Contactează-ne

Actualitate

Sfaturi pentru consumatori, în condițiile caniculei prelungite

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ reprezentanții CJPC Neamț atrag atenția nemțenilor privind efectele caniculei prelungite ■ se impune respectarea unor sfaturi esențiale c

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor(CJPC) Neamț a remis jurnaliștilor un comunicat de presă prin care dorește să informeze și să sfătuiască cetățenii județului cu privire la măsurile de precauție necesare în perioada de caniculă prelungită. În condițiile în care temperaturile ridicate ( vezi foto cu temperaturile la Roman vineri 12 iulie) pot afecta sănătatea și siguranța consumatorilor se impune respectarea unor sfaturi esențiale ce pot preveni diverse incidente neplăcute.Astfel esențială este hidratarea corespunzătoare, fiind necesar ca o persoană să bea zilnic cel puțin 2 litri de apă. Trebuie evitate  băuturile alcoolice, cafeaua sau sucurile cu mult zahăr, care pot deshidrata organismul. Apa pe care o consumăm nu trebuie să fie foarte rece.

În ceea ce privește alimentația este bine ca în perioadele de caniculă să optăm pentru mese ușoare, bogate în fructe și legume proaspete și să evităm alimentele grele și prăjite.

Este important ca alimentele să fie păstrate corespunzător, în frigider, pentru a evita riscul de toxiinfecții alimentare. Manipularea și depozitarea produselor alimentare trebuie și ea făcută corespunzător, cu respectarea instrucțiunilor de depozitare a alimentelor perisabile la temperaturi corespunzătoare. Trebuie consumate alimente doar în termenul de valabilitate. Carnea, produsele lactate și ouăle trebuie păstrate la frigider și consumate în termenul indicat pe ambalaj. Important este și modul în care sunt gătite  alimentele, la temperaturi adecvate, pentru a distruge bacteriile periculoase. Trebuie să ne asigurăm de faptul că produsele din carne, în special cea de pui și porc sunt bine gătite. Este indicat să evităm cumpărarea de alimente perisabile de la vânzători ambulanți care nu respectă normele de igienă și păstrare a alimentelor. Produsele alimentare trebuie transportate în sacoșe termoizolante, în condițiile acestor zile cu temperaturi ridicate.Nu trebuie recongelate alimentele care au fost deja decongelate, deoarece acest lucru poate duce la dezvoltarea bacteriilor.Alimentele gătite trebuie păstrate în frigider, în recipiente închise ermetic,  pentru a preveni contaminarea cu bacterii din mediul înconjurător.

Reprezentanții Comisariatului pentru protecția consumatorilor vin și cu sfaturi utile referitoare la protecția împotriva soarelui, sfătuindu-ne să evităm expunerea prelungită la soare între orele 11:00 și 16:00, când radiațiile UV sunt la intensitate maximă. Este indicat să folosim  creme cu protecție solară adecvată și să purtăm îmbrăcăminte ușoară, de culoare deschisă, pălării și ochelari de soare.

Este importantă și ventilația locuinței, care trebuie păstrată răcoroasă, prin utilizarea aerului condiționat sau a ventilatoarelor. Între orele cele mai călduroase trebuie trase jaluzelele sau perdelele pentru a bloca pătrunderea în locuință a căldurii exterioare.

Trebuie să fim atenți la  simptomele de deshidratare, precum: setea excesivă, gura uscată, oboseala extremă, amețelile și urinarea redusă. În caz de simptome severe este indicat să apelăm la asistență medicală.

În această perioadă cele mai vulnerabile la caniculă sunt copiii și persoanele vârstnice.

Comunicatul de presă este semnat de  comisarul șef adjunct, Vlad Ciurea, care anunță că instituția pe care o reprezintă rămâne la dispoziția consumatorilor din județul Neamț ce pot contacta CJPC la telefonul la telefonul 0377755333 sau prin e-mail la adresa secretariat.neamt @anpc.ro.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending