Contactează-ne

Actualitate

Sfînta Maria Mică şi Sfinţii Ioachim şi Ana

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ de Naşterea Maicii Domnului, candelele trebuie să ardă în casele creştinilor ■ în Roman va fi ţinut hramul la Precista Mică, iar apoi la Biserica Copiilor ■

Creştinii ortodocşi şi romano-catolici prăznuiesc, astăzi, 8 septembrie, Naşterea Maicii Domnului sau Sfînta Maria Mică. Această sărbătoare din calendarul ortodox este primul praznic împărătesc de la începutul Anului Nou bisericesc. În această zi, potrivit Bibliei, s-a născut, la Nazaret, Fecioara Maria, din părinţii Ioachim şi Ana, oameni credincioşi, care ajunşi la bătrîneţe fără copii şi s-au rugat la Dumnezeu să nu rămînă fără urmaşi. Acest lucru însemna, în acea vreme, că evreilor fără copii li se refuzau jertfele aduse la Templu. Tatăl Mariei, Ioachim, s-a retras în pustiu şi s-a rugat la Dumnezeu timp de 40 de zile. Între timp, Ana a făgăduit Domnului că, dacă îi va dărui un fiu, îl va da să slujească în biserică. Naşterea Mariei a fost anunţată de către Arhanghelul Gavril, lui Ioachim, iar apoi Anei, trimisul Domnului comunicîndu-le că trebuie să pună fetei numele Maria, în traducere – „cea curată ca spuma mării“. În ţară există multe tradiţii legate de această zi. Creştinii sînt îndemnaţi în această zi să facă pelerinaje la mănăstiri şi să se roage în biserici. Potrivit tradiţiei, naşterea Prea Sfintei Fecioare, mama lui Iisus Hristos, marchează, în calendarul arhaic, sfîrşitul verii. Este şi ziua cînd rîndunelele pleacă spre ţările calde, un semn de începere a lucrărilor agricole de toamnă. Tot în preajma acestei mari sărbători, unii gospodari nu aprind focul în vatră, timp de două zile, flacăra fiind considerată aducătoare de ghinion şi boală. În alte zone, femeile care doresc să fie mame, trebuie să meargă, de Sfînta Maria Mică, la Biserică, să se roage în faţa icoanei Sale. Acelaşi lucru îl fac şi femeile însărcinate pentru ca Maica Domnului să le ajute să nască uşor. În fiecare casă de creştini, icoana Maicii Domnului, nu ar trebui să lipsească, iar candela, în această zi sfîntă, trebuie să ardă neîncetat. Pe 9 septembrie, creştinii ortodocşi au prilejul de a sărbători pe unii dintre cei mai respectaţi sfinţi, Ioachim şi Ana. Sfîntul Ioachim era fiul lui Barpatir, din neamul regelui David, iar Sfînta Ana era fiica lui Matan, cu rădăcini din triburile lui Levi şi Iuda. Prin rînduială, post şi rugăciune pentru Dumnezeu, aceşti sfinţi au avut un copil la bătrîneţe, pe Fecioara Maria, Prea Sfînta Născătoare de Dumnezeu. Imediat după naşterea Preasfintei Maria, Sfîntul Ioachim a murit, fiind în vîrstă de 80 de ani. Sfînta Ana a murit la vîrsta de 70 de ani, la doi ani după moartea soţului, ani pe care i-a petrecut alături de fiica ei, în Templul Ierusalimului. Aceşti sfinţi sînt adesea invocaţi în rugăciunile cuplurilor care nu pot ori nu reuşesc să aibă copii. În Roman există, în cartierul Favorit, Biserica Sfinţii Părinţii Ioachim şi Ana, care îşi va celebra hramul. Cu o zi înainte, pe 8 septembrie, este hram la Biserica Precista Mică, din apropierea Pieţei Centrale.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Vreme bună pînă la final de lună

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice pozitive pînă la început de februarie ■ arareori minimele vor fi negative ■ precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate cantitativ ■

După ce cîteva zile de ger, vremea s-a încălzit spectaculos, iar din prognoză rezultă că aşa vor fi condiţiile meteo pînă la începutul lunii viitoare. Meteorologii anunţă zile senine, cu valori termice diurne ce se vor încadra între 3 şi cel mult 8 grade Celsius, nefireşti de mari pentru acest moment al anului.

Şi minimele nocturne vor fi preponderent pozitive şi rare vor fi intervalele cînd mercurul din termometre scade sub pragul îngheţului. Precipitaţiile vor fi rare şi nensemnate din punct de vedere cantitativ. Pînă atunci trebuie spus că chiar de ieri, 21 ianuarie, vremea s-a mai îmbunat şi la ora 10:00 termometrele indicau -3 grade la Roman, 1 grad cu plus era la Piatra Neamţ, 2 grade erau la Roman, iar la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca termometrele indicau, la acelaşi moment, -5 grade.

Din cauza vîntului, pe munte indicele de răcire era de -18 grade. Mai este şi ceva zăpadă, în strat de 3 – 5 centimetri în teritoriu şi 37 de centimetri pe munte. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că şi azi, 22 ianuarie, va fi soare şi timp bun, iar la amiază maxima saltă la valoarea de 6 grade. Noaptea aduce valori termice negative, de -1 grad. Cel mai cald va fi în week-end. Sîmbătă şi duminică, în perioada 23 – 24 ianuarie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă meteorologii nu dau greş, în zona noastră se va înregistra o maximă spectaculoasă pentru momentul din an în care ne aflăm, de 8 grade.

Din acest motiv şi peste noapte va fi mai cald şi trecem la minime nocturne pozitive, de 1, respectiv 2 grade. Singura zi în care aşteptăm ceva precipitaţii va fi cea de luni, 25 ianuarie 2021. Cerul va fi acoperit şi va ploua slab la o maximă diurnă în scădere pînă la 5 grade. Cu toate acestea noaptea va fi blîndă cu o minimă de 1 grad. De marţi, 26 ianuarie, revedem soarele, dar nu prea mai are vlagă, astfel încît la amiază se vor atinge cu greu 3 grade, astfel că rămînem totuşi cu valori termice pozitive. Noaptea nu aduce schimbări de nici un fel şi minima rămîne cantonată la 1 grad.

La fel va fi vremea şi miercuri, 27 ianuarie, cînd va fi cer variabil cu soare, 3 grade ziua. Noaptea va fi mai rece şi minima va fi negativă, de -2 grade. Joi, 28 ianuarie, se readună norii, dar nu vor mai fi precipitaţii. Rămînem cu maxima diurnă de 3 grade şi o minimă nocturnă de -1 grad. Vineri, 29 ianuarie, nu este nici un fel de schimbare în registrul meteo. Ceva mai bine va fi week-end-ul viitor.

Pe final de lună, sîmbătă, 30 ianuarie, va fi cer acoperit, dar nu vor fi precipitaţii. Maxima diurnă va fi în creştere, pînă la 4 grade, iar peste noapte va fi 1 grad. În ultima zi a lui ianuarie revedem soarele ce aduce o maximă de 5 grade.

Citește știrea

Actualitate

Coliziune între două autoturisme, două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier produs joi seara, 21 ianuarie, la Roznov, s-a soldat cu două victime. În accident au fost implicate două autoturisme, unul dintre şoferi fiind scos dintre fiarele contorsionate de pompieri şi transportat la spital. O altă persoană, pasager, a fost de asemenea transportată la unitatea medicală.

“Prin apel la 112, în jurul orei 20:48, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe DJ 156 A în orașul Roznov. În urma accidentului rutier produs între două autoturisme au rezultat două victime,  din care una încarcerată.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD,  pompierii voluntari din cadrul SVSU Roznov cu autospeciala din dotare și două echipaje cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au descarcerat victima, conducătorul unuia dintre autoturisme, în stare critică. Acesta a fost preluat de echipajul de la SAJ.

Cea de-a doua victimă, pasager din celălalt autoturism, a fost găsit de către forțele de intervenție pe partea carosabilă. Acesta a fost preluat de echipajul SMURD care i-a acordat primul ajutor calificat după care a fost transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor de la cele două autoturisme și vor curăța/degaja carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier produs și lichidele combustibile”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Controale în şcoli, pentru analiza modului de notare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ inspectorii şcolari efectuează verificări pentru a se vedea cum sînt pregătite pentru încheierea situaţiei şcolare ■ elevii care nu au avut posibilitatea de a participa la lecţiile on-line vor rămîne cu situaţia şcolară neîncheiată ■

Inspectoratul Şcolar este preocupat de pregătirea unităţilor care sînt puse în situaţia de a încheia situaţia elevilor, după un semestru de învăţămînt on-line. E vorba de preoceduri care trebuiesc adaptate situaţiei specifice, în condiţiile în care ministerul, ca şi anul trecut, a decis să se renunţe la teze, din imposibilitatea susţinerii acestora în sistem on-line. În acest sens inspectorii şcolari fac teren, mergînd în fiecare şcoală pentru a constata modul în care fiecare cadru didactic a evaluat cunoştinţele elevilor.

„Colegii inspectori se află în această perioadă în şcoli, unde realizează un control tematic pentru a verifica modul în care unităţile sînt pregătite să încheie situaţia şcolară a elevilor pe semestru. A fost transmis în şcoli ordinul de ministru prin care s-a modificat Regulamentul de organizare şi funcţionare a instituţiilor de învăţămînt. Se poate încheia situaţia şi cu două note şi, obligatoriu cu a treia notă, acolo unde copilul se află în situaţia de corigenţă. Mai există o modificare a regulamentului, legată de încheierea situaţiei pentru elevii care nu vor putea avea încheiată situaţia, din cauza faptului că nu au avut acces la învăţămîntul on-line, din diverse motive. Pentru eis-a modificat perioada de la 4 la 8 săptămîni, cu scopul ca în cele 8 săptămîni, în care se propune încheierea situaţiei şcolare să derulăm activităţi remediale.

În acest sens, aşa cum v-am mai informat există şi un proiect al ministerului, în valoare de 30 milioane euro, pentru activităţi remediale“, a declarat Mihai Obreaj, inspector şcolar general. Conform estimărilor de la Ministerul Educaţiei, în toate unităţile şcolare din România se estimează că un număr de 65.000 elevi s-ar afla în situaţii de risc, cu privire la imposibilitatea de a li încheia mediile pe semestrul I, din cauza faptului că nu au avut acces la resurse tehnologice pentru a putea participa la învăţămîntul on-line. Reamintim că, în Neamţ, un număr de 147 de gospodării nu sînt conectate la reţeaua de energie electrică.

Plus că vreo cîteva sute de elevi, din diverse motive, nu au intrat în posesia tabletelor. Mai trebuie spus că, încă din mandatul ministrului Monica Anisie, s-a stabilit că media semestrială se calculează prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor obţinute prin evaluarea continuă, la cel mai apropiat întreg. Dacă există o diferenţă de 50 sutimi, atunci rotunjirea se va face în favoarea elevului.

Citește știrea

Trending