Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Sefarzii rãzbat printre askenazi, în politica israelianã

Știre publicată în urmă cu

în data de

• a fost ales primul evreu de origine ne-europeanã la vîrful unui mare partid israelian

Alegerea surprizã a lui Amir Peretz în fruntea Partidului Muncii din Israel a avut un efect imediat. În urma promisiunii sale de a retrage partidul din guvernul de coalitie cu Partidul Likud, al primului ministru Ariel Sharon, în primãvara viitoare vor avea loc alegeri anticipate. Amir Peretz este primul evreu de origine ne-europeanã care este ales lider al unuia dintre cele douã mari partide din Israel, ceea ce este absolut remarcabil. „Amir Peretz a preluat puterea într-un partid promovat si condus de evrei askenazi“, spune comentatorul Martin Marcus, de la Tel Aviv.

Privilegiati în diaspora, discriminati dupã Amir Peretz este nãscut în Maroc de unde a emigrat, împreunã cu familia sa, în anul 1956 în Israel. Dupã crearea statului Israel, cel putin o jumãtate de milion de evrei originari din Orientul Apropiat si Mijlociu, ca si din nordul Africii au emigrat în Israel, fie datoritã expulzãrii, fie datoritã discriminãrii la care au început sã fie supusi dupã înfiintarea în 1948 a statului evreu modern. Acesti evrei sînt cunoscuti sub numele de „sefarzi“, desi termenul e oarecum impropriu. „Sefard“ înseamnã în limba ebraicã „spaniol“ si a fost utilizat pentru desemnarea evreilor din Spania si Portugalia, expulzati la sfîrsitul secolului al XV-lea, în urma eliberãrii complete de cãtre monarhii crestini a Peninsulei Iberice de ocupantii musulmani care o cuceriserã cu peste 700 de ani înainte. De aici, evreii sefarzi, care avuseserã o epocã de aur pe timpul Spaniei musulmane s-au refugiat în tãrile islamice din nordul Africii si Orientul Apropiat, unii ajungînd chiar în India. Ei s-au alãturat aici evreilor care trãiau de mii de ani, de pildã la Bagdad de pe vremea lui Nabucodonosor cu aproape 600 de ani înainte de Hristos. Ei au fost denumiti cu totii evrei „sefarzi“, desi doar o minoritate a lor provenea din Spania. Astfel, evreu sefard e numit si un descendent al celor expulzati din Spania, dar si un evreu irakian, iranian, afgan, uzbek, indian sau chiar etiopian, de culoare.

„Evreii islamului“ contra „evreii crestinismului“ Dupã 1948, ei au emigrat uneori de voie, dar de cele mai multe ori de nevoie într-un Israel dominat de evreii veniti din Europa, askenazii. În ebraica medievalã, „askenaz“ era numele dat Germaniei. În Israel, evreii askenazi s-au împãrtit rapid într-o majoritate laicã si o minoritate religioasã si ultra-religioasã. În acelasi timp la sefarzi nu existã aceastã distinctie, dupã cum spune Martin Marcus. „În tãrile Orientului Apropiat si Mijlociu, precum si în nordul Africii, evreii au fost integrati în societatea localã. Aici nu s-a pus problema discriminãrii, ca în Europa de est, de exemplu“. „Evreii au ajuns la demnitãti foarte înalte, au fost generali, au fost consilieri ai sultanilor. În aceastã situatie, chestiunea religiei nu a mai fost la de importantã, deoarece nu s-a constituit într-un element definitoriu, într-o formã de conservare a specificului national, ca la askenazi“, este de pãrere Martin Marcus. În Israelul modern s-au întîlnit, dupã cum spune istoricul francez Gilles Kepel, evreii crestinismului – askenazii si evreii islamului – sefarzii, ceea ce a dat nastere la o mini-ciocnire a civilizatiilor. Evreii sefarzi au trãit în tãrile musulmane cu fruntea sus, ceea ce rezultã si din limba pe care au vorbit-o: judeo-spaniol sau ladino, un dialect al limbii spaniole, cu note melodioase. Evreii askenazi au trãit în tãrile crestine tot timpul ascunzîndu-se si temîndu-se pentru viata lor, lucru reflectat în limba vorbitã de ei, idis, un dialect, unii ar spune jargon, al limbii germane. În noul stat Israel însã lucrurile s-au schimbat. „Cu multi ani în urmã a existat în Israel o infrastructurã askenazã, care a stãpînit tot ceea ce se putea stãpîni în ceea ce priveste institutiile si forurile oficiale. Aceastã oligarhie askenadã a discriminat evreii sefarzi, dar de atunci au trecut foarte multi ani si problema nu se mai pune în acesti termeni“, spune Martin Marcus.

Rabinul Ovadia Yosef si fenomenul SHAS Astãzi, evreii sefarzi sînt probabil majoritari, excluzînd cãsãtoriile mixte. Presedintia statului, functie onorificã, este detinutã de un evreu nãscut în Iran. 5 ministri, dintre care cei ai apãrãrii si externelor sînt si ei sefarzi. 35 din cei 120 de deputati sînt de origine sefardã fatã de 73 askenazi si 12 arabi. Totusi, în anii 80 a luat nastere un partid religios sefard – SHAS – care a jucat si joacã încã un rol foarte important pe scena politicã israelianã. Shas a fãcut parte practic din toate guvernele israeliene între 1984 si 2000, fie cã au fost conduse de Partidul Muncii sau de Likud. Retragerea lor în anul 2000 a determinat prãbusirea guvernului condus de Ehud Barak. Acest succes extraordinar ar fi fost însã imposibil fãrã contributia liderului spiritual, rabinul Ovadia Yosef. În anul 1983, cînd i-a expirat mandatul de sef rabin sefard al Israelului (cãci existã si un sef rabin askenaz), Ovadia Yosef nu a mai primit permisiunea de la guvern, care confirmã în functie pe seful rabin, de a candida pentru un nou mandat. Si atunci rabinul, azi în vîrstã de 85 de ani, si-a creat un partid pe care-l conduce, ca lider spiritual, cu mînã de fier. „Rabinul Ovadia Yosef si-a format o curte, jumãtate misticã, jumãtate politicã, transformîndu-se în mentor spiritual absolut, ale cãrui decizii nu se discutã. Orice spusã a lui se transformã în edict religios, care se scrie si devine lege“, explicã Martin Marcus. Marele rabin sefard si-a fãcut dusmani în mai toate categoriile de populatie, ba chiar si peste hotare. Spre exemplu, recent, Ovadia Yosef, a afirmat cã distrugerile provocate de uraganul Katrina la New Orleans reprezintã o pedeapsã la adresa presedintelui Bush, pentru faptul cã a sprijinit retragerea colonistilor evrei din Gaza, cãruia rabinul i s-a opus cu fermitate.

Evreii ucisi în Holocaust, reîncarnarea unor pãcãtosi? Acum cîtiva ani el a scandalizat evreii askenazi, spunînd cã cele sase milioane de evrei ucisi în Holocaust, imensa lor majoritate askenazi, au pierit deoarece au fost reîncarnarea unor pãcãtosi. Nici arabii nu au scãpat de furia rabinului, care el însusi e nãscut la Bagdad si a fost în tinerete rabin la Cairo, care i-a calificat în masã pe palestinieni drept „serpi“. Ovadia Yosef este dispretuit de multi evrei laici, care-l numesc „Ayatolahul“ nu numai pentru opiniile sale fundamentaliste, ci si pentru asemãnarea fizicã cu liderul spiritual al Iranului Ayatolahul Hamenei. În schimb, în rîndurile evreilor marocani sau yemeniti, irakieni sau egipteni, rabinul Ovadia Yosef se bucurã de un mare respect.

Disparitia diferentei dintre sefarzi si askenazi Dar, în pofida deosebirilor foarte mari între evreii proveniti din peste 100 de tãri, trecerea timpului sterge aceste diferente, dupã cum spune Martin Marcus. „În Israel s-au întîlnit 108 civilizatii sau mentalitãti sau etnii. Fiecare etnie a venit cu bagajul sãu, fiecare bagaj a fost foarte asemãnãtor cu tara de origine. Un evreu de origine românã este foarte diferit de un evreu de origine marocanã, desi provin din acelasi neam. În timp însã, avînd în vedere cã Israelul actioneazã din punct de vedere social ca un creuzet, în timp aceste deosebiri dispar si ia nastere un nou evreu, copilul evreilor român si marocan, care este israelian“, spune Martin Marcus. Noul lider al Partidului Muncii, Amir Peretz, a promis sã vindece definitiv fractura etnicã în Israel. Între timp, el nu uitã sã se prezinte drept originar din Maroc electoratului sefard, un electorat cu o mai mare proportie de defavorizati, dar în general ostil Partidului Muncii, vãzut ca un bastion al elitismului askenaz. Între timp, Ariel Sharon a pãrãsit Partidul Likud si imediat pentru functia de lider si-a anuntat candidatura ministrul apãrãrii, evreul de origine iranianã Shaul Mofaz. În politica israelianã bate un vînt de schimbare. (FOTO: Amir Peretz)

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Arhivă 2005-2017

Proces şi la Curte în cazul fraudelor de la postliceală

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procurorii au atacat sentinţa prin care s-au aplicat pedepse cu suspendare şi achitări ■ 19 din cei 96 de inculpaţi au uzat de calea de atac ■ 26 de lucrări au fost anulate de instanţa de fond ■ unii elevi nici nu treceau pe la şcoală, fiind plecaţi în străinătate ■ erau promovaţi contra unor sume de 1.000 de lei ■ unii profesorii-medici pătaţi completau în locul candidaţilor testele tip grilă ■

Procesul fraudelor de la postliceala sanitară continuă la Curtea de Apel Bacău după ce sentinţa instanţei de fond a fost atacată. Au declarat apel atît procurorii cît şi parte din inculpaţi, 19 din totalul din 96, profesori care şi-au pătat onoarea la corectarea tezelor, dar şi elevi care au cotizat pentru a deveni asistenţi medicali. Reamintim că Tribunalul Neamţ a aplicat pedepse cu suspendare, iar parte dintre cei deferiţi justiţiei au fost exoneraţi de răspundere penală, fiind achitaţi. 26 de lucrări ale elevilor „cotizanţi“ au fost anulate de instanţă, titularii rămînînd fără diploma care le atesta studiile. Acuzele de dare şi luare de mită nu au putut fi dovedite nici din probatoriu, nici din interceptări şi confruntări, astfel încît profesorii şi cei din comisia de examinare au fost inculpaţi numai pentru abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale. În ceea ce priveşte alţi acuzaţi, ei au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, iar cursanţii şcolii postliceale fiind inculpaţi pentru cumpărare de influenţă. Cele două părţi vătămate din dosar, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ şi Şcoala Posliceală Sanitară Piatra Neamţ, nu s-au constituit părţi civile în procesul penal. Curtea de Apel Bacău va da în cauză o sentinţă definitivă. Conform actelor de urmărire penală, lanţul neregulilor pleca încă de intrarea în şcoală şi se termina la finele studiilor, cu examenul de certificare, unul care era de cele mai multe ori măsluit grosolan. Oamenii legii s-au sesizat despre nereguli în 2013, iar cercetările au durat aproape doi ani. Au ajuns în faţa judecătorilor membrii comisiilor de certificare a studiilor, diriginţii celor trei clase din Piatra Neamţ care au absolvit în 2013, secretarul unei postliceale din Roman, care în anul 2013 a scos ultima promoţie, apoi şi-a închis porţile, precum şi de mulţi din cei care au cumpărat bunăvoinţa profesorilor şi a medicilor şi au cumpărat o diplomă de asistent medical, deşi în unele cazuri chiar cei din comisia de examinare se minunau cît de neinstruiţi erau candidaţii. Acheta a relevat faptul că la postliceala din Roman succesul examenului era asigurat contra sumei de 1.000 de lei de persoană. În mod normal, taxa legal instituită era de 170 de lei, iar diferenţa pînă la 1.000 de lei însemna cumpărarea indulgenţei profesorilor examinatori. De toate demersurile s-a ocupat secretara unităţii, cea care strîngea banii de la cotizanţi, le spunea că această practică este valabilă de ani de zile şi că pentru cei care dau bani, poate rezolva problema examenului la Piatra Neamţ. Tot ea făcea drumurile la „judeţ“, unde era centru de examinare şi rezolva problema. Femeia le-a spus oamenilor legii că această taxă ilegală era de cînd lumea, că iniţial a fost mai modestă, dar că din 2009 rămăsese la pragul de 1.000 de lei. Din cei 34 de elevi înscrişi în promoţia 2010 – 2013, au venit la examenul de certificare numai 24, dar instanţa le-a anulat lucrările. Pentru unii, cursurile din cei trei ani au fost opţionale, nici măcar nu au trecut pe la şcoală fiind plecaţi la muncă în străinătate. Pentru majoritatea candidaţilor secretara le-a făcut rost şi de proiecte pe care le avea de la promoţiile anterioare. La Piatra Neamţ examenul de final costa mai puţin, cam 500 de lei. Ca orice examen şi cel de la postliceala sanitară era monitorizat audio şi video, aşa că anchetatorilor nu le-a trebuit decît niţică răbdare pentru a studia înregistrările. Aşa a ieşit la iveală că acolo unde toată comisia era „cumpărată“, medicii au muncit pe brînci, şi- au scos din poşete mai multe pixuri, au stabilit care este mai aproape de culoarea cu care s-a scris teza şi au trecut la treabă. La testele tip grilă erau întrebări care aveau unul, două sau chiar trei răspunsuri corecte. Corectorii au completat tot ce trebuia pentru note cît mai mari. Totuşi, mediciii care nu s-au lăsat cumpăraţi au rămas uimiţi de neştiinţa candidaţilor, catalogînd promoţia 2013 ca fiind cea mai slabă din istoria şcolii. La examenul din 2013 au fost un număr total de 212 candidaţi care au avut de susţinut proba scrisă şi proiectul. Dacă la cea de-a doua probă toţi au trecut cu brio, la teza scrisă, şapte candidaţi nu au reuşit să obţină minim nota 5. Din cei care au trecut însă, mulţi s-au bucurat de sprijinul comisiei de corectare, în unele cazuri modificările fiind evidente. În aceste condiţii, a fost dispusă o expertiză grafologică în urma căreia a ieşit la iveală că din totalul de 212 de teze, un număr de 113 prezintă modificări ale substanţei cu care s-a scris, dar nu s-a putut stabili dacă au făcut menţiunile pe foaie una, sau două persoane.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Datini si obiceiuri reînviate, la Tasca

Știre publicată în urmă cu

în data de

• autoritãtile locale au organizat a doua editie a manifestãrii • „Din dorul traditiilor locale, cu un an în urmã am reînviat o parte dintre acestea si-am început cu vechile colinde, dorind ca cei mici sã ducã mai departe acest tezaur cultural“, a declarat primarul Daniela Ursache •

Tasca a fost si-n acest an încãrcatã de evenimente deosebite tinînd de datinile si obiceiurile Sãrbãtorilor de iarnã. Fãrã a trece cu vederea concertul extraordinar Colinde de vis, ce a avut loc în duminica de dinaintea Crãciunului, la care invitati de onoare au fost cantautorul Raoul si Corul Mãicutelor de la Mãnãstirea Paltin, Petru Vodã, trebuie sã aducem în discutie cele petrecute în cea de-a doua zi de Crãciun a lui 2017, cînd în Parcul Sfînta Maria, denumit si Între brazi, a avut loc a doua editie a Festivalului de datini si obiceiuri, la care au fost invitati toti locuitorii satelor comunei si chiar ai satelor învecinate. O initiativã pusã la cale de primarul Daniela Ursache si alesii locali si reluatã, împreunã procurînd si sacrificînd niscai porci pentru o masã pe cinste. Si mare le-a fost bucuria vãzînd cã au rãspuns invitatiei oficiali ai Neamtului, prefectul Vasile Panaite, Oana Bulai si Florentina Moise, deputatii Dan Andruscã si Ciprian Serban, presedintele ANRSC Bucuresti, Bogdan Alexa, ministrul secretar de stat, primari ai comunelor Negresti, Timisesti, Rãucesti, Petricani si reprezentantul auditoriului de la Asociatia Comunelor din România, organism al cãrui vicepresedinte este si primãrita de Tasca. La acestia s-a adãugat potopul de lume, oameni de toatã isprava, multi în vîrstã, care s-au încumetat sã plece la drum din satele si cãtunele pitulite între munti, pentru a fi împreunã, îndiferent de rang, la ceas de sãrbãtoare crestinã. Pentru început s-au prezentat colindãtorii, preoti ai locului, urãtorii mici si mari, precum Raze de sperantã de la Scoala Tasca si Corul Primãriei, la care s-au adãugat David Avarvarei, interpret de colinde si muzicã popularã, preotul Caia si fiica, folkistii Eu Cred, dupã care aveau sã evolueze ursi, capre, dar si dramatizarea Jianului, alaiuri conduse de Daniel Grasu, ori Bujorul hamzoienilor si Irozii, publicul discutînd îndelung despre arta interpretativã pe cînd cinstea o tuicã sau degusta o tochiturã cu mãmãligã si multe alte preparate traditionale fãcute din carne de porc. Printre oameni s-au aflat lidera comunitãtii, primarul Dana Ursache, purtînd frumosul strai popular, viceprimarul Chiciu si ceilalti alesi locali, care au pus la cale împreunã cu electoratul proiectele viitorului. „Locuitorii comunei Tasca stiu foarte bine cã sufletul meu le apartine. Am început cu investitiile în oameni, în sufletele lor, neabandonînd grija pentru infrastructura localitãtii noastre. Din dorul traditiilor locale, cu un an în urmã am reînviat o parte dintre acestea si-am început cu vechile colinde, dorind ca cei mici sã ducã mai departe acest tezaur cultural. As vrea sã cred cã oamenii locului agreazã aceastã initiativã si aprecierea fãcutã se bazeazã pe numãrul mare de spectatori prezenti la manifestare. Apreciez totodatã prezenta oficialitãtilor locale, dar si judetene, care se aflã alãturi de noi la ceas de sãrbãtoare, reprezentantii media, asta motivîndu-mã ca la anul sã ne pregãtim si mai mult. În acelasi timp, am mai cãutat un motiv de a cere iertare locuitorilor si colegilor de primãrie si consiliu local pe care i-am chinuit întregul an, rãspunzînd pozitiv solicitãrilor mele. Sînt fericitã cã la sãrbãtoarea noastrã au venit un numãr mare de tãscani, printre ei si cei care lucreazã în strãinãtate si care-si iubesc comuna. Tuturor la multi ani 2018!“ a spus primãrita Dana Ursache, multumitã de reusita actiunii. De retinut cã la activitatea cultural -artisticã si de promovare a datinilor si obiceiurilor Sãrbãtorilor de iarnã, de la Tasca, a fost prezent, urcînd pe scenã pentru a saluta publicul si Daniel Buzdugan, prezentator la Radio ZU, care a promis cã va face cunoscut tãrii prin emisiunile sale activitatea de la Tasca.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Fost parlamentar acuzat de coruptie

Știre publicată în urmă cu

în data de

• Dorinel Ursãrescu este acuzat de cumpãrare de influentã • acesta ar fi dat bani unui deputat de Bacãu ca sã punã o „vorbã“ pentru subcontractarea unor lucrãri la digul de peste Siret din comuna Doljesti • faptele ar fi avut loc în perioada 2010-2011 •

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Bacãu au finalizat un nou dosar penal pe numele ex – deputatului Dorinel Ursãrescu, pe care-l acuzã acum de sãvîrsirea infractiunii de cumpãrare de influentã, în calitate de administrator al unei societãti comerciale. Cauza a fost deferitã justitiei ieri, 27 decembrie, Ursãrescu fiind judecat în stare de libertate. În acelasi dosar mai sînt inculpate si alte persoane. Este vorba de Mihai Banu, la data faptelor deputat de Bacãu, acesta fiind acuzat de sãvîrsirea infractiunii de trafic de influentã în formã continuatã. Spre deosebire de Ursãrescu, Banu va fi judecat în stare de detentie. Alt inculpat este Ion Rotaru, administrator al unei societãti comerciale, acesta fiind acuzat de cumpãrare de influentã. „În perioada iulie 2010 – noiembrie 2011, inculpatul Banu Mihai, în calitate de deputat în Parlamentul României, a pretins si primit pentru partidul din care fãcea parte, prin intermediul unei societãti comerciale, de la ceilalti doi inculpati, suma totalã de 1.264.000 lei ( 824.000 lei de la Ursãrescu Dorinel si 440.000 lei de la Rotaru Ion). Banii au fost pretinsi si primiti pentru ca inculpatul Banu Mihai sã-si exercite influenta asupra reprezentantilor unei societãti comerciale, astfel încît aceasta sã subcontracteze lucrãrile de îndiguire a rîului Siret pe tronsonul Rotunda – Buruienesti, comuna Doljesti, judetul Neamt, firmelor administrate de inculpatii Ursãrescu Dorinel si Rotaru Ion“, conform unui comunicat al procurorilor anticoruptie. De asemenea, Mihai Banu a mai solicitat contractantului ca o parte din sumele datorate subcontractorilor sã fie achitate prin bilete la ordin, a cãror valoare a fost încasatã, în cele din urmã, de cãtre Banu. Pentru a exista o justificare legalã a circuitului banilor, la solicitarea lui Banu, între cele douã societãti subcontractoare si firma care i-a remis contravaloarea biletelor la ordin au fost încheiate mai multe contracte de prestãri servicii fictive, mai spun anchetatorii. În cauzã s-a dispus mãsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce apartin inculpatilor. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacãu, cu propunere de a se mentine mãsurile asiguratorii dispuse în cauzã. Trebuie spus cã Banu a mai avut astfel de probleme fiind inculpat de procurorii DNA în august 2015, pentru fapte similare, ulterior fiind condamnat la 3 ani de închisoare, cu executare. Si Ursãrescu a mai dat ochii cu anchetatorii pentru fapte asimilate coruptiei. A fost trimis în judecatã pe 19 decembrie 2014, fiind condamnat definitiv la închisoare cu suspendare. De acum, timp de douã luni, cauza va fi în procedurã de Camerã preliminarã, apoi procesul devine public si continuã cu administrãri de probe si audieri de martori.

Citește știrea

Trending