Contactează-ne

Actualitate

Senatorul Ţapu: „Spor de 30% pentru cadrele medicale din spitale şi structurile de urgenţă, implicate în combaterea pandemiei generate de noul coronavirus”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Senatorul PNL de Neamţ Eugen Ţapu Nazare a anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, că se va acorda un spor de 30% pentru cadrele medicale din spitale şi structurile de urgenţă, implicate în combaterea pandemiei generate de noul coronavirus.

Colegii din Camera Deputaţilor au aprobat, în unanimitate, Legea privind recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiunile medicale împotriva COVID-19, prin care personalul medical care execută, conduce sau coordonează misiuni şi sarcini de serviciu în condiţii de risc deosebit, generat de pandemia de coronavirus, va beneficia de un spor de până la 30%, calculat la salariul de bază.

Anterior, aceeaşi lege a fost aprobată şi în Senat. De aceste prevederi vor beneficia medici, asistente, îngrijitoare, infirmiere, personalul auxiliar din unităţile medicale, ambulanţieri, biologi, biochimişti, psihologi, cadre militare – paramedici, din structurile Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (D.S.U.) ale Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.). Legea conţine şi o serie de prevederi referitoare şi la urmaşii celor decedaţi ca urmare a implicării în tratarea cazurilor de coronavirus.

Astfel, copiii celor decedaţi au dreptul la o pensie de urmaş egală cu 75% din valoarea cuantumului salarial pe care cadrul medical îl încasa la data decesului, până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la finalizarea acestora, dar nu mai mult de vârsta de 26 de ani. Urmaşii vor avea, de asemenea, dreptul la asistenţă medicală şi medicamente gratuite, în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau, după caz, a Ministerului de Interne, dar şi de scutiri la plata impozitelor pe teren şi clădiri aflate în proprietate.

În cazul cadrelor medicale sau cele ale MAI care nu au urmaşi, părinţii celui decedat vor primi jumătate din pensia de 75% din valoarea salariului încasat la data dispariţiei. În toate situaţiile, la înregistrarea decesului unui cadru medical implicat în combaterea pandemiei generate de noul coronavirus, familiile vor primi un ajutor egal cu două salarii minime pe economie”, a anunţat senatorul Eugen Ţapu Nazare, vicelider al grupului PNL din Senatul României.

Advertisement
Trending