Contactează-ne

Actualitate

Sincopele domnului colonel

Știre publicată în urmă cu

în data de

Nu este pentru prima oară că scriu despre neputinţele noastre de tot felul, sau când mă întreb cum Dumnezeu reuşesc unii să facă, să răspundă, să îndrepte, să repare în scurtă vreme ceva ce trebuie împlinit sau corectat şi nouă ne trebuie ani de zile până reparăm un pod de 10 metri.

M-am bucurat sincer când am aflat că, în fine, suntem şi noi în rând cu lumea şi punem pe picioare un program de vaccinare cap-coadă, care să ne scoată mai repede din cumplitul impas în care ne aflăm. Şi noi şi întreaga lume. Mi-am adus aminte, cu nostalgie, de începuturile ca medic de ţară, când campaniile de vaccinare deveneau o adevărată obsesie, fiindcă trebuiau foarte bine pregătite, cu eforturi deosebite, care nu-ţi lăsau loc pentru reverii şi aproximaţii. Nu era vorba de administrarea propriu-zisă a vaccinului, ci mai ales de întocmirea documentului princeps, CATAGRAFIA, respectiv lista tuturor celor care urmau să fie vaccinaţi, fiecare dintre ei cu mulţimea de date de care erai obligat să ţii seamă. Sanepidul era neiertător.

Suntem în plină campanie de vaccinare antiCOVID, o acţiune deosebit de complexă şi deloc simplă, mai ales ţinând cont de condiţiile speciale de transport şi depozitare, mai puţin obişnuite, pentru vaccinul Pfizer. Am aplaudat faptul că întreaga campanie a fost încredinţată armatei, pentru care rigoarea, disciplina şi deciziile sunt la ele acasă şi am apreciat că acţiunea a intrat în coordonarea unui tânăr şi entuziast specialist, garanţie a reuşitei.

Am fost la curent cu elaborarea plină de logică a planului cu cele trei etape, am urmărit sosirea primei tranşe, zise simbolice, de zece mii de doze, a convoiului de maşini speciale cu care erau transportate, ba am luat parte, pe viu, cum se spune, la vaccinarea primilor noştri compatrioţi. Bravo! Nu am cârtit deloc faţă de latura oarecum festivistă a acţiunilor fiindcă, în asemenea situaţii, exemplu personal capătă o semnificaţie importantă. În sfârşit, socoteam că este o acţiune care va merge ceas, fără sau cu cât mai puţine frâne, piedici sau accidente.

Nu neg că primul semn de zdruncin al încrederii în succesul acţiunii a înflorit încă de la recepţia dozelor simbolice, când s-a afirmat că din cele zece mii vor fi folosite doar şase mii şi restul vor fi păstrate în rezervă. M-am crispat la gândul unor manevre de subsol (treabă românească!), cu atât mai lipsite de logică cu cât era anunţată sosirea în zilele următoare, a tranşelor mari, de peste 150.000 de doze. Mi-am zis că, totuşi, nu era posibil să nu existe o raţiune a rezervelor şi că vinovată era mintea mea, incapabilă să perceapă realitatea.

Din păcate, gândul că pe undeva lucrurile încep să se deterioreze şi-a făcut loc tot mai insistent în conştiinţa mea şi n-a trebuit să mă duc cu raţionamentele prea departe. Ştirea că la o săptămână de la debutul sesiunii de vaccinare, din cele 150.000 de doze primite, 137.000 au rămas nefolosite, faptul că aparţin, totuşi, etapei a II-a de vaccinare, care va începe în puţine zile şi nu am fost contactat şi întrebat dacă vreau ori nu să mă vaccinez, dacă sunt în localitate, dacă am ceva probleme, dacă mă pot deplasa, să ştiu unde va funcţiona centrul de vaccinare cel mai apropiat şi data, fie şi cu aproximaţie. M-am interesat la prieteni şi cunoscuţi, dar toţi se aflau în aceeaşi situaţie cu mine. Probabil că, fiind o acţiune coordonată de armată, medicul de familie nu era implicat. Nimic nou sub soare. Câte puţin câte puţin, realitatea şi-a arătat adevărata faţă. Hâdă. Într-o săptămână, s-au vaccinat în jur de 13.000 de persoane. Ce frumos ne stă pe locul 24 printre naţiunile lumii, cu 0,06%! Cum Dumnezeu a putut Israelul să vaccineze mai bine de 10% din populaţie? Urmat de Islanda, Germania şi altele? Să ne mângâiem că Franţa stă mai prost decât noi? Mai mare ruşinea!

Au apărut, tot mai frecvent, ştirile despre centrele de vaccinare închise în nasul celor deja planificaţi, că nu ştiu cine din Timişoara a aflat că centrul de vaccinare se afla la 60 de kilometri de oraş, ba domnul colonel Gheorghiţă a acceptat că la început de campanie, au apărut nişte sincope pe care şi le-a asumat, dar ne-a asigurat că lucrurile vor continua în foc continuu, fără alte accidente şi că vom… şi vom… şi vom… Mai mult ne-a şi spus că insuccesul nostru faţă de alte ţări, poate fi justificat de prin faptul că populaţia noastră de peste 65 de ani nu se află concentrată, grupată, în unităţi de îngrijire, ceea ce ar facilita vaccinarea în serie.

Să ne întrebăm cum se face popularizarea unui eveniment de asemenea importanţă? Cum sunt antrenaţi oamenii? Aţi citit afişe peste afişe pe panourile existente? Ici şi colo câte unul. Sunt abonat la câteva ziare locale şi centrale. Credeţi că abundă vreunul în informaţii utile pentru cititor? Credeţi că puzderia de televiziuni, practică o campanie ţintită în favoarea vaccinării? Vă închipuiţi cât de informată şi pregătită este populaţia din mediul rural.

Nu e nefiresc să mă tem că milioane de doze de vaccin achiziţionate de statul nostru vor umple depozitele frigorifice. Îmi pare rău s-o spun dar cred că din capul locului s-a adoptat o strategie (doar suntem la armată !) greşită. Pe sens invers. Nu individul, cetăţeanul, trebuie să ceară să se vaccineze şi să caute drumurile către siringa cu vaccin. Dimpotrivă, artizanii vaccinării trebuie să vină în întâmpinarea fiecărui cetăţean. Ei deţin mijloacele şi pârghiile întregii acţiuni, ei trebuie să cunoască în amănunt, să treacă prin filtrele lor toată populaţia unei zone, a unui sector. Şi cred că fără o colaborare între organizator şi medicul de familie, mediată de DSP, eşecul e garantat. Tare m-aş bucura să ştiu că aşa ceva a existat şi mai există.

Îmi pare rău, intenţionam să salut apariţia unui proaspăt general. La loc comanda !

P.S. Într-un articol mai vechi, publicat în „Monitorul“, reproşam guvernului Orban că, deşi a primit nişte miliarde de lei pentru combaterea COVID, nu s-a învrednici să acorde câteva milioane necesare testării vaccinului românesc de la OncoGen Timişoara, al echipei profesorului Virgil Păunescu. Aflăm de ultimă oră că el va fi testat în Germania. Bravo nouă!

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Şapte persoane la spital din cauza ciupercilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Şapte persoane, dintre care patru copii, au ajuns la Spitalul Târgu-Neamţ, vineri, 14 mai, având diagnosticul intoxicaţie cu ciuperci. Solicitarea către Ambulanţa Neamţ a fost făcută în jurul orei trei dimineaţa  şi la unitatea sanitară au fost transportaţi o fetiţă de cinci ani, un băieţel de şase ani, o fetiţă de 8 ani şi un băiat de 12 ani, dar şi trei tineri cu vârste cuprinse între 23 şi 29 de ani.

Citește știrea

Actualitate

Nu ieşim din zodia ploilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ informarea de instabilitate atmosferică expiră azi, la ora 21:00 ■ totuşi, nu scăpăm de precipitaţii nici săptămîna viitoare ■ valorile termice diurne vor oscila între 14 şi 22 grade ■

Cea de-a doua jumătate a lunii mai nu aduce timp bun şi foarte aproape de vara calendaristică meteorologii anunţă ploi consistente, iar în cea mai rece zi a săptămînii viitoare nu vor fi mai mult de 14 grade. Singura veste bună este că nopţile vor fi mai calde, iar minimele se vor situa între 9 şi 11 grade.

O informare meteo de instabilitate atmosferică accentuată expiră azi, 14 mai, la ora 21:00, dar specialiştii spun că vor fi perioade în care va ploua în averse ce vor avea şi caracter torenţial, vor fi descărcari electrice, intensificări de scurtă durată ale vîntului, vijelii şi, izolat, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp şi, pe arii restrînse, 25…35 l/mp.

La acest moment, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca mai sînt 15 centimetri de nea. Astăzi, 14 mai, regimul termic va fi bunişor, 20 de grade ziua şi cam 10 grade vor fi peste noapte. Temperatura se apreciază pe parcursul zilei de sîmbătă, 15 mai, iar la jumătatea lui Florar vor fi 21 de grade, dar nu scăpăm de furtunile care vor fi în special după amiază.

Nu sînt schimbări în regimul termic nocturn şi vor fi vreo 10 grade. Duminică, 16 mai, în prima parte a zilei va fi soare, însă la amiază maxima ajunge cu greu la 20 de grade şi sînt aşteptate ploi în aversă. Noaptea vor fi 10 grade. Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare va fi cea de luni, 17 mai, cînd meteorologii prognozează o maximă îndrăzneaţă de 22 de grade.

Cu toate acestea, nu scăpăm de instabilitate şi sînt anunţate ploi mai după amiază. Minima nocturnă rămîne cantonată la 10 grade. Conform prognozei, de marţi, 18 mai, începe depreciarea regimului termic, astfel că la amiază în zona noastră vor fi 19 grade. Instabilitatea îşi face de cap şi din nou pot veni furtuni. Va fi ceva mai bine după lăsarea întunericului şi minima saltă la 11 grade.

Urmează cea mai rece zi, cea de miercuri, 19 mai, cînd maxima atinge cu greu valoarea de 14 grade. Cerul va fi acoperit şi va ploua mărunt întreaga zi. Precipitaţii sînt anunţate şi după lăsarea întunericului, cînd se vor înregistra cam 10 grade. Joi, 20 mai, se mai încălzeşte niţel, revedem şi soarele şi vor fi vreo 17 grade.

Nu trebuie să uitaţi umbrelele acasă pentru vor fi ceva stropi de ploaie, în aversă. Urmează cea mai rece noapte din întreg intervalul de prognoză, iar minima va fi de 9 grade. Vineri, 21 mai, norii se cantonează în zona noastră şi va ploua mai tot timpul. Termic nu stăm prea bine pentru începutul ultimei decade a lui mai şi vor 17 grade ziua şi vreo 11 grade după lăsarea întunericului.

Sîmbătă, 22 mai, este anunţat cer variabil cu soare, ceva ploi după amiază, 19 grade ziua şi vreo 11 grade vor fi peste noapte. Singura zi fără ploi pare a fi cea de duminică, 23 mai, cînd se vor înregistra 21 de grade.

Citește știrea

Actualitate

E căutat un minor fugar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale de la IPJ Neamţ şi cei ai Poliţiei municipiului Roman fac verificări pentru depistarea unui minor de 17 ani, dar dispărut acum cîteva zile.

„La data de 11 mai 2021, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost sesizaţi cu privire la faptul ca minorul Mereuţă Vlăduţ Ionuţ, în vîrstă de 17 ani, din Roman, a părăsit voluntar Centrul de asistenţă socială în care se afla şi nu a mai revenit“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Adolescentul are o înălţime de circa 1,65 metri, greutate de aproximativ 66 de kilograme, părul brunet, tuns scurt, ochi căprui. Nu se cunosc detalii referitoare la obiectele de îmbrăcaminte pe care acesta le purta la momentul dispariţiei.

Anchetatorii au efectuat verificări pe raza municipiului Roman, precum şi a localităţilor limitrofe, în vederea depistării acestuia, dar fără folos, astfel că cer ajutorul populaţiei. Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanei căutate, este rugată să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie.

De regulă, în astfel de cazuri, copii fugari hoinăresc prin oraş sau merg la rude timp de cîteva zile, după care revin în centrele unde sînt instituţionalizaţi.

Citește știrea

Trending