Contactează-ne

Actualitate

Simpozion economic internaţional, la Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ tema acestuia a fost Creşterea economică şi stabilitatea financiară ■ simpozionul a fost rodul unui acord de asociere între Primăria Roman şi Federaţia Europeană a Camerelor de Comerţ Bilaterale ■ au participat ambasadori şi consuli din Olanda, Federaţia Rusă, Maroc, Palestina, Belarus şi Japonia ■

Biblioteca George Radu Melidon a găzduit miercuri, 21 aprilie, un simpozion economic internaţional, intitulat Creşterea economică şi stabilitatea financiară organizat de Primăria Roman în colaborare cu Federaţia Europeană a Camerelor de Comerţ Bilaterale, cu sediul în Elveţia.

La manifestare au participat primarul Leonard Achiriloaei, deputatul Laurenţiu Leoreanu, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi prefectul George Lazăr. Evenimentul a facilitat întîlnirea a numeroşi oameni de afaceri cu un corp de ambasadori şi consuli din Olanda, Federaţia Rusă, Palestina, Belarus, Maroc şi Japonia.

În calitate de gazdă primarul municipiului, Leonard Achiriloaei, a subliniat importanaţa reuniunii. „Eveniment şi-a propus şi a reuşit să reunească factorii decizionali ai economiei regionale şi internaţionale, în vederea deschiderii unor perspective de colaborare în domeniul economic, care să ducă la schimbări pozitive şi prosperitate în Zona metropolitană Roman.

Scopul asocierii dintre Primăria Roman, Consiliul Local şi Federaţia Europeană a Camerelor de Comerţ Bilaterale a constat în urmărirea evoluţiei economice şi a rolului pe care îl joacă economia romaşcană în afacerile internaţionale, precum şi modalitatea de promovare investiţională de către autorităţile locale şi obiectivele de dezvoltare a municipiului, precum şi identificarea rolului pe care îl joacă diferiţi actori: oraşe, regiuni şi alte organisme, în dezvoltarea economiei locale şi regionale.

Dar cel mai important lucru a fost cel legat de creşterea vizibilităţii Romanului la nivel naţional şi internaţional, respectiv a dezvoltării economice la nivel local şi regional“, a spus edilul. Reprezentantul Federaţiei Europene a Camerelor de Comerţ, Ovidiu Stănică, s-a arătat încîntat de colaborarea cu administraţia locală pentru dezvoltarea unui asemenea proiect.

„Am organizat acest simpozion internaţional în parteneriat cu primăria, care a avut o nemapomenită disponibilitate de a face ca întîlnirea să fie de mare ţinută. A fost un lucru cu totul şi cu totul deosebit faptul că s-a reuşit mobilizarea unui număr însemnat de oameni de afaceri. Reuşita acestui prim eveniment ne determină ca acesta să nu fie singurul.

Este cert că ne propunem ca pe viitor să mai organizăm astfel de manifestări, care vor contribui la dezvoltarea municipiului dumneavoastră. Romanul are din acest punct de vedere mai multe atuuri, legate în primul rînd de eficienţa echipei care se află la conducere şi nu în ultimul rînd de aşezarea pe E-85, cu acces uşor atît terestru, cît şi feroviar. Mai multe entităţi economice internaţionale s-au arătat dispuse să investească la Roman şi este clar că lucruri deosebite din punct de vedere economic se vor întîmpla aici, atît pe termen scurt, cît şi mediu“, a declarat Ovidiu Stănică.

Deputatul Laurenţiu Leoreanu a subliniat şi el faptul că manifestarea a reprezentat un exemplu de bune practici al unui oraş ca Romanul, care se ştie că este cel mai dezvoltat din punct de vedere economic din Neamţ, lucru concretizat prin faptul că aduce 55% din PIB-ul judeţului, pentru că aici se regăsesc cele mai mari societăţi comerciale din zonă, fiind preferat datorită aşezării sale strategice.

Parlamentarul a atras însă atenţia asupra faptului că din momentul demarării unui proiect, oricare ar fi el şi pînă la maturitatea acestuia trebuie să treacă între 3 şi 5 ani, ţinînd cont de prevederile legislative interne şi europene: „Unul din demersurile noastre legislative importante a fost şi acela de a da statut municipiilor de gradul II, care nu sînt reşedinţă de judeţ, pentru organizarea de centre metropolitane capabile să devină entităţi pentru atragerea de fonduri europene.

Viziunea asupra unui proiect mare care să împace toţi actorii e mai greu de realizat pentru că e dificil să fie mulţumită întreaga zonă metropolitană. Trăim vremuri în care dinamica activităţilor e accelerată pe toate palierele, atît din punct de vedere social, cît şi economic. Cert e faptul că în perioada următoare vor avea loc schimbări majore de activităţi economice, altele decît cele de pînă acum, ca urmare a digitalizării .

De altfel, Comunitatea Europeană vorbeşte de neeligibilitatea unor proiecte prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru că alte ţări, mai puţin România, şi-au rezolvat problemele de infrastructură rutieră. România din acest punct de vedere se află undeva în secolul XX şi chiar în unele situaţii în secolul al XIX-lea.

Acesta e motivul pentru care la nivel guvernamental şi prezidenţial se poartă negocieri pentru obţinerea de fonduri necesare finanţării proiectelor de infrastructură rutieră“, a spus deputatul nemţean.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Vremea, cum va fi zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă că precipitaţiile dispar, dar nu va fi prea cald ■ în cea mai „rece“ zi vor fi 14 grade, iar în cea mai caldă, vreo 21 ■ minimele nocturne oscilează între 4 şi cel mult 12 grade ■

Chiar dacă ne apropiem de finele primei decade a lunii mai, nu este spectaculos de cald, iar zilele ceva mai reci alternează cu cele în care nu vor fi mai mult de 21 de grade. Acelaşi trend îl au şi valorile termice nocturne care, pînă la finele săptămînii viitoare vor oscila între 4 şi cel mult 12 grade.

Meteorologii dau asigurări că precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate. De menţionat este faptul că la acest moment la staţia meteorologică de pe Ceahlău – Toaca mai sînt încă 42 de centimetri de nea. Astăzi, 7 mai, va fi timp frumos, cu cu soare, iar la amiază termometrele vor indica 20 de grade, iar noaptea vor fi 9. Ziua de 8 mai aduce o depreciere a regimului termic, iar maxima ajunge la 14 grade. În a doua parte a zilei ar putea veni ceva stropi de ploaie. Minima scade la 7 grade.

Duminică regimul termic se mai apreciază şi se ajunge la o maximă de 16 grade. Urmează una din cele mai reci nopţi, iar minima se opreşte la 4 grade. Meteorologii promit că luni, 10 mai, va fi soare şi cam 18 grade, dar noaptea va fi rece, cam 5 grade. Ceva mai bine va fi marţi, 11 mai, cînd se anunţă cer variabil cu soare, iar peste zi se face sensibil mai cald şi se ajunge la o maximă de 19 grade. În schimb, noaptea va fi din nou prea rece pentru acest moment al anului cu o minimă de 4 grade.

Jumătatea săptămînii aduce timp bun, iar miercuri 12 mai, cerul nu va fi brăzdat de nici un nor, iar mercurul din termometre saltă din nou la 20 de grade. Urmează o altă noapte rece, cu vreo 5 grade. O zi mai rece şi una mai caldă, pentru că joi, 13 mai, chiar dacă va fi cer absolut senin nu vor fi mai mult de 18 grade. În schimb se mai îmbunează regimul termic nocturn, iar minima saltă voiniceşte la 10 grade. În ultima zi lucrătoare a săptămînii viitoare va fi timp frumos, dar nu prea cald. Chiar dacă soarele va fi la datorile, e cam leneş, pentru că maxima nu trece de 19 grade.

Rămînem cu noaptea blîndă cu o minimă de 10 grade. Una din cele mai calde zile din întreg intervalul de prognoză se anunţă a fi cea de sîmbătă, 15 mai. La jumătatea lui Florar se anunţă timp bun, soare, şi o maximă în creştere pînă la 21 de grade. Sînt schimbări şi în regimul termic nocturn şi se vor înregistra 12 grade. La fel va fi vremea şi duminică, 16 mai, cer variabil cu soare, 21 de grade, dar ar putea veni ceva stropi de ploaie mai după amiază.

Citește știrea

Actualitate

Prefectul de Neamţ, întâlnire cu primarii şi şefii din învăţământ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ motivul: mobilizare pentru vaccinare

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, s-a întâlnit, joi, 6 mai, cu primarii din judeţ şi cu directorii unităţilor din învăţământ, scopul fiind o mobilizare comună pentru campania de vaccinare.

“Am avut astăzi o zi plină în care am reuşit să mă întâlnesc cu aproape toţi primarii din judeţul Neamţ, directorii unităţilor de învăţământ şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi HoReCa. Motivul acestor întâlniri a fost mobilizarea pentru campania de vaccinare în Neamţ şi am rugat deopotrivă pe doamnele şi domnii primari, directori de şcoli şi licee, oameni de afaceri şi mari angajatori să transmită în comunităţi, în rândul profesorilor şi părinţilor, a angajaţilor un mesaj de susţinere a campaniei de vaccinare şi de conştientizare a beneficiilor.

Alături de mine au participat la aceste întâlniri directorul DSP, Radu Firăstrău, comandantul IPJ, comisarul şef Mihai Osoianu, comandantul ISU, colonelul Mihai Mitrea, şeful ISJ, inspectorul general Mihai Obreja, şi doctorul Bogdan Mahu, coordonatorul acţiunii de vaccinare pentru Municipiul Piatra Neamţ. Am avut întâlniri pe toate zonele din judeţul Neamţ, începând cu zona Roman Metropolitan, Târgu Neamţ şi arealul de munte şi terminând la Piatra Neamţ şi zona adiacentă.

Consider că soluţia cea mai bună la acest moment pentru a reveni la o viaţă normală, pentru a intra într-o zonă de relaxare a restricţiilor şi pentru sănătatea fiecăruia dintre noi o reprezintă vaccinarea. Sfatul meu în calitate de prefect al judeţului Neamţ, bazat pe informaţii oficiale ale specialiştilor din sistemul de sănătate, este să ne vaccinăm, într-un număr cât mai mare”, a declarat prefectul George Lazăr.

Citește știrea

Actualitate

Afacere cu droguri în familie, alte sentinţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ patru indivizi, care erau înrudiţi între ei, s-au apucat de afaceri cu stupefiante ■ doi dintre ei au fost condmnaţi la închisoare cu executare ■ drogurile erau aduse din strinătate ■

Doi indivizi înrudiţi între ei au ajuns în penitenciar pe 5 mai 2021 după ce Curtea de Apel Bacău s-a pronunţat în dosarul în care aceştia au fost acuzaţi de afaceri necurate cu droguri. În cauză au fost patru inculpaţi, însă doi au fost condmanaţi cu suspendare, nu au mai declarat apel, iar sentinţele lor au devenit definitive.

În schimb au uzat de calea de atac Emanuel David, care fusese condamnat de Tribunalul Neamţ la 4 ani şi 4 luni de detenţie, precum şi Nicolae Covas, care a fost condamnat la 3 ani şi 9 luni de detenţie. Apelurile lor au fost admise, iar pedepsele au scăzut la 3 ani şi o lună pentru primul şi 2 ani şi 2 luni pentru Covas. În acelaşi dosar, Florin Alin Enea a avut o sancţiune de 2 ani, 6 luni şi 10 zile de detenţie, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Instanţa l-a mai obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Singura femeie din grup, Ana Maria Enea, a primit şi ea o pedeapsă cu suspendare, 2 ani şi 8 luni de închisoare, plus 60 de zile de muncă voluntară. Inculpaţii au vîrste între 20 şi 31 de ani, fiind de loc din Stejaru, Bicaz şi Tarcău. În cauză au fost acuze de săvîrşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, în forma continuată, introducere în ţară de droguri de risc şi mare risc, deţinere fără drept de droguri de risc şi mare risc, în vederea consumului propriu.

Anchetatorii se sesizaseră de mai mult timp că în zona Piatra Neamţ şi Bicaz se distribuie droguri, iar în urma cercetărilor s-a aflat că doi dintre inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea ar fi vîndut stupefiante, cannabis şi ecstasy în reşedinţa de judeţ, Bicaz şi comunele învecinate, drogurile fiind aduse din străinătate. De aprovizionare se ocupa Covas, care le trimitea din străinătate, prin servicii de coletărie. Pentru siguranţă, coletele erau dosite la Ana Maria Enea. Afacerea ilicită era cumva în familie pentru că femeia era mătuşa primilor doi inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea, aceştia doi fiind veri.

Legătura dintre grupul infracţional şi doritorii de stupefiante era asigurată de David. Aceştia îl contactau şi disimulat îl întrebau dacă pot obţine cannabis sau ecstasy. La rîndul lor clienţii erau întrebaţi ce drog vor şi în ce cantitate. În cazul în care cantităţile pe care le deţinea nu erau suficiente, David îl contacta pe Covas. Îi solicita tipul de drog şi cantitatea de stupefiante necesară, iar Covas îl trimitea să ridice marfa ilicită de la femeie. Ancheta a stabilit că ultimele vînzări au avut loc în perioada 26 noiembrie – 4 decembrie 2019 cînd au ajuns pe piaţă atat cannabis cît şi ecstasy în diverse cantităţi.

Un gram de drog sau un comprimat de ecstasy aveau acelaşi preţ, de 80 de lei, însă pentru cantităţi mai mari doritorii obţineau reduceri de preţ. Pe 4 decembrie 2019, David şi Florin Alin Enea au fost depistaţi în trafic, în timp ce se deplasau cu maşina la un cumpărător pentru a vinde 100 de grame de cannabis şi 20 de comprimate de ecstasy. Ulterior la domiciliile celor patru inculpaţi au avut loc percheziţii domiciliare iar anchetatorii au mai găsit 300 de grame de cannabis.

Citește știrea

Trending