Contactează-ne

Actualitate

Şefiile şcolilor, mare noutate la concurs

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în Neamţ au fost validaţi 221 de candidaţi ■ sînt scoase la concurs 135 de posturi de directori plini şi 57 de adjuncţi ■ ca element de noutate este faptul că testele grilă sînt corectate, pe loc, în faţa candidaţilor ■

Concursul pentru ocuparea celor 135 de funcţii de directori plini şi 57 de adjuncţi, scoase la concurs pentru cele 139 de unităţi şcolare cu personalitate juridică din Neamţ se află în plină desfăşurare. Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, ne-a oferit ultimele date referitoare la desfăşurarea lui.

„Vineri, 15 octombrie, va avea loc proba scrisă. Sînt înscrişi 221 de candidaţi, care au trecut de proba de evaluare a dosarelor. În cursul acestei săptămîni au fost contactate asociaţiile de părinţi, cele de elevi şi sindicatele, care ne vor trimite observatori la toate activităţile. Marţi, 12 octombrie, am avut şi o videoconferinţă cu cei din conducerea ministerului, unde s-au discutat probleme pe acest subiect.

Am fost informaţi inclusiv despre posibilitatea ca în cazul în care avem candidaţi aflaţi în carantină, izolare sau internaţi în spital cu altfel de afecţiuni, aceştia să poată participa la o sesiune specială, care, probabil, va avea loc spre sfîrşitul lunii, pe 28 octombrie. În Neamţ nu s-a anunţat, pînă la această dată, că ar exista candidaţi într-o astfel de situaţie. Dacă pînă vineri, 15 octombrie, nu primim nici un document prin care să fim anunţaţi că avem candidaţi bolnavi este clar că la Neamţ nu se va organiza sesiune specială“, a precizat Mihai Obreja.

Acesta a mai adăugat faptul că în judeţ toate activităţile legate de concursul cu directorii se vor desfăşura la centrul de examen de la Colegiul Gheorghe Cartinu. Concursul are şi un element de noutate, în sensul în care evaluarea testelor grilă se va face pe loc:

„Candidaţii vor rămîne în sălile de examen şi membrii comisiilor de evaluare vor intra în fiecare încăpere. După expirarea timpului de completare a testelor grilă, acestea sînt predate la responsabilul de sală. În prezenţa candidatului, a comisiei de evaluare şi a observatorilor de care v-am pomenit se face corectarea testului“.

Cererile de participare la sesiunea specială vor trebui transmise inspectoratului pînă joi 14, octombrie, la ora 16,30, cerere care trebuie să cuprindă decizia de carantinare a localităţii, emisă de DSP. Dacă documentul medical nu poate fi eliberat pînă la termenul precizat, atunci poate fi transmis între 15-25 octombrie, „prezentarea sa constituind condiţie obligatorie de participare la sesiunea specială“.

Reamintim faptul că în structura probei scrise, circa 60% dintre itemi vor viza capacităţile cognitive şi de leadership, circa 20% competenţele de management, iar restul vizează reglementările legale din bibliografia de concurs. Conform calendarului de desfăşurare a examenului, în 5 octombrie se vor afişa rezultatele la proba scrisă şi în perioada 15 – 17 octombrie se vor depune contestaţiile la proba scrisă. Între 18 – 20 octombrie se vor soluţiona contestaţiile la scris, în aceaşi zi afişîndu-se rezultatele finale la această probă.

Între 21-27 octombrie se vor exprima opţiunile candidaţilor pentru unitatea la care candidează.Între 28-29 octombrie se vor transmite solicitări de desemnare a membrilor comisiilor de interviu, din partea consiliilor profesorale şi autorităţilor locale. Între 1-10 noiembrie se vor constitui comisiile pentru interviu, iar în 12 noiembrie va fi publicat graficul de desfăşurare a interviurilor, care se vor ţine în intervalul 15 noiembrie – 8 decembrie. Între16 noiembrie – 10 decembrie se vor depune şi soluţiona contestaţiile la interviu.

În 13 decembrie candidaţii declaraţi admişi îşi vor exprima opţiunile pentru mai multe din unităţile de învăţămînt. La nivel naţional s-au înscris la concurs peste 9.200 de candidaţi pentru cele peste 8.600 de locuri de directori plini şi adjuncţi.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Tudorică a plecat şi el să scrie în Ceruri

Știre publicată în urmă cu

în data de

Tudor Ciubotaru, al nostru coleg de la Monitorul, a plecat la ceruri azi, tristă zi de 27 ianuarie 2022, la doar 41 de ani.

Drum lin spre stele frate întru’ ale slovelor. Cuvinte să descrie durerea la această despărţire sunt insuficiente.

Doar atât te rugăm: când ajungi în Ceruri şi te întâlneşti cu Lăcrămioara, cu Tatiana, cu Moşu’, cu Costică, cu Nea Nicu Fotograful să depănaţi amintiri şi despre noi cei rămaşi aici.

Iar noi te vom pune în inimile noastre alături de ceilalţi colegi care s-au grăbit să plece spre stele, icoane, pentru noi, ale unor camarazi cu care am împărţit bune şi rele.

Ne-om şterge apoi lacrimile şi om strânge şi mai tare pixul şi, când vom semna, cât vom mai semna, articole să ştii că semnăturile voastre vor fi mereu alături de ale noastre.

Într-o istorie vremelnică, dar plină de inimă a unui ziar şi a unei echipe în care ne-ai făcut onoarea să ne fii alături.

Drum lin spre stele zic din nou Tudorică, ai luptat până la capăt cu boala nemiloasă şi ai plecat în picioare în ciuda tuturor greutăţilor pe care viaţa ţi le-a scos în faţă. RESPECT şi DUMNEZEU SĂ TE IERTE

Citește știrea

Actualitate

Noi tarife pentru plata parcărilor publice, la Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ începînd de vineri, 21 ianuarie, şoferii care apelează la parcarea maşinii la unul din cele 21 parcomate, achită noile tarife aprobate printr-o hotărîre a CL, de anul trecut ■ noile tarife sînt de 2 lei/oră şi 7,5 lei/zi ■

Romaşcanii sau şoferii din alte localităţi care ocupă un loc de parcare în Roman, începînd de vineri, 21 ianuarie, plătesc noile tarife aprobate printr-o hotărîre de anul trecut a consiliului local, respectiv 2 lei/oră şi 7,5 lei/zi.

Tarifele de parcare pot fi achitate fie la parcometre, fie prin SMS sau aplicaţia TPark, cu un tarif mai mare cu 0,5 lei pentru o oră. La cea mai recentă conferinţă de presă, de la sfîrşitul săptămînii trecute, primarul Leonard Achiriloaei a anunţat faptul că au intervenit majorări de tarife la automatele de plată a parcărilor publice.

“Începînd de astăzi (21 ianuarie 2022 n.r) vom avea funcţionale toate cele 21 de parcometre din municipiul Roman, care gestionează parcările publice. Acestea au fost într-o perioadă de mentenanţă, de actualizare a softului, iar din această zi sînt puse în funcţiune şi vor putea taxa conform noilor tarife, de 2 lei pe oră şi 7,5 lei pe zi, tarif aprobat în CL”, a declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Reamintim faptul că parcometrele sînt amplasate în următoarele zone ale municipiului: cel cu nr. 1, 27 – strada Dobrogeanu Gherea; nr. 2, 5, 6, 29 – strada Oituz; nr. 3, 4, 7, 11, 12, 13, 14, 15 – bulevardul Roman Muşat; nr. 8 – Judecătorie; nr. 9, 28 – strada Libertăţii; nr. 10, 30 – strada Sucedava (Piaţă, Tic-Tac); nr. 26 – strada Tineretului (Policlinica); nr. 16 – strada Cuza Vodă (la Romtelecom).

Citește știrea

Actualitate

CRONICA PISĂLOGULUI: Oameni cu greutăţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Constantin Bîrjoveanu( 1934-2000) ), scriitor, pictor, caricaturist, deltaplanist, autor al “Cronicii pisălogului” scria, în urmă cu două decenii şi jumătate, o tabletă umoristică intitulată “Oameni cu greutăţi”. Mai actuală ca oricînd, tableta dă glas frămîntărilor şi preocupărilor autorului de a despica firul în patru, pentru a înţelege fenomenele sociale legate de sărăcirea sistematică a celei mai mari părţi a populaţiei, făcînd, cu ironia fină care-l caracteriza, aluzie la politicile sociale post-decembriste care au  condus, nefiresc, la distrugerea ţării, la divizarea acesteia: în bogaţi şi săraci, în oameni care-şi duc viaţa în huzur şi la polul opus cei care abia supravieţuiesc acestor vremuri cumplite .

În perioada  de tranziţie, ăla, cum se vede în desenul alăturat (caricatură n.r), precum şi în realitatea de fiecare zi, unii oameni au greutăţi, alţii n-au. Unii îşi fac singuri greutăţi, alţii n-au. Zic: unii îşi fac singuri greutăţi, cum sînt cei care-şi bat cuie în călcîie, alţii şi le doresc şi nu întotdeauna le au, ceea ce le aduce o serie de greutăţi (hamali, docheri, manipulanţi…) iar cea mai mare parte  au greutăţi fără să şi le facă şi fără să şi le dorească, generate nu de duşmani, ştiuţi şi neştiuţi, ci de nivelul de trai. Apropo, cică pe la mijlocul deceniului trecut, o delegaţie străină a vrut să vadă cum stau oamenii cu greutăţile şi s-a dus la americani unul din delegaţie să-l întrebe pe un cowboy:

  • De ce eşti supărat, musiu? Sau cum i-o fi zis el.

-D-aia – zice americanul – că am vrut să iau elicopter şi nu-mi ajung banii.

Şi delegaţia s-a deplasat  pe un alt meridian şi şi întreabă pe un neamţ de ce e supărat.

-D-aia – zice neamţul – că nu mai reuşeşte omul să-şi schimbe maşina la fiecare două săptămîni.

Şi vin şi la noi, unde oamenii bucuroşi stăteau la o coadă imensă, şi-l întreabă pe nea Cutare:

  • De ce sînteţi atît de bucuroşi?

-D-aia – zice nea Cutare – că au adus ciolane afumate.

Numai aşa, cu delegaţia asta ne-am putut da seama că în capitalism oamenii au greutăţi pe care noi nu le aveam. Acum am revenit şi noi la capitalism. Nu vrem elicoptere şi nu vrem să ne schimbăm maşina lunar. Greutăţile sînt altele. “Înainte vreme – cum spunea Cilibi Moise – alergau banii după mine şi mă găseau, acum alerg eu după dînşii şi nu-i găsesc”. Dar parcă numai eu? Tot filosoful ovrei a sezizat asta: “Cine îmi va arăta pe un om care n-a avut niciodată în viaţa lui supărare are de la mine 500 de taleri”.

În consecinţă, nici nu ne dorim să avem greutăţi pentru că “cel ce a cunoscut greutăţi moare dintr-o tusă, iar cel ce a cunoscut rezistă şi la o cărămidă căzută în cap”. Şi nu numai asta, dar nici n-am mai munci şi de aici toate inconvenientele legate de sedentarism, şi n-am mai fi umani pentru că, necunoscînd greutăţile, nu l-am putea înţelege pe cel cu greutăţi şi ca urmare nu l-am ajuta. Fiecare le ştie pe ale lui şi noi toţi pe ale noastre, că sînt şi greutăţi personale şi naţionale, etc. Nevasta unui multimilionar, de nu ştiu unde, spunea odată că tare mult ar vrea să aibă şi ea greutăţi măcar o zi.

  • Luaţi-le pe ale noastre, doamnă, şi faceţi-le pierdute!  Avem multe, diverse, şi le dăm cu dragă inimă, că la noi sînt oamenii care ne vor procura altele. Nu ne facem probleme. Luaţi-le!
Citește știrea

Trending