene, Daniel Harpa și Adrian Niță adresate romașcanilor și celor din împrejurimi.

George Lazăr, președinte PNL Neamț

Laurențiu Leoreanu, deputat PNL

Eugen Țapu-Nazare, senator PNL

Citește știrea
AdvertisementTrending