Prima pagină
Sindicaliștii de la APIA amenință cu proteste de amploare la București și Bruxelles
■ Legea austerității creează nemulțumiri și în cadrul APIA, structură în cadrul căreia se preconizează desființarea centrelor locale ■ acestea sunt verigile de bază, unde se aprobă plata subvențiilor pentru micii fermieri ■ sindicatele spun că în centrele județene se fac, pe bază de „recomandări” telefonice de la centru, mișcări de personal ilegale ■ conducerea Sindicatului APIA intenționează pichetarea Ministerului Agriculturii și deplasarea la Bruxelles, la Comisia Europeană ■
Măsurile luate în vederea aplicării Legii 296/2023 cunoscută ca Legea austerității au determinat și la nivelul Ministerului Agriculturii nemulțumiri, legate de o serie de măsuri, adesea heirupiste, cu impact negativ asupra unui sector menit să asigure hrana populației. Tipic românesc, în reorganizarea sistemului bugetar se fac manevre cel puțin discutabile și chiar ilegale, așa cum apreciază sindicatele, care consideră că desființarea centrelor locale, verigile de bază prin care se face plata subvenților către fermieri înseamnă blocarea accesării de fonduri europene.
Directorul executiv al APIA Neamț, Mihai Dorneanu, susține că în instituția pe care o conduce se așteaptă decizii de la nivel central privind restructurările. „La Neamț există 4 funcții șef birou centre locale, pe care funcționează doi titulari. Alte două posturi sunt vacante”, a precizat Mihai Dorneanu. Adriana Bărbieru, lider al Sindicatului APIA Neamț, spune că din cei 65 de membri de sindicat, 60% fac parte din centrele locale, direct afectate de restructurările vizate, existând o stare de îngrijorare majoră.
Președinta Sindicatului APIA, Elena Constantinescu și Federația AGROSTAR au întreprins demersuri de stopare a ceea ce sindicatele apreciază a fi măsuri abuzive legate de desființarea centrelor locale, ajungându-se la premierul României, Marcel Ciolacu, la secretarul general al PSD, Paul Stănescu și la alți decidenți politici.
„În opinia noastră, desființarea funcției de șef birou, adică a centrelor locale e o mare eroare. Problema gravă e aceea că nu s-a emis nici un ordin scris, ci se fac tot felul de restructurări, pe baza unor indicații telefonice (venite de la București n.r). Din sursele noastre rezultă clar că se încearcă întărirea unor structuri județene, în defavoarea celor din centrele locale, unde există legătura directă cu fermierii.
În interiorul instituțiilor și pe grupurile de WhatsApp circulă tot felul de zvonuri în acest sens, arătându-se modul în care se încearcă ca la județ să rămână 3 directori și 4 servicii, în defavoarea centrelor locale. Vom supraveghea tot ceea ce se întâmplă la centrele județene, pentru că până la 31 decembrie trebuie întocmite organigramele generale.
Avem argumente temeinice prin care susținem că toate funcțiile de la centrele locale trebuie transformate în servicii, cu respectarea pașilor legali. Până săptămâna viitoare, Ministrul Agriculturii trebuie să prezinte Guvernului actul normativ de reorganizare a instituțiilor. La nivelul Sindicatului am convocat șefii de birou titulari pe post, promovați prin concurs, pentru a mă însoți la întâlnirile de la București.
Vom sta în stradă, în fața Ministerului, până când se vor rezolva problemele legal. Din 262 de centre locale există doar 166 în care posturile de conducere au fost ocupate prin concurs. În opinia noastră, măsurile care se doresc a fi luate încalcă grav Legea 1/2004 de înfințare a APIA, organism menit să susțină măsurile europene în domeniu.
În urmă cu două săptămâni s-au făcut verificări (de la nivel european n.r) și s-a decis ca APIA, ADIR-ul și ANIF-ul să rămână agenții, pentru că ele sunt acreditate de Comisia Europeană. În situația în care s-ar desfința centrele locale e clar că ar fi afectată absorbția fondurilor europene și s-ar compromite grav PNRR-ul.
Pe de altă parte, nu se poate umbla la structura unui centru local din cauza faptului că de la 1 ianuarie 2024 șefii de birou titulari se vor afla în imposibilitatea de a mai putea autoriza plățile”, a precizat Elena Constantinescu, care spune că centrele locale sunt organismele care autorizează plățile de până la 500.000 de euro pentru micii fermieri.
De altfel, conform ultimelor statistici publicate de presa de specialitate la sfârșitul lunii octombrie 2023, România e țara cu cei mai numeroși mici fermieri din UE, de 3,5 milioane, din care 90% ferme mici, sub 5 ha (aflate în coordonarea acestor centre locale). Cel mai grav lucru care se poate întâmpla, în condițiile unor restructurări insuficient gândite și luate prin decizii pripite, ar fi blocarea fondurilor europene.
„Este clar că prin desființarea centrelor locale se va ajunge la blocarea fondurilor europene. Este important ca Sindicatul Național APIA și Federația AGROSTAR să fie prezente la toate consultările de la minister, care vor avea loc săptămâna viitoare. De altfel, ne aflăm în etapa în care ne pregătim să atacăm în instanță toate deciziile abuzive și vom apăra toate persoanele afectate.
Vrem să știm care sunt ordinele prin care s-a trecut în această perioadă la mutarea unor persoane la nivelul centrelor județene, în defavoarea centrelor locale. Vor trebui să facă public temeiul legal care să justifice faptul că la nivelul centrelor județene au existat acțiuni de amploare care să justifice mutarea acestor persoane de pe un post pe altul și nu s-a făcut abuz în serviciu”, a adăugat Elena Constantinescu.
Aceasta a inițiat și o strângere de semnături, ce va justifica acțiunea în instanță. „Săptămâna viitoare ne vom deplasa la Ministerul Agriculturii cu 150 de persoane și vom face toate demersurile de salvare a celor 166 șefi birou titulari, iar una din cele mai importante acțiuni sindicale rămâne deplasarea la Bruxelles, pentru a prezenta organismelor europene situația României în domeniul în care lucrăm”, a conchis Elena Constantinescu.
-
Actualitate3 zile,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
”Lebăda neagră” Călin Georgescu își adjudecă județul Neamț
-
Actualitateo săptămână,
Cine a câștigat alegerile prezidențiale la Roman
-
Actualitateo săptămână,
Proiect european în valoare de 1,5 milioane de euro
-
Prima paginăo săptămână,
Îngrijorări majore în sistemul de Sănătate
-
Prima paginăo săptămână,
Cultura Cucuteni, cea mai importantă civilizaţie preistorică europeană. Simpozion internațional la Piatra-Neamț
-
Actualitate2 săptămâni,
Alegeri prezidențiale 2024: Ghid complet pentru votanți
-
Prima pagină2 săptămâni,
Elena Lasconi pare să-i fi spulberat visurile prezidențiale ale lui Mircea Ciolacu