Contactează-ne

Prima pagină

Sindicalistul Ploscă, despre carențele din noua Lege a educației. „Ne vom trezi iar că rămânem fără bani și se va trece la cârpeli“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Gabriel Ploscă, vicelider FSLI, este de părere că, până la promulgare, actul normativ va suferi modificări importante ■ se fac, în continuare, din lipsă de fonduri, doar cârpeli ■ liderul critică renunțarea la burse pentru învățământul profesional ■ lipsa de atractivitate salarială va accentua penuria de cadre ■

Noul pachet al Legii educației, elaborat de ministrul Lucia Deca, încă din februarie 2023 și aflat în dezbatere publică, pare a mulțumi, parțial, sindicatele din învățământ, dar sunt și multe, destul de multe, critici. Gabriel Ploscă, vicepreședinte al FSLI, este convins că actul normativ va suferi modificări importante, după ce vor intra în circutul parlamentar.

„Sunt lucruri bune în lege, dar și unele față de care avem rezerve. Printre prevederile bune se numără faptul că se păstrează titularizarea și că prin noul sistem de mobilitate există posibilitatea completării catedrelor și în situația restrângerilor de activitate.

Se păstrează și prevederile referitoare la norma didactică, potrivit cărora cadrele didactice cu gradul I și peste 25 de ani vechime să aibă redusă norma didactică, cu 2 ore. Din acest punct de vedere, legea este bună. În ceea ce privește structura sistemului, modalitățile de admitere într-o formă sau alta, se pot purta încă discuții pentru că au apărut tot felul de opinii, unele favorabile, altele mai puțin favorabile.

Se pune problema ca liceele de top să-și organizeze propriile examene de selecție, lucru care, de-a lungul timpului, si-a arătat benefic pentru unitățile de elită. Pe de altă parte, și în celelalte tipuri de unități liceale există posibilitatea continuării studiilor. Personal, ca un vechi susținător al învățământului profesional, consider o mare greșeală renunțarea la sprijinirea finaciară, prin burse, a elevilor care vor să urmeze școala profesională.

E drept, acest lucru înseamnă ceva bani în plus, dar în condițiile în care este așa o criză de meseriași pe piața muncii, este inadmisibil să nu faci atractiv învățământul profesional. Vom vedea ce se va întâmpla în Senat, care este și camera decizională. Este modelul tipic românesc de a hotărî soarta unor domenii capitale, atunci când propunerile nu vin de la partidul tău”, a declarat Gabriel Ploscă.

Sindicatele se arată nemulțumite de salarizarea din Educație, lege care, după atâția ani de prorogări, nu este încă aplicată. Din această cauză sistemul are deja mari probleme de personal. „Rămân în continuare mari probleme legate de costul standar per elev, care este unul mincinos și nerealist. Din toamnă ne vom trezi iar că rămânem fără bani de salarii și se va trece la cârpeli, fără a se ține seama de nevoile reale ale sistemului.

Au mai apărut și idei fanteziste privitoare la examenul de Bacalureat, cu «N» probe la diverse obiecte. Regretabil este că nu s-a făcut o dezbatere cu oamenii din sistem. Pentru lucrul acesta ar mai fi timp, dacă mai vrem să salvăm câte ceva din Educație și să nu mai facem tot soiul de cârpeli, într-un sistem din ce în ce mai «șifonat»“.

Gabriel Ploscă critică și proiectul „O masă caldă”, care este distribuit discreționar și discriminatoriu: „De program ar trebui să beneficieze toți copiii, pentru că au drepturi egale. În condițiile în care lucrurile sunt lăsate să treneze, infrastructura cantinelor școlare, acolo unde există, se dărâmă, așa cum se întâmplă, de exemplu  la Roman, la cantina Colegiului Petru Poni, începută a fi renovată în urmă cu 12 ani și lăsată de izbeliște. Se va ajunge ca elevii să mănânce din caserole, pe o bancă în curtea școlilor, de la firmele de partid”.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending