Contactează-ne

Actualitate

Şi dacă ursul sare gardul, ne apărăm cu umbrela?

Știre publicată în urmă cu

în data de

          Am sperat că după cel de al doilea Război Mondial, marile puteri vor înţelege că omenirea este sătulă de războaie şi de prăpădul, grozăviile, moartea şi durerea care le însoţesc.

          Am sperat ca ambiţiile hegemonice ale marilor puteri să fie sever limitate, pentru a nu se trece peste linia roşie a celui de al treilea Război Mondial.

Am sperat ca linia roşie să fie cea a Războiului Rece, declanşat în 1991 între SUA şi Rusia, odată cu căderea comunismului în URSS, marele laborator în care a fost experimentat\ pentru prima oară această utopie.

Un comunism, al cărui embrion, produs în Occident, a fost fecundat în Rusia de Lenin, trimis de Germania şi de Troțki, trimis de SUA. Occidentul avea interesele sale, urmărind înlocuirea țarismului, cu o revoluţie proletară.

Dispariţia URSS-ului a fost sărbătorită în tot Occidentul, deopotrivă în Europa şi în America de Nord, în speranţa că ruşii nu vor mai participa la noua Ordine mondială.

Războiul Rece, lung de 21 de ani, a fost întrerupt anul acesta, pe 24 februarie, odată cu declanşarea „operaţiunii speciale” a Rusiei în Ucraina.

S-a trecut la un alt nivel al competiţiei dintre hegemonia americană şi cea rusească.

Astăzi, Războiul Rece dintre SUA şi Rusia, s-a transformat într-un război real, dus pe teritoriul Ucrainei.

Ucraina a devenit teatrul de război, ca atâtea alte teatre apărute după 1945, unde aceleaşi puteri s-au confruntat indirect pentru supremaţie.

În cei 21 de ani ai Războiului Rece, am avut destule informaţii despre ce se întâmplă în UE şi în SUA, dar nu am prea ştiut ce se întâmplă în Rusia, în afară de faptul că acolo există un Putin ignorat de o parte a Occidentului.

Din punct de vedere geografic, România are o poziţie ingrată. Nu numai că este situată la marginea estică a Uniunii Europene şi a NATO, dar mai este înconjurată şi de țări cu popoare slave, dintre care Rusia face alergie la expansiunea NATO spre Est.

România nu-şi poate supraveghea vecinii privind doar spre Vest. Lipsa de atenţie şi de politici faţă de Rusia, nu poate fi compensată doar de umbrela NATO, care ni se oferă, pentru că am îmbrăţişat necondiţionat modelul de democraţie occidental.

La Est există un urs nervos şi cu frustrări, iar Occidentul a tot băgat băţul prin gard, oferindu-ne o umbrelă NATO, cu care să ne apărăm, dacă ursul sare gardul.

Dedulcit la ţinuturile Moldovei de peste Prut, ursul  a sărit gardul de nenumărate ori, în 1812, în 1878, în 1940 şi 1944, iar Occidentul n-a făcut altceva, decât să privească, cum ursul dă iama.

Dotând România cu o umbrelă, occidentalii ne asigură că dacă ursul va mai sări gardul, toată Europa va tăbărî cu umbrelele pe el.

Dacă ruşii vor trece Prutul, nu vin să se bată cu noi, ci cu proprietarul umbrelelor, dar pe teritoriul nostru. Vom fi ca în cazul Ucrainei lui Zelenski, căruia i s-a promis şi lui o umbrelă, iar acum face investigaţii prin toate parlamentele lumii, ca să vadă cine i-a  subtilizat umbrela. Un Zelenski, care făcând exces de transparență, în stil hollywoodian, nu reuşeşte decât ecranizări bollywoodiene, care omoară credibilitatea, dar cresc ratingul.

România a pendulat, trecând din sfera de influenţă a URSS în sfera de influenţă a SUA, fără a-şi modifica poziţia geografică.

Dilatarea sferei de influenţă a SUA, s-a realizat după 1991, obligând Rusia să-şi comprime sfera. Dezechilibrul creat nu a făcut obiectul unei analize serioase a consecințelor de ordin economic şi de securitate.

Imposibila soluţie

          Nu sunt tentat să cad în  paranoia antirusă, şi cu atât mai puţin în cea antiamericană. Dar mă uit din ce în ce mai rar la Antena 3, unde mi se serveşte un rahat propagandistic învelit în staniol marca CNN.

Transmiţând personal imaginile cu dezastrul şi victimele din Ucraina, Zelenski a oferit o şansă preşedintelui SUA, Biden, să răsufle uşurat, că nu mai trebuie să-l fenteze pe Putin, cu amânarea dialogului direct.

Acum Biden are dovezile oferite de Zelenski, că Putin este „un criminal şi un terorist”. Iar în deplină tradiţie americană, cu un criminal şi un terorist nu negociezi, îl elimini şi atât.

Atâta vreme cât Rusia va fi izolată, ţinută departe de UE şi de NATO, aceasta nu va avea nicio constrângere democratică.

Constrângerea democratică este cu mult mai eficientă decât constrângerile economice, pe care Rusia le parează cu aforismul „sufăr eu, dar să vedeţi ce veţi suferi voi”.

Exprimându-şi cândva disponibilitatea de a face parte din UE, şi chiar din NATO, Rusia a fost tratată cu sictir de către Occident.

Admisă în UE, chiar şi NATO, Rusia, dintr-un imperiu brutal şi imprevizibil, putea deveni un imperiu previzibil şi astfel, mult mai uşor de ţinut în frâu.

Rusia de astăzi, în afara deficitului de democraţie şi libertăţi, este mult mai modernă şi bogată, decât unele state care ocupă  Europa doar geografic.

Patriotism ioc, pupincurism, cât cuprinde

          Evoluţia patriotismului la români se diferenţiază de la o etapă istorică la alta.

În perioada de dinaintea comunismului, patriotismul a creat tradiţia politicianistă şi demagogică, virulent remarcată de Caragiale în opera sa.

În comunism, patriotismul a fost distorsionat de propagandă.

În perioada post-comunistă, patriotismul este poluat de naţionalism.

Într-un recent sondaj de opinie, legat de evenimentele din Ucraina, 50% dintre români declară că nu sunt dispuşi să-şi apere ţara, motivând că nu au pentru ce şi pentru cine să o facă.

Dan Capatos, un  controversat realizator al unui show televizat, a răspuns la sondaj, că „dacă prizează miros de praf de puşcă în România, îşi împachetează întreaga familie şi o şterge din ţară”. Ba mai mult, indignat de mirarea operatorului de sondaj, a lansat nucleara retorică „Ce a făcut ţara asta pentru tine, ca tu să lupţi pentru ea?”

Prin anii 60, ai secolului trecut, şi printre tinerii din SUA bântuia o astfel de retorică.

G.F.Kenedy a rămas în istorie, cu replica sa la unul din mitinguri „Înainte de a întreba ce a făcut ţara pentru tine, întreabă-te ce ai făcut tu pentru ţară”.

În ziua de 4 aprilie 2022, Parlamentul României a ţinut să intre în rândul marilor parlamente ale lumii, SUA, Anglia, Canada, Franţa, Germania, Norvegia, s.a. Acestea l-au ascultat pe Volodimir Zelenski, care de pe ecranul video le-a indicat care trebuie să le fie agenda.

Preşedintele Senatului, Cîțu, cumpărându-şi o agendă nouă, l-a rugat pe Zelenski să-şi programeze şi pentru România un „moment istoric” de vreo 10-15 minute, în care să dicteze Parlamentului ce aşteaptă Ucraina de la acesta.

„Momentul istoric” din 4 aprilie a fost programat la ora 19, fiind deschis de preşedintele senatului, Florin Cîțu, din a cărui cuvânt de deschidere a lipsit cu totul demnitatea românească şi respectul de sine.

Toată vorbirea lui Cîțu s-a limitat doar la o odă la adresa lui Zelenski, şi nu a poporului ucrainean, scrisă în stil pupincurist, similar odelor închinate „geniului Carpaţilor” Ceauşescu.

După Florin Cîtu, a vorbit Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, care s-a diferenţiat net de Cîtu, aducându-i aminte lui Zelenski ca în Ucraina trăiesc şi români, care deşi total ignoraţi, luptă pentru apărarea ţării respective.

Momentul poate fi considerat într-adevăr „istoric”, deoarece a fost pentru prima oară când Zelenski, a fost obligat să recunoască public că în Ucraina există o minoritate românească care a fost ignorată, dar a promis că nu va mai fi.

Luni 4 aprilie, odată cu ştirea că Volodimir Zelenski va vorbi Parlamentului României, a fost aruncată şi o ştire cu efect de nucleară. Că după părăsirea de către ruşi a localităţii Bucea, situată lângă Kiev, au fost descoperiţi „sute de civili executaţi cu sânge rece de către invadatori”. Cifra mai exactă a fost 340.

Cu această ocazie am aflat că nici pe departe ororile provocate de ruşi în Ucraina nu au fost cele mai mari, că în Cecenia au fost peste  50 de mii de civili morţi.

Pentru atrocităţile descoperite în Bucea, ucrainienii au descoperit imediat făptaşii, respectiv cei 1.600 de soldaţi dintr-o brigadă motorizată adusă în Ucraina, tocmai din Extremul Orient Rus, din republica Yakuția.

Pentru o mai fidelă exemplificare, a fost dată publicităţii o fotografie a unui grup de vreo 25 de soldaţi tineri, prezentată de serviciul ucrainean de informaţii militare.

Tinerii ostaşi, aflaţi într-o stare de veselie de picnic, cu vârste de până în 25 de ani, ne sunt prezentaţi ca „asasini şi violatori”.

Privind imaginile transmise, cu ucrainienii civili ucişi, rămâi marcat de grozăvia masacrului, similar cu masacrele din cel de al doilea Război Mondial.

Pe de altă parte, privind fotografia cu grupul celor 25 de ostaşi tineri, prezentaţi ca autori ai asasinatelor şi violurilor, primeşti o nouă lovitură năucitoare, care te blochează definitiv.

Nu bine reuşeşti să-ţi revii din primul şoc, la vederea victimelor şi te întrebi îngrozit, cum a fost posibil ca astfel de tineri ostaşi să devină „călăi cu sânge rece” în grup. Pentru că cele 340 de victime nu au fost prezentate ca o sumă de cazuri izolate.

Avem nevoie de o lungă terapie, pentru a putea înţelege mecanismul acestor grozăvii prezentate.

Un specialist în psihiatrie ar trebui să cerceteze îndelung fotografia selfi, cu grupul de tineri soldaţi şi să ne explice.

Nu este suficient să publici o poză.

„Palme d`Or” refuzat pentru Zelenski, Oskar” oferit pentru Will Smith

Pe 28 martie a avut loc a 94-a ediţie a galei premiilor Oskar, la Hollywood.

Volodimir Zelenski a solicitat să i se acorde cuvântul de deschidere a galei, dar a fost refuzat de Hollywood, pentru a se respecta tradiția din ultimii 32 de ani. Dacă în ultimii 32 de ani, la galele Oskar nu s-a vorbit nimic despre măcelurile din Irak, Liban, Afganistan, nu se poate face o excepţie vorbindu-se acum despre Ucraina.

Au fost destui care şi-au exprimat regretul că Zelenski nu a fost lăsat să deschisă gala din acest an.

Singura pată de culoare a evenimentului a fost pusă de palma actorului american Will Smith pe obrazul prezentatorului galei.

Prezentatorul şi-a permis o glumă amicală la adresa soţiei actorului.

Will Smith, crezând că se află la o gală „Palme d`Or”, s-a repezit pe scenă şi i-a oferit „palma de aur” prezentatorului, care deschidea gala.

Până la sfârşitul galei, actorul Will Smith a primit şi el Oskarul, dar nu pentru palma dată.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Prefectul de Neamţ ameninţă cu judecata liderii PNL

Știre publicată în urmă cu

în data de

Prefectul de Neamţ, Adrian Niţă, spune că îi va da în judecată pe liderii liberalilor nemţeni, după ce aceştia au făcut public un comunicat de presă în legătură cu lucrările efectuate pe podul de pe drumul naţional DN2, la intrarea în municipiul Roman.

Prefectul s-a declarat deranjat de “minciunile și calomniile pe care semnatarii acestui comunicat le-au făcut la adresa mea” şi face precizarea că “îi voi chema în judecată pentru a răspunde civil pentru prejudiciul de imagine pe care mi l-au produs”.

El mai spune şi care este motivul pentru care a luat această decizie: “Această decizie am luat-o deoarece nemțenii nu sunt datori să asiste la bălăcărelile publice proliferate de politicieni care nu s-au remarcat în activitatea lor politică și administrativă decât prin circ și comportament de mahala”.

În ceea ce priveşte starea şi evoluţia lucrărilor la pod, în comunicatul de presă emis de prefect se fac următoarele precizări:

“Reprezentanții DRPDP Iași ne-au comunicat că această activitate a fost contractată de o firmă specializată respectându-se procedurile legale. Operațiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea și realizarea găurilor, montarea rosturilor noi.

Din punct de vedere tehnic, lucrarea de înlocuire a unui rost de dilatație are termen de finalizare de cel puțin 5 zile/fir. Termenul nu poate fi devansat deoarece sunt folosite în procesul tehnologic betoane speciale cu termen strict de întărire și protecție. Având în vedere complexitatea operațiunii și instalațiile folosite, activitatea nu se poate desfășura pe timpul nopții, ci doar pe timpul zilei. Totodată, în procesul tehnologic există și pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operațiuni și nici nu se poate circula pe sectorul respectiv. Termenul contractual de finalizare a lucrării este sfârșitul lunii august a.c.

Se încearcă finalizarea lucrărilor într-un timp mai scurt, dar fără a fi afectate etapele tehnologice”.

Citește știrea

Actualitate

Calvarul va mai dura. Cozi de kilometri pe E-85, din cauza lucrărilor de la podul de Horia

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ neexistînd rută alternativă, cozile de maşini se întind pe 6-7 kilometri în ambele sensuri ■ problema descongestionării traficului nu are soluţie ■ lucrările ar trebui să fie terminate la finalul lunii august ■

Direcţia Regională de Drumuri Iaşi a început reparaţii la mai multe poduri din raza sa de responsabilitate, printre acestea numărîndu- se şi lucrarea de la cel de Horia, care asigură accesul prin Roman, pe E-85, spre Suceava, Iaşi sau Bacău. Numai că, pe ambele sensuri, zilnic, aglomeraţia depăşeşte limitele normalului.

Se formează cozi de 6-7 kilometri pe ambele sensuri, lucru care irită la maxim conducătorii auto, sau pe cei care tranzitează zona, fiind în concediu. Florin Marius Sima, liderul Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Pentinenciare, filiala Bacău, care face naveta, are de fiecare dată probleme, fiind nevoit să plece că cel puţin o oră înainte, pentru a nu întîrzia la serviciu.

„Traficul este îngreunat şi la modul glumeţ aş spune că ar trebui să se aducă un bac care să folosească la traversarea rîului Moldova. Fac naveta de la Roman la Bacău şi de la începutul lunii am mari probleme, pentru că trebuie să iau în calcul un timp suficient pentru a nu întîrzia la serviciu. Luni, 8 august, am stat în trafic 3 ore pentru a ajunge la Bacău, iar astăzi, cînd m-am întors de la Bacău am aşteptat două ore şi jumătate să intru în Roman.

Coada era pînă la Secuieni. În acest timp, la pod nu lucra nimeni. Vreo patru muncitori stăteau în staţia de benzină de la intrarea pe pod, la o cafea şi o ţigară. În coloană erau maşini cu numere din toate judeţele ţării şi foarte multe TIR-uri cu număr de Ucraina. Lumea e nervoasă, iese din maşină, înjură, dar nu are pe cine întreba ce se întîmplă, pentru că nu există cineva care să dirijeze traficul“, a declarat Florin Sima.

Purtătorul de cuvînt al DRDP Iaşi, Neculai Popovici, a declarat că lucrarea are ca termen de execuţie sfîrşitul lunii august: „Operaţiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea şi realizarea găurilor, montarea rosturilor noi. Din punct de vedere tehnic, lucrarea de înlocuire a unui rost de dilataţie are termen de finalizare de cel puţin 5 zile/fir.

Termenul nu poate fi devansat, deoarece sînt folosite în procesul tehnologic betoane speciale, cu timp strict de întărire şi protecţie. Avînd în vedere complexitatea operaţiunii şi instalaţiile folosite, activitatea nu se poate desfăşura pe timpul nopţii, ci doar ziua. Totodată, în procesul tehnologic există şi pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operaţiuni şi nici nu se poate circula pe sectorul respectiv. Termenul de finalizare a lucrării este sfârşitul lunii august“.

Poliţia Neamţ cunoaşte problema, dar nu are nici o pîrghie de rezolvare, ţinînd cont că nu există variantă ocolitoare. „În acest moment, valorile de trafic sînt foarte ridicate şi din cauza TIR-urilor din Ucraina, care transportă cereale spre Constanţa. Constructorul are un anumit termen de execuţie şi ne dorim respectarea lui.

Dacă lucrarea se prelungeşte, în septembrie începe şcoala şi traficului existent i se va adăuga cel specific transportului şcolar. E adevărat că nu există poliţişti care să dirijeze traficul, dar vorbind de situaţia complicată. Noi verificăm permanent valorile de trafic, pentru a nu exista incidente, dar nu ajută cu nimic“, a declarat Ramona Ciofu, purtător de cuvînt al Poliţiei Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

VIDEO: Turist din Iaşi, accidentat de o stâncă desprinsă din Chei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vârstă de 34 de ani, din judeţul Iaşi, a fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă dintr-un versant muntos din Bicaz-Chei.

“Astăzi, 10 august, în jurul orei 15.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bicaz au fost sesizați cu privire la faptul că, o bucată de stâncă din zona Bicaz-Chei s-a desprins, accidentând o persoană.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 34 de ani, din județul Iași, se afla împreună cu mai multe persoane în zona turistică Bicaz-Chei, ar fi fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă din versantul muntos.

Polițiștii efectuează verificări pentru a stabili, cu exactitate, cum s-a produs acest eveniment”, a declarat subinspector Ciofu Ramona, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Conform unor surse neoficiale, în momentul în care s-a produs nedoritul incident, bărbatul era cu soţia şi cei doi copii.

Vom reveni.

UPDATE: Bărbatul a fost preluat de un echipaj medical şi transportat la spital. A fost solicitat un elicopter SMURD pentru a fi transportat la un spital din Iaşi.

UPDATE 2: Victima a suferit traumatisme la nivelul capului și se află într-o stare gravă – sursa ISU Neamţ

FOTO: generica

Citește știrea
AdvertisementTrending