Contactează-ne

Actualitate

Siguranţa în mediul online, mare atenţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în această perioadă, mulţi îşi petrec timpul în acest fel ■ oamenii legii vin cu recomandări utile ■

Pandemia generată de virusul SARS–CoV-2 a condus la adoptarea unor măsuri speciale pentru evitarea răspîndirii în societate, iar principala metodă aflata la îndemîna fiecăruia dintre noi, este aceea de a rămîne în casă.

În această împrejurare, internetul îşi accentuează influenţa asupra vieţilor noastre. De la interacţiune socială şi divertisment la informare şi cumpărături, lumea virtuală tinde să ne acapareze. Nu trebuie să uităm, însă, că pe acest fond, se poate dezvolta şi criminalitatea informatică.

„Interesul extrem de mare generat de tematica coronavirus în rîndul consumatorului de internet vine la pachet cu o serie de vulnerabilităţi în domeniu pe care infractorii cibernetici încearcă să le valorifice. Ştiri false, fraude la cumpărături, atacuri de tip phishing care exploatează preocuparea utilizatorilor faţă de acest subiect sînt cele mai frecvente ameninţări prezente în mediul online în aceste zile“, arată Poliţia Neamţ.

Subiectul COVID-19 a adus în căsuţele de e-mail ale utilizatorilor o serie de mesaje tematice – „oferte” de materiale de protecţie, „campanii” în sprijinul găsirii de vaccin/tratament, „mesaje cu recomandări exclusive” de la organizaţii de notorietate etc. Ce au acestea în comun, pe lîngă subiectul atît de actual?

Toate sînt încercări de phishing prin care autorii încearcă să obţină date sensibile (informaţii personale, despre carduri etc.), în scopul fraudării, ori să infecteze dispozitivele de acces la internet cu programe malware. Care sunt semnele care ne pot ajuta să ne ferim? – Dacă vorbim de phishing…în primul rînd, sînt mesaje nesolicitate, care provin din surse necunoscute, care conţin ataşamente sau link-uri, pe care trebuie sa le accesăm, ca să „prindem oferta”…ori să aflăm „informaţii exclusive”…

Se pare că în ultimele săptămîni, pe fondul crizei, a crescut numărul de înregistrari de domenii web care au în denumire termenii coronavirus/covid. Multe dintre ele încearcă să exploateze notorietatea unor organizaţii – NATO, ONU, Organizaţia Mondială a Sănatăţii etc.

„Răbdarea şi vigilenţa sînt vitale atunci cînd activăm în mediul online! Nu vă lăsaţi niciodată presaţi să accesaţi un link. Cel mai important, nu acţionaţi la sfaturi pe care nu le-aţi solicitat şi pe care nu le aşteptaţi! Dacă se întîmplă să cautaţi cu adevărat sfaturi despre Coronavirus, accesaţi site-urile oficiale“, recomandă oamenii legii.

Nu daţi mereu crezare afişării iniţiale a numelui expeditorului. Această înşelătorie spune că provine de la „Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, dar atacatorii pot pune orice nume în cîmpul corespondent expeditorului (from). Aveţi grijă la erorile ortografice şi gramaticale.

Fiţi răbdatori atunci cînd examinaţi mesajele primite din online, pentru a identifica eventuale semne de potenţială fraudă. Nu introduceţi niciodată date pe care un site web nu ar trebui să le ceară. Nu există nici un motiv pentru o pagină web de conştientizare a sănătăţii să vă solicite adresa de e-mail, cu atît mai puţin parola.

Daca vă daţi seama că tocmai aţi dezvăluit parola impostorilor, schimbaţi-o cît mai repede. Infractorii care produc site- uri de phishing încearcă de obicei parolele furate imediat (acest proces poate fi adesea făcut automat), astfel încît, cu cît veţi reacţiona mai rapid, cu atît este mai probabil să remediaţi problema. Nu folosiţi niciodată aceeaşi parolă pe mai multe site-uri! Odată ce atacatorii vor avea o parolă, ei vor încerca, de obicei, pe fiecare site web, unde s-ar putea să aveţi un cont, pentru a vedea dacă pot avea noroc.

Activaţi autentificarea cu doi factori, acolo unde este posibil. Aceste coduri de şase cifre pe care le primiţi pe telefon sau le generaţi printr-o aplicaţie sînt un inconvenient minor, dar sînt de obicei o barieră imensă pentru infractori, pentru că doar cunoaşterea parolei tale nu este suficientă. Răspîndiţi informaţia către colegi, prieteni, familie pentru a creşte nivelul de cunoaştere din zona de securitate online şi de conştientizare.

Actualitate

Cadavru găsit într-o fosă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unei femei de 74 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni într-o fosă, în comuna Gherăieşti, vineri, 16 aprilie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:04, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzută într-o fosă, în comuna Gherăești.

La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au scos din interiorul fosei  o femeie de 74 de ani, ce nu prezenta semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Accident neverosimil: autoturism lovit de roata unui camion

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier mai puţin obişnuit s-a produs vineri, 16 aprilie, în comuna Bălţăteşti. O femeie a ajuns la spital după ce autoturismul pe care îl conducea a fost lovit de o roată desprinsă de la un autocamion încărcat cu lemne.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Bălțătești. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț.

O roată de la un autocamion încărcat cu lemne s-a desprins și a lovit un autoturism. În autoturism se afla doar conducatoarea auto, o femeie de 40 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Trending