Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Secuii cer sã li se rezolve autonomia teritorialã ca în Kosovo

Știre publicată în urmă cu

în data de

• Consiliul National Secuiesc cere implicarea ONU, dupã modelul Kosovo, în obtinerea autonomiei teritoriale a tinutului secuiesc • românii din judetele vizate cer mãsuri urgente pentru stoparea tendintelor separatiste pe criterii etnice •

Consiliul National Secuiesc solicitã implicarea, dupã modelul Kosovo, a Consiliului de Securitate al ONU în obtinerea autonomiei teritoriale a asa-zisului tinut secuiesc, format din judetele Covasna, Harghita si Mures, a declarat liderul Csapo Jozsef. Reprezentantii Consiliului, reuniti sîmbãtã la Sfîntu Gheorghe, cer Parlamentului României sã adopte proiectul statutului de autonomie teritorialã, depus de douã ori pînã acum la Senat si Camera Deputatilor. Totodatã, ei solicitã presedintelui Traian Bãsescu sã organizeze o dezbatere internationalã pe tema autonomiei. Nu în ultimul rînd, membrii Consiliului National Secuiesc fac apel la forurile europene, cerîndu-le sã conditioneze integrarea tãrii noastre în Uniunea Europeanã de declararea autonomiei tinutului secuiesc. Conducerea Consiliului considerã necesar ca în zonele locuite preponderent de maghiari sã se organizeze un referendum, pentru ca populatia sã-si poatã exprima optiunea cu privire la propunerea de a trãi într-o regiune autonomã. Pînã în prezent, la îndemnul Consiliului National Secuiesc, 11 consilii locale din Covasna si Harghita au adoptat hotãrîri privind organizarea unor referendumuri pe tema autonomiei, care au fost atacate în concencios administrativ de prefecturi si declarate ilegale de instantele de judecatã, deoarece pun în discutie integritatea teritorialã a tãrii. Csapo Jozsef a declarat cã membrii Consiliului intentioneazã sã organizeze pe viitor ample demonstratii publice pentru a-si exprima dorinta de a trãi într-o regiune autonomã. Prima actiune de acest fel este programatã pe 15 martie 2006, de Ziua maghiarimii, în municipiul Tîrgu Secuiesc. Csapo Jozsef a subliniat cã organizatia pe care o conduce va lupta cu mijloace pasnice si democratice, în conformitate cu normele europene, pentru obtinerea autonomiei teritoriale a tinutului secuiesc. Liderii Consiliului au precizat cã nu doresc modificarea granitelor României, ci doar declararea autonomiei zonei locuite de secui în actualele hotare ale tãrii.

Stoparea tendintelor separatiste pe criterii etnice Liderii societãtii civile si partidelor politice românesti din judetul Covasna considerã cã cererea de autonomie teritorialã exprimatã de Consiliul National Secuiesc reprezintã o încãlcare gravã a Constitutiei României si cer autoritãtilor statului sã ia mãsuri urgente pentru descurajarea si stoparea tendintelor separatiste pe criterii etnice. Presedintele PD Covasna, Gheorghe Baciu, a declarat cã „valurile“ pe care Consiliul National Secuiesc încearcã sã le facã pe plan national si international aduc atingere imaginii tãrii noastre si dãuneazã climatului de convietuire dintre români si maghiari. Gheorghe Baciu crede cã o astfel de pozitie nu poate rãmîne nesanctionatã de autoritãtile statului român. „Ar trebui sã li se facã la toti dosar penal“, a spus el, referindu-se la liderii Consiliului National Secuiesc, care, sîmbãtã, la Sfîntu Gheorghe, au stabilit o nouã strategie pentru obtinerea autonomiei teritoriale a asa-zisului tinut secuiesc. Presedintele PRM Covasna, Gicã Agrigoroaie, a declarat, la rîndul sãu, cã pretentiile formulate de Consiliul Secuiesc asupra unei regiuni istorice românesti sînt absurde si a condamnat lipsa de loialitate a acestor cetãteni români fatã de statul în care trãiesc. Reprezentantul Forumului Civic al românilor din judetele Covasna si Harghita, Dan Tãnasã, considerã cã încercarea Consiliului National Secuiesc de a implica comunitatea internationalã, respectiv ONU si forurile europene, într-o disputã artificialã este neavenitã, cu atît mai mult cu cît zona Covasna-Harghita nu poate fi asemuitã nici pe departe cu provincia Kosovo.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending