Contactează-ne

Actualitate

Sfântul Ilie, aducătorul de ploaie și stăpânul fulgerelor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ tot pe 20 iulie se sărbătoresc Ziua Energeticienilor, precum și “Ziua Aviației” și a Forțelor Aeriene Române ■

Sfântul Ilie, cunoscut și ca Ilie Tesviteanul, este unul dintre cei mai venerați sfinți din tradiția creștină ortodoxă și greco-catolică. Sărbătoarea sa este pe 20 iulie. Sfântul Ilie este considerat un profet puternic și un om al lui Dumnezeu, având numeroase minuni asociate cu numele său, inclusiv aducerea ploii după o lungă perioadă de secetă.

Viața Sfântului Ilie

Sfântul Ilie a trăit în secolul al IX-lea î.Hr., în Regatul de Nord al Israelului. Este cunoscut pentru confruntarea sa cu regele Ahab și regina Izabela, care promovau cultul zeului Baal.

Sfantul Ilie a fost hranit in chip minunat de corbi pe cand era retras la paraul Cherit si de un inger pe drumul spre Muntele Horeb; datorita rugaciunii sale, Dumnezeu opreste ploaia timp de trei ani si jumatate; inmulteste faina si uleiul vaduvei din Sarepta Sidonului si il invie pe fiul ei; a chemat foc din cer prin care a ars jertfa adusa de el lui Dumnezeu; a inlaturat cultul zeului Baal; l-a vazut pe Dumnezeu in isihie, (vantul linistit); a fost ridicat in carul de foc si s-a aratat la Schimbarea la Fata a Mantuitorului de pe muntele Tabor.

Sfantul Ilie este reprezentat iconografic, cel mai adesea, fie in gura pesterii sale (hranit de corb), fie in carul de foc, cu care a fost ridicat la cer, fără a trece prin moarte.

Sfantul Ilie este socotit si protoparintele monahismului crestin.

Tradiții și obiceiuri

Sărbătoarea Sfântului Ilie este asociată cu numeroase tradiții și obiceiuri populare, multe dintre ele având legături strânse cu credințele și practicile precreștine. Iată câteva dintre acestea:

  1. Protecția recoltelor: Sfântul Ilie este văzut ca un protector al recoltelor, iar oamenii se roagă lui pentru ploaie și belșug. În unele zone, se organizează procesiuni și rugăciuni speciale pentru a cere ploaie în perioadele de secetă.
  2. Furtuni și trăsnete: În tradiția populară, Sfântul Ilie este considerat stăpânul tunetelor și fulgerelor. Se spune că el cutreieră cerul într-un car de foc, lovind dracii cu fulgere. Pentru a se proteja de furtuni și trăsnete, oamenii aprind lumânări sfințite și fac rugăciuni speciale.
  3. Ziua de sărbătoare: Ziua de Sfântul Ilie este considerată o zi de odihnă și sărbătoare. Munca câmpului este evitată pentru a nu atrage mânia sfântului. De asemenea, sunt organizate târguri și serbări populare în multe localități.
  4. Recoltarea mierii: Tradițional, în această zi, apicultorii obișnuiesc să recolteze mierea de albine. Se crede că mierea recoltată de Sfântul Ilie are proprietăți vindecătoare și este binecuvântată.
  5. Ritualuri de purificare: În unele regiuni, oamenii se spală cu apă sfințită sau se scaldă în râuri și lacuri, crezând că apa are puteri purificatoare în această zi.
  6. Pomenirea morților: Se obișnuiește ca în această zi să se facă pomenirea celor adormiți, împărțindu-se pomeni și aprinzându-se lumânări la morminte.

Ziua Energeticienilor

Ziua Energeticienilor, celebrată anual pe 20 iulie, este o zi dedicată tuturor celor care lucrează în sectorul energetic din România. Aceasta recunoaște contribuțiile esențiale ale inginerilor, tehnicienilor și altor profesioniști care asigură funcționarea infrastructurii energetice a țării. Aceasta include generarea, transportul și distribuția energiei electrice, precum și exploatarea resurselor energetice.

Data de 20 iulie a fost aleasă în onoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, considerat patronul spiritual al electricienilor și energeticienilor, în tradiția creștin-ortodoxă.

Ziua Aviaţiei Române 

Tot la 20 iulie, Ziua Aviaţiei Române se sărbătoreşte de Sfântul Ilie, ocrotitorul spiritual al piloţilor. Cu ocazia celebrării, avioane de luptă şi transport, respectiv F-16 Fighting Falcon, Eurofighter Typhoon, C-130 Hercules, C-27J Spartan, elicoptere militare şi aeronave civile au survolat Bucureștiul.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending