Contactează-ne

Actualitate

Sincopele domnului colonel

Știre publicată în urmă cu

în data de

Nu este pentru prima oară că scriu despre neputinţele noastre de tot felul, sau când mă întreb cum Dumnezeu reuşesc unii să facă, să răspundă, să îndrepte, să repare în scurtă vreme ceva ce trebuie împlinit sau corectat şi nouă ne trebuie ani de zile până reparăm un pod de 10 metri.

M-am bucurat sincer când am aflat că, în fine, suntem şi noi în rând cu lumea şi punem pe picioare un program de vaccinare cap-coadă, care să ne scoată mai repede din cumplitul impas în care ne aflăm. Şi noi şi întreaga lume. Mi-am adus aminte, cu nostalgie, de începuturile ca medic de ţară, când campaniile de vaccinare deveneau o adevărată obsesie, fiindcă trebuiau foarte bine pregătite, cu eforturi deosebite, care nu-ţi lăsau loc pentru reverii şi aproximaţii. Nu era vorba de administrarea propriu-zisă a vaccinului, ci mai ales de întocmirea documentului princeps, CATAGRAFIA, respectiv lista tuturor celor care urmau să fie vaccinaţi, fiecare dintre ei cu mulţimea de date de care erai obligat să ţii seamă. Sanepidul era neiertător.

Suntem în plină campanie de vaccinare antiCOVID, o acţiune deosebit de complexă şi deloc simplă, mai ales ţinând cont de condiţiile speciale de transport şi depozitare, mai puţin obişnuite, pentru vaccinul Pfizer. Am aplaudat faptul că întreaga campanie a fost încredinţată armatei, pentru care rigoarea, disciplina şi deciziile sunt la ele acasă şi am apreciat că acţiunea a intrat în coordonarea unui tânăr şi entuziast specialist, garanţie a reuşitei.

Am fost la curent cu elaborarea plină de logică a planului cu cele trei etape, am urmărit sosirea primei tranşe, zise simbolice, de zece mii de doze, a convoiului de maşini speciale cu care erau transportate, ba am luat parte, pe viu, cum se spune, la vaccinarea primilor noştri compatrioţi. Bravo! Nu am cârtit deloc faţă de latura oarecum festivistă a acţiunilor fiindcă, în asemenea situaţii, exemplu personal capătă o semnificaţie importantă. În sfârşit, socoteam că este o acţiune care va merge ceas, fără sau cu cât mai puţine frâne, piedici sau accidente.

Nu neg că primul semn de zdruncin al încrederii în succesul acţiunii a înflorit încă de la recepţia dozelor simbolice, când s-a afirmat că din cele zece mii vor fi folosite doar şase mii şi restul vor fi păstrate în rezervă. M-am crispat la gândul unor manevre de subsol (treabă românească!), cu atât mai lipsite de logică cu cât era anunţată sosirea în zilele următoare, a tranşelor mari, de peste 150.000 de doze. Mi-am zis că, totuşi, nu era posibil să nu existe o raţiune a rezervelor şi că vinovată era mintea mea, incapabilă să perceapă realitatea.

Din păcate, gândul că pe undeva lucrurile încep să se deterioreze şi-a făcut loc tot mai insistent în conştiinţa mea şi n-a trebuit să mă duc cu raţionamentele prea departe. Ştirea că la o săptămână de la debutul sesiunii de vaccinare, din cele 150.000 de doze primite, 137.000 au rămas nefolosite, faptul că aparţin, totuşi, etapei a II-a de vaccinare, care va începe în puţine zile şi nu am fost contactat şi întrebat dacă vreau ori nu să mă vaccinez, dacă sunt în localitate, dacă am ceva probleme, dacă mă pot deplasa, să ştiu unde va funcţiona centrul de vaccinare cel mai apropiat şi data, fie şi cu aproximaţie. M-am interesat la prieteni şi cunoscuţi, dar toţi se aflau în aceeaşi situaţie cu mine. Probabil că, fiind o acţiune coordonată de armată, medicul de familie nu era implicat. Nimic nou sub soare. Câte puţin câte puţin, realitatea şi-a arătat adevărata faţă. Hâdă. Într-o săptămână, s-au vaccinat în jur de 13.000 de persoane. Ce frumos ne stă pe locul 24 printre naţiunile lumii, cu 0,06%! Cum Dumnezeu a putut Israelul să vaccineze mai bine de 10% din populaţie? Urmat de Islanda, Germania şi altele? Să ne mângâiem că Franţa stă mai prost decât noi? Mai mare ruşinea!

Au apărut, tot mai frecvent, ştirile despre centrele de vaccinare închise în nasul celor deja planificaţi, că nu ştiu cine din Timişoara a aflat că centrul de vaccinare se afla la 60 de kilometri de oraş, ba domnul colonel Gheorghiţă a acceptat că la început de campanie, au apărut nişte sincope pe care şi le-a asumat, dar ne-a asigurat că lucrurile vor continua în foc continuu, fără alte accidente şi că vom… şi vom… şi vom… Mai mult ne-a şi spus că insuccesul nostru faţă de alte ţări, poate fi justificat de prin faptul că populaţia noastră de peste 65 de ani nu se află concentrată, grupată, în unităţi de îngrijire, ceea ce ar facilita vaccinarea în serie.

Să ne întrebăm cum se face popularizarea unui eveniment de asemenea importanţă? Cum sunt antrenaţi oamenii? Aţi citit afişe peste afişe pe panourile existente? Ici şi colo câte unul. Sunt abonat la câteva ziare locale şi centrale. Credeţi că abundă vreunul în informaţii utile pentru cititor? Credeţi că puzderia de televiziuni, practică o campanie ţintită în favoarea vaccinării? Vă închipuiţi cât de informată şi pregătită este populaţia din mediul rural.

Nu e nefiresc să mă tem că milioane de doze de vaccin achiziţionate de statul nostru vor umple depozitele frigorifice. Îmi pare rău s-o spun dar cred că din capul locului s-a adoptat o strategie (doar suntem la armată !) greşită. Pe sens invers. Nu individul, cetăţeanul, trebuie să ceară să se vaccineze şi să caute drumurile către siringa cu vaccin. Dimpotrivă, artizanii vaccinării trebuie să vină în întâmpinarea fiecărui cetăţean. Ei deţin mijloacele şi pârghiile întregii acţiuni, ei trebuie să cunoască în amănunt, să treacă prin filtrele lor toată populaţia unei zone, a unui sector. Şi cred că fără o colaborare între organizator şi medicul de familie, mediată de DSP, eşecul e garantat. Tare m-aş bucura să ştiu că aşa ceva a existat şi mai există.

Îmi pare rău, intenţionam să salut apariţia unui proaspăt general. La loc comanda !

P.S. Într-un articol mai vechi, publicat în „Monitorul“, reproşam guvernului Orban că, deşi a primit nişte miliarde de lei pentru combaterea COVID, nu s-a învrednici să acorde câteva milioane necesare testării vaccinului românesc de la OncoGen Timişoara, al echipei profesorului Virgil Păunescu. Aflăm de ultimă oră că el va fi testat în Germania. Bravo nouă!

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

A reclamat că i-a dispărut cumnata

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale şi cei ai Poliţiei municipiului Roman continuă activităţile de căutare în vederea depistării unei femeie de 42 de ani, din oraşul de la malurile Moldovei şi Siretului, care a plecat de acasă şi nu a mai revenit.

Oamenii legii au fost sesizaţi pe 25 ianuarie, cînd la Poliţia municipiului Roman s-a prezentat un localnic de 57 de ani, care a reclamat faptul că în ziua anterioară, pe 24 ianuarie, cumnata sa, Dodoi Mihaela, de 42 de ani, din Roman, a părăsit în mod voluntar domiciliul şi nu a mai revenit acasă. Femeia are o înălţime de aproximativ 1,60 metri, o greutate de circa 80 de kilograme, păr brunet, lung, şi ochi căprui.

La momentul dispariţiei, aceasta era îmbrăcată cu o bluză de trening portocalie, haină de blană mov, pantaloni negri, fiind încălţată cu slapi. Poliţiştii au efectuat verificări pe raza municipiului Roman, în vederea depistării acesteia, dar pentru că nu au găsit-o, cer ajutorul populaţiei.

„Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea celei căutate, este rugată să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Şi Poliţia Locală a „ars“ la buzunare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ odată cu apariţia epidemiei generate de noul coronavirus, atribuţiile structurii s-au mărit ■ pentru încălcarea ordonanţelor militare şi a Legii 55/2020 au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 497.975 lei ■

Criza sanitară prin care trece ţara a adus modificări nu numai în sistemul sanitar din ţară, care se confruntă cu o siruaţie nemaiîntîlnită, dar a adus atribuţii noi şi altor structuri. În această categorie intră şi poliţiştilor locali.

Astfel, începând cu luna martie a anului trecut, Poliţia Locală Piatra Neamţ s-a subordonat operaţional Ministerul Afacerilor Interne, respectiv Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ, acţionînd în comun cu mai multe instituţii, cum ar fi cadrele Poliţiei Municipiului Piatra Neamţ şi Instectoratul Judeţean de Jandarmi Neamţ, pentru prevenirea şi combaterea răspândirii epidemiei cauzate de noul coronavirus.

Astfel, Poliţia locală Piatra Neamţ a fost implicată în acţiunuile ce au presupus realizarea a 26.828 anchete epidemiologice (lucru ce a însemnat verificarea persoanlor aflate în izolare sau în carantinare la domiciliu), la 14.728 adrese/locaţii. De asemenea, au fost monitorizate în privinţa respectării măsurilor sanitare impuse de prevenirea infectării cu noul coronavirus, un număr de 7.611 unităţi comerciale şi de prestări servicii şi 8.523 de mijloace de transport public de călători, în acest context fiind legitimate 35.565 de persoane.

S-au aplicat 1.176 sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea ordonanţelor militare şi a Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în valoare totală de 497.975 lei. În acelaşi context, poliţiştii locali din cadrul Poliţiei Locale Piatra Neamţ au participat la 73 de filtre şi acţiuni comune dispuse de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Neamţ împreună cu jandarmii nemţeni şi reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, Direcţia de sănătate Publică Neamţ, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ ori alte instituţii implicate în combaterea şi prevenirea răspândirii SARS CoV -2.

Citește știrea

Actualitate

Planul de şcolarizare a fost regîndit cap coadă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ 3.666 absolvenţi de gimnaziu vor învăţa în 149 de clase de liceu şi şcoală profesională ■ multe şcoli din judeţ au primit fie clase de liceu, fie de şcoală profesională ■ şi la gimnaziu a fost revzuit planul de şcolarizare ■

La solicitarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, inspectoratele şcolare teritoriale au regîndit planul de şcolarizare pentru anul de învăţămînt 2021-2022 la toate nivelele – primar, gimnazial, liceal şi profesional. În acest sens, timp de două zile, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ a fost definitivat acest document, unul de la care porneşte proiecţia actului educaţional pentru viitorul an şcolar.

„În urma emiterii ordinului de ministru privind efectivele de elevi la clasele de început, respectiv clasa a IX-a şi anul I şcoală profesională, ar trebui revizuit şi planul nostru de şcolarizare. Este bine de ştiut că efectivul de elevi care termină anul acesta clasa a VIII-a este de 3.666 de absolvenţi de clasa a VIII-a. În baza ordinului pe care l-am invocat, în zilele de 25 şi 26 ianuarie am regîndit acel plan de şcolarizare, care a fost transmis la începutul acestei luni şi în spaţiul public.

Au fost opertate şi în Sistemul Informatic de Evidenţă rezultatele. Făcînd acest proiect de plan de şcolarizare pentru anul 2021-2022 sînt propuse 149 de clase, deci mai mult faţă de cele 133 propuse în documentul precedent. Practic vom avea mai puţin faţă de anul şcolar în curs nu cu 25 de clase, ci doar cu nouă. Am făcut o analiză riguroasă, pe fiecare zonă geografică a judeţului şi acolo unde a fost necesar s-a mai dat încă o clasă în plus. Am realizat o analiză pertinentă, în baza unor indicatori referitori la rezultatele obţinute la Evaluarea Naţională, la Bacalaureat, programe proiecte“, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general al ISJ Neamţ.

Astfel la Roman, unde iniţial erau trei clase în minus, au fost repartizate acum cinci clase în plus. Asta înseamnă că s-a revenit cu o clasă de profesională la Şcoala Adjudeni, cu una la Valea Ursului şi cu o clasă a IX-a la Liceul cu Program Sportiv. La Piatra Neamţ a mai fost repartizată o clasă de profesională la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida, o clasă, tot de profesională, la Colegiul Tehnic Gheorghe Cartianu.

O clasă de liceu a fost repartizată Colegiului Spiru Haret şi cîte o clasă colegiilor naţionale Petru Rareş şi Calistrat Hogaş. O altă clasă de liceu a mers la Liceul de Artă Victor Brauner, care este singurul liceu vocaţional din Neamţ, cu bază de recrutare la nivelul întregului judeţ. „Tot la Piatra Neamţ, prin noul plan de şcolarizare va fi realizată o clasă la Liceul Forestier, care nu a mai primit o asemenea clasă de ani buni, în condiţiile în care creşte nevoia de silvicultori pe piaţa muncii.

O altă clasă de şcoală profesională va fi realizată la Liceul Economic. În zona Tîrgu Neamţ iniţial erau nouă clase. În urma regîndirii planului de şcolarizare din perspectiva amintită a scăderii numărului de elevi în clase, unităţile şcolare liceale au rămas acum cu şase clase mai puţin. Au primit două clase de profesională la Colegiul Ion Creangă, o clasă la Liceul Vasile Conta şi una la Liceul Borca“, a mai spus inspectorul general, Mihai Obreja.

Acesta a făcut o analiză şi la nivelul învăţămîntului gimnazial, pornind de la constatarea numărului de clase a IV-a, apreciind că apar un număr mai mare de clase a V-a la şcolile gimnaziale, deşi se ştie că mare parte din elevi se îndreaptă şi spre colegii. „Este greu de crezut că la nivelul şcolilor gimnaziale se vor putea realiza numărul de clase pe care şi l-au propus, dat fiind realităţile de care v-am pomenit“, a concluzionat profesorul Obreja.

Citește știrea

Trending