Contactează-ne

Actualitate

Şi cu media 1,98 poţi deveni licean

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cei 3.452 de candidaţi din clasa a VIII-a se află în plină procedură de admitere computerizată ■ aceasta se desfăşoară pentru un loc într-un liceu sau şcoală profesională ■ în judeţul Neamţ, uultima medie de admitere a fost 1,98 ■ la polul opus se află trei medii de 10 ■

Admiterea computerizată a absolvenţilor de gimnaziu, care doresc să urmeze cursurile unui liceu sau se îndreaptă spre o meserie este în plină desfăşurare.

„Aşa cum se ştie, pe 14 iulie s-a încheiat etapa de admitere în învăţămîntul vocaţional. În Neamţ, în cele 10 unităţi cu profil vocaţional există 461 de locuri în clasa a IX-a. Pe aceste locuri s-au înscris 502 candidaţi şi au fost admişi 367, locurile libere urmînd a fi compleate în etapa a II-a de admitere, care va avea loc pe 29 iulie. Pe 15 iulie a fost anunţată ierahia naţională şi judeţeană a absolvenţilor de clasa a VIII-a.

În perioada 16-22 iulie are loc, în fiecare şcoală, procedura de completare a fişelor de admitere computerizată în învăţămîntul liceal. Aceste locuri vor fi verificate de către elevi şi părinţi şi datele lor vor fi introduse în aplicaţia informatică. Este important să fie trecute cît mai multe opţiuni, pentru că admiterea se face în funcţie de medie şi opţiune.

Media fiecărui copil se corelează cu opţiunea şi pentru a nu se întîmpla situaţia nefericită din alţi ani, cînd elevi cu medii mari au rămas neadmişi într-un liceu, pentru că s-au oprit la una- două opţiuni, repetăm sfatul ca aceştia să complezeze, pentru siguranţă, cît mai multe opţiuni.

Acestea trebuie trecute într-o anumită ordine, funcţie de media de admitere a absolventului şi media de admitere într-un anumit liceu. Pe 24 iulie va avea loc admiterea computerizată şi comunicarea rezultatelor. În aceeaşi zi se vor afişa la unităţile de învăţămînt locurile rămase libere în diverse licee din judeţ“, a declarat inspectorul general Mihai Obreja.

A fost publicată şi ierahizarea celor 3.452 de medii de admitere din Neamţ. Conform acesteia, există doi elevi cu 10 la Şcoala Gimnazială Cuza Roman şi unul la Şcoala Domnească Tîrgu Neamţ. Cu 9,99 a terminat gimnaziul un elev de la Şcoala 2 Tîrgu Neamţ şi cu 9,95 un altul de la Colegiul Naţional Roman Vodă. Un elev de la Colegiul Petru Rareş a luat 9,92, în timp ce unul de la Şcoala 3 Piatra Neamţ 9,91, ca şi un altul de la CNRV.

Media 9,89 au fost obţinută de către un elev la Colegiul de Informatică şi un altul de la Şcoala Grumăzeşti. Medii de 9, 84 au fost luate de elevi de la Şcoala 3 Piatra Neamţ, Şcoala 2 Piatra Neamţ, Şcoala Domnească Tîrgu Neamţ şi CNRV. Următoarea tranşă de medii de 9,83 s-a obţinut de absolvenţi de la Şcoala 5 Piatra Neamţ. Cu 9,81 sînt trei elevi de la Şcoala 2 Piatra Neamţ, unul la Şcoala Cuza Roman şi Şcoala Elena Cuza Piatra Neamţ. Mare este şi numărul mediilor de 9,80,obţinute de elevi de la Şcoala 5 Piatra Neamţ, CNRV, Şcoala 8 Piatra Neamţ, Colegiul Calistrat Hogaş (doi elevi), Şcoala 2 Piatra Neamţ (doi), Colegiul Petru Rareş.

Urmează tranşa 9,79 obţinută de un elev de la Şcoala 3 Piatra Neamţ, unul de la Şcoala Bălţăteşti, unul de la Şcoala Ceahlău şi altul de la CNRV. Media 9,78 s-a obţinut la Colegiul Naţional Petru Rareş şi Şcoala 2 Piatra Neamţ, iar 9,76 la Şcoala Ruginoasa, Liceul Roznov, Şcoala 3 Piatra Neamţ. Media 9.75 au obţinut-o un elev la Şcoala 2 Piatra Neamţ, de la CNRV, de la Şcoala de Arte Sergiu Celibidache Roman, de la Şcoala 2 Piatra Neamţ şi unul de la Şcoala Elena Cuza Piatra Neamţ. Urmează apoi o puzderie de medii sub 9,50.

La polul opus, pe ultimele locuri ale clasamentului se numără un elev de la Şcoala Mihai Eminescu din Roman cu 2,21, iar cea mai mică medie din judeţ a fost „adjudecată“ de un elev de la Şcoala Stînca – Pipirig, care are 1,98. Întrebată fiind dacă aceste ultime medii pot asigura admiterea în liceu, inspectorul şcolar general adjunct, Dana Păiuş, a precizat:

„Nu există limită de medie la admiterea în liceu. Să luăm exemplu unui liceu tehnologic ca Ion Ionescu de la Brad Horia. Acesta va primi şi elevi cu asemenea medii, dacă nu-şi va completa locurile. Ceea ce trebuie însă remarcat la această promoţie este multitudinea de medii foarte mari, în condiţiile în care aceşti copii au desfăşurat cursuri on-line toată perioada clasei a VII-a şi bună parte din actualul an şcolar. Acest lucru este de apreciat şi ne bucură enorm“.

Inspectorul şcolar general Mihai Obreja a spus că inspectoratul este interesat, în aceeaşi măsură, şi de admiterea în învăţămîntul profesional şi dual: „Aici s-a ţinut, deja, în perioada 15-19 iulie, prima etapă de admitere. Prin planul de şcolarizare avem aprobate pentru anul şcolar 2020-2021 nu mai puţin de 1056 de locuri, pe care candidează acum 777 elevi.

Dacă analizăm aceste cifre se observă că vor rămîne locuri libere, după prima etapă. Conform calendarului admiterii în zilele de 15 şi 16 iulie s-au desfăşurat la Colegiul Tehnic Danubiana Roman probele de preselecţie. Mai trebuie precizat că pentru unităţile la care există mai mulţi candidaţi decît locuri, în perioada 21-22 iulie se va desfăşura o probă suplimentară de selecţie. Rezultatele finale la învăţămîntul profesional şi dual se vor afişa pe 26 iulie“.

Acesta a mai spus că toate plecările şi sosirile de elevi, atît în învăţămîntul liceal (liceele militare sau vocaţionale din alte judeţe) vor fi cunoscute după 22 iulie.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Toamna îşi intră în drepturi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii au emis o informare de ploi şi vijelii ■ de săptămîna viitoare se răceşte dramatic ■ maximele diurne vor fi cuprinse între 13 - 15 grade, iar minimele nocturne scad pînă la 3 grade ■

Vremea schimbă foaia şi de la zile însorite şi temperaturi de 25 de grade, maximele diurne scad săptămîna viitoare pînă la 13 grade. Şi nopţile vor aduce temperaturi mult prea mici pentru acest moment al anului şi avem promisiunea unei minime de infarct, 3 grade.

Toate acestea se vor întîmpla săptămîna viitoare, însă pînă atunci meteorologii au emis o informare de vreme rea, valabilă toată ţara, de ieri, 16 septembrie, de la ora 19:00, care expiră sîmbătă, 18 septembrie, la ora ora 10:00 şi anunţă instabilitate atmosferică temporar accentuată şi intensificări ale vîntului.

„În intervalul menţionat în vestul, centrul şi nordul ţării, precum şi în zonele de munte vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse, descărcări electrice şi izolat căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15…25 l/mp, iar pe alocuri, 30…40 l/mp, îndeosebi la munte.

Temporar vîntul se va intensifica în majoritatea regiunilor, cu viteze, în general, de 45…50 km/h, iar în zona montană înaltă, de peste 70 km/h. Astfel de fenomene se vor semnala începînd din după-amiaza zilei de vineri (17 septembrie) pe arii restrînse şi în restul teritoriului“, conform ANM.

Chiar de azi, 17 septembrie, vremea intră în declin şi pe lîngă ploi şi furtuni valorile termice scad şi se opresc la 24 de grade ziua şi 15 grade peste noapte. Plouă în aversă şi sîmbătă, 18 septembrie, dar în răstimpuri vedem şi soarele. Maxima diurnă nu mai trece de 21 de grade, în timp ce minima nocturnă scade pînă la 13 grade. Duminică, 19 septembrie, va fi o zi cu cer variabil şi soare, însă se face din ce în ce mai rece, astfel încît toamna îşi intră în drepturi la finele celei de-a doua decade a lunii, iar la amiază nu vor fi mai mult de 18 grade. Şi noaptea se răcoreşte binişor şi vor fi minime de 10 grade.

Frigul adevărat vine de la începutul săptămînii viitoare. Aşa se face că luni, 20 septembrie, va fi soare, dar cu dinţi, pentru că în cel mai cald moment nu vor fi mai mult de 13 grade. Acest lucru influenţează şi regimul termic nocturn, iar minima scade la doar 7 grade. Nu sînt schimbări notabile nici pe parcursul zilei de marţi 21 septembrie. Va fi tot o zi cu soare, dar nu mai mult de 14 grade în termometre.

Noaptea va fi deosebit de rece, cu o minimă de 4 grade. Cam la fel se anunţă vremea şi miercuri, 22 septembrie, cer variabil cu soare, dar o maximă care ajunge cu greu la 13 grade. Urmează cea mai rece noapte din intervalul de prognoză, iar minima scade dramatic pînă la 3 grade. Pînă spre finele săptămînii nu sînt noutăţi, 13 grade ziua, cer acoperit şi 3 pînă la 6 grade se anunţă peste noapte. Mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd va fi soare şi cam 17 grade la prînz.

Citește știrea

Actualitate

Fraude cu subvenţii la angajare, fără clemenţă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Cei trei inculpaţi arestaţi preventiv pentru fraudă cu subvenţii pentru angajare nu s-au consolat cu cătuşele şi au contestat privarea de libertate la Curtea de Apel Bacău. Nu au convins instanţa care i-a păstrat după gratii, iar demersul inutil i-a costat pe fiecare dintre inculpaţi cîte 250 de lei.

„În baza art.425/1 alin.7 pct.1 lit.b C.pr.pen., raportat la art.204 C.pr.pen., respinge contestaţiile formulate de contestatorii – inculpaţi Samoilă Raul Cristian, Blaj Alin Ionuţ şi Bacoşcă Adrian împotriva încheierii nr. 90/U din 10.09.2021 pronunţată în dosarul nr. 2404/103/2021 al Tribunalului Neamţ. În baza art. 275 alin. 2 C.pr.pen. obligă contestatorii inculpaţi la plata a cîte 250 lei fiecare, cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă“, conform încheierii de şedinţă de la Curtea de Apel Bacău.

În cauză sînt acuze de fraudare a bugetului de stat prin acordarea de subvenţii pentru angajări fictive. Pentru 140 de noi angajaţi doar pe hîrtie, acuzaţii ar fi obţinut ilegal 1,44 milioane de lei. Pe 9 septembrie 2021, poliţişti Serviciului Economic din Poliţia Neamţ, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul Judeţean, au efectuat 9 percheziţii, din care 4 avînd loc în Neamt, 3 în Dîmboviţa şi cîte una la Iaşi şi Ilfov. În vizor au fost persoane bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat, obţinerea ilegală de fonduri şi tentativă la această acuzaţie şi fals în înscrisuri sub semnatură privată.

„Au fost puse în executare cinci mandate de aducere, iar după audieri trei persoane au fost reţinute pentru 24 de ore. Persoanele bănuite s-ar fi constituit într-un grup infracţional organizat care, în perioada octombrie 2020 – iunie 2021, ar fi înfiinţat trei societăţi cu sedii în Neamţ, Dîmboviţa şi Ilfov, în cadrul cărora ar fi angajat fictiv 140 de persoane“, a transmis Poliţia Neamţ. Ulterior, membrii grupului ar fi solicitat de la agenţii pentru ocuparea forţei de muncă din Neamţ, Dîmboviţa şi Ilfov subvenţii în baza prevederilor legle. Prin activitatea infracţională s-ar fi cauzat un prejudiciu estimat la peste 1.439.000 lei.

Citește știrea

Actualitate

„Profii de sex”, înapoi la catedră?!

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ începînd cu 13 septembrie profesorul Constantin Pipirigeanu s-a întors la catedră ■ instanţa a decis reintegrarea în învăţămînt şi plata retroactivă a salariilor ■ şi profesorul de sport de la Rediu a participat la concursul de ocupare a unui post prin suplinire ■ el are nevoie de un certificat de integritate comportamentală ■

Sistemul de învăţămînt românesc se confruntă cu imposibilitatea de a înlătura de la catedră cazurile de cadre didactice care, prin comportamentul lor inadecvat, au adus prejudicii de imagine grave sistemului de educaţie şi au revoltat, la culme, părinţii. La nivelul judeţului Neamţ este de notorietate sentinţa dată de instanţa de judecată în cazul profesorului de matematică Constantin Pipirigeanu, implicat în scandalul cu tentă sexuală de la Liceul „Dimitrie Leonida” din Piatra Neamţ.

El a fost reclamat de o elevă de la seral pentru avansurile sexuale pe care i le-ar fi făcut pe o reţea de socializare. De la liceul în cauză se ştie că a demisionat, imediat după izbucnirea scandalului, dar titular fiind la Şcoala Dumbrava Roşie şi la Şcoala „Regina Maria” din Bicaz, i s-a desfăcut contractul de muncă fiind înlăturat din învăţămînt, încă de anul trecut. Surprinderea tuturor a fost aceea că instanţa de judecată a dispus reîntoarcerea sa la catedră, începînd cu data de 13 septembrie, precum şi plata retroactivă a salariilor pentru perioada în care a fost înlăturat din învăţămînt, instanţa constatînd faptul că membrii CA-urilor de la cele două şcoli nu ar fi respectat prevederile Codului Muncii, de sancţionare graduală, ceea ar fi presupus, mai întîi, diminuarea cu 15% a salariului şi ulterior alte sancţiuni care ar fi condus la desfacerea contractului de muncă.

Atît conducerile celor două şcoli cît şi Inspectoratul Şcolar şi-au rezervat dreptul de a ataca cu recurs sentinţa Tribunalului Neamţ apreciind, în continuare, că faptele care i-au fost puse în sarcină profesorului Pipirigeanu sînt incompatibile cu prevederile Statutului cadrelor didactice. Inspectorul şcolar general Mihai Obreja a declarat că, pentru moment, îşi rezervă dreptul de a nu comunica mai mult pe acest subiect delicat.

Reamintim că în spaţiul public a apărut informaţia că profesorul îi cerea elevei sale poze nud. „Doar sîntem adulţi, Sîntem discreţi, ce naiba. Ai peste 18 ani? Şi eu! Ce coincidenţă! De ce te ascunzi după deget? O poză „incendiară” ar mai înfrumuseţa zilele mele de om trecut de 45. Mai am oleacă… vreo 20 de de ani şi aştept pensia”. În schimb i se sugera elevei că nu va avea probleme la matematică: „La mate nu am pus niciodată 2 şi 3 la elevele frumoase. Cel puţin nota 6, întotdeauna”. Şi revine cu alt mesaj: „Mulţumesc, apreciez… dacă vorbeai sincer, deja trimiteai o poză. Dar aşa… Ţi-e frică de mine, probabil. Sau de soţ. Sau de amant… Eu ştiu?”. Răspunsul e următorul: „Nu mi-e frică de nimeni”, replica fiind: „Atunci?… eu de ce nu văd nici o poză?”. La un moment dat, exasperată de insistenţele cadrului didactic, tînăra l-a reclamat la conducerea şcolii, iar cazul a devenit ulterior public.

Şi proful de sport vrea înapoi la catedră

Nici în cazul profesorului de sport de la Şcoala Rediu, Ştefan Burlacu, acuzat şi el că a hărţuit sexual, tot prin interemediul unei reţele de socializare, mai multe fetiţe, cu vîrste cuprinse între 10- 11 ani, care au primit de la cadrul didactic mai multe mesaje ce aveau conotaţii sexuale şi care chiar a fost arestat preventiv, în data de 5 iulie, lucrurile nu sînt mai simple.

Deşi nu e titular şi nici nu a promovat examenul de definitivat, învăţămîntul nu poate scăpa aşa uşor nici de el, întrucît acesta s-a prezentat la concursul de selecţie, din această toamnă, pentru suplinire. Reintegrarea acestuia în învăţămînt depinde, însă, în cazul său, de un certificat de integritate, pe care acesta trebuie să-l obţină de la Poliţie. La solicitarea redactorilor Monitorul, Serviciul de comunicare al IJP Neamţ ne-a informat că a fost eliberat un asemenea document.

„Urmare a solicitării adresate Serviciului Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative, persoanei în cauză i-a fost eliberat certificatul de integritate comportamentală, ce conţine măsurile penale, dispuse în conformitate cu dispoziţiile Legii 118 din 2019 privind Registrul Naţional automatizat cu privire la persoanele care comit infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor”.

Pe fondul unei legislaţii neunitare pe acest subiect, legiuitorii cred că este nevoie de acte normative mai clare, care să facă lumină în astfel de situaţii delicate. „A trecut de Senat şi a ajuns la Camera Deputaţilor o iniţiativă legislativă a PNL potrivit căreia va exista tolereanţă zero pentru orice fel de abuzuri de natură sexuală sau fizică asupra minorilor.

Numai că trebuie foarte mult atenţie în elaborarea legii pentru a nu permite abuzuri în desfacerea contractului de muncă al unor cadre didactice, de exemplu. Trebuie făcută clar distincţia între astfel de persoane cu un comportament deviant şi majoritatea cadrelor didactice, oameni devotaţi sistemului, cu merite în formarea unor generaţii întregi de copii”, a precizat deputatul nemţean Dan Laurenţiu Leoreanu.

Citește știrea

Trending