Actualitate
Sfaturi financiare pentru adolescenți și adulți tineri. Tu știi cum să îți gestionezi finanțele când pleci din casa părinților?

Putem avea pretenția de la tinerii la început de viață să știe cum să pună la cale un buget adecvat pentru o viață financiară fără griji?
Foarte puțini părinți discută în mod real despe bani și budgeting cu copiii lor. De cele mai multe ori toate informațiile pe care un tânăr de 18 ani le are despre gestionarea finanțelor personale vin fie din discuțiile cu prietenii, fie din simpla observare a gestionării banilor în familie de-a lungul copilăriei. Atunci când singurii bani de care s-au ocupat în copilărie au fost cei primiți de la bunici sau câștigați la colind, cum putem avea pretenția de la tinerii la început de viață să știe cum să pună la cale un buget adecvat pentru o viață financiară fără griji?
- Cardurile de credit nu sunt o sursă magică de bani
Modelul american de shopping se bazează exclusiv pe cartea de credit, iar ultimele generații de copii și tineri din țara noastră cresc cu impresia că un astfel de card îți oferă acces la îndeplinirea oricărui vis cu plata ulterioară a chitanței. Nimic mai fals! Împrumuturile, creditele și cardul de credit sunt instrumente financiare periculoase în mâinile cuiva neexperimentat din punct de vedere economic.
Accesarea unor credite online nebancare trebuie să fie o soluție de ultim moment, nu un stil de viață. Înainte de a face acest pas, asigură-te că știi exact care este situația ta financiară și că vei fi capabil să plătești ratele ulterioare. În caz contrar, dobânzile mari nu vor duce decât la crearea unui cerc vicios în care trebuie să te împrumuți din nou pentru a plăti vechile credite. Folosește un comparator de credite specializat, cum ar fi Finbino, pentru a alege cu atenție creditul potrivit nevoilor tale.
- Budgeting-ul, cel mai bun prieten al finanțelor tale
Înainte de formularea cererii pentru obținerea unui card de credit sau a unui împrumut, asigură-te că ai un plan de budgeting pentru banii tăi. Tinerii studenți sau ucenici au posibilitatea de a se angaja și de a primi un salariu periodic, iar primul instinct este de a cheltui toți acești bani pe lucruri inutile. Folosește cu cap veniturile nou-accesate și pune la cale un plan de budgeting inteligent. Peste ani, îți vei fi recunoscător pentru deciziile luate la începutul vieții de adult.
- Fondul de urgență – un aspect neglijat, dar foarte important
Indiferent dacă ai 20, 40 sau 60 de ani, vei fi pus în situații limită care îți vor testa emoțiile, dar cel mai mult finanțele personale. Fondul de urgență și fondul de siguranță sunt instrumente financiare care nu trebuie să lipsească din viața oricărei persoane care a împlinit vârsta de 18 ani. Fondul de urgență reprezintă o sumă de 1000-2000 RON pe care o ții la îndemână în casă pentru situațiile urgente care pot fi rezolvate rapid cu acești bani, iar fondul de siguranță reprezintă o sumă de bani care poate acoperi 3-6 luni de trai. Evident, nimeni nu se așteaptă ca acești bani să apară brusc în mâna ta, dar trebuie să începi să planifici strângerea lor încă de la primul salariu.
Astfel, atunci când știi că ai siguranța zilei de mâine pentru cel puțin 3 luni, pierderea locului de muncă sau o problemă de sănătate apărută brusc nu mai reprezintă un stres major în viața ta. Mai mult, oamenii care au acest fond de siguranță nu sunt nevoiți să suporte un loc de muncă neprietenos de dragul banilor. Libertatea pe care fondurile de urgență și siguranță ți-o pot oferi este mai satisfăcătoare decât orice altceva ai fi cumpărat cu banii respectivi.
Primul an de viață după părăsirea căminului părintesc reprezintă un șoc pentru tinerii neobișnuiți să trăiască viața pe cont propriu. Aceasta este o perioadă de explorare, de autocunoaștere și de pus bazele unei vieți de adult pe placul tău. Este important să utilizăm acest timp pentru a ne distra, pentru a ne relaxa, dar și pentru a ne da seama ce ne dorim cu adevărat de la viața noastră. Finanțele personale sunt un subiect delicat, despre care oamenii nu cunosc multe lucruri și nu doresc să discute deschis cu cei din jur.
Din fericire, trăim în vremurile în care accesul la informație este nelimitat. Folosește resursele gratuite disponibile în mediul online pentru a cerceta și acest aspect al vieții tale de tânăr adult, îți va folosi cel puțin la fel de mult precum studiile de la facultate sau viața socială.

-
Prima paginăo săptămână,
Frizerul cu tricolorul în suflet. „Noi nu apreciem noțiunea de patriotism decât la zile festive. Foarte mulți nici nu știu ce înseamnă să fii român”
-
Actualitateo săptămână,
De ce mai sărbătorim Ziua Națională?
-
Actualitate2 săptămâni,
La psiholog venim doar ”de bună voie și nesiliți de nimeni”
-
Actualitate5 zile,
Și locuitorii din Pângărați refuză noi antene Digi
-
Actualitate2 săptămâni,
Sătenii din Nemțișor se tem de efectele instalării antenei 5G
-
Actualitate18 ore,
Fericire pe marginea prăpastiei
-
Actualitateo săptămână,
Un proiect Erasmus pentru viitori asistenți medicali
-
Actualitateo săptămână,
Ziua Naţională a României, manifestare organizată în parteneriat de Liceul de Arte Victor Brauner şi Colegiul Naţional de Informatică