Contactează-ne

Actualitate

Şedinţă animată de Consiliu Local, la Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ PSD a demonstrat că face opoziţie ■ şedinţa a fost plină de replici şi înţepături schimbate între consilieri ■

Joi, 17 decembrie a avut loc prima şedinţă ordinară de Consiliu Local Roman, pe ordinea de zi fiind doar şapte proiecte. De departe cel mai important proiect de hotărîre a fost cel prin care au fost votate taxele şi impozitele locale pe 2021, proiect la care cei şase consilieri locali PSD au început să facă ceea ce au anunţat de la începutul mandatului, respectiv opoziţie.

Aşa că au emis şi un comunicat de presă prin care au anunţat că s-au depus o serie de amendamente, cel mai important fiind cel prin care vor vota pentru menţinerea neschimbată a nivelului birurilor locale, ca în 2020 şi scăderea unor taxe şi impozite locale la minimul prevăzut de Codul Fiscal, motivat de gradul de sărăcie al romaşcanilor, acutizat de criza pandemică, invocîndu-se eterna zicere despre „interesul cetăţeanului” care trebuie să se ridice deasupra intereselor politice.

De altfel consilierii PSD, prin liderul de grup, George Bălan, fost consilier PNL în mandatul anterior, au sugerat că investiţiile în 2021 ar trebui să se bazeze pe atragerea de fonduri europene şi nu pe resurse de la bugetul local. Şedinţa consiliului local s-a ţinut, aşa cum ne-am obişnuit de la declanşarea crizei pandemice, în sala de festivităţi „Nicolae Manolescu Strunga”, din raţiuni care ţin de distanţare fizică. Fiind ultima şedinţă din acest an, aleşii au primit şi colindătorii de la Liceul Teologic „Melchisedec Ştefănescu”.

Şedinţa a durat cu vreo 10 minute peste o oră, timp suficient, însă, pentru ca unii să se dea în spectacol. Preşedinte de şedinţă a fost cea mai tînără dintre consilierii locali, fosta jurnalistă Teodora Baciu. La proiectul de hotărîre privind stabilirea birurilor locale pentru anul viitor, s-au făcut şi cele mai multe propuneri.

Din partea PNL, consilierul Constantin Ghica a cerut modificarea art.162 din Codul de procedură fiscală, care aprobă plafonul minim de 50 mii lei, al creanţelor fiscale, cu obligaţia legală de a publica pe pagina de internet a Primăriei, lista debitorilor persoane juridice, precum şi cuantumul acestor obligaţii şi a prevederii ca plafonul să fie stabilit la 10.000 lei.

De reamintit că pînă la intrarea în vigoare a prevederilor legale privind protecţia de date Primăria publica şi lista cu debitorii persoane fizice, lucru la care s-a renunţat din motivele amintite. Consilierul George Bălan a adăugat şi amendamentul prin care a propus ca baza de impozitare pentru clădiri şi mijloace de transport să fie redusă către minimul prevăzut de Codul Fiscal, şi nu spre maxim, cum era propus în proiect şi a solicitat ca bonificaţia pentru cei care îşi achită taxele anticipate să revină la 10%, amendament care a fost respins cu trei voturi împotrivă şi unul favorabil, iar consilierul Constantin Ghica şi-a întrebat colegii dacă merită aplicarea unui asemenea amendament în condiţiile în care impozitul ar scădea exact cu preţul unui pachet de ţigări.

Primarul Leonard Achiriloaei a adus lămuriri referitoare la modul de proiectare a taxelor şi impozitelor pe 2021, susţinînd eforturile de a nu majora taxele şi impozitele locale, tocmai din cauza crizei economice suportată la fel de greu şi de agenţii economici şi de populaţie, amintind şi despre facilităţile fiscale acordate romaşcanilor de la declanşarea pandemiei. Viceprimarul Radu Samson, aflat acum în „barca” Puterii, a explicat că impozitele fiind anuale nu pot fi modificate trimestrial, ci se poate recurge, eventual, la introducerea unui noi taxe locale, amendament votat de cei doi consilieri ÎMP şi de consilierul Dragoş Barcă, de la Pro România. Şi cel de al treilea proiect de hotărîre privitor la „Reducerea de la plata impozitului aferent anului 2021 pentru locuinţa de domiciliu şi terenul aferent acestuia a unor contribuabili persoane fizice” a fost prilej de „înţepături” colegiale pe tema necunoaşterii legislaţiei. Radu Curpăn ( PSD) a spus că un autoturism de 1.000 lei nu este un lux, apostrofîndu-l pe viceprimar „că se bagă în seamă”.

Consilierii liberali au propus ca la proiectul de hotărîre referitor la reducerea impozitului pentru maşinile electrice, să fie excluşi posesorii de autoturisme hibride, Radu Curpăn apreciind că nu este corectă o asemenea decizie, de vreme ce în Roman sînt 13 autoturisme electrice şi mult mai multe hibride, respectiv 109. La vot proiectul a trecut cu amendamentul iniţial.

La proiectul de hotărîre privind aprobarea organigramei spitalului, consilierul Pro România, medicul urgentist Dragoş Barcă, a solicitat ca un post de medic să fie transformat pentru a se putea încadra încă un rezident, ţinînd cont de faptul că nu s-a putut organiza concurs de angajare şi reamintind că adresabilitatea către CPU este foarte crescută, de la declanşarea pandemiei de Coronavirus, în timp ce numărul de medici este insuficient. Amendamentul a fost aprobat de toţi consilierii.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Cristian

    21 decembrie 2020 at 9:57 AM

    Ca sa se reduca taxele si impozitele trebuie sa se faca restructurare in cadrul primariei. Se poate face acest lucru prin aprobarea in consiliu local a unei noi organigrame, mai supla si mai eficienta pt. romascani. Sunt multe posturi infiintate pt. clientela de partid si pt. rude ale acestora, sunt activitati care se suprapun, personal ce indeplineste conditii de pensionare si care lucreaza desi, ar trebui lasat sa se bucure de pensie si de nepoti, etc.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Spitalul de la Leţcani se tot… predă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ ISU Iaşi a demarat procedura de recepţie ■ abia apoi vedem dacă şi când va fi redeschis ■ locurile la ATI se împuţinează pe zi ce trece ■

Stare de fapt: valul IV al epidemiei de coronavirus pare a fi mai grav decât ne-am fi dorit. Deja, în majoritatea judeţelor, paturile ATI disponibile pentru bolnavii de Covid sunt din ce în ce mai puţine. Iar dacă lucrurile evoluează pe acelaşi trend, în scurt timp nu vor mai fi paturi disponibile.

În Neamţ, situaţia este şi mai gravă. În urmă cu zece luni, Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a fost distrusă de un incendiu soldat cu 15 victime. De atunci stă închisă sub sigiliul procurorilor care fac anchetă. Din bani privaţi, donaţii şi sponsorizări, Asociaţia Dăruieşte Viaţă a construit o secţie ATI externă cu 17 paturi. În mod evident insuficiente pentru un spital judeţean. Mai ales în vreme de pandemie.

În tot acest timp, Spitalul Mobil de la Leţcani, pentru care nemţenii au cotizat cu peste 3 milioane de euro, stă închis. Conform oficialităţilor din Iaşi el este în plină procedură de predare-primire către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Prefectul de Iaşi, Marian Grigoraş: „Spitalul este în procedură de predare-primire de la Euronest la DS”. „Am început procedura de preluare de la Asociaţia Euronest, în colaborare cu echipe de specialişti în domeniu. Se va face o recepţie atât cantitativă, cât şi calitativă, iar la finalizarea ei vom vedea ce demersuri trebuie întreprinse pentru operaţionalizarea spitalului”, conform purtătorului de cuvânt al ISU Iaşi, Georgică Onofreiasa.

Ca o scurtă paranteză, e de apreciat că oficialii ieşeni mai comunică pe această temă. La Neamţ e… tăcere mormântală. În dialogul purtat cu reprezentanţii ISU Iaşi am încercat să aflăm şi cam când s-ar putea finaliza procedura de predare-primire. Nu ni s-a putut da un termen limită, pe motiv că nu depinde doar de ISU, ci şi de … Euronest. Deci ar putea fi vorba de zile, cum ar fi normal în plin val IV, sau de săptămâni ori chiar luni.

Drept e că în acest moment nu ştim ce va rezulta după recepţia cantitativă, dar mai ales calitativă. Iar aşteptările nu pot fi optimiste în condiţiile în care presa a tot scris de nenumărate nereguli şi probleme, iar controalele s-au ţinut lanţ pe la respectivul spital. Ba ar fi intrat pe fir chiar procurorii DNA.

Apoi, dacă totuşi va rezulta că avem un spital, nu doar o sumă de containere cu aparatură medicală dubioasă în ele, va mai dura ceva până când va fi găsit/angajat personalul medical necesar pentru ca spitalul să fie operaţional/funcţional. Probabil alte săptămâni sau luni.

Iar surse neoficiale spun că, şi redeschis, spitalul de la Leţcani va putea trata doar cazuri uşoare sau medii pentru că la ATI nu s-ar putea asigura condiţii ca în… spitalele „clasice”. Deşi acolo au fost cheltuiţi 13 milioane de euro din banii nemţenilor şi ieşenilor.

Scurtă rememorare

Povestea spitalului de la Leţcani este una tristă, cu un final previzibil. Tot trist. Investiţia a ridicat mari semne de întrebare şi a suscitat critici chiar de la început. Însă Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, şi Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi la vremea respectivă, au mers mai departe. Au dat banii, au trecut peste faptul că s-a întârziat mult până au venit containerele şi aparatura medicală şi au inaugurat aşa-zisul spital în preajma alegerilor.

Spitalul a stat deschis doar câteva luni, timp în care s-a tot vorbit despre numeroase nereguli, ce au culminat cu închiderea lui. Pentru un motiv ciudat: „este termosensibil”. Adică la temperaturi scăzute „îngheaţă” instalaţiile. Începând cu cea de… încălzire.

Lunile au trecut şi deşi a venit şi vara cu temperaturi caniculare „spitalul termosensibil” nu a mai fost deschis. Chiar dacă diverşi de la diverse instituţii şi de la cel mai înalt nivel dădeau asigurări că „în scurt timp” unitatea sanitară va fi redeschisă. În ciuda acestor asigurări, în urmă cu câteva luni s-a aflat, apoi s-a şi votat trecerea la ISU.

Iar acum aşteptăm finalizarea recepţiei. Şi ne rugăm ca să mai găsit vreun loc pe un pat ATI în vreun spital, dacă vom avea nevoie, deşi am cotizat cu toţii cu 13 milioane de euro.

Citește știrea

Actualitate

Vreme rece

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cea mai rece zi din această săptămînă vor fi numai 11 grade ■ şi nopţile vor fi deosebit de reci ■ vestea bună este că în week-end ne putem aştepta la temperaturi de pînă la 22 de grade ■

La începutul ultimei decade a lunii septembrie valorile termice au scăzut dramatic şi după ce duminică, 19 septembrie, în zona noastră ne-am bucurat de 21 de grade, pentru ieri am avut promisiunea unor valori de numai 14 grade. Aşa va fi vremea vreo cîteva zile, iar nopţile vor fi deosebit de reci, cu minime care coboară pînă la valori de numai 4 grade.

Vestea bună este că în week-end soarele îşi face datoria şi se vor înregistra valori termice diurne care vor depăşi pragul de 20 de grade Celsius. Pînă atunci trebuie spus că în noaptea de 19/20 septembrie, în judeţ s-au înregistrat minime la limita îngheţului, 0 grade. Este vorba de temperatura înregistrată la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, în timp ce în restul teritoriului au fost valori mai blînde.

Astfel, la Roman a fost ceva mai frig, cu o minimă de 6,3 grade, în timp ce la Tîrgu Neamţ au fost 8,2 grade. Cel mai confortabil a fost la Piatra Neamţ unde s-au înregistrat 8,9 grade. Ieri, 20 septembrie, la ora 11:00 erau temperaturi modeste faţă de intervalul precedent, respectiv 11 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ şi 13 grade în zona Roman. Cel mai frig era pe crestele montane unde la acelaşi moment se înregistra doar 1 grad, cu plus. Nu sînt schimbări notabile nici pe parcursul zilei de azi, 21 septembrie.

Va fi tot o zi cu soare, dar nu mai mult de 15 grade în termometre. Noaptea va fi deosebit de rece, cu o minimă de 6 grade. Şi mai rece va fi pe parcursul zilei de miercuri, 22 septembrie. Nu mai vedem soarele, cerul va fi acoperit şi ar putea ploua slab la o maximă de doar 12 grade. Regimul termic nocturn nu va fi influenţat prea mult şi minima se opreşte la 5 grade. Cea mai rece zi din această săptămînă pare a fi cea de joi, 23 septembrie, cînd pe fondul unui cer variabil cu soare nu vor fi mai mult de 11 grade la amiază.

Minima nocturnă rămîne cantonată la 5 grade. De vineri, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează cea mai rece noapte din acest sezon, iar mercurul din termometre coboară pînă la 4 grade. În week-end avem promisiune de vreme mai caldă. Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, ne vom bucura de o zi superbă, cu pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 7 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd va fi soare şi cam 22 de grade la prînz. Şi noaptea devine mai blîndă, cu o minimă de 11 grade.

Citește știrea

Actualitate

Drama familiei Smicală fără sfârşit? “Coșmarul nostru nu s-a terminat”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Camelia Smicală anunţă că este din nou trimisă în judecată ■ motivul e halucinant: şi-ar fi “furat” copiii şi a făcut public cazul ■ Mihai şi Maria vor să fie alături de mama lor şi au spus public în mod repetat acest lucru ■

Drama familiei Cameliei Smicală pare a fi una fără sfârşit. Recent, doctoriţa născută în Piatra Neamţ a anunţat că este din nou trimisă în judecată de autorităţile finlandeze, pe “cauză penală”.

Deşi termenul cel mai potrivit ar fi că este, de mulţi ani, hăituită penal. Motivul este unul halucinant: şi-ar fi furat propri copii. Pe Mihai şi pe Maria, cei care, cu lacrimi în ochi, rugau autorităţile din Finlanda să îi lase alături de mama care astăzi este acuzată că i-ar fi… furat. Şi că ar mai fi făcut şi publică întreaga dramă.

După ani buni de procese şi după ani buni în care Camelia Smicală s-a luptat cu un întreg stat care mima că e preocupat de protecţia copiilor, dar de fapt chinuia nişte copii, încercând să se răzbune pe o mamă care nu renunţa la luptă, se părea că lucrurile au intrat în ordinea normală: Mihai şi Maria erau redaţi familiei, erau lăsaţi, aşa cum au cerut, să fie alături de mama lor, după ce fuseseră ţinuţi, împotriva voinţei lor, în instituţii finlandeze de aşa-zisă protecţie socială, de fapt nişte “lagăre” pentru minori.

“Minunea”, care a fost posibilă după ce mulţi români, dar nu numai, au ieşit în stradă pentru Maria, Mihai şi Camelia, a ţinut doar câteva luni. Prin sentinţă judecătorească, după numeroasele acţiuni de solidarizare cu familia Smicală, copiii au fost reîncredinţaţi mamei de lângă care au fost smulşi atât de brutal. Însă, din păcate, se pare că instituţiile nu renunţă: vor să reînvie coşmarul.

“Se pare că nu au terminat cu noi. Sunt trimisă din nou în judecată (pe cauză penală) pe motiv că aș fi furat copiii în 2019 și că am făcut public cazul . În procesul penal copiii sunt în postura de victime (ale mele), dar copiilor li se refuză dreptul la avocatul ales de ei (le-a fost numit un avocat din oficiu, același care nu le-a apărat drepturile în anul 2015 când au fost agresați de către executorii judecătorești) și li se refuză dreptul de a fi ascultați (în calitate de „victime”, sic) în instanță.

Menționez că am fost deja condamnată de câteva ori pentru faptul că am făcut public cazul, deși drepturile omului prevăd că o persoană nu poate fi condamnată de mai multe ori pentru aceeași faptă.

Dincolo de faptul că nu au absolut nici o probă împotriva mea (pe drept penal, mă refer), nu înțeleg ce urmăresc . Coșmarul nostru nu s-a terminat”, este postarea, recentă, de pe Facebook, a Cameliei Smicală.

Concluzia e una singură: Maria, Mihai şi Camelia au nevoie din nou de sprijinul sufletesc care a făcut posibil să fie din nou împreună. Şi sunt sigur că îl vor primi. În stradă şi oriunde va mai fi nevoie.

Citește știrea

Trending