Contactează-ne

Actualitate

Sfârșit de an bogat în evenimente, la Roman. „Să privim, cu încredere, spre viitorul nostru“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ luna decembrie a fost cea mai densă în manifestări ■ a debutat cu evenimentele prilejuite de Ziua Națională a României și s-a încheiat cu Revelionul colectiv ■ altele au fost dedicate întâmpinării și sărbătoririi Crăciunului ■ pentru prima dată, la Roman, a poposit Trenulețul lui Moș Crăciun, iar Festivalul de datini și obiceiuri, Roman Metropolitan a avut un mare succes ■ la manifestările organizate de municipalitate au participat mii de romașcani ■

 

Luna decembrie este cea mai densă perioadă în ceea ce privește organizarea unor evenimente de marcă, pentru membrii comunității locale. La Roman, primul dintre ele a fost cel legat de marcarea Zilei Naționale a României, la 1 Decembrie. „Să fim întotdeauna mândri că suntem români, să ne păstrăm țara adânc în inima noastră, oriunde ne-am afla! Să fim implicați, ghidați de adevăratele valori și idealuri, să fim puternici și respectați, conștienți că cea mai importantă forță pe care o avem este cea provenită din unirea noastră, a tututor românilor!” a spus primarul Leonard Achiriloaei.

După onorul prezentat Armatei și momentele festive din Piața Roman-Vodă,  edilul șef a vizitat doi dintre veteranii de război, care se apropie de vârsta de 100 de ani, respectiv pe Gheorghe Zamfir și Ioan Ostaci. Acestora, primarul Leonard Achiriloaei, deputatul PNL Laureanțiu Leoreanu, împreună cu câțiva consilieri locali și județeni, le-au trecut pragul locuinței, pentru a le strânge mâna și a-i asigura de respectul pe care-l merită.

Începând cu 9 decembrie a pornit și la Roman iluminatul stradal festiv și au fost amenajate căsuțele lui Moș Crăciun, în care, în perioada 9-24 decembrie, producătorii din țară și locali, care vin de ani de zile la târgurile din oraș și-au putut desface produsele specifice. Au fost amenajate și tarabe de desfacere a unor aranjamente de Crăciun, a unor produse de artizanat, de vânzare a unor confecții, dar și terase cu preparate la grătar și vin fiert.

Următorul eveniment, așteptat cu bucurie de romașcani,  a fost concertul de colinde, organizat duminică, 11 decembrie, ora 16:00, în sala mare a Casei de Cultură, plină „ochi” de spectatori, concert  susținut de seminariștii Liceului Teologic Ortodox Melchisedec Ștefănescu și de cei al Liceului Teologic Sfântul Francisc de Assisi. La concert a fost prezent și primarul, care le-a oferit artiștilor un coș de flori și le-a mulțumit pentru atmosfera  superbă oferită. În perioada 12-14 decembrie 2022 pentru prima dată la Roman a fost adus Trenulețul lui Moș Crăciun, care timp de trei zile, a plimbat pe amatorii întâlnirii cu Moșul cel darnic și bun.

Durata unei călătorii a fost de aproximativ 25 – 30 de minute. Prezența lui Moș Crăciun pe străzile din Roman și întâlnirea cu romașcanii i-a făcut fericiți pe zeci de copii, părinți și chiar bunici. Pentru a fi mai aproape de mesajul sărbătorii de Crăciun,  în Piața Roman Vodă a fost amenajată, de către Biserica Adventistă de Ziua a 7-a, în colaborare cu primăria, o iesle în mărime naturală,  care a stat acolo în perioada 23 – 26 decembrie.

Scena Nașterii Domnului a fost reprodusă minuțios, fiind realizată ieslea cu fân, țarcul pentru animale, pereţii din lemn de răşinoase şi acoperişul din stuf. Toate personajele scenei, Sfânta Fecioară Maria, Iosif, Isus, cei trei magi care aduc smirnă, aur şi tămâie, Îngerul, au fost reprezentate de „actori”, care au stârnit interesul romașcanilor,  fascinați de magia Nașterii Domnului. Pe lângă acestea, au fost aduse şi animale vii, care au completat scena Nașterii.

Manifestări încărcate de emoții și bucurii

Primarul municipiului, Leonard Achiriloaei s-a întâlnit și cu sportivii romașcani, pe care i-a felicitat spre la final de an, în ziua de 17 decembrie. „Sportul înseamnă sănătate și disciplină, respect, spirit de echipă și solidaritate, dorința de a deveni tot mai buni și dorința de perfecționare. Toate acestea s-au remarcat în managementul Clubului Sportiv Municipal Roman, în rândul antrenorilor din cadrul celor nouă secții și bineînțeles – în evoluția sportivilor noștri.

Bucuria, plăcerea și entuziasmul copiilor și tinerilor legitimați la secțiile de handbal, fotbal, natație, tenis de câmp, tenis de masă, box, șah, fitness și culturism, powerlifting, au fost vizibile în anul 2022 și confirmate de rezultate deosebite. Indiferent de tipul și nivelul competiției, Romanul a avut un cuvânt de spus și de cele mai multe ori, a fost un oponent redutabil pentru echipele adverse.

Am asigurat conducerea clubului, antrenorii și sportivii, că proiectele pentru dezvoltarea unui cadru propice vor continua și în 2023. Voi urmări în permanență ca activitatea fizică pe care o practică romașcanii să aibă loc în cele mai bune condiții. Vă îndemn să îi încurajați pe cei mici spre mișcare și sport, să îi înscrieți la una dintre activitățile desfășurate în cadrul CSM Roman, să-i îndemnați să practice orice sport le place, în orice sezon”, a fost mesajul primarului.

Tot în ziua de 17 decembrie a fost continuată o veche tradiție, aceea a organizării unei Nunți de aur colective pentru 50 de cupluri, care au împlinit cinci decenii de viață în comun, trăită împreună, cu bune, cu rele. După ceremonia religioasă fiecare cuplu a primit din partea primarului Leonard Achiriloaei o Diplomă de excelență, flori și un  plic cu bani. Primăria a oferit și o masă festivă participanților.

Ca în fiecare an,  pe 22 decembrie,  a fost comemorată  Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății. „Au trecut 33 de ani de la revoluția care a schimbat radical România. Am cinstit, la Cimitirul Eternitatea, memoria martirilor Revoluției care prin jertfa și sacrificiul lor au eliberat România de sub dictatura comunistă și au schimbat cursul istoric al țării.

Avem responsabilitatea și datoria de a apăra drepturile, libertățile și valorile pentru care eroii Revoluției Române au luptat în decembrie ’89 și totodată, datoria de a-i învăța pe cei tineri, prin exemplul personal, să respecte trecutul, să fie înțelepți și corecți în acțiunile lor. Cu privirea spre cer și în glas de rugăciune, ne aducem omagiul eroilor-martiri și îi cerem lui Dumnezeu să avem pace, iar România să fie pentru totdeauna o țară a binelui și adevărului!” a transmis edilul.

Colindători, Caleașca Moșului, Festival de datini…

În zilele premergătoare Crăciunului, holul primăriei s-a umplut de colindători de la școlile din oraș, care au fost primiți cu tradiționalii colăcei, mere, portocale  și dulciuri. În Ajunul Crăciunului, pe străzile Romanului a circulat, din nou, Caleașca lui Moș Crăciun, care a împărțit zecilor de copii daruri. Moș Crăciun, însoțit de ajutoarele sale, crăciunițe, s-a oprit în cartierul Favorit și în zona Tic-Tac.

Apoi în parcarea din fața Banc-Post, în cartierul Danubiana, în cartierul Anton Pann, în micropiața din Aleea Revoluției, în Cartierul Nicolae Bălcescu, pe Bulervardul Republicii, la Abator, în Piața Smirodava, în părculețul de vis-à-vis de Poliție și în fața statuii lui Roman Mușat, în centrul municipiului, făcând fericiți zeci de copii care l-au așteptat pe traseu pentru a primi din mâna acestuia pachete cu bunătăți.

Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă Roman Metropolitan 2022, organizat de municipalitate în data de 29 decembrie, de la ora 10.30 a adunat sute de romașcani, care  au participat în Piața Roman Vodă, la spectacolul oferit. În deschiderea manifestării, trupele participante au defilat pe traseul: Primăria Roman, str. Oituz, str. Cuza Vodă, Hotel Roman, b-dul Roman Mușat, Piața Roman Vodă.

Ansamblurile folclorice au fost însoțite de primarii localităților invitate. La cea de a XI-a ediție au evoluat urători, colindători și cete de urși, capre și mascați de la Sagna, Bozieni, Pâncești, Stănița, Dulcești, Trifești, Cordun, cărora li s-au alăturat ansamblurile folclorice Codrii Neamțului și Plai Moldovenesc. Spectacolul s-a încheiat cu evoluția interpretului de muzică populară Ștefan Enășel Romașcanul.

În ultima zi a anului trecut, în Piața Roman Vodă au fost organizate manifestările dedicate trecerii dintre ani. Programul a început la ora 21,30 când pe scenă au urcat talente locale: Giulia Dancă și Miruna Samson. De la 21,50 a evoluat Ansamblul folcloric Plăieșii, iar la ora 22,40 pe scenă a urcat Trupa Oxa, formată din Cristian Prăjescu, romașcan participant la mai multe ediții ale Eurovision România și colega lui, Ioana Hrișcă.

La 23,30 a evoluat DJ Kiler. La trecerea dintre ani, primarul municipiului, Leonard Achiriloaei, a adresat romașcanilor  un mesaj emoționant: „Am lăsat în urmă încă un an, cu numeroase trăiri, împliniri și eforturi, toate devenite acum amintiri. Să savurăm din plin bucuria momentului și să privim, cu încredere, spre viitorul nostru, cel în care trebuie să investim pentru a fi din ce în ce  mai buni. În 2023 locul pe care-l numim «ACASĂ», Romanul, va fi locul în care ne va fi drag să trăim continuând să parcurgem drumul dezvoltării.

La trecerea dintre ani îmi exprim încrederea într-un viitor mai bun, cu pace și înțelegere și împliniri, pentru fiecare romașcan, într-un an nou, care să ne ofere speranța și bucuria de a construi împreună. La mulți ani Roman, la mulți ani romașcani!”.  La miezul nopții, după numărătoarea inversă și la Roman a poposit noul an, 2023, petrecându-l pe bătrânul 2022.  Pe cerul municipiului, timp de un sfert de oră, romașcanii au putut admira un splendid foc de artificii. Programul Revelionului s-a încheiat cu evoluția îndrăgitei interprete de muzică populară Maria Dragomiroiu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending