Contactează-ne

Actualitate

Şedinţă de îndată pentru Spitalul Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cinci studenţi vor lucra ca voluntari ■ consilierii locali au aprobat decontarea cheltuielilor de masă şi cazare ale acestora ■

Agravarea situaţiei din spitalele româneşti, în plină criză provocată de pandemie, este cauzată şi de lipsa acută de personal. Acest context pandemic a determinat Guvernul Orban să adopte Ordonanţa de Urgenţă nr.197 din 18 noiembrie 2020, prin care se suplimentează măsurile de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de coronavirus.

Una din aceste prevederi este menită să susţină voluntariatul în unităţile spitaliceşti, prin detaşarea unor studenţi ai facultăţilor de Medicină şi de asistenţi medicali. Activitatea voluntarilor va fi remunerată, prin contracte suplimentare la contractul cadru al spitalelor, de către casele judeţene de asigurări de sănătate.

Autorităţilor publice locale le-a revenit, potrivit actului normativ amintit, sarcina de susţinere materială a voluntarilor, în sensul decontării cheltuielilor de masă şi cazare pe perioada în care voluntarii vor lucra în una din unităţile spitaliceşti, unde au fost repartizaţi. La Spitalul Municipal de Urgenţă Roman au ajuns cinci studenţi de la Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi.

Primarul Leonard Achiriloaei a convocat, vineri, 4 decembrie, o şedinţă de îndată, prin care aleşii locali au fost chemaţi să aprobe cheltuielile prevăzute de lege a fi suportate din bugetul local. „Iniţial la Roman au fost repartizaţi 10 voluntari, dar de detaşat efectiv vor fi doar cinci. Sperăm ca, ulterior, acestora să li se alăture şi alţi voluntari care vor dori să activeze la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, pentru că e nevoie de personal. Cei cinci sînt studenţi la UMF Iaşi şi au fost repartizaţi la Roman ca urmare a protocolului semnat la nivel naţional între Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi universităţile de Medicină şi Framacie”, a explicat edilul şef celor 21 de consilieri locali, care au votat proiectul de hotărîre.

În acest sens studenţii vor fi cazaţi şi vor lua masa la un hotel sau motel, iar Consiliul Local Roman va deconta suma de 34.500 lei.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 55 de cazuri noi. Naţional – 2.877 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ rata de infectare este de 1,24 la mia de locuitori ■ la nivel naţional în ultimele 24 de ore au fost raportate 97 de decese ■

Până pe 26 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 715.438 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

658.595 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.877 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.001 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 17.938 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 25.01.2021 (10:00) – 26.01.2021 (10:00) au fost raportate 97 de decese (60 bărbați și 37 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și București. Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 2 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 6 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 21 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 37 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 30 decese la categoria de peste 80 de ani.

96 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.922. Dintre acestea, 1.002 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 5.328.908 teste RT-PCR și 88.010  teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 22.197 de teste RT-PCR (14.079 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.118 la cerere) și 6.885 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 35.504 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.147 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 60.492 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 159 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.712 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 806 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 25 ianuarie, 4.807 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 855.350 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, a fost întocmit, ieri, un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 7.827 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 1.991 în Italia, 1.722 în Spania, 173 în Marea Britanie, 125 în Franța, 3.115 în Germania, 93 în Grecia, 49 în Danemarca, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 7 în Suedia, 131 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 37 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 2 în Bulgaria, 12 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 13 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda și câte unul în Argentina, Tunisia, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Singapore, Slovenia, Federația Rusă și Croația. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 145 de cetățeni români aflați în străinătate, 33 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 20 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 4 în Irlanda, 2 în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

Citește știrea

Actualitate

La un pas de tragedie din cauza unui cuptor cu microunde

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un incendiu a izbucnit, marţi, 26 ianuarie, într-un apartament din Târgu-Neamţ, din cauza unui cuptor cu microunde. O femeie de 43 de ani şi copilul minor s-au autoevacuat până la sosirea pompierilor care au stins flăcările.

“În jurul orei 11:52, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui incendiu la un apartament din orașul Târgu-Neamț. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Târgu-Neamț cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.

Incendiul se manifesta în interiorul unei bucătării, a unui apartament situat la etajul patru dintr-un bloc de locuințe din b-dul Ștefan cel Mare.

Până la sosirea forțelor de intervenție proprietara locuinței și copilul minor al acesteia s-au autoevacuat.  Femeia de 43 de ani a suferit atac de panică. Aceasta a primit îngrijiri medicale la locul evenimentului de la paramedici,  refuzând transportul la spital.

Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul. A ars un cuptor cu microunde și s-au deteriorat bunuri materiale din interiorul bucătăriei (obiecte de mobilier,  centrala termică, diverse ustensile pentru bucătărie etc)

Cauza probabilă de producere a incendiului: aparate electrocasnice lăsate nesupravegheate sub tensiune”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Recuperare gratuită la domiciliu pentru copiii cu dizabilități din Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ proiectul este derulat de DGASPC Neamț

Copiii cu dizabilități din Roman și localitățile limitrofe vor putea beneficia în premieră, de luna viitoare, de servicii de recuperare și consiliere psihologică la domiciliu, prin intermediul unui proiect implementat de DGASPC Neamț. Serviciile vor fi oferite de o echipă mobilă care se va deplasa la familiile copiilor aflați în risc de abandon, care nu au acces la servicii de recuperare întrucât familiile nu dispun de resurse necesare sau sunt netransportabili din cauza dizabilității de care suferă.

“Această echipă a fost înființată prin intermediul proiectului „Mobilitate fără bariere pentru copii cu dizabilități“, finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, implementat de DGASPC Neamț. Proiectul asigură o parte dintre cheltuielile de personal pentru viitoarele case de tip familial ce vor înlocui centrul de plasament Romanița Roman și susțin eînființarea la Roman a unei echipe mobile formată din specialiști (kinetoterapeut, psiholog și asistent social) care vor merge la copiii eligibili și le vor oferi gratuit, la domiciliu, serviciile de care au nevoie.

Luna aceasta au fost contactate 14 familii din Roman în vederea evaluării inițiale sociale, psihologice și kinetoterapeutice impuse în proiect. La începutul lunii februarie se vor încheia contractele de furnizare de servicii între familie și DGASPC Neamț, ulterior începând recuperarea propriu-zisă la domiciliul copiilor cu dizabilități.

În prima etapă a proiectului se va lucra cu aproximativ 10 copii încadrați în grad de handicap de pe raza municipiului Roman, urmând ca până la finalizarea proiectului să se ajungă la 42 de beneficiari din Roman  și zonele limitrofe”, se precizeaă într-un comunicat de presă emis de reprezentanţii DGASPC Neamţ.

DGASPC Neamț are de câțiva ani o echipă mobilă ce funcționează în zona Piatra Neamț și care a avut rezultate remarcabile, oferind copiilor defavorizați sau în situații de risc terapiile necesare chiar la ei acasă. Ne dorim ca și echipa mobilă ce va funcționa la Roman să aibă aceleași rezultate pozitive și astfel, în timp, să putem veni în sprijinul cât mai multor copii cu probleme pentru care accesul la serviciile de care au atâta nevoie este dificil momentan. Astfel, sperăm să reducem riscul de abandon ajutându-i pe copii să rămână în familie și în comunitate. Intervenția echipei mobile vizează și dezvoltarea unui parteneriat activ cu serviciile existente la nivelul comunității, fiindo garanție suplimentară a coerenței în ceea ce privește aplicarea planului de recuperare a copilului cu dizabilități“, a declarat Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.

Citește știrea

Trending