Contactează-ne

Actualitate

Simpozion dedicat profesorului Zenembisi, la G.T. Kirileanu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ manifestarea face parte din proiectul „Să cunoaştem istoria judeţului prin memoria comunităţii. Oameni, locuri, fapte“ ■ simpozionul „Ioan Zenembisi, un profesor de neuitat. 95 de ani de la naştere“ se va desfăşura pe 13 februarie, cu începere de la ora 17:00 ■

Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ Neamţ, în parteneriat cu Colegiul Naţional „Petru Rareş“, organizează simpozionul „Ioan Zenembisi, un profesor de neuitat. 95 de ani de la naştere“.

Acţiunea are loc pe 13 februarie 2020, cu începere de la ora 17:00, în Sala Info-Club II. Evenimentul va avea loc în cadrul proiectului „Să cunoaştem istoria judeţului prin memoria comunităţii. Oameni, locuri, fapte“.

Întîlnirea va fi moderată de prof. Mihaela Mereuţă, directorul-manager al Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu“ Neamţ. Profesorul de matematică Ioan Zenembisi s-a născut la Piatra Neamţ, la 15 februarie 1925, dintr-o familie româno-greacă şi a decedat la 19 iunie 2011, la vârsta de 86 de ani.

La Liceul „Petru Rareş“, Ioan Zenembisi a predat regina ştiinţelor timp de 35 de ani, ieşind la pensie în 1985. „Pedagog de elită, cu pregătire profesională şi ştiinţifică de excepţie, colaborator apropiat al apreciatului dascăl Constantin Borş, a crescut, la rîndul său, generaţii după generaţii de elevi, mulţi ajunşi vîrfuri în ştiinţele tehnice.

Pe unii i-a susţinut material. A activat în societăţile şi la revistele de specialitate şi s-a bucurat, ca „Patriarh“ recunoscut al învăţămîntului nemţean, de aprecieri din partea colegilor, a foştilor elevi şi a societăţii, aceasta aureolîndu-l cu titlul de cetăţean de onoare al municipiului Piatra Neamţ“, se arată în prefaţa volumului „Arta de a fi om (Scrisoare către Elly)“, apărut în anul 2013, la Editura Răzeşu.

Cartea conţine un text testamentar de învăţătură adresat de către autor nepoatei sale, Elly Zenembisi. Începînd cu anul 2018, George Teleman, absolvent al promoţiei 1983, oferă anual o bursă de studii în valoare de 10.000 de lire unui elev emerit al CNPR, bursă care poartă numele profesorului Ioan Zenembisi.

„Pentru mine, primul meu mentor a fost profesorul Ioan Zenembisi. Auzisem de reputaţia sa ca profesor şi pedagog, dar cunoscîndu-l, aveam să dobîndesc, datorită lui, rigoarea matematicii pe care o împărtăşea într-un stil academic elevat, accesibil totodată nouă, întotdeauna într-o abordare exuberantă şi entuziastă. (…) De la dînsul am înţeles că trebuie să îţi propui obiective mari, ştachete înalte, numai astfel te vei autodepăşi. Mentorul meu a fost cel care mi-a spulberat îndoielile şi m-a determinat să mă îndrept către facultatea de aeronautică, o alegere care mi-a deschis infinite oportunităţi. Desigur, liceul trăieşte prin generaţiile de elevi de peste ani, exponenţii lui fiind vîrfurile elitei, olimpicii, performerii fiecărei promoţii“, spunea George Teleman.

Despre „Arta de a fi om (Scrisoare către Elly)“

„A fost modelul după care m-am luat în viaţă. A fost unul dintre profesorii de matematică de bază pe care i-a avut judeţul. Pentru mine a fost un model şi datorită lui am ajuns un profesor respectat.

A fost un om carismatic, un lider, a fost cel mai mare dintre noi“, afirmă cunoscutul profesor Gheorghe Dumitreasa. Iar medicul şi scriitorul Virgil Răzeşu îl carecterizează astfel: „Profesorul Ioan Zenembisi a fost un patriarh al matematicii şi al vieţii, frumos şi plin de lumină. A fost lumină şi va rămîne lumină pentru toţi cei care i-au fost în preajmă ori s-au bucurat de darurile sale de om, profesionist şi cetăţean“. „Mi-a vorbit de multe ori despre frumuseţea meseriei de dascăl şi cîte şi mai cîte întîmplări din lunga sa carieră.

Ce este sigur, şi-a iubit foarte mult elevii şi i-a tratat întotdeauna ca pe propriii lui copii, iar pe cei care dovedeau înţelegere şi aplecare către matematică i-a ajutat în mod deosebit, cu vorba ori cu mîna larg deschisă“, menţiona Elly Zenembisi. „De cîte ori ne refugiam în trecutul atît de drag nouă, redescopeream momente frumoase şi hazlii, dar şi pe cele care ne umpleau ochii de lacrimi, nu amare, ci liniştitoare şi pline de duioşie.

Amintiri scumpe, veşnic pomenite cînd trecem în revistă păţaniile atît de multe şi pline de farmec şi melancolie ale anilor noştri tineri“, sunt vorbele sopranei Elena Botez, în timp ce profesorul Neculai Vasiliu afirmă: „Despre Iani Zenembisi nu se poate vorbi la timpul trecut. Pentru că temperamentul, atitudinea şi preocupările sale îl fac prezent în memoria celor care l-au cunoscut şi i-au fost apropiaţi. Nu poate fi uitat nici de generaţiile de elevi cărora le-a asigurat, prin matematică, siguranţa în profesiile lor“.

Despre „Arta de a fi om (Scrisoare către Elly)“, scrisă de profesorul Zenembisi, iată ce consemna revista Apostolul: „La începutul verii, a acestui an 2013, în Aula Colegiului Naţional Petru Rareş din Piatra-Neamţ, Editura Răzeşu, împreună cu conducerea şcolii, în prezenţa unor foşti şi actuali profesori şi elevi, a lansat cartea cu titlul de mai sus, scrisă de Ioan Zenembisi, profesor titular al acestei prestigioase instituţii de învăţământ aproape trei decenii (1957 – 1985). Cartea la care ne referim conţine un text testamentar de învăţătură adresat de către autor nepoatei sale, purtătoare a numelui bunicii paterne – Elly Zenembisi (n. Cristodulo).

Cele câteva zeci de pagini dintr-un fel de jurnal, conţin 9 (nouă) însemnări, realizate/datate în intervalul 21 ianuarie 2000 (la mai puţin de un an de la naşterea destinatarei – 26. 03. 1999) – 11 februarie 2005. Dintre acestea doar trei sunt mai consistente: cele datate 31 ianuarie 2002, 17 ianuarie 2001 şi 26 februarie 2001“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

„Arsene minte cu privire la situația DGASPC”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ afirmaţia a fost făcută de deputatul PNL Mara Calista

Mara Calista dă semne că ia foarte în serios postura de candidat al PNL Neamţ pentru un loc în Camera Deputaţilor la alegerile din 6 decembrie 2020. Deputata care la alegerile anterioare a cîştigat un loc în Parlament în fieful lui Liviu Dragnea, îl ia la ţintă pe Ionel Arsene, liderul PSD Neamţ. Pe care îl acuză de minciună în cazul salariaţilor de la Protecţia Copilului Neamţ care nu şi-au primit salariile pe luna septembrie.

„Din păcate, asistăm în ultima perioadă la un mod de a face campanie care nu face cinste niciunui politician: joaca cu veniturile și viața oamenilor, lipsindu-i pe aceștia de sumele necesare pentru traiul zilnic și pentru acoperirea celor de trebuință (credite, medicamente, cumpărături curente etc).

Da, aceasta este situația salariilor reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț. Legea este foarte clară atunci când spune, conform art. 51 alin. (10), că “finanțarea măsurilor de protecție de tip centre de zi și centre rezidențiale pentru persoanele adulte cu handicap se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului sau al autorității administrației publice locale la nivel de municipiu, oraș sau comună, după caz, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată alocate cu această destinație, în proporție de cel mult 90% din necesarul stabilit anual de Ministerul Muncii și protecției sociale”.

Conform art. 127 alin. (1) din legea 272/2004, “finanțarea sistemului de protecție a copilului se asigură din:

  1. Bugetul de statîn limita sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat aprobate cu această destinație;
  2. Bugetul județului, respectiv al municipiului București – în completarea cuantumului prevăzut la lit. a), pentru acoperirea cheltuielilor de organizare și funcționare a serviciilor, din venituri proprii sau sume defalcate”.

Prin Legea bugetului de stat nr. 5/2020, Guvernul României a alocat 50% din sumele necesare finanțării serviciilor sociale din sistemul de protecție socială, respectiv 14.684 mii leiși 12.718 mii lei pentru finanțarea centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap.

Ulterior, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat, sumele acordate au ajuns la nivelul de 60% din totalul estimat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, respectiv 22.650 mii lei pentru finanțarea serviciilor sociale din sistemul de protecție a copilului și 31.269 mii lei pentru finanțarea centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap.

La momentul prezent, toate sumele care au fost plătite sub formă de salarii angajaților DGASPC Neamț au fost asigurate prin bugetul de stat, bugetul local necontribuind cu sumele cu care era obligat să contribuie pentru acoperirea acestor cheltuieli până la finalul anului.

Acțiunile media de dezinformare cu privire la această situație nu ajută absolut deloc această comunitate de aproximativ 1400 de persoane care nu și-au primit veniturile. Mai mult, declarațiile politice de “salvare eroică” a situației alocând banii de la nivel județean nu sunt decât un dispreț față de salariații DGASPC Neamț care trebuiau să aibă aceste venituri certe din partea Consiliului Județean.

Acesta este motivul pentru care Instituția Prefectului a înaintat în data de 22.10.2020, prin adresa nr. 16077, o solicitare Ministerului de Finanțe în sensul verificării modalității și procedurii de constituire a bugetului pentru fondul de salarii și cheltuieli către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț în sensul respectării prevederilor Legii nr. 500/2002 cu privire la finanțele publice. Totodată, se solicită clarificări cu privire la modalitatea prin care s-au cheltuit banii din bugetul Consiliului Județean Neamț în legătura cu plata salariilor către DGASPC Neamț.

În încheiere, nu pot să nu mă întreb cum președintele Consiliului Județean declara tocmai ieri, 30 Octombrie, la câteva zile după adresa Prefectului județului Neamț adresată Ministerului Finanțelor Publice cu privire la posibile nereguli ale alocărilor financaire la nivelul acestei instituții, că prin metode specifice,  a reușit domnia sa să găsească sumele necesare pentru acoperirea, atenție, a maximum 2 luni privind veniturile angajaților DGASPC Neamț”. Aşteptăm cu interes o eventuală replică din partea lui Ionel Arsene. Una decentă, mult peste cea dată Anei Birchall. Dacă se poate.

Citește știrea

Actualitate

Copil cu arsuri după un incendiu provocat de jarul căzut din sobă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un copil în vârstă de 9 ani a suferit arsuri de gradul II-III pe 70% din suprafaţa corpului după un incendiu izbucnit la o gospodărie din Rocna, provacat de jarul căzut din sobă.

“Prin apel la 112, în jurul orei 18:42, pompierii nemțeni au fost înștiințati despre producerea unui incendiu la o locuință din localitatea Rocna, comuna Icușești. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Roman cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD TIM și pompieri voluntari din cadrul SVSU Icușești.

Incendiul se manifesta în interiorul unei camere a unei locuințe, în care se afla un copil. Copilul a fost scos de către cetățeni până la sosirea forțelor de intervenție.

Copilul, un băiat de 9 ani, ce prezenta arsuri de gradul II-III pe 70% din suprafața corpului, a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD TIM la locul evenimentului după care a fost transportat la CPU Roman.

Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul în urma căruia au ars  bunurile materiale din interiorul camerei și s-a deteriorat tavanul camerei pe o suprafață de aproximativ 15 mp.

Cauza probabilă de producere a  incendiului a fost stabilită ca fiind jarul căzut din sistemele de încălzire”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Încă o localitate din Neamţ sub “cod roşu” de COVID

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Moldoveni, incidenţă 3,45, se închid barurile şi cafenelele

Comuna Moldoveni “intră” şi ea ■ rândul localităţilor din Neamţ în care s-a depăşit rata de infectare de 3 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, motiv pentru care restaurantele, barurile şi cafenelele vor fi închise. Decizia a fost luată vineri, 30 octombrie, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. “Se interzice organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc”, aşa sună principalele interdicţii cu care se vor confrunta locuitorii comunei amintite, conform hotărârii de CJSU.

Cursuri suspendate, cursuri reluate

CJSU Neamţ a mai decis vineri că “Se suspendă, conform propunerii Inspectoratului Școlar Județean Neamț, pentru o perioadă de 14 zile, și trec în regim online, cursurile școlare care presupun prezența „față în față” pentru următoarele unități de învățământ:

  • clasele a VII-a B și a VIII-a B din cadrul Școlii  Profesionale Adjudeni, comuna Tămășeni, în perioada 30.10.2020 – 6.11.2020;

  • clasele a III-a A și a IV-a B din cadrul Școlii  Profesionale Adjudeni, comuna Tămășeni, în perioada 02.11.2020 – 6.11.2020”.

Vor fi reluate cursurile “faţă în faţă” pentru:

  • clasele a II-a B și a V-a C din cadrul Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” din municipiul Roman (începând cu data de 02.11.2020);

– clasa a XI-a H – grupa 1 din cadrul Colegiului Tehnic ”Miron Costin” din municipiul Roman (începând cu data de 02.11.2020);

  • clasa a XII-a F din cadrul Colegiului Tehnic ”Petru Poni” din municipiul Roman (începând cu data de 02.11.2020);

  • grupa preșcolari din cadrul Școlii Gimnaziale, comuna Bodești, structura Bodeștii de Jos (începând cu data de 02.11.2020).

Citește știrea

Trending