Contactează-ne

Actualitate

Şedinţă animată de Consiliu Local, la Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ PSD a demonstrat că face opoziţie ■ şedinţa a fost plină de replici şi înţepături schimbate între consilieri ■

Joi, 17 decembrie a avut loc prima şedinţă ordinară de Consiliu Local Roman, pe ordinea de zi fiind doar şapte proiecte. De departe cel mai important proiect de hotărîre a fost cel prin care au fost votate taxele şi impozitele locale pe 2021, proiect la care cei şase consilieri locali PSD au început să facă ceea ce au anunţat de la începutul mandatului, respectiv opoziţie.

Aşa că au emis şi un comunicat de presă prin care au anunţat că s-au depus o serie de amendamente, cel mai important fiind cel prin care vor vota pentru menţinerea neschimbată a nivelului birurilor locale, ca în 2020 şi scăderea unor taxe şi impozite locale la minimul prevăzut de Codul Fiscal, motivat de gradul de sărăcie al romaşcanilor, acutizat de criza pandemică, invocîndu-se eterna zicere despre „interesul cetăţeanului” care trebuie să se ridice deasupra intereselor politice.

De altfel consilierii PSD, prin liderul de grup, George Bălan, fost consilier PNL în mandatul anterior, au sugerat că investiţiile în 2021 ar trebui să se bazeze pe atragerea de fonduri europene şi nu pe resurse de la bugetul local. Şedinţa consiliului local s-a ţinut, aşa cum ne-am obişnuit de la declanşarea crizei pandemice, în sala de festivităţi „Nicolae Manolescu Strunga”, din raţiuni care ţin de distanţare fizică. Fiind ultima şedinţă din acest an, aleşii au primit şi colindătorii de la Liceul Teologic „Melchisedec Ştefănescu”.

Şedinţa a durat cu vreo 10 minute peste o oră, timp suficient, însă, pentru ca unii să se dea în spectacol. Preşedinte de şedinţă a fost cea mai tînără dintre consilierii locali, fosta jurnalistă Teodora Baciu. La proiectul de hotărîre privind stabilirea birurilor locale pentru anul viitor, s-au făcut şi cele mai multe propuneri.

Din partea PNL, consilierul Constantin Ghica a cerut modificarea art.162 din Codul de procedură fiscală, care aprobă plafonul minim de 50 mii lei, al creanţelor fiscale, cu obligaţia legală de a publica pe pagina de internet a Primăriei, lista debitorilor persoane juridice, precum şi cuantumul acestor obligaţii şi a prevederii ca plafonul să fie stabilit la 10.000 lei.

De reamintit că pînă la intrarea în vigoare a prevederilor legale privind protecţia de date Primăria publica şi lista cu debitorii persoane fizice, lucru la care s-a renunţat din motivele amintite. Consilierul George Bălan a adăugat şi amendamentul prin care a propus ca baza de impozitare pentru clădiri şi mijloace de transport să fie redusă către minimul prevăzut de Codul Fiscal, şi nu spre maxim, cum era propus în proiect şi a solicitat ca bonificaţia pentru cei care îşi achită taxele anticipate să revină la 10%, amendament care a fost respins cu trei voturi împotrivă şi unul favorabil, iar consilierul Constantin Ghica şi-a întrebat colegii dacă merită aplicarea unui asemenea amendament în condiţiile în care impozitul ar scădea exact cu preţul unui pachet de ţigări.

Primarul Leonard Achiriloaei a adus lămuriri referitoare la modul de proiectare a taxelor şi impozitelor pe 2021, susţinînd eforturile de a nu majora taxele şi impozitele locale, tocmai din cauza crizei economice suportată la fel de greu şi de agenţii economici şi de populaţie, amintind şi despre facilităţile fiscale acordate romaşcanilor de la declanşarea pandemiei. Viceprimarul Radu Samson, aflat acum în „barca” Puterii, a explicat că impozitele fiind anuale nu pot fi modificate trimestrial, ci se poate recurge, eventual, la introducerea unui noi taxe locale, amendament votat de cei doi consilieri ÎMP şi de consilierul Dragoş Barcă, de la Pro România. Şi cel de al treilea proiect de hotărîre privitor la „Reducerea de la plata impozitului aferent anului 2021 pentru locuinţa de domiciliu şi terenul aferent acestuia a unor contribuabili persoane fizice” a fost prilej de „înţepături” colegiale pe tema necunoaşterii legislaţiei. Radu Curpăn ( PSD) a spus că un autoturism de 1.000 lei nu este un lux, apostrofîndu-l pe viceprimar „că se bagă în seamă”.

Consilierii liberali au propus ca la proiectul de hotărîre referitor la reducerea impozitului pentru maşinile electrice, să fie excluşi posesorii de autoturisme hibride, Radu Curpăn apreciind că nu este corectă o asemenea decizie, de vreme ce în Roman sînt 13 autoturisme electrice şi mult mai multe hibride, respectiv 109. La vot proiectul a trecut cu amendamentul iniţial.

La proiectul de hotărîre privind aprobarea organigramei spitalului, consilierul Pro România, medicul urgentist Dragoş Barcă, a solicitat ca un post de medic să fie transformat pentru a se putea încadra încă un rezident, ţinînd cont de faptul că nu s-a putut organiza concurs de angajare şi reamintind că adresabilitatea către CPU este foarte crescută, de la declanşarea pandemiei de Coronavirus, în timp ce numărul de medici este insuficient. Amendamentul a fost aprobat de toţi consilierii.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Cristian

    21 decembrie 2020 at 9:57 AM

    Ca sa se reduca taxele si impozitele trebuie sa se faca restructurare in cadrul primariei. Se poate face acest lucru prin aprobarea in consiliu local a unei noi organigrame, mai supla si mai eficienta pt. romascani. Sunt multe posturi infiintate pt. clientela de partid si pt. rude ale acestora, sunt activitati care se suprapun, personal ce indeplineste conditii de pensionare si care lucreaza desi, ar trebui lasat sa se bucure de pensie si de nepoti, etc.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Violator şi traficant de minori, păstrat în arest

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procurorii DIICOT au cerut şi obţinut prelungirea arestului pentru inculpatul de 44 de ani ■ acesta a găzduit doi fraţi minori pe care i-a agresat sexual şi i-a pus la cerşit ■

Romaşcanul de 44 de ani, care a abuzat sexual doi fraţi minori pe care i-a determinat să şi cerşească, mai are de stat după gratii. Procurorii DIICOT Neamţ au cerut şi obţinut prelungirea arestului preventiv pentru Judele Grişa Costel, acesta fiind pus sub acuzare pentru săvîrşirea infracţiunilor de viol în formă continuată şi trafic de minori.

Decizia Tribunalului Neamţ de la finalul lunii trecute nu era definitivă, dar valabilitatea ei expira la data de 3 iunie. Cercetările în cauză au stabilit că, din anul 2019 încoace, romaşcanul a racolat doi minori pe care i-a luat sub aripa lui „ocrotitoare“.

În mod abuziv şi forţat, i-a dus acasă la el, i-a găzduit, iar în schimb i-a scos la cerşit şi le lua banii pe care aceştia îi obţineau din mila trecătorilor. Recent, în acest an, a dus relaţia la un alt nivel şi i-a abuzat sexual pe cei doi adolescenţi.

„La data de 05.04.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, în vîrstă de 44 de ani, pentru săvîrşirea infracţiunilor de viol în formă continuată şi trafic de minori“, conform unui comunicat al DIICOT.

În fapt s-a retinut că, începînd cu anul 2019 inculpatul, prin ameninţări cu acte de violenţă, a constrîns doi minori să practice cerşetoria, pe raza municipiului Roman, minori pe care i-a găzduit în locuinţa sa, beneficiind de sumele de bani obţinute de aceştia.

De asemenea, în luna martie 2021, inculpatul a întreţinut relaţii sexuale, prin constrîngere, cu cei doi minori. Pe 5 aprilie 2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Neamţ, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Neamţ, au efectuat un număr de două percheziţii domicliare, în urma cărora a fost pus în aplicare un mandat de aducere.

În cursul aceleiaşi zile bărbatul a fost prezentat în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Neamt cu propunere de arestare preventivă. După deliberări, propunerea a fost admisă, iar măsura privativă de libertate a fost luată pentru o perioada de 30 de zile.

Activităţile au beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacau şi al jandarmilor din cadrul Inspectoratului Judeţean Neamţ. De menţionat este faptul că în cadrul audierilor, persoanele vătămate au beneficiat consiliere psihologică, precum şi de toate drepturile şi măsurile de protecţie prevăzute de Codul de Procedură Penală.

„Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie“, arată DIICOT.

Citește știrea

Actualitate

Vînt şi scîntei, foc în două gospodării

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ambele incendii au avut loc pe 10 mai, unul la Valea Albă, comuna Războieni, iar celălalt la Barticeşti, în comuna Boteşti ■ nu au fost victime, ci doar pagube materiale ■

Militarii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au avut de lucru şi pe 10 mai 2021 au intervenit pentru stingerea unor incendii ce au avut loc la două gospodării din judeţ.

Unul dintre evenimente a fost anunţat prin apel la numărul unic de urgenţă 112, înregistrat în dispeceratul ISU Neamţ în jurul orei 16:24, forţele de intervenţie fiind solicitate la un incendiu produs la o anexă gospodărească din localitatea Valea Alba, comuna Războieni. La locul solicitării s-au deplasat un echipaj pompieri voluntari din cadrul SVSU Războieni cu o autospecială de stingere, precum şi un echipaj de militari din cadrul Detaşamentului Piatra Neamţ, cu o autospecială de stingere.

La ajungerea salvatorilor, focul se manifesta la o anexă gospodărească (adapost plante furajere) şi la acoperişul casei de locuit, cu posibilitatea propagării la întreaga locuinţă. Forţele de intervenţie au localizat şi lichidat incendiul în limitele găsite. Pînă la final a ars acoperişul casei pe o suprafaţă de aproximativ 10 mp şi anexa gospodărească cu suprafaţă de aproximativ 50 mp.

Din fercire au fost doar pagube materiale, nu şi şi victime. Specialiştii ISU au ajuns la concluzia că evenimentul a fost provocat, cel mai probabil, de focul deschis în spaţii deschise. Un alt eveniment nedorit a avut loc în aceeaşi zi, în jurul orei 13:00, cînd pompierii au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o anexă gospodărească din localitatea Barticeşti, comuna Boteşti.

Iniţial au intervenit voluntari din cadrul SVSU Boteşti, dar au venit şi două echipaje de pompieri militari cu o autospecială de stingere şi o ambulanţă SMURD. La ajungerea forţelor de intervenţie, incendiul se manifesta la cîţiva snopi de strujeni de porumb, rezemaţi de o anexă gospodărească, şi acoperişul unei anexe, cu posibilitatea propagării la casa de locuit. Incendiul a fost localizat şi lichidat în limitele găsite.

A ars aproximativ o tonă de strujeni de porumb şi 10 mp din acoperişul anexei gospodăreşti. Scînteile purtate de vînt şi căzute pe materiale combustibile au fost cauza probabilă de producere a acestui incendiu, conform unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Situaţie hilară la CARP. Au fost alegeri şi sînt doi şefi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor s-au ţinut două rînduri de alegeri ■ instituţia are acum doi preşedinţi: Anca Maria Popovici şi Mircea Anton ■

Bîlciul de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Roman este departe de a se fi încheiat, aşa încît după şapte ani de litigii prin instanţe s-a ajuns la situaţia hilară ca organizaţia, care gestionează banii a peste 26.000 de pensionari, să aibă două conduceri, niciuna recunoscută pînă acum de Judecătorie.

Cert este că, de mai bine de o săptămînă, cele două conduceri, rezultate din două rînduri de alegeri s-au instalat în sediul CARP cu pretenţii de preluare a şefiei. În zilele de 18,19, 20 şi 21 aprilie, la sediul Clubului CARP s-au desfăşurat alegerile grupării Gheorge Popa, unde preşedintă a fost aleasă fiica acestuia, economista Anca Maria Popovici, iar în Consiliul Director cei 420 de membri, care au trecut prin faţa urnelor, i-au ales pe Constică Rusu, Vasile Rusu, Sava Ifrim şi Rotaru Costel.

Pe 6 mai, la un restaurant din oraş s-au desfăşurat alegerile organizate de gruparea: Mircea Anton-Albu-Călărăşanu, la care au participat 92 de persioane, de unde a rezultat o conducerea formată din Mircea Anton – preşedinte şi Eugen Pătraşcu, Dumitru Călărăşanu (care între timp a demisionat), colonelul Alexandru Albu şi Ion Cobzaru.

„Alegerile organizate de gruparea Călărăşanu- Anton-Albu sînt ilegale, pentru că nu s-a respecta statutul. Adunarea Generală a fost organizată cu 10 zile după expirarea mandatelor, care de alfel nu au fost niciodată recunoscute de Judecătorie. Nu au afişat la loc vizibil listele cu delegaţii (1 la 200 membri), nu a fost afişat Raportul de activitate, Raportul comisiei de cenzori.

Delegaţii au fost în familie. De exemplu la alegeri a participat soţia, fiica şi colonelul Albu. S-a votat şi de către două ori de aceeaşi persoană. A fost o băşcălie. Noi am depus la instanţă documentele privind alegerile noastre şi aşteptăm ca instanţa să se pronunţe“, a declarat Gheorghe Popa.

Mircea Anton, preşedintele ales al grupării adverse a susţinut următoarele: „Lucrăm la finalizarea documentelor de înscrie la grefa Judecătoriei. Acum ne aflăm la sediul CARP, unde s-a instalat şi gruparea Popa, care înceracă să blocheze activitatea. Pînă cînd instanţa se va pronunţa, la CARP împrumuturile sînt aprobate de către domnul Călărăşanu, fostul preşedinte“, a declarat Mircea Anton.

Citește știrea

Trending