Contactează-ne

Actualitate

Simularea BAC-ului, fără probleme în Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la examenul de la Limba română s-au înscris 3.361 de elevi ■ lucrările se corectează, digitalizat, într-un centru regional de evaluare ■ prezența la prima probă a fost de 93,62% ■

În cursul zilei de luni, 4 martie, în Neamț, conform informațiilor primite de la vicepreședintele Comisiei județene de organizare a examenului de simulare a Bacalaureatului la Limba Română, inspector școlar Elena Morariu, proba a fost susținută în 34 de centre de examen și un centru zonal de evaluare. „Au fost înscriși un număr de 3.369 elevi. În ceea ce privește prezența, aceasta a fost de 3154 elevi (93,62%).

La învățământul de zi, procentul de prezență a fost de 98,27%, adică 3.068 elevi prezenți, din 3.122 înscriși. La seral, procentul a fost de 34,19%, adică 53 elevi prezenți, din 155 înscriși. La învățământul cu frecvență redusă, procentul de prezență a fost de 35, 87%, adică 33 elevi prezenți, din 92 înscriși. În procesul de organizare a simulării sunt angrenate 3.381 de cadre didactice, însemnând profesori asistenți și evaluatori”, a precizat Elena Morariu.

Conform site-ului Edu.pedu.ro, subiectele de la simularea probei de Limba și literatura română au fost primite de elevi la ora 09.00, timpul de rezolvare fiind de 3 ore, profesorii de specialitate apreciind că subiectele sunt accesibile. Astfel, la subiectul I, candidații de la profilul real și cei de la tehnologic au avut un text la prima vedere de Liviu Rebreanu, „Metropole”.

Pe baza acestui text, candidații au rezolvat mai mulți itemi, respectiv: să indice sensul din text al cuvântului sforțări și al secvenței la fiece pas; să menționeze soluția găsită de persoanele interesate de lectură, care nu au posibilitatea să-și cumpere cărți, utilizând informațiile din textul dat; să precizeze un efect al creșterii interesului față de sport în spațiul românesc, justificându-și răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat;

Să explice un motiv pentru care tejghelele librăriilor din Paris sunt amplasate până în mijlocul trotuarului și ultima cerință să prezinte, în 30 – 50 de cuvinte, relația dintre jurnaliștii francezi și scriitori, așa cum reiese din textul dat. La subiectul I, punctul B, cerința a fost să redacteze un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă presa contribuie sau nu la formarea gustului artistic al publicului, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din volumul Metropole de Liviu Rebreanu, cât și la experiența personală sau culturală.

Subiectul al II-lea a avut în prim-plan textul „Domnișoara Nastasia” de George Mihail-Zamfirescu. Cerința a fost să prezinte, în minimum 50 de cuvinte, rolul notațiilor autorului, subiectrul urmând a fi notat de evaluator cu 10 puncte. La subiectul III, elevii de la real au avut de redactat un eseu de minim 400 de cuvinte, în care a fost necesar să prezinte particularitățile unui text poetic studiat, aparținând poetului Lucian Blaga.

Conform calendarului, marți, 5 martie, se desfășoară simularea la proba scrisă, obligatorie a profilului (proba Ec), miercuri, 6 martie 2024 are loc proba la alegere a profilului și specializării-proba Ed, iar în 7 martie, acolo unde e cazul, proba Eb, scrisă, la Limba și literatura maternă. Comunicarea rezultatelor se va realiza în data de 15 martie 2024 iar acestea nu se contestă, nu se afișează, nu sunt făcute publice și nu se trec în catalog decât la solicitarea scrisă a elevului.

Conform unui comunicat de presă, ISJ Neamț a realizat sesiuni de instruire a membrilor comisiilor din centrele constituite pentru simularea probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat 2024. Din numărul de elevi înscriși la simulare, 3.369, un număr de 2.308 vor susține proba obligatorie a profilului la Matematică și 1.061 de elevi vor susține simularea acestei probe la Istorie.

La proba la alegere a profilului și specializării, elevii înscriși vor susține simularea probei scrise la următoarele discipline: 1.116 de elevi la Biologie, 127 de elevi la Chimie, 221 de elevi la Fizică, 1.031 de elevi la Geografie, 244 de elevi la Informatică, 541 de elevi la Logică, comunicare și argumentare, 35 de elevi la Psihologie, 50 de elevi la Sociologie, 2 elevi la Economie și 2 elevi la Filosofie.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending