Actualitate
Sfântul Apostol Andrei: Ocrotitorul României și „Apostolul lupilor”
■ peștera Sf. Apostol Andrei se află la marginea localității Ion Corvin, județul Constanța ■
Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit în fiecare an pe 30 noiembrie și este venerat în mod special în România, unde este considerat Apostolul românilor și creștinătorul poporului nostru.
Născut în Betsaida Galileea, pe țărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Țării Sfinte, Sfântul Andrei a fost fratele lui Simon Petru. Amândoi erau pescari, lucrând împreună cu tatăl lor. Conform Evangheliei după Ioan, Andrei a fost inițial ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul, care l-a îndemnat să-l urmeze pe Iisus. Tot Andrei este cel care l-a condus pe Simon Petru la Mântuitor, spunând: „L-am găsit pe Mesia” (Ioan 1, 35-42), fapt care i-a adus titlul de „cel dintâi chemat”.
Ocrotitorul pescarilor și misionarul Dobrogei
Fiind pescar, Sfântul Andrei este ocrotitorul marinarilor și pescarilor, în special în Grecia. În România, el este considerat cel care a propovăduit Evanghelia pe meleagurile noastre, lucru atestat de toponimele din Dobrogea, precum Peștera Sfântului Andrei sau Pârâiașul Sfântului Andrei.
Tradiția Bisericii ne spune că sorții i-au desemnat lui Andrei să predice în regiunile din jurul Mării Negre, cunoscute atunci sub numele de Scythia. După cucerirea romană din anul 46 d.Hr., această zonă a devenit parte din Moesia Inferior. Hipolit Romanul, în lucrarea „Despre apostoli”, menționează că Sfântul Andrei a predicat sciților și tracilor, arătând astfel că Scythia Minor (Dobrogea) a fost creștinată. De asemenea, Sfântul Apostol Pavel menționează în Epistola către Coloseni (Coloseni 3, 11) că și sciții au primit cuvântul lui Dumnezeu.
Potrivit tradiției, Sfântul Andrei a fost numit și „Apostolul Lupilor”, deoarece le-a transmis cuvântul Evangheliei geto-dacilor, care aveau lupul ca simbol și steag de luptă. De altfel, ei înşişi îşi spuneau „lupi” (acesta e înţelesul etimologic al cuvântului „daci”). Tot tradiţia mai spune că un lup care a stat alături de daci la căderea cetăţii Sarmizegetusa, în timpul asediului romanilor, l-ar fi ajutat pe Sfântul Andrei să-și găsească adăpost și l-ar fi condus către o peşteră din Dobrogea.
Martiriul și recunoașterea sa în România
Sfântul Andrei a murit ca martir în Ahaia, la Patras, fiind răstignit pe o cruce în formă de X, simbol devenit cunoscut ca „Crucea Sfântului Andrei”.
În 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca ziua Sfântului Andrei să fie marcată cu cruce roșie în calendarul bisericesc. În 1997, el a fost proclamat Ocrotitorul României, iar în 2001, ziua de 30 noiembrie a fost declarată sărbătoare națională bisericească.
Considerată„Bethleemul creștinismului românesc”, Peștera Sfântului Apostol Andrei este cea mai veche biserică creștină de pe teritoriul României.
Situată într-o poiană liniștită din pădurea Migilet, la marginea localității Ion Corvin, județul Constanța, în vechea provincie romană Scythia Minor, această peșteră se află la câțiva kilometri de cetatea antică Adamclisi și de monumentul Tropaeum Traiani.
Conform tradiției și unor descoperiri arheologice, Peștera Sfântului Apostol Andrei este considerată locul în care Apostolul Andrei a locuit temporar, venind pe meleagurile strămoșilor geto-daci pentru a propovădui Evanghelia. Peștera poartă numele lui Andrei cel Întâi Chemat, iar aici s-a săvârșit pentru prima oară în Dobrogea frângerea pâinii, forma primară a Sfintei Liturghii.
Despre istoria acestei peșteri se cunosc puține detalii. Ea a fost redescoperită în anii 1930 de avocatul Ion (Jean) Dinu, în urma unui vis. În vara anului 1944, peștera, transformată în biserică, a fost sfințită de Episcopul Tomisului, Chesarie Păunescu, însă, la scurt timp, trupele sovietice au distrus-o.
După decenii de uitare, biserica a fost restaurată prin râvna monahului Nicodim Dincă, recăpătându-și importanța inițială. Astăzi, Peștera Sfântului Apostol Andrei este un reper unic pe harta creștinismului românesc și sud-est european.
Peștera face parte din lanțul de așezăminte sfinte de pe ambele maluri ale Dunării (Dervent, Silistra, Axiopolis, Galați etc.), unde Apostolul Andrei a întemeiat biserici și a hirotonit preoți.
Patron al multor popoare și orașe
Datorită misiunii sale apostolice, Sfântul Andrei este ocrotitorul mai multor țări și orașe de pe mapamond, printre care Scoția (steagul scoțian reprezentând Crucea Sfântului Andrei), România, Spania, Sicilia, Grecia și Rusia. De asemenea, este patronul orașelor Napoli, Ravenna, Brescia, Amalfi, Mantua, Bordeaux, Brugge și Patras.
Sfântul Andrei rămâne unul dintre cei 12 apostoli ai Mântuitorului, bucurându-se de o cinstire internațională deosebită.
-
Actualitate9 ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Criza de personal din MAI: 6000 de pensionări în 2024 și un deficit istoric
-
Prima paginăo săptămână,
„Ordonanța trenuleț” lovește cumplit și în Educație
-
Eveniment2 săptămâni,
Sindicalismul în Poliția Română: în cătarea cercetării disciplinare
-
Actualitate2 săptămâni,
Vacanțe și zile libere în 2025: 205 zile cu tot cu sâmbete și duminici n
-
Actualitate2 săptămâni,
Tatiana Bălău aduce acasă Premiul de Excelență, purtând tradițiile românești până la Montreal
-
Actualitate2 săptămâni,
Fața și reversul săptămânii politice
-
Eveniment2 săptămâni,
Urmărit internațional arestat în noaptea de Revelion pentru crimă în Italia