Contactează-ne

Actualitate

Sincopele domnului colonel

Știre publicată în urmă cu

în data de

Nu este pentru prima oară că scriu despre neputinţele noastre de tot felul, sau când mă întreb cum Dumnezeu reuşesc unii să facă, să răspundă, să îndrepte, să repare în scurtă vreme ceva ce trebuie împlinit sau corectat şi nouă ne trebuie ani de zile până reparăm un pod de 10 metri.

M-am bucurat sincer când am aflat că, în fine, suntem şi noi în rând cu lumea şi punem pe picioare un program de vaccinare cap-coadă, care să ne scoată mai repede din cumplitul impas în care ne aflăm. Şi noi şi întreaga lume. Mi-am adus aminte, cu nostalgie, de începuturile ca medic de ţară, când campaniile de vaccinare deveneau o adevărată obsesie, fiindcă trebuiau foarte bine pregătite, cu eforturi deosebite, care nu-ţi lăsau loc pentru reverii şi aproximaţii. Nu era vorba de administrarea propriu-zisă a vaccinului, ci mai ales de întocmirea documentului princeps, CATAGRAFIA, respectiv lista tuturor celor care urmau să fie vaccinaţi, fiecare dintre ei cu mulţimea de date de care erai obligat să ţii seamă. Sanepidul era neiertător.

Suntem în plină campanie de vaccinare antiCOVID, o acţiune deosebit de complexă şi deloc simplă, mai ales ţinând cont de condiţiile speciale de transport şi depozitare, mai puţin obişnuite, pentru vaccinul Pfizer. Am aplaudat faptul că întreaga campanie a fost încredinţată armatei, pentru care rigoarea, disciplina şi deciziile sunt la ele acasă şi am apreciat că acţiunea a intrat în coordonarea unui tânăr şi entuziast specialist, garanţie a reuşitei.

Am fost la curent cu elaborarea plină de logică a planului cu cele trei etape, am urmărit sosirea primei tranşe, zise simbolice, de zece mii de doze, a convoiului de maşini speciale cu care erau transportate, ba am luat parte, pe viu, cum se spune, la vaccinarea primilor noştri compatrioţi. Bravo! Nu am cârtit deloc faţă de latura oarecum festivistă a acţiunilor fiindcă, în asemenea situaţii, exemplu personal capătă o semnificaţie importantă. În sfârşit, socoteam că este o acţiune care va merge ceas, fără sau cu cât mai puţine frâne, piedici sau accidente.

Nu neg că primul semn de zdruncin al încrederii în succesul acţiunii a înflorit încă de la recepţia dozelor simbolice, când s-a afirmat că din cele zece mii vor fi folosite doar şase mii şi restul vor fi păstrate în rezervă. M-am crispat la gândul unor manevre de subsol (treabă românească!), cu atât mai lipsite de logică cu cât era anunţată sosirea în zilele următoare, a tranşelor mari, de peste 150.000 de doze. Mi-am zis că, totuşi, nu era posibil să nu existe o raţiune a rezervelor şi că vinovată era mintea mea, incapabilă să perceapă realitatea.

Din păcate, gândul că pe undeva lucrurile încep să se deterioreze şi-a făcut loc tot mai insistent în conştiinţa mea şi n-a trebuit să mă duc cu raţionamentele prea departe. Ştirea că la o săptămână de la debutul sesiunii de vaccinare, din cele 150.000 de doze primite, 137.000 au rămas nefolosite, faptul că aparţin, totuşi, etapei a II-a de vaccinare, care va începe în puţine zile şi nu am fost contactat şi întrebat dacă vreau ori nu să mă vaccinez, dacă sunt în localitate, dacă am ceva probleme, dacă mă pot deplasa, să ştiu unde va funcţiona centrul de vaccinare cel mai apropiat şi data, fie şi cu aproximaţie. M-am interesat la prieteni şi cunoscuţi, dar toţi se aflau în aceeaşi situaţie cu mine. Probabil că, fiind o acţiune coordonată de armată, medicul de familie nu era implicat. Nimic nou sub soare. Câte puţin câte puţin, realitatea şi-a arătat adevărata faţă. Hâdă. Într-o săptămână, s-au vaccinat în jur de 13.000 de persoane. Ce frumos ne stă pe locul 24 printre naţiunile lumii, cu 0,06%! Cum Dumnezeu a putut Israelul să vaccineze mai bine de 10% din populaţie? Urmat de Islanda, Germania şi altele? Să ne mângâiem că Franţa stă mai prost decât noi? Mai mare ruşinea!

Au apărut, tot mai frecvent, ştirile despre centrele de vaccinare închise în nasul celor deja planificaţi, că nu ştiu cine din Timişoara a aflat că centrul de vaccinare se afla la 60 de kilometri de oraş, ba domnul colonel Gheorghiţă a acceptat că la început de campanie, au apărut nişte sincope pe care şi le-a asumat, dar ne-a asigurat că lucrurile vor continua în foc continuu, fără alte accidente şi că vom… şi vom… şi vom… Mai mult ne-a şi spus că insuccesul nostru faţă de alte ţări, poate fi justificat de prin faptul că populaţia noastră de peste 65 de ani nu se află concentrată, grupată, în unităţi de îngrijire, ceea ce ar facilita vaccinarea în serie.

Să ne întrebăm cum se face popularizarea unui eveniment de asemenea importanţă? Cum sunt antrenaţi oamenii? Aţi citit afişe peste afişe pe panourile existente? Ici şi colo câte unul. Sunt abonat la câteva ziare locale şi centrale. Credeţi că abundă vreunul în informaţii utile pentru cititor? Credeţi că puzderia de televiziuni, practică o campanie ţintită în favoarea vaccinării? Vă închipuiţi cât de informată şi pregătită este populaţia din mediul rural.

Nu e nefiresc să mă tem că milioane de doze de vaccin achiziţionate de statul nostru vor umple depozitele frigorifice. Îmi pare rău s-o spun dar cred că din capul locului s-a adoptat o strategie (doar suntem la armată !) greşită. Pe sens invers. Nu individul, cetăţeanul, trebuie să ceară să se vaccineze şi să caute drumurile către siringa cu vaccin. Dimpotrivă, artizanii vaccinării trebuie să vină în întâmpinarea fiecărui cetăţean. Ei deţin mijloacele şi pârghiile întregii acţiuni, ei trebuie să cunoască în amănunt, să treacă prin filtrele lor toată populaţia unei zone, a unui sector. Şi cred că fără o colaborare între organizator şi medicul de familie, mediată de DSP, eşecul e garantat. Tare m-aş bucura să ştiu că aşa ceva a existat şi mai există.

Îmi pare rău, intenţionam să salut apariţia unui proaspăt general. La loc comanda !

P.S. Într-un articol mai vechi, publicat în „Monitorul“, reproşam guvernului Orban că, deşi a primit nişte miliarde de lei pentru combaterea COVID, nu s-a învrednici să acorde câteva milioane necesare testării vaccinului românesc de la OncoGen Timişoara, al echipei profesorului Virgil Păunescu. Aflăm de ultimă oră că el va fi testat în Germania. Bravo nouă!

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Undă verde în procesul unui traficant de arme

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ judecătorii nemţeni au pus punct procedurii de Cameră preliminară, iar judecata intră în linie dreaptă ■ inculpatul a scos la vînzare un Kalaşnikov, muniţie şi o grenadă pentru 1.500 de euro ■ el ascunsese totul într-o groapă, la Cluj, dar nu a mai găsit locul ■

Magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ au pus punct procedurii de Cameră preliminară şi au dispus începerea procesului în care Gheorghiţă Purice, de 28 de ani, din Borleşti, a fost inculpat pentru infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

„În temeiul art. 346 alin. 1 Cod procedură penală, constată legalitatea sesizării instanţei cu Rechizitoriul nr. 51/D/P/2020 din 16.07.2021 al D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamţ, prin care a fost trimis în judecată inculpatul P G pentru săvîrşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor în formă continuată, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi art. 35 Cod penal (2 acte materiale), cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal (2 fapte). Dispune începerea judecăţii în dosarul nr. 1729/103/2021, privind pe inculpatul P G.“, conform instanţei.

Cercetările în acest caz au stabilit că bărbatul a intrat în posesia unei arme Kalaşnikov (AK 47), două încărcătoare, 63 de cartuşe şi o grenadă defensivă, undeva în perioada 2012 – 2013. Le-ar fi achiziţionat de la Bucureşti, iar de acolo s-a deplasat la Cluj, cu marfa la el, a ales un teren viran, a săpat o groapă, ascunzînd arma, încărcătoarele, cartuşele şi grenada. O vreme nu s-a mai întîmplat nimic, dar la începutul lunii august 2020, Purice a plecat la Bucureşti. A căutat un cumpărător, l-a găsit, dar era un investigator sub acoperire, înţelegîndu-se pentru 1.500 de euro.

Pe 16 august 2020, nemţeanul a mers la Cluj, iar la adăpostul întunericului a căutat locul unde îngropase „comoara“, dar se pare că între timp peisajul s-a schimbat şi nu a mai dat de groapa în care avea marfa. Aceasta a fost decoperită recent de un clujean, a fost predată autorităţilor, astfel că ancheta s-a finalizat cu punerea sub acuzare. Pe 27 mai 2021 a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunalul Neamţ cu propunere de arestare preventivă, măsură care a fost admisă, ulterior fiind prelungită succesiv.

Purice nu este uşă de biserică, în mai 2009, cînd avea numai 17 ani, fiind condamnat la 4 ani de închisoare pentru omor. Fapta a avut loc pe 16 octombrie 2008. Minorul locuia sub acelaşi acoperiş cu părinţii, sora mai mare şi soţul acesteia, Constantin Marin, care avea 43 de ani. Între adolescent şi cumnat exista o stare conflictuală mai veche legată de faptul că Marin stătea în casa socrilor şi nu fusese în stare să aibă propria lui locuinţă. În ziua crimei a izbucnit iar un scandal, Purice reproşîndu-i din nou cumnatului că nu are grijă de sora lui, că el este „măritat“ şi nu însurat atît timp cît stă în casa lor. Marin a abandonat cearta şi s-a dus la culcare. Viitorul criminal a rămas în bucătăria de vară cu tatăl lui.

La o vreme cei doi s-au luat la ceartă, din cauza faptului că tatăl nu-l lăsase să-i arate cumnatului unde îi este locul. Marin s-a trezit din cauza gălăgiei şi a ieşit să vadă ce se întîmplă. A mers în bucătăria de vară, iar cînd minorul a dat cu ochii de el şi-a amintit de vechile animozităţi. A înşfăcat un cuţit şi l-a lovit o singură data, în zona toraco-abdominală, victima decedînd în scurt timp. Înainte de venirea oamenilor legii Purice a spus că pleacă să se predea, dar s-a oprit la un bar, acolo unde a şi fost găsit de anchetatori.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Adresabilitate scăzută la centrele de vaccinare din Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ primarul municipiului le cere romaşcanilor să se prezinte la cele trei centre de vaccinare ■ DSP intenţionează reanalizarea programului acestora ■

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, a început conferinţa săptămînală de presă, de vineri, 17 septembrie printr-un nou apel adresat romaşcanilor neimunizaţi anti Covid, de a se prezenta la cele trei centre de vaccinare, atrăgînd atenţia asupra virulenţei cu care atacă varianta Delta, în cel de-al patrulea val dezlănţuit în această toamnă.

„Aş vrea să încep conferinţa de presă de astăzi (17 septembrie n.r) cu rugămintea şi îndemnul adresat romaşcanilor şi nu numai, de a se vaccina, în cele trei centre de imunizare: cel fix de la Colegiul Miron Costin, cel de la Piaţa Centrală şi centrul drive- thru, din parcarea de la Roman Centre Value, centre care îşi menţin, deocoamdată, acelaşi program.

Există, însă, o analiză la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, referitoare la posibilitatea unei reaşezări a programului avînd în vedere adresabilitatea foarte mică din ultimele săptămîni şi ţinînd cont de faptul că, în condiţiile în care la aceste centre se vaccinează doar cîteva persoane, zilnic, costurile salariale sînt extrem de ridicate şi consumă foarte multe resurse din bugetul Ministerului Sănătăţii.

De aceea îndemn pe romaşcani să se vaccineze, cu atît mai mult cu cît a început şcoala şi noua tulpină a virusului -Delta- este mult mai agresivă şi contagioasă, iar gravitatea cazurilor este mai mare. Vaccinul este gratuit, aşa cum se ştie, şi e bine să fim mai precauţi cu sănătatea noastră”, a precizat primarul Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Actualitate

Criza apei: Primăria pune tunurile pe Apa Serv şi CJ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Romanul a rămas în 2021 peste 20 de zile fără apă din cauza avarilor majore ■ pierderile au fost substanţiale şi sînt plătite de noi toţi ■ reprezerntanţii Primăriei Roman s-au întâlnit cu şefii Apa Serv ■ s-au stabilit, de principiu, obligaţiile asumate de companie şi de municipalitate, ca proprietară a reţelelor de distribuţie ■ primarul susţine că Romanul a fost discriminat la rectificarea bugetară, pentru că a primit din partea Consiliului Judeţean zero lei, asta în timp ce la Tîrgu Neamţ s-au alocat 27 milioane lei ■

Conform monitorizării realizate de Direcţia Tehnică din Primăria Roman în cursul anului 2021 romaşcanii au avut întreruptă apa, din cauza avariilor, timp de 20 de zile, cu neplăcerile respective şi cu pierderile aferente suportate indirect de către noi, toţi. Urmare a numeroaselor avarii apărute la Roman în ultima vreme, la solicitatea Primăriei Roman joi, 16 septembrie, s-a organizat o întîlnire cu managementul companiei ApaServ, pentru a se pune cărţile pe masă şi a se vedea concret care sînt obligaţiile asumate atît de operator, cît şi de municipalitate.

În conferinţa de presă de vineri, 17 septembrie, primarul municipiului Roman a prezentat jurnaliştilor principalele concluzii ale întîlnirii de lucru amintite. ” Întîlnirea am convocat-o ca urmare a multiplelor avarii apărute la Roman în ultima vreme, începînd cu cea de pe strada Tineretului. Am fost asiguraţi de conducerea companiei că, la momentul reluării furnizării cu apă, după remedierea avariilor, s-a ţinut cont de presiunea graduală, cerută de normele tehnice şi cu toate acestea reţeaua a cedat, ducînd la acele avarii, în lanţ.

La discuţiile avute reprezentanţii companiei au venit cu o listă de 8 priorităţi, asumate de ei. E vorba de: partea de captare pe tronsoanele 1 şi 2, reabilitarea tronsonului din zona Autogării, înlocuirea conductelor de transport din zona Anton Pann, înlocuirea reţelei din zona Libertăţii( Femina n.r), unde a avut loc una din avariile grele de săptămîna anterioară şi înlocuirea căminelor cu vană de la staţia de repompare 1 şi 2, cele două rezervoare avînd nevoie de vane şi debitmetre, precum şi efectuarea sectorizării în patru puncte.

În urma discuţiilor avute am constatat, însă că priorităţile lor diferă de ale noastre, pentru că, în timp ce compania e interesată de reţeaua de aducţiune, pe partea de rezervă, noi sîntem interesaţi de partea de sectorizare şi înlocuire a reţelelor pentru a se putea izola partea cu avarii şi pentru ca debitmetrele să indice zonele cu pierderi. În urma discuţiilor am reuşit, însă, să convenim modul de lucru al fiecărei părţi în perioada următoare.

Astfel s-a stabilit ca ApaServ să intervină în zona de captare de la Pildeştri, unde am fost informaţi că s-a demarat deja procedura de achiziţie a materialelor. Apoi se va înlocui conducta de pe strada Libertăţii, unde există, aşa cum s-a văzut, o problemă majoră” a declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Romanul discriminat, pe criterii politice

Primăria Roman şi-a asumat investiţii în partea de sectorizare, unde deja a făcut această operaţie în câteva zone, respectiv în Cartierul Muncitoresc, în cartierele Favorit, Lipovenesc, Nicolae Bălcescu, Danubiana şi Dedeman -Gară. „Viitoarele lucrări de sectorizare se vor realiza din fonduri ale bugetului local.

Compania ne-a informat că va face anul acesta proiectul de înlocuire a reţelelor din strada Anton Pann, urmînd ca în 2022 să se treacă la efectuarea lucrării propriu-zise. La Staţia de repompare 1 şi 2 însă există probleme în sensul că nu există fonduri pentru realizarea investiţiei anul acesta.

Noi am solicitat întrunirea CA al companiei şi luarea unor decizii care să fie supuse aprobării conducerii Consiliului Judeţean, în subordinea căruia se află ApaServ, pentru ca cele 8 priorităţi asumate de companie să şi poată fi rezolvate. în cel mai scurt timp posibil” , a declarat primarul Leonard Achiriloaei. Acesta a reamintit şi faptul că Primăria Roman ar urma să primească o redevenţă de 1, 9 milioane lei, sumă pe care doreşte să o investească în totalitate în înlocuirea de reţele.

Primarul a spus că ApaServ a realizat lucrări în Roman de doar 830 mii lei, în zona Toma Stelian, Favorit, Roman-Muşat, Ştefan cel Mare. „Noi am insistat să se găsească resurse pentru că am reamintit faptul că Primăria a reuşit înlocuirea a 35% din aceste reţele în zonele: Petru Rareş, cartier Nicolae Bălcescu, Cuza Vodă şi zonele adiacente, în valoare de 2,8 milioane lei, cofinanţare a proiectului european, prin PID. Şi prin Administraţia Fondului de Mediu s-au realizat investiţii de 1,3 milioane în cartierul Nicolae Bălcescu, tot prin cofinanţare. Compania a realizat investiţii la Roman la Staţia de Epurare şi pe zona de canalizare. Am atras atenţia că nimeni nu stă pe roze cu fondurile şi e de datoria lor să meargă la conducerea CJ să prezinte situaţia.

Am arătat faptul că la ultima rectificare bugetară Romanul a primit zero lei, în timp ce la Tîrgu Neam s-a alocat suma de 1,2 milioane, din cota 6% care ar fi trebuit distribuită echitabil. De altfel, încă de la începutul anului am solicitat CJ fonduri pentru Spitalul Municipal, în vederea reabilitării Policlinicii, ştiut fiind că Romanul a dus greul în timpul pandemiei de coronavirus şi că acest spital asigură, în mod curent, de ani de zile îngrijirea a peste 200.000 de nemţeni, care locuiesc în Zona Metropolitană”, a mai precizat primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Trending