Contactează-ne

Actualitate

Simpozion dedicat profesorului Zenembisi, la G.T. Kirileanu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ manifestarea face parte din proiectul „Să cunoaştem istoria judeţului prin memoria comunităţii. Oameni, locuri, fapte“ ■ simpozionul „Ioan Zenembisi, un profesor de neuitat. 95 de ani de la naştere“ se va desfăşura pe 13 februarie, cu începere de la ora 17:00 ■

Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ Neamţ, în parteneriat cu Colegiul Naţional „Petru Rareş“, organizează simpozionul „Ioan Zenembisi, un profesor de neuitat. 95 de ani de la naştere“.

Acţiunea are loc pe 13 februarie 2020, cu începere de la ora 17:00, în Sala Info-Club II. Evenimentul va avea loc în cadrul proiectului „Să cunoaştem istoria judeţului prin memoria comunităţii. Oameni, locuri, fapte“.

Întîlnirea va fi moderată de prof. Mihaela Mereuţă, directorul-manager al Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu“ Neamţ. Profesorul de matematică Ioan Zenembisi s-a născut la Piatra Neamţ, la 15 februarie 1925, dintr-o familie româno-greacă şi a decedat la 19 iunie 2011, la vârsta de 86 de ani.

La Liceul „Petru Rareş“, Ioan Zenembisi a predat regina ştiinţelor timp de 35 de ani, ieşind la pensie în 1985. „Pedagog de elită, cu pregătire profesională şi ştiinţifică de excepţie, colaborator apropiat al apreciatului dascăl Constantin Borş, a crescut, la rîndul său, generaţii după generaţii de elevi, mulţi ajunşi vîrfuri în ştiinţele tehnice.

Pe unii i-a susţinut material. A activat în societăţile şi la revistele de specialitate şi s-a bucurat, ca „Patriarh“ recunoscut al învăţămîntului nemţean, de aprecieri din partea colegilor, a foştilor elevi şi a societăţii, aceasta aureolîndu-l cu titlul de cetăţean de onoare al municipiului Piatra Neamţ“, se arată în prefaţa volumului „Arta de a fi om (Scrisoare către Elly)“, apărut în anul 2013, la Editura Răzeşu.

Cartea conţine un text testamentar de învăţătură adresat de către autor nepoatei sale, Elly Zenembisi. Începînd cu anul 2018, George Teleman, absolvent al promoţiei 1983, oferă anual o bursă de studii în valoare de 10.000 de lire unui elev emerit al CNPR, bursă care poartă numele profesorului Ioan Zenembisi.

„Pentru mine, primul meu mentor a fost profesorul Ioan Zenembisi. Auzisem de reputaţia sa ca profesor şi pedagog, dar cunoscîndu-l, aveam să dobîndesc, datorită lui, rigoarea matematicii pe care o împărtăşea într-un stil academic elevat, accesibil totodată nouă, întotdeauna într-o abordare exuberantă şi entuziastă. (…) De la dînsul am înţeles că trebuie să îţi propui obiective mari, ştachete înalte, numai astfel te vei autodepăşi. Mentorul meu a fost cel care mi-a spulberat îndoielile şi m-a determinat să mă îndrept către facultatea de aeronautică, o alegere care mi-a deschis infinite oportunităţi. Desigur, liceul trăieşte prin generaţiile de elevi de peste ani, exponenţii lui fiind vîrfurile elitei, olimpicii, performerii fiecărei promoţii“, spunea George Teleman.

Despre „Arta de a fi om (Scrisoare către Elly)“

„A fost modelul după care m-am luat în viaţă. A fost unul dintre profesorii de matematică de bază pe care i-a avut judeţul. Pentru mine a fost un model şi datorită lui am ajuns un profesor respectat.

A fost un om carismatic, un lider, a fost cel mai mare dintre noi“, afirmă cunoscutul profesor Gheorghe Dumitreasa. Iar medicul şi scriitorul Virgil Răzeşu îl carecterizează astfel: „Profesorul Ioan Zenembisi a fost un patriarh al matematicii şi al vieţii, frumos şi plin de lumină. A fost lumină şi va rămîne lumină pentru toţi cei care i-au fost în preajmă ori s-au bucurat de darurile sale de om, profesionist şi cetăţean“. „Mi-a vorbit de multe ori despre frumuseţea meseriei de dascăl şi cîte şi mai cîte întîmplări din lunga sa carieră.

Ce este sigur, şi-a iubit foarte mult elevii şi i-a tratat întotdeauna ca pe propriii lui copii, iar pe cei care dovedeau înţelegere şi aplecare către matematică i-a ajutat în mod deosebit, cu vorba ori cu mîna larg deschisă“, menţiona Elly Zenembisi. „De cîte ori ne refugiam în trecutul atît de drag nouă, redescopeream momente frumoase şi hazlii, dar şi pe cele care ne umpleau ochii de lacrimi, nu amare, ci liniştitoare şi pline de duioşie.

Amintiri scumpe, veşnic pomenite cînd trecem în revistă păţaniile atît de multe şi pline de farmec şi melancolie ale anilor noştri tineri“, sunt vorbele sopranei Elena Botez, în timp ce profesorul Neculai Vasiliu afirmă: „Despre Iani Zenembisi nu se poate vorbi la timpul trecut. Pentru că temperamentul, atitudinea şi preocupările sale îl fac prezent în memoria celor care l-au cunoscut şi i-au fost apropiaţi. Nu poate fi uitat nici de generaţiile de elevi cărora le-a asigurat, prin matematică, siguranţa în profesiile lor“.

Despre „Arta de a fi om (Scrisoare către Elly)“, scrisă de profesorul Zenembisi, iată ce consemna revista Apostolul: „La începutul verii, a acestui an 2013, în Aula Colegiului Naţional Petru Rareş din Piatra-Neamţ, Editura Răzeşu, împreună cu conducerea şcolii, în prezenţa unor foşti şi actuali profesori şi elevi, a lansat cartea cu titlul de mai sus, scrisă de Ioan Zenembisi, profesor titular al acestei prestigioase instituţii de învăţământ aproape trei decenii (1957 – 1985). Cartea la care ne referim conţine un text testamentar de învăţătură adresat de către autor nepoatei sale, purtătoare a numelui bunicii paterne – Elly Zenembisi (n. Cristodulo).

Cele câteva zeci de pagini dintr-un fel de jurnal, conţin 9 (nouă) însemnări, realizate/datate în intervalul 21 ianuarie 2000 (la mai puţin de un an de la naşterea destinatarei – 26. 03. 1999) – 11 februarie 2005. Dintre acestea doar trei sunt mai consistente: cele datate 31 ianuarie 2002, 17 ianuarie 2001 şi 26 februarie 2001“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Autoturism în şanţ, pasager la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Un tânăr în vârstă de 19 ani a ajuns la spital, vineri seara, 22 ianuarie, după ce a fost victima unui accident rutier produs în comuna Gârcina.

“În jurul orei 22:29, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Gârcina. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD.

În urma accidentului rutier produs, în care un autoturism a părăsit partea carosabilă și a intrat într-un șanț, a rezultat o victimă.

Până la sosirea forțelor de intervenție, cei doi ocupanți ai autoturismului erau ieșiți din autoturism. Pasagerul, un tânăr de 19 ani, a fost preluat de echipajul SMURD și transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor autoturismului”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Vreme bună pînă la final de lună

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice pozitive pînă la început de februarie ■ arareori minimele vor fi negative ■ precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate cantitativ ■

După ce cîteva zile de ger, vremea s-a încălzit spectaculos, iar din prognoză rezultă că aşa vor fi condiţiile meteo pînă la începutul lunii viitoare. Meteorologii anunţă zile senine, cu valori termice diurne ce se vor încadra între 3 şi cel mult 8 grade Celsius, nefireşti de mari pentru acest moment al anului.

Şi minimele nocturne vor fi preponderent pozitive şi rare vor fi intervalele cînd mercurul din termometre scade sub pragul îngheţului. Precipitaţiile vor fi rare şi nensemnate din punct de vedere cantitativ. Pînă atunci trebuie spus că chiar de ieri, 21 ianuarie, vremea s-a mai îmbunat şi la ora 10:00 termometrele indicau -3 grade la Roman, 1 grad cu plus era la Piatra Neamţ, 2 grade erau la Roman, iar la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca termometrele indicau, la acelaşi moment, -5 grade.

Din cauza vîntului, pe munte indicele de răcire era de -18 grade. Mai este şi ceva zăpadă, în strat de 3 – 5 centimetri în teritoriu şi 37 de centimetri pe munte. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că şi azi, 22 ianuarie, va fi soare şi timp bun, iar la amiază maxima saltă la valoarea de 6 grade. Noaptea aduce valori termice negative, de -1 grad. Cel mai cald va fi în week-end. Sîmbătă şi duminică, în perioada 23 – 24 ianuarie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă meteorologii nu dau greş, în zona noastră se va înregistra o maximă spectaculoasă pentru momentul din an în care ne aflăm, de 8 grade.

Din acest motiv şi peste noapte va fi mai cald şi trecem la minime nocturne pozitive, de 1, respectiv 2 grade. Singura zi în care aşteptăm ceva precipitaţii va fi cea de luni, 25 ianuarie 2021. Cerul va fi acoperit şi va ploua slab la o maximă diurnă în scădere pînă la 5 grade. Cu toate acestea noaptea va fi blîndă cu o minimă de 1 grad. De marţi, 26 ianuarie, revedem soarele, dar nu prea mai are vlagă, astfel încît la amiază se vor atinge cu greu 3 grade, astfel că rămînem totuşi cu valori termice pozitive. Noaptea nu aduce schimbări de nici un fel şi minima rămîne cantonată la 1 grad.

La fel va fi vremea şi miercuri, 27 ianuarie, cînd va fi cer variabil cu soare, 3 grade ziua. Noaptea va fi mai rece şi minima va fi negativă, de -2 grade. Joi, 28 ianuarie, se readună norii, dar nu vor mai fi precipitaţii. Rămînem cu maxima diurnă de 3 grade şi o minimă nocturnă de -1 grad. Vineri, 29 ianuarie, nu este nici un fel de schimbare în registrul meteo. Ceva mai bine va fi week-end-ul viitor.

Pe final de lună, sîmbătă, 30 ianuarie, va fi cer acoperit, dar nu vor fi precipitaţii. Maxima diurnă va fi în creştere, pînă la 4 grade, iar peste noapte va fi 1 grad. În ultima zi a lui ianuarie revedem soarele ce aduce o maximă de 5 grade.

Citește știrea

Actualitate

Coliziune între două autoturisme, două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier produs joi seara, 21 ianuarie, la Roznov, s-a soldat cu două victime. În accident au fost implicate două autoturisme, unul dintre şoferi fiind scos dintre fiarele contorsionate de pompieri şi transportat la spital. O altă persoană, pasager, a fost de asemenea transportată la unitatea medicală.

“Prin apel la 112, în jurul orei 20:48, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe DJ 156 A în orașul Roznov. În urma accidentului rutier produs între două autoturisme au rezultat două victime,  din care una încarcerată.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD,  pompierii voluntari din cadrul SVSU Roznov cu autospeciala din dotare și două echipaje cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au descarcerat victima, conducătorul unuia dintre autoturisme, în stare critică. Acesta a fost preluat de echipajul de la SAJ.

Cea de-a doua victimă, pasager din celălalt autoturism, a fost găsit de către forțele de intervenție pe partea carosabilă. Acesta a fost preluat de echipajul SMURD care i-a acordat primul ajutor calificat după care a fost transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor de la cele două autoturisme și vor curăța/degaja carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier produs și lichidele combustibile”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending