Contactează-ne

Actualitate

Și judecătorii s-au raliat protestelor grefierilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ grefierii romașcani anunță proteste pe o perioadă nedeterminată ■ vor fi judecate doar cauze urgente în materie civilă și penală ■ nemulțumirile sunt de ordin salarial ■

Un număr de 19 grefieri, din cei 21 încadrați la Judecătoria Roman, susținuți și de judecători, au protestat miercuri, 13 decembrie, între ora 10.00 și 12.00, raliindu-se acțiunilor revendicative inițiate de Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial. Într-un comunicat de presă, semnat de magistratul Andreea Alexandra Vieriu, se arată că marți, 12 septembrie, judecătorii romașcani au luat act de protestele personalului auxiliar.

Cu șapte voturi „Pentru“ și doar unul contra, au decis să sprijine mișcarea revendicativă a grefierilor, situație în care s-a hotărât amânarea judecării unor dosare, cu excepția cauzelor urgente. Forma de protest va fi una pe durată nederminată. Se va continua judecarea în spețele ce privesc ordine de protecție, tutelă, curatele, internare medicală nevoluntară, ordonanță președențială, suspendarea provizorie a executării silite.

Pentru dosarele rămase în pronunțare se va face acest lucru la o dată stabilită de judecător. Și în materie penală vor fi judecate doar anumite cauze: toate în care sunt luate măsuri preventive; în cazurile completelor de drepturi și libertăți; cauzele penale în care există posibilitatea împlinirii termenelor de prescripție, alte cauze considerate a fi urgente.

Această mișcare de protest a grefierilor apare în condițiile în care Guvernul nu a găsit soluții pentruachitarea integrală a salariilor aferente lunii noiembrie 2023, recunoscute şi recalculate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acordate prin actele administrative de salarizare emise în anul 2023. Nu s-au găsit soluții pentru plata tranşelor din hotărâri judecătoreşti definitive şi acte administrative de salarizare scadente în 2023.

Sindicaliștii vor să se asigure că aceste cerințe vor fi prevăzute şi asigurate în bugetul pentru anul 2024, care va trebui să aibă în vedere asigurarea fondurilor necesare pentru achitarea integrală a salariilor şi a altor drepturi; achitarea diferenţelor de drepturi salariale, restante, aferente lunilor aprilie-octombrie 2023, inclusiv; achitarea diferenţelor de drepturi salariale, restante, aferente perioadei 1 ianuarie 2018 – 31 martie 2023, inclusiv, astfel cum au fost recunoscute şi recalculate prin hotărâri judecătoreşti.

Sindicaliştii anunţă că decizia declanșării protestelor pe termen nelimitat are la bază faptul că salariile personalului au fost greşit calculate la momentul elaborării actualei legi a salarizării nr. 153/2017, ceea ce a generat mii de procese şi nicio creştere salarială timp de 6 ani. La întâlnirea din 7 decembrie 2023, de la sediul Ministerului Finanţelor, ministrul a comunicat ca nu sunt bani şi nu vor fi alocate fonduri pentru plata integrală a salariilor şi a tranşelor din hotărâri judecătoreşti şi acte administrative, scadente în anul 2023.

 

 

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending