Contactează-ne

Administrație

Şeful CJ Neamţ, în boxa acuzaţilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ astăzi are loc prima înfăţişase în procesul în care Ionel Arsene a fost acuzat de două fapte de trafic de influenţă ■ totul s-a întîmplat în perioada cînd era parlamentar ■ în cauză vor fi audiaţi martori cu nume grele, între care fostul primar de Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan ■ acesta este şi cel care l-a „turnat“ pe Arsene ■

Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, inculpat pentru două fapte de trafic de influenţă, dă ochii cu magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ. Astăzi, 22 august, a fost stabilit primul termen în proces, iar spre deosebire de prima parte a litigiului, Camera preliminară, unde au fost şedinţe secrete, de astăzi toate înfăţişările vor fi publice. Procurorii anticorupţie, cei care au efectuat urmărirea penală şi l-au trimis în judecată pe Arsene, vor trebui să demonstreze vinovăţia inculpatului, în timp ce acesta, prin apărătorii lui va trebui să arate că este nevinovat, aşa cum a susţinut de mai multe ori. Toate acestea, împreună cu declaraţiile martorilor, vor duce în final la deliberarea instanţei, care va decide de partea cui este adevărul. Mai trebuie spus că se anunţă un proces lung, pentru că este vorba de două fapte, din anul 2013, respectiv 2015, iar între martori sînt nume grele. Vorbim de cel care l-a denunţat pe Arsene, fostul primar de Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, aflat în detenţie, în executarea unei pedepse privative de libertate tot pentru fapte de corupţie. Mai are calitatea de martor fostul prefect de Neamţ, Vasile Panaite, dar şi actualul şef al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Iulian Jugan, care la momentul uneia dintre faptele reţinute în sarcina lui Arsene era secretar de stat. Este foarte probabil ca procesul de astăzi să debuteze cu o amînare, aceasta fiind practica în multe litigii, din varii motive, lipsa unui apărător, lipsa unui martor, etc., mai ales avînd în vedere faptul că este vremea concediilor. Mai trebuie spus că în această cauză Arsene a fost arestat timp de o lună, la începutul anului, apoi a primit cea mai blîndă măsură preventivă, controlul judiciar, de care a reuşit să scape abia la începutul sezonului estival.

Primele acuze

Arsene este judecat pentru două fapte de trafic de influenţă. Una din fapte ar fi avut loc în anul 2013, pe cînd era deputat în Parlamentul României şi a fost „turnat“ de Gheorghe Ştefan. „În cursul anului 2013, inculpatul Arsene Ionel, în calitate de deputat în Parlamentul României şi preşedinte al organizaţiei Neamţ a unui partid politic, a primit de la o persoană (martor în cauză), suma de 100.000 euro, pentru a-şi folosi influenţa pe care a lăsat să se creadă ca o are asupra unor persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcţie de conducere în administraţia locală“, conform unui comunicat al DNA. Anchetatorii au mai arătat că banii au fost remişi de martor într-un loc public, respectiv într-un restaurant din Bucureşti. Treaba nu a ieşit, Pinati ar fi cerut restituirea banilor, iar Arsene nu i-ar fi dat decît 20.000 de euro, fapt pentru care l-a denunţat. Cealaltă faptă ar fi avut loc în 2015, tot cînd Arsene era deputat. „La data de 31 iulie 2015, inculpatul Arsene Ionel, în aceeaşi calitate, a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale (martor în cauză) un procentaj de 5% din suma totală de 60.000.000 lei ce trebuia alocată de Administraţia Naţională Apele Române (A.N.A.R.) pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administraţiile bazinale. În schimbul acestui comision, în perioada iulie – septembrie 2015, inculpatul Arsene Ionel şi-a exercitat influenţa asupra unui coleg de partid, la vremea respectivă secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, pentru a-l determina să facă demersuri în vederea alocarii, de către A.N.A.R, a sumei anterior menţionate, demersuri rămase însă fără rezultat“, confor DNA.

Mai vine un proces şi totul i se trage de la Pinalti

După zbuciumul cu primul dosar penal, la începtul lunii iulie 2018 procurorii anticorupţie l-au inculpat din nou pe Arsene, în altă cauză, tot pentru trafic de influenţă. Dosarul are ca miză suma de 150.000 de lei de la construirea Şcolii Icuşeşti. Conform actelor de urmărirere penală, faptele din această cauză au avut loc în luna mai 2015, cînd Arsene era preşedinte al PSD Neamţ şi parlamentar. Atunci, spun procurorii, Arsene s-ar fi lăudat că are influenţă asupra primarului din Icuşeşti şi poate interveni pentru atribuirea lucrărilor de construcţie a şcolii din localitatea menţionată unei societăţi administrată de soţia ex-prefectului de Neamţ, Vasile Panaite. În acest fel, şeful CJ, ar fi obţinut un folos material cuantificat de Direcţia Naţională Anticorupţie la 150.000 de lei, din subcontractarea lucrărilor de tîmplărie către o societate controlată de preşedintele CJ. „În luna iunie 2015, inculpatul Arsene Ionel, lăsînd să se înţeleagă ca are influenţă asupra unui primar de comună din jud. Neamţ, membru al aceluiaşi partid, a pretins de la un alt edil (martor), în schimbul atribuirii contractului avînd ca obiect «Construire şcoala în sat.., judeţul Neamţ» către firma administrată de soţia acestuia din urmă, o parte din lucrări (cele de tîmplărie), să fie subcontractate unei societăţi agreate de inculpat. În temeiul acestei înţelegeri, ca urmare a influenţei exercitate de Arsene Ionel asupra edilului, la 27 iulie 2015, a fost încheiat contractul de execuţie lucrări, cu obiectul de mai sus. Ulterior, pe 9 octombrie 2015, societatea cîştigătoare a contractului a subcontractat o parte din lucrările de tîmplarie firmei agreate de inculpat, fiind emisă în aceeaşi zi o factură fiscală în valoare de 150.000 lei (achitată la datele de 16.11.2015 şi 07.03.2016 deşi produsele de tîmplărie au fost livrate în lunile august şi septembrie 2016)“, conform DNA. De altfel, despre aceste lucrări la Icuşeşti s-a vorbit în propunerea de arestare a lui Ionel Arsene, formulată de procurorii anticorupţie în ianuarie 2018. Asta tot în urma denunţului lui Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, fostul primar de la Piatra Neamţ. Şi acest proces este tot pe rolul Tribunalului Neamţ, dar aici nici măcar nu a fost stabilit primul termen în procedura de Cameră preliminară. Abia la finele acestei proceduri şi acest litigiu va intra în linie dreaptă, cu administrări de probe şi audieri de martori, în şedinţe publice. Cel mai probabil pînă atunci vor mai trece cîteva luni, timp în care Arsene nu va avea tihnă deoarece trebuie să se concentreze pe desfăşurarea procesului care începe astăzi.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Noi tarife pentru plata parcărilor publice, la Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ începînd de vineri, 21 ianuarie, şoferii care apelează la parcarea maşinii la unul din cele 21 parcomate, achită noile tarife aprobate printr-o hotărîre a CL, de anul trecut ■ noile tarife sînt de 2 lei/oră şi 7,5 lei/zi ■

Romaşcanii sau şoferii din alte localităţi care ocupă un loc de parcare în Roman, începînd de vineri, 21 ianuarie, plătesc noile tarife aprobate printr-o hotărîre de anul trecut a consiliului local, respectiv 2 lei/oră şi 7,5 lei/zi.

Tarifele de parcare pot fi achitate fie la parcometre, fie prin SMS sau aplicaţia TPark, cu un tarif mai mare cu 0,5 lei pentru o oră. La cea mai recentă conferinţă de presă, de la sfîrşitul săptămînii trecute, primarul Leonard Achiriloaei a anunţat faptul că au intervenit majorări de tarife la automatele de plată a parcărilor publice.

“Începînd de astăzi (21 ianuarie 2022 n.r) vom avea funcţionale toate cele 21 de parcometre din municipiul Roman, care gestionează parcările publice. Acestea au fost într-o perioadă de mentenanţă, de actualizare a softului, iar din această zi sînt puse în funcţiune şi vor putea taxa conform noilor tarife, de 2 lei pe oră şi 7,5 lei pe zi, tarif aprobat în CL”, a declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Reamintim faptul că parcometrele sînt amplasate în următoarele zone ale municipiului: cel cu nr. 1, 27 – strada Dobrogeanu Gherea; nr. 2, 5, 6, 29 – strada Oituz; nr. 3, 4, 7, 11, 12, 13, 14, 15 – bulevardul Roman Muşat; nr. 8 – Judecătorie; nr. 9, 28 – strada Libertăţii; nr. 10, 30 – strada Sucedava (Piaţă, Tic-Tac); nr. 26 – strada Tineretului (Policlinica); nr. 16 – strada Cuza Vodă (la Romtelecom).

Citește știrea

Actualitate

Fake-news demontat: terasele NU se închid la ora 22!

Știre publicată în urmă cu

în data de

Astăzi la sediul primăriei Piatra-Neamț a avut loc o întâlnire cu reprezentanți ai industriei HoReCa pe tema ”Regulamentului privind modalitatea de obținere a avizelor/acordurilor/autorizațiilor de deschidere a exercițiului comercial”, regulament a cărui aprobare se află pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de mâine 27 ianuarie 2022.

Întâlnirea a fost organizată la inițiativa primarului Andrei Carabelea, ca urmare a informațiilor eronate apărute în spațiul public în ultimele zile referitor la acest regulament, respectiv la obligativitatea închiderii teraselor din Piatra-Neamț la ora 22.00. Primarul Andrei Carabelea a adresat către reprezentanții HoReCa un apel la încredere reciprocă.

„Mulțumesc tuturor celor prezenți pentru că au răspuns invitației noastre. Cred că suntem cu toții de acord că viitorul orașului Piatra-Neamț stă în dezvoltarea domeniului IT și a turismului, iar acest lucru nu îl putem face decât împreună, de aceea îmi doresc foarte mult să existe între autoritatea publică și antreprenori un climat de încredere.  Obiectivul nostru este ca în 2024 să ajungă la Piatra-Neamț 200 000 de turiști pe an, iar acest lucru nu este posibil decât dacă vom colabora pentru dezvoltarea și creșterea calității serviciilor turistice. Îi asigur pe antreprenorii din HoReCa locală de deschiderea noastră spre cooperare și îi rog ca ori de câte ori sesizează aspecte ce pot fi îmbunătățite să ni le semnaleze și vom face tot posibilul să ne aliniem”, a declarat primarul Andrei Carabelea.

Participanții au primit clarificări cu privire la clasificarea tipurilor de terase, la modul de stabilire al programului de funcționare al acestora, la posibilitatea de prelungire a programului după ora 22.00 pentru terasele sezoniere, documentația necesară pentru autorizare și reautorizare.

„Acest regulament reprezintă o actualizare a regulamentului din 2015 și se află în dezbatere publică încă din luna noiembrie. Dorința noastră este de a veni în sprijinul HoReCa și nicidecum de a lua vreo măsură care să afecteze activitatea din acest domeniu, pentru că este și interesul nostru ca industria turismului să se dezvolte și să avem cu acest sector o colaborare foarte bună”, a precizat Alin Lehăduș, viceprimar al municipiului Piatra-Neamț.

La întâlnire a fost prezent și președintele Asociației ”HoReCa Piatra-Neamț”, alături de mai mulți membri ai acestei asociații.

„Asociația HoReCa Piatra-Neamț se delimitează de orice asociere sau jocuri politice promovate prin fake-news. Ca urmare a întâlnirii de astăzi am înțeles că nu a fost niciodată vorba despre închiderea unităților de alimentație publică la ora 22.00. Apreciem deschiderea Primăriei pentru consultare și colaborare, colaborare care se traduce prin acte normative în interesul sectorului economic, al comunității locale și al industriei HoReCa”, a precizat Constantin Brâu-Roș, președintele Asociației ”HoReCa Piatra-Neamț”

Primăria Piatra-Neamț va organiza în continuare astfel de întâlniri și dezbateri cu antreprenorii din toate domeniile de activitate pentru a putea răspunde nevoilor punctuale ale acestora și a veni în sprijinul mediului de afaceri de câte ori este necesar.

Citește știrea

Actualitate

DISPOZIŢIE

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pentru modificarea art. 1 din Dispoziția Primarului nr. 131 din 21.01.2022 privind convocarea Consiliului Local al Municipiului Piatra Neamţ

în şedinţă ordinară

 

 

          În conformitate cu prevederile art.3 alin. 1 din Carta europeană a autonomiei locale, adoptată la Strasbourg la 15 octombrie 1985, ratificată prin Legea nr.199/1997, „prin autonomie locală se înţelege dreptul şi capacitatea efectivă ale autorităţilor administraţiei publice locale de a soluţiona şi de a gestiona, în cadrul legii, în nume propriu şi în interesul populaţiei locale, o parte importantă a treburilor publice”;

           

 

            PRIMARUL MUNICIPIULUI PIATRA NEAMŢ

În temeiul dispoziţiilor art. 133 alin. 2 lit. a), art. 134 alin. 1 lit. a), alin. 3 lit. b), alin. 5 lit. a), art. 135 alin. 1, alin. 3 și alin. 4 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare;

 

DISPUN:

 

 

Art.1 – Se modifică art. 1 din Dispoziția Primarului nr. 131 din 21.01.2022 privind convocarea Consiliului Local al Municipiului Piatra Neamţ în şedinţă ordinară și va avea următorul conținut:

Art.1 – Se convoacă în ședinţă ordinară Consiliul Local al Municipiului Piatra Neamţ, pentru data de 27.01.2022 – ora 14:00, desfășurată on-line prin intermediul aplicației ZOOM, în sala de ședințe a Primăriei municipiului Piatra Neamț, din str. Ștefan cel Mare nr. 6-8.”

Art.2 – Secretarul General al Municipiului Piatra Neamţ va asigura aducerea la cunoştinţă publică a prezentei.

 

 

PRIMAR,

Andrei CARABELEA

 

 

                                                                                                           CONTRASEMNEAZĂ,

                                                                                              Secretarul General al  Municipiului,

                                                                                         Dragoș ȘTEFAN

 

Nr.  135

Din  25.01.2022

                                                                                                           

Citește știrea

Trending