Contactează-ne

Actualitate

Şedință solemnă româno-polonă la Batalionul 634 Infanterie „Mareșal Jozef Pilsudski”

Știre publicată în urmă cu

în data de

O ședință solemnă româno-polonă, cu participarea domnului Wojciech Mrozowski, director al Institutului Polonez din București și a Col. Arkadiusz Kobielak, ataşatul de apărare, militar, naval şi aero, a avut loc, în cursul zilei de 25 iunie, la Batalionul 634 Infanterie „Mareșal Jozef Pilsudski”. Evenimentul a fost organizat de Garnizoana Piatra-Neamț – Batalionul 634 Infanterie ,,Mareșal Józef Pilsudski.

 

Manifestarea reprezintă o continuare a conferințelor internaționale desfășurate în 2022 la Piatra-Neamț și Iași cu tema ,,Batalionul 634 Infanterie ,,Mareșal Józef Pilsudski” Piatra Neamț/Brigada 15 Mecanizată ,,Podu Înalt” și Batalionul Logistic «Carol II» / Brigada 17 Mecanizată «Wielkopolska» – continuatori ai tradițiilor cooperării militare româno-polone interbelice. Primăria Municipiului Piatra-Neamț a fost partenerul operațional, tehnic și logistic al acestei manifestări științifice, iar Batalionul 634 Infanterie ,,Mareșal Józef Pilsudski” Piatra-Neamț este continuatorul tradițiilor militare interbelice de cooperare cu structuri similare polone.

 

În cadrul ceremoniei s-a dezvelit placa de onoare care celebrează aniversarea a 105 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Regatul României și Polonia Restituta, placă ce se află la intrarea în cazarma Batalionului din Piatra-Neamț.

„Ne regăsim la un nou moment care marchează relația de prietenie și colaborare de peste un veac dintre România și Polonia. Trebuie să vă mărturisesc că sunt deosebit de onorat și de mândru ca primar, și în numele comunității pietrene, să spun că Piatra-Neamț găzduiește o unitate militară care poartă numele unui dintre cei mai marcanți oameni politici, șefi de stat și comandanți de oști din Europa – pentru că marcăm astăzi peste un veac de prietenie și colaborare dintre România și Polonia, statele care încă din 1919 putem spune că au apărat Europa și au marcat decisiv evoluția Europei în ultimul veac. (…) Astăzi, cele două popoare sunt într-o alianță mai mare, într-o familie militară mai mare, care este garantul echilibrului și democrației în lume. (…) Felicit, pe această cale, pe toți reprezentanții și profesioniștii militari, de față și care fac parte din această familie! Doamne ajută să vedem cât mai repede pace în lume și în această macro-regiune a lumii și Dumnezeu să binecuvânteze Polonia și România!”, a declarat primarul municipiului Piatra Neamţ, Andrei Carabelea.

 

Comandantul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”, colonel Claudiu-Mădălin Tamaș, a precizat la rândul său: „Suntem împreună astăzi pentru un moment solemn și plin de semnificație. Dezvelim placa aniversară care celebrează 105 ani de cooperare, de alianță și de înfrățire a celor două popoare și a celor două armate, română și poloneză și, bineînțeles, a poporului român și a poporului polonez. Această placă nu este doar un simbol fizic, ci este o mărturie a legăturii strânse și a eforturilor comune depuse de-a lungul decadelor pentru securitate și stabilitate în regiunea noastră. (…) Avem astăzi două batalioane înfrățite, avem două batalioane ale celor două armate, care poartă numele unor conducători importanți ai istoriei noastre și ne mândrim cu acest lucru și să sperăm că ceea ce facem noi astăzi va avea o continuitate în viitor, în fiecare an sau atunci când împreună vom hotărî să celebrăm acest parcurs comun româno-polon. ”

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending