Contactează-ne

Actualitate

Ședințe psihologice individuale, de cuplu și familie sau de grup? Avantaje și dezavantaje pe scurt

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Psiholog Dr. Ana Aurelia Huţanu ■

Încep prin a menționa faptul că în activitatea mea profesională privată au predominat ședințele psihologice individuale deoarece clienții cabinetului au dorit să beneficieze integral de atenția psihologului. Ședințele de cuplu sau de familie au fost și ele la rândul lor alternate cu ședințe individuale deoarece unii membri au solicitat ședințe separate sau au considerat că doar una dintre persoane ar trebui să beneficieze în continuare de suport psihologic în ciuda faptului că o problemă de cuplu sau de familie este împărtășită de toți participanții la acea relație. Cât despre ședințele de grup, îmi manifest pe această cale disponibilitatea în privința lor și voi preciza mai departe în ce context le consider a fi indicate. Prin limitarea numărului de persoane prezente, ședințele psihologice individuale asigură cel mai mare grad de confidențialitate astfel încât majoritatea preferă să fie singuri cu psihologul dintr-o serie de motive care pot include printre altele stigma socială, teama de a se deschide în prezența altora, nevoia de atenție exclusivă, lipsa grupurilor de suport în zonă și nu în ultimul rând experiența redusă în relația cu psihologul, pentru mulți fiind prima dată când recurg la serviciile unuia.

Toată atenția specialistului este îndreptată asupra unicului client ceea ce poate fi simultan atât un avantaj cât și un dezavantaj. Conversațiile unu la unu tind să fie mai profunde, mai amănunțite, însă pot fi lipsite de feedback comparativ cu ședințele la care participă mai multe persoane care au trecut printr-o experiență comună dar au o perspectivă diferită. Un avantaj major al ședințelor individuale este relația terapeutică ce se formează între psiholog și client fiind un factor esențial și nemijlocit în recuperarea acestuia. Este necesară însă menținerea în permanență a distanței profesionale pentru a facilita obiectivitatea psihologului și a împiedica dependența clientului față de acesta. Chiar dacă nu la același nivel de apropiere, relația terapeutică se formează eficient și în ședințele la care participă partenerii unui cuplu, membrii unei familii sau chiar, deloc surprinzător, străinii dintr-un grup care descoperă cât de multe au în comun. Avantajul principal al ședințelor de cuplu și familie este că membrii relației lucrează împreună pentru înțelegerea și rezolvarea problemelor cu care se confruntă, își dezvăluie și-și descoperă reciproc temerile și așteptările cele mai profunde, capătă curaj în a exprima trăiri frustrante dar și soluții, fiind, într-un cuvânt, o echipă. Psihologul rămâne obiectiv și se asigură că membrii cuplului sau familiei au înțeles fiecare punctul de vedere al celuilalt. Îi încurajează să descopere propriile soluții pentru remedierea problemelor pe care doresc să le depășească și să identifice obstacolele care stau în calea problemelor pe care nu doresc de fapt să le depășească. Atunci când pentru o problemă în care sunt implicate două sau mai multe persoane participă la ședințe doar una, progresul este posibil dar este mult mai lent și parțial deoarece persoana revenită în relația de cuplu sau în raporturile de familie după o ședință constructivă poate regresa mult mai ușor în tiparele disfuncționale anterioare. Trebuie avut în vedere faptul că în general oamenii au ritmuri diferite de înțelegere și evoluție, au propriile motive, rezistențe și blocaje, astfel încât întotdeauna este de dorit să avem mai multă răbdare unii cu ceilalți.

În cazul anxietății, depresiei, traumei și adicției, ședințele de grup pot fi chiar mai eficiente decât ședințele individuale. Tendința naturală a celor care suferă de aceste lucruri este să se ascundă de ceilalți, să se retragă în sine, să simtă jenă față de propria persoană, neavând disponibilitatea de a se „dezvălui” unor străini preferând cel mult ședințele unu la unu. Tocmai pentru că disconfortul deosebit de intens, de copleșitor și de acaparant pe care îl trăiesc acești oameni îi face să se considere singuri în durerea pe care o poartă, este deosebit de benefic să facă parte dintr-un grup de suport alături de alți oameni care le împărtășesc trăirile, vin cu perspectivele și soluțiile lor proprii, putându-se simți utili prin intervenții bine punctate, respectuoase și, vital de precizat, confidențiale! Membrii grupului se angajează să respecte confidențialitatea și unii pe alții, se susțin și se înțeleg reciproc așa cum poate nici familia, oricât de bine intenționată ar fi, nu o poate face. În tot acest timp, psihologul are rol de moderator și are grijă ca fiecare membru al grupului să se facă auzit, înțeles și susținut într-un climat deschis, armonios și suportiv. Paradoxal, prezența celorlalți devine un factor potențiator al recuperării. Un alt aspect relevant este și diferența de preț, ședințele de grup având un cost mai redus per participant comparativ cu ședințele individuale.

Deși diferite, succesul tuturor acestor ședințe este dat de voința clientului de a repara un aspect problematic și oricare ar fi metoda aleasă, clientul beneficiază de suport psihologic adecvat pentru a-și îndeplini obiectivele.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending