Contactează-ne

Actualitate

Semne de toamnă bogată, în Piața Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ există 121 de mese cu abonament lunar și 30 mese taxate zilnic ■ separat, este organizat sectorul pentru cele 16 AF-uri ■

A venit toamna! O dovedește din plin și forfota din piața centrală, unde lumea își face aprovizionarea. De ani de zile, Romanul era cunoscut ca fiind o piață bogată în zarzavaturi cultivate de lipoveni, dar a apărut de ceva timp concurența din partea celor din Averești, Stejaru, Recea, din comuna Ion Creangă și de la Nisiporești (Botești), Moldoveni, dar și de la Micești, Răchiteni și Sârca, județul Iași.

„Există de câțiva ani o preocupare de stimulare a producătorilor din zonele legumicole din împrejurimile Romanului. Oamenii au investit mult în cultivarea legumelor în solarii. În piața centrală avem 121 de mese, din care 60 cu abonament pe 6 luni, la care se adaugă 30 mese taxate zilnic. Mai există și un sector separat, unde vând legume 16 AF-uri, la care se adaugă sectorul „din potcoavă”, amenajat pentru perioada vară-toamnă.

În ultimii ani piața este aprovizionată cu legume din bazinele legumicole de la Ion Creangă, Botești, Moldoveni, Matca (Galați), Răchiteni, Sârca (Iași), ceea ce a adus o ambundență de legume și fructe și prețuri accesibile. Suntem încântați să aflăm că piața de la noi ar fi mai bine aprovizionată decât cea de la Bacău, de exemplu. În sectorul de fructe, vin viticultori de la Cotnari și din Vrancea. Oricum activitatea noastră este profitabilă, mai ales în acest sezon.

Declarația aparține lui Bogdan Andrieș, inspector în cadrul Administrației Piețelor Roman. Aceasta spune că urmare a unei hotărâri de CL există în piața centrală și două tarabe comunitare, asigurate pentru micii producători locali, care nu achită taxe. Acest lucru a fost decis pentru a se evita vânzarea mărfii pe trotuarul de la intarea dinspre Pietonalul Ștefan cel Mare de ccătre cei care nu găsesc liber în piață.

Abundență de legume și fructe

Duminică, 3 septembrie, tarabele din Piața Roman abundau în legume și fructe, la prețuri pentru toate buzunarele. Roșiile de toate soiurile se puteau cumpăra cu 6-7 lei/kg, ca și ardeii kapia ce puteau fi cumpărați cu 5-8 lei kg. Vintele se vindeau cu 5-7 lei kg. Prețul la gogoșari era ceva mai mare, 9 lei kg, dar asta pentru că abia acum începe recoltarea lor.

„Vin la piață în fiecare zi. Cultiv roșii în solarii. Am făcut eforturi uriașe să sap un puț de mare adâncime pentru a le putea iriga. Munca mi-a fost răsplătită din plin. Am marfă proaspătă mereu. Împreună cu fratele meu cultivăm legume în opt solarii, pe o suprafață de 5.000 metri pătrați, folosind răsaduri produse de noi din cele mai bune soiuri, cum ar fi inimă de bou.

Suntem încântați că ne-am făcut deja o clientelă, care cumpără numai de la noi. Vom mai avea legume, din abundență și toată luna septembrie și începutul lui octombrie”, a declarat Cristi Popa, din Stejaru, comuna  Ion Creangă. care spune că, în comună, mai există încă trei legumicultori. Aprovizionarea cu cartofi a Romanului nu este o problemă.

De câțiva ani, Văduț Tudor a renunțat la meseria de șofer de TIR și s-a decis să devină fermier. A investit în utilaje și cultivă pe câteva zeci de hectare. „Chiar dacă a fost secetă, anul acesta eu am reușit să irig culturile. Recolta este bună și voi avea de vâncarea până la cea viitoare. Mă bucur că și iarna lumea preferă să cumpere cartofi românești, de la noi și nu din import din supermarketuri, care sunt, așa cum se știe, apoși”, a mărturist Vlad Tudor.

Sectorul fructe era aprovizionat din abundență cu struguri cu prețuri variind între 8 și 12 lei kg. în funcție de soi. Merele se vindeau cu 3 lei kg, perele cu 5 lei, pepenii cu 3 lei, prunele cu 2,5 lei. Pentru o caserolă de căpșuni se cerea 10 lei, iar zmeura de cultură se vinde cu 15 lei. Mare căutare au acum afinele și cătina, care se vindeau cu 20 lei kg și coarnele de pădure bogate în vitamina C, cu 10 lei kg.

Și sectorul lactate e bine aprovizionat. O porție de brânză de vaci de aproximativ 800 de grame se vinde cu 17 lei. „Am trei vaci și vin de la Hârlești, Bacău, marțea și vinerea. Mai aduc și lapte proaspăt pe care îl vând cu 5 lei litrul. Lumea preferă să cumpere lapte din piață și nu de la magazin unde se vinde cu 7-10 lei”, spune Elena Chirilă. Cașul de oi se vinde cu 35 lei kg dacă e produs cu cheag natural.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement





Trending