Contactează-ne

Actualitate

Şefii Spitalului Roman vs. Spitalul Judeţean

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ conducerea unităţii romaşcane susţine că deşi s-a deschis pentru tratarea altor patologii în afară de Covid, Spitalul Judeţean trimite pacienţii tot la Roman ■ managerul Alexandru Filimon spune că la Piatra nu se pot face operaţii pentru că nu există decît şase paturi non-Covid la ATI ■ Parchetul Înaltei Curţi nu a finalizat ancheta în cazul incendiului de la ATI ■

Sătui de suprasolicitarea Spitalului de Urgenţă Roman cu tot felul de patologii trimise în timpul pandemiei de la Spitalul Judeţean Neamţ, dar şi din Bacău, Vaslui şi Iaşi, medicii romaşcani păreau a răsufla uşuraţi odată cu anunţul că unitatea din Piatra Neamţ va relua internările.

În practică lucrurile par a sta cu totul altfel, ţinînd cont de postatea pe care şefii Spitalului Roman a făcut-o pe pagina de socializare marţi, 22 iunie, legată adresabilitatea care e la fel de ridicată. Astfel, se pare că, dirijarea cazurilor către Roman, conducerea a publicat un bilet de trimitere al unui pacient, datînd din 16 iunie.

„În martie am împlinit un an de pandemie. Un an greu, obositor, un an în care angajaţii spitalului au fost eroii întregului judeţ. În această perioadă de pandemie, restricţiile sînt multe, panica oamenilor e în creştere astfel că la spitale ajung pacienţi în stare foarte gravă, unii dintre ei, chiar în faze terminale.

Timp de un an, toate cazurile non-Covid au fost preluate de Spitalul Roman astfel că, au fost momente cînd Compartimentul de Primiri Urgente şi saloanele păreau neîncăpătoare, cînd ATI parcă părea că se micşorează şi în sălile de operaţie se stătea la rînd pentru intervenţii chirurgicale. Deoarece în ultima perioadă cazurile de infecţii cu virusul SARS-COV-2 au scăzut şi cum Spitalul Judeţean este aproape gol, am aşteptat cu nerăbdare marea deschidere.

Am răsuflat uşuraţi săptămîna trecută cînd am primit vestea că Spitalul Judetean îşi deschide porţile pentru pacienţii non-Covid. Să facem un rezumat al primei săptămâni?! Să începem cu veşti bune… La CPU Roman, prezentările au scăzut… cu aproximativ 10%. Dar… cam atît cu veştile bune… În privinţa internărilor, ale investigaţiilor de specialitate şi ale intervenţiilor chirurgicale… Nu avem ce să declarăm… Vă ataşam doar cîteva fotografii cu mesaje primite de la colegii noştri din Piatra Neamţ care, după un an de relaxare, caută scuze şi motive să îşi prelungească aceeaşi activitate“, se arată în şpostare.

Din biletul de trimitere datat 16 iunie, rezultă că un caz grav al pacientului diagnostic cu „Abdomen acut chirurgical în ocluzie intestinală“ este trimis la Roman, cu justificarea „Bloc operator închis la Spitalul Judeţean“.

„Nu temporizăm deschiderea Spitalului, dar el trebuie să funcţioneze în condiţii de siguranţă pentru pacienţi“

Managerul Spitalului Judeţean, Alexandru Filimon, susţine că nu-şi explică poziţia Romanului, pentru că hotărîrea a fost luată în şedinţa la DSP, de comun acord şi în concordanţă cu realităţile din spital.

„E parţial adevărat ceea ce se afirmă de către colegii de la Roman. Am avut, recent, o şedinţă la DSP, unde au particiupat managerii tuturor spitalelor. Noi am explicat că nu putem trata cazuriu foarte grave, încă, cel puţin în prima parte a redeschiderii, din cauza faptului că nu avem Secţie ATI. În prezent, avem doar 9 paturi aprobate de DSP, din care 3 Covid şi 6 non-Covid.

Operaţiile de care vorbesc medicii din Roman sînt dificile pe care nu le putem face la Piatra Neamţ, pentru că nu avem locuri la ATI. Cînd se va inaugura secţia ATI modulară vom avea 17 paturi şi, desigur, se vor face la Piatra şi operaţii mai complicate. Secţia ATI, aşa cum se ştie, e indisponibilă şi va fi încă mult timp, din cauza faptului că rudele pacienţilor au solicitat o contraexpertiză.

De altfel, nici expertiza comandată de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţiee nu e finalizată. În atare condiţii cele două saloane afectate de incendiu nu vor fi deschise. Am purtat discuţii cu Parchetul, cerînd aprobare de a folosi cel de al treilea salon ATI, care nu se află în vecinătatea celor arse la incendiu.

Am dori să-l folosim ca salon post-operator. Referitor la celelate discipline medicale şţiu că UPU e plină. În pavilionul vechi, Secţia Medicală e deschisă în totalitate. Secţiile cu profil chirurgical îşi reiau însă activitatea, treptat. Trebuie să se înţeleagă că nu e vorba de o atitudiune de temporizare a activităţii, ci de o reluare treptată, pentru a nu pune în pericol viaţa pacienţilor“, a precizat managerul Filimon. Spitalul funcţionează cu 700 paturi non-Covid şi 151 Covid, Secţia Chirurgie are 8 medici, iar Secţia ATI tot atîţia, conform site-ului unităţii.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cronica pisălogului: Despre relativitate

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bîrjoveanu (26 martie 1934 – 18 martie 2000), scriitor, pictor, caricaturist şi vorbitor de esperanto, dădea viaţă, în urmă cu două decenii şi ceva, unor apreciate tablete umoristice, care au fost publicate în hebdomadarul vremii, Gazeta de Roman. În numărul de astăzi iată o nouă cronică de o mare actualitate şi după aproape un sfert de veac. „Pisălogul“, cu ironia ce-l caracteriza, satiriza, deopotrivă, înşelătoria politicianistă a aleşilor neamului, lenea cronică a concetăţenilor noştri, „învîrteala“ fiecărui individ ce dorea să se strecoare prin hăţişurile vieţii. Nu scapă ironiei cronicarului nimic din ce este omenesc: lipsa de cuvînt, minciuna ca mod de a te salva din orice situaţie inconfortabilă, necinstea ridicată la rang de regulă de viaţă, ipocrizia, linguşeala, lăcomia, etc.

Săptămîna trecută mi-am dat demisia şi nu m i s-a aprobat. Ce să fac? Oare să încerc să fiu autocritic şi să le spun că nu am „origine sănătoasă“? Nu ţine. Nu mai sînt timpurile cînd pentru aşa ceva puteai fi trimis într-o „staţiune“ în Bărăgan (că noi n-avem Siberie), iar sensul expresei s-a pierdut în negura vremilor. Oare să le spun că sînt bolnav, cînd în realitate am sănătate de fier ruginit? Cum adicătelea? Eu, gazetar, să mint? Unde aţi mai auzit una ca asta? Ce-ar fi să le zic că nu mă pricep la gazetărie? Păcatele mele! S-ar putea să fiu crezut şi, în consecinţă, să fiu transferat la o altă publicaţie romaşcană (ştiţi d-voastră la care). Ce să fac?

Întrucît am ajuns la concluzia că n-am încotro, aprob demisia să nu mi se aprobe şi-mi voi continua activitatea. Astăzi voi vorbi despre relativitate şi spun că, odată, Enstein, autorul renumitei teorii în discuţie, i-a scis lui Charlie Chaplin că-l felicită întrucît toată lumea îl apreciază şi toată lumea îl înţelege, la care faimosul comic i-a răspuns, tot în scris, că-l felicită şi el, pentru că toată lumea îl apreciază şi nimeni nu-l înţelege. E şi normal: chestia e complicată, domnule. Dumneavoastră aţi putea înţelege, de pildă, cum se face de se aduc atîtea prejudicii ţării? Ca să puteţi înţelege, trebuie să stiţi ceva despre relativitate, iar băiatul să vă pună în temă.

Prin urmare, nu vă vine să credeţi dar lucrurile care stau pe loc se mişcă. Nu-i nici un paradox. Ele par a sta pe loc, aşa cum unii oameni par a fi cinstiţi şi bine intenţionaţi. Cuvîntul „relativitate“ vine de la „relativ“, o vorbă care, printre altele, mai înseamnă un fel de două feluri. Bunăoară, cineva întreabă dacă găsiţi bună ideea introducerii taxei pe valoarea adăugată. Dacă veţi da un răspuns relativ, mulţi vor înţelege ce gîndiţi, pentru că mulţi sînt de aceeaşi părere, că aşa-i lumea veşnic nemulţumită, cu toate că o duce relativ bine, întrucît preţurile la alimente sînt relativ suportabile, iar omul se scoală de la masă, relativ sătul.

Pînă să apară teoria lui Einstein, parcă nu era chiar aşa, domnule! Pîinea era pîine, vorba era vorbă. Hoţul era hoţ şi negustorul la fel. Cînd stăteai, stăteai, cînd lucrai, lucrai. Acum sînt cazuri că unii muncitori trebuie să stea la fabrică opt ore pe zi. Şi stau, dar nu stau, ci respiră, joacă şeptic, se tînguiesc unii altora, că nu-i una, nu-i alta. Deci un stat absolut nu există, din cauza teoriei mai sus pomenită. Eu, bunăoară, nu sînt de acord cu ce se spune, cum că se bate pasul pe loc. Nu-i adevărat: mergem. În ce sens? În sensul de rotaţie al Pămîntului, de la apus spre răsărit. Alte amănunte nu am. Nu am pentru că totul e relativ. Pacea e relativă, greutăţile (de cîntar) sînt relative. Un singur lucru este clar şi sigur: benzina sigur o să se mai scumpească, dar nemulţumirea genereală n-o să mai fie relativă. Eu aşa cred.

Nota Redacţiei: Rubrică realizată cu sprijinul cabinetului parlamentar al senatorului PNL, Eugen Ţapu Nazarie

Citește știrea

Actualitate

Punct final într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un afacerist şi un inspector în construcţii au fost condamnaţi la cîte 2 ani de închisoare, cu suspendare

Magistraţii Curţii de Apel Bacău au pus punct într-un dosar cu acuze de fraudă cu fonduri europene. Instanţa de fond, Tribunalul Neamţ, i-a condamnat la pedepse cu suspendare pe un afacerist şi un funcţionar. Bogdan Andrei Ungureanu, în calitate de reprezentant al SC Lilfarm, a fost acuzat de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Prima instanţă a aplicat 2 ani de închisoare cu suspendare. Inculpatul trebuia să presteze şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Al doilea inculpat, Viorel Zabavschi, funcţionar la Inspectoratul Judeţean în Construcţii, a fost acuzat de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Acesta avea aceeaşi pedeapsă şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. Şi agentul economic Lilfarm a fost acuzat de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete.

Firma a primit o amendă de 180 de zile de închisoare, o zi de detenţie fiind cuantificata la 200 de lei. Atît agentul economic, cît şi cei doi inculpaţi au contestat sentinţa şi s-au judecat, din nou, la Curtea de Apel. La finele deliberărilor, acţiunea firmei şi a lui Ungureanu a fost respinsă ca nefondată. Funcţionarul a avut noroc şi pedeapsa i s-a redus la jumătate. Procurorii DNA au arătat că în perioada 2014 – 2015, Ungureanu a depus cu rea- credinţă la Oficiul pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (la OJFIR) Neamţ documente cu un conţinut nereal, în scopul de a obţine în mod injust sume de bani pentru „Construire minicentru SPA şi teren de tenis în Vînatori Neamt“.

Unul dintre documentele depuse la OJFIR ar fi fost furnizat de Zabavschi, care a întocmit şi semnat un proces verbal în conţinutul căruia a menţionat în mod nereal că a efectuat o inspecţie la obiectivul prevăzut în proiect. În baza înscrisurilor false, Lilfarm ar fi încasat pe nedrept 133.481 lei, reprezentînd contravaloarea cheltuielilor aferente primei tranşe. AFIR nu s-a constituit parte civilă deoarece debitul a fost recuperat integral.

Citește știrea

Actualitate

La Definitivat, unul a picat deşi era admis

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ după contestaţii, numărul celor promovaţi a ajuns la 90 ■ au fost depuse 30 de contestaţii ■ un singur candidat a obţinut notă mai mică decît cea iniţială, din admis trezindu-se că e picat ■

În cursul zilei de miercuri, 28 iulie 2021, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a publicat rezultatele finale la examenului de Definitivat, judeţul Neamţ a obţinut rezultate mai bune, procentul de promovabilitate ajungînd la 72. „Au fost publicare rezultatele finale ale examenului de definitivare în învăţămînt.

Dacă înainte de etapa de contestaţii am avut declaraţi 85 de candidaţi admişi, după corectarea lucrărilor contestate numărul promovaţilor a ajuns la 90. Aceste modificări ridică procentul de promovabilitae la 72%, adică cu 4% mai mare decît înainte de etapa contestaţiilor, în judeţul Neamţ fiind depuse 30 de contestaţii. S-au modificat şase note, iar una a fost mai mică decît cea iniţială, candidatul fiind picat“, a precizat Dana Păiuş, inspector şcolar general adjunct al ISJ Neamţ, preşedinta Comisiie de susţinere a definitivatului.

Trebuie precizat că pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obţină la examenul de definitivare în învăţămînt minim media 8, calculată ca medie ponderată a notelor obţinute la toate probele de examen (scrisă, nota la inspecţia 1, nota la inspecţia 2, nota la portofoliu. Nota la proba scrisă a avut, însă, o pondere de 70% în calculul mediei finale care trebuie să fie, aşa cum am spus minim 8 pentru ca un candidat să promoveze examenul de definitivat. La proba scrisă din această sesiune au fost prezenţi, 131 de candidaţi, dintre care şase s-au retras din motive personale.

Nici un candidat nu a fost eliminat pentru fraudă. Astfel, din totalul celor 125 de candidaţi cu lucrări evaluate, 70 au obţinut note situate în segmentul 8-10. Patru candidaţi: au luat 10 curat, iar 9 candidaţi au primit note între 9,50 şi 9, 99. Cele patru cadre didactice, care au luat media 10 sunt: Toma Andreea Mihaela, profesor de educaţie plastică la Şcoala Celibidache Roman, avînd ore în completare e la Liceul Vasile Sav şi la Şcoala Trifeşti, Adriana Elena Pal, profesor de chimie la Colegiul Petru Poni Roman, Ştefania Ciocan Palade – educatoare la Liceul Roznov şi Ioana Mădălina Zăbavă, învăţătoare la Colegiul Spiru Haret Piatra Neamţ.

Medii între 9,50 şi 9,99 au obţinut: Radu Surujiu de la Liceul Victor Brauner ( 9,68), Florina Burulea – educatoare Şcoala Rediu (9,61), Larisa Ştefana Nicuţă, Centru Educaţie Incluzivă Piatra Neamţ (9,54), Maria Vasilica Patrichi – Centru de Educaţie Incluzivă Roman (9,54), Ana Maria Varvara – educatoare Şcoala Săvineşti (9,68), Elena Văideanu – educatoare Şcoala Elena Cuza Piatra Neamţ (9,72), Larisa Ştefana Nicuţă – Centru Educaţie Incluzivă Roman (9,54) şi Bogdan Emilian Balaşcă – Liceul Sfîntul Francisc de Assisi Roman( 9,65). Toate cadrele didactice promovate dobîndesc dreptul de practică în învăţămîntul preuniversitar. Conform legii, profesorii pot susţine definitivat de trei ori, iar a patra oară este numai contra cost.

Citește știrea

Trending