Prima pagină
Segregarea, avertismentul Inspectoratului Școlar. A fost și o anchetă a ministerului

■ în noiembrie 2023, a existat o verificare a ministerului la Școala „Eminescu” din Roman ■ subsecretarul de stat Marian Dargiu a constatat că într-o clasă erau repartizați, în majoritate, copii de etnie rromă ■ ISJ atrage atenția școlilor să evite segregarea ■ părinții care doresc să-și înscrie copilul la o școală „mai bună” apelează la metoda „viza de flotant” ■
Se știe că, pe măsură ce se apropie deschiderea noului an școlar 2024-2025, părinții care au „boboci” sunt în căutarea unui învățător sau școală bine cotată. Pe data de 23 august, pe site-ul ISJ Neamț a apărut adresa cu nr.10460/23.08.2024 prin se aduce la cunoștința conducerilor de școli și cadrelor didactice prevederile articolului 79 din Legea învățământului preuniversitar 198/2023, care prevede interzicerea segregării la toate nivelurile.
„Normele incluse în Legea învățământului preuniversitar se completează cu prevederile OUG nr.137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare. Astfel, în învățământul preuniversitar este interzisă segregarea școlară pe criteriul etnic, al dizabilităților sau CES ( cerințe educaționale speciale), pe criteriul statutului socio-economic al familiilor, al apartenenței la o categorie defavorizată, al mediului de rezidență sau al performanțelor școlare.
Segregarea este o formă gravă de discriminare prin care se restrânge sau se înlătură recunoașterea, folosința sau exercitarea, în condiții de egalitate a drepturilor la educație, a dreptului omului și al libertăților fundamentale, precum și a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul educației, având drept consecință accesul ilegal al copiilor la o educație de calitate și încălcarea demnității umane.
Prin segregare școlară se înțelege acel tip de discriminare săvârșită în cadrul unei unități de învățământ prin separarea fizică a elevilor aparținând unui grup definit pe grupe, clase, clădiri, structuri, bănci, astfel încât procentul pe care copiii aparținând grupului respectiv este disproporționat în raport cu procentul pe care copiii îl reprezintă în totalul populației de vârstă, corespunzătoare unui ciclu de învățământ”, se precizează în documentul postat pe site-ul ISJ.
Se mai arată că, în cazul în care se constată existența unor discriminări, ministerul va dispune măsuri immediate, fiind constituită și Comisia pentru prevenirea și combaterea violenței, a corupției și discriminării. Reprezentanții ISJ au dat o atenție deosebită acestor aspecte mai ales că, în noiembrie 2023, a fost declanșată, la Școala „Eminescu” din Roman, o anchetă a MEN, care primise o serie de reclamații de la părinții unor copii din sectorul arondat acestei școli.
Comisia de anchetă a fost coordonată de Marian Dargiu, subsecretar de stat în ME, care este și președintele Comisiei Naționale pentru Desegregare Școlară, fiind cooptați inspectorul școlar general adjunct, Dana Păiuș și inspectorii Cezarina Moroșanu și Romeo Roman. „În urma vizitei comisiei de anchetă s-a constatat faptul că sesizarea privind posibila situație de segregare școlară se justifică, având în vedere ponderea mai mare de elevi rromi aflați într-o clasă” a fost concluzia comisiei.
De menționat faptul că în sectorul Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din municipiul Roman se află și Strada Nouă, unde locuiesc mulți cetățeni de etnie rromă. Mai trebuie spus faptul că înscrierea unui copil la o anumită școală se face și pe criteriul circumscripției școlare, repartizarea străzilor realizându-se de către Inspectoratul Școlar Județean, care este obligat să țină seama de domiciliul părinților.
Acesta este și motivul pentru care în acestă perioadă părinții recurg și la tertipul de a găsi o cunoștință cu domiciliul în circunscripția școlară în care vor să-și înscrie copilul. La respectiva adresă își fac o viză de flotant, pentru a-și putea înscrie copilul la școala dorită. Potrivit informațiilor oferite de purtătorul de cuvânt al primăriei, Dragoș Toma, în ultimile 3 luni, Direcția de Evidență Informatizată a Persoanei a acordat 241 vize de flotant.

Lasă un răspuns
-
Actualitate2 săptămâni,
Iarna din aprilie. Ce spune prognoza meteo pentru următoarele zile
-
Actualitate2 săptămâni,
Premieră la Piatra-Neamț: Târg de Florii
-
Actualitateo săptămână,
Dezinformarea electorală: cum să recunoaștem informațiile false și unde raportăm neregulile
-
Actualitateo săptămână,
Cea mai mare afacere de lux a anului: Cine a cheltuit 1,25 miliarde EURO pentru un imperiu al modei
-
Prima pagină2 săptămâni,
Greu, tare greu și cu ilfovenii de la Afumați. Ceahlăul a învins cu 2-1 FOTO
-
Actualitateo săptămână,
Accident grav pe DN15, în Dumbrava Roșie: Mamă și fiică, rănite după ce un șofer beat și fără permis a provocat un accident rutier
-
Prima pagină2 săptămâni,
Agenția Anti-Doping, ce a „căutat” la CSM Ceahlăul. Clubul este singurul din provincie care a solicitat o astfel de întâlnire FOTO
-
Actualitate2 săptămâni,
Surpriză maximă! La doar 13 ani, prins de polițiști într-o ipostază total nedorită
E. Vasilescu
29 august 2024 at 3:46 PM
Ar fi recurs si romii la acel tertip, dar nu au gasit binevoitori sa-i admita pentru viza de flotant in centru. Fiti siguri ca si-ar fi dorit sa-i inscrie la Roman Voda.