Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Silvicultori pe drumuri?

Știre publicată în urmă cu

în data de

• retrocedarea unor suprafete mari de padure, care trec de la Directia Silvica la fostii proprietari, duce la disponibilizarea a 50 de silvicultori nemteni • este vorba de angajatii de la Ocolul Silvic Ceahlau, structura silvica ce va fi desfiintata • persoanele disponibilizate pot primi salarii compensatorii numai în cazul în care nu se angajeaza la alta structura silvica • într-o situatie complicata se afla si cei 70 de angajati de la Ocolul Silvic Tîrgu Neamt, Mitropolia cîstigînd mii de hectare de padure • conducerea Directiei Silvice afirma ca Ocolul Tîrgu Neamt nu se va desfiinta •

Retrocedarea, catre vechii proprietari sau catre mostenitorii acestora, a unor suprafete însemnate de terenuri forestiere da de furca silvicultorilor nemteni. Daca Ocolului Silvic Ceahlau i s-a petcetluit soarta, în sensul ca va fi desfiintat, lucrurile par a se complica si la Ocolul Silvic Tîrgu Neamt. Si asta pentru ca Mitropolia a „rupt“ în instanta o buna parte din suprafata administrata de silvicultorii tîrgnemteni. În cazul celor 50 de angajati de la Ocolul Silvic Ceahlau, lucrurile sînt clare, mostenitorii familiei Sturdza exprimîndu-si dorinta de a-i angaja la viitorul ocol silvic privat. Lucrurile nu par asa de simple, pentru ca cei care vor opta pentru o angajare la o alta structura silvica, nu vor mai beneficia de platile compensatorii. Adica, cine va merge la ocolul silvic al lui Sturdza îsi va lua adio de la banii oferiti de catre stat. „Pentru angajatii de la Ocolul Silvic Ceahlau, se vor aplica prevederile Legii 174/2006 privind protectia sociala pentru persoanele disponibilizate ca urmare a retrocedarii unor suprafete de teren, din administrarea Romsilva. Protectia sociala se poate întinde pîna la o perioada de 24 de luni, cuantumul ei fiind în functie de vechimea fiecarui angajat disponibilizat. Oamenii trebuie sa se gîndeasca foarte bine înainte de a lua o decizie, mai ales daca vor sa se angajeze în alte structuri silvice. În cazul în care ei vor fi preluati de catre o alta structura silvica, nu vor mai beneficia de protectia sociala. Adica nu vor mai lua acele sume de bani, asa cum prevede legea. Sumele sînt formate din somaj, care este completat pîna la nivelul salariului mediu pe economie“, a declarat Viorel Timisescu, lider de sindicat si purtator de cuvînt la Directia Silvica Neamt. Directia Silvica a pus la dispozitia Comisiei Locale de Fond Funciar Ceahlau amplasamentul pentru retrocedarea a 16.000 de hectare de padure, din cele 27.000 revendicate de mostenitorii printului Sturdza. Acest lucru înseamna ca mai este putin timp pîna cînd mostenitorii vor intra în posesia miilor de hectare de padure.

Ocolul Silvic Tîrgu Neamt nu se desfiinteaza

Situatia de la Ocolul Silvic Tîrgu Neamt nu este vazuta în roz de catre reprezentantii bisericii. Acestia sustin ca Directia Silvica se împotriveste retrocedarii, tocmai din cauza ca ocolul silvic va ramîne cu o suprafata foarte mica de administrat. „Dupa ce vom primi si cele 4.478 de hectare de padure, Ocolul Silvic Tîrgu Neamt va ramîne cu o suprafata infima. Cum ne va fi retrocedat si sediul ocolului, activitatea Directiei Silvice în zona nu-si mai are rostul. De asta se opun retrocedarii celor 4.478 de hectare de padure, de teama ca Tîrgu Neamt va ramîne fara ocol silvic“, a declarat parintele jurist Constantin Grigore. Silvicultorii nu sînt de acord cu cele spuse de reprenzentantul Mitropoliei si afirma ca Ocolul Silvic Tîrgu Neamt nu se va desfiinta. „Ocolul Silvic din Tîrgu Neamt nu va fi desfiintat. Se va cauta o solutie pentru completarea suprafetei pe care o administreaza, cu toate ca ocolul detine suficient teren pentru a întruni normele ce-i da dreptul sa functioneze. Directia Silvica are 70 de angajati acolo care nu-si vor pierde locurile de munca“, a declarat Viorel Timisescu, directorul Directei Silvice Neamt.

Protectie sociala pentru silvicultorii disponibilizati

Parlamentul României a analizat situatia de la Romsilva, de unde vor fi disponibilizati peste 7.000 de angajati ca urmare a retrocedarilor ce au fost facute pe baza legilor fondului funciar. Astfel, în cursul anului trecut, a fost adoptata Legea 174 privind unele masuri de protectie sociala a personalului disponibilizat din cadrul Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva, prin concedieri colective, ca urmare a restituirii padurilor catre fostii proprietari. Persoanele ce vor fi disponibilizate, la desfacerea contractului colectiv de munca, vor beneficia de o suma egala cu de doua ori salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care se fac disponibilizarile, comunicat de Institutul National de Statistica. Disponibilizatii vor beneficia si de o indemnizatie de somaj, stabilita potrivit reglementarilor legale în vigoare, precum si de un venit lunar de completare. Venitul lunar de completare este egal cu diferenta dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de disponibilizare, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mare decît salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care se fac disponibilizarile. Venitul de completare se acorda lunar de la data stabilirii indemnizatiei de somaj, dupa cum urmeaza: pe o perioada de 12 luni, pentru personalul disponibilizat, cu vechime în munca de pîna la 12 ani; pe o perioada de 16 luni, pentru personalul disponibilizat, cu vechime în munca cuprinsa între 12 si 16 ani; pe o perioada de 20 luni, pentru personalul disponibilizat, cu vechime în munca cuprinsa între 16 si 20 ani; pe o perioada de 24 luni, pentru personalul disponibilizat, cu vechime în munca de peste 20 ani. Mai trebuie spus ca toate aceste drepturi vor fi acordate lunar, ceea ce înseamna ca, daca se vor reangaja dupa disponibilizare, vor pierde protectia sociala.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending