Actualitate
Secretarul de stat Bogdan Dumea: „Prin reducerea prețurilor la 14 alimente de bază, creștem puterea de cumpărare“
■ Guvernul intenționează plafonarea prețurilor la 14 alimente de bază, prin înțelegere cu marile lanțuri de magazine ■ oficialii cred că această măsură este una benefică, ce va veni în sprijinul populației cu venituri modeste ■ în felul acesta va fi plafonat adaosul comercial pe o periadă de 6 luni, astfel încât piața să nu fie perturbată ■
Secretarul de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Dumea, subliniază importanța măsurilor guvernamentale de plafonare a prețurilor la alimentele de bază. „Prin reducerea prețurilor la 14 alimente de bază, creștem puterea de cumpărare, rezolvând astfel cea mai mare problemă a românilor cu venituri mici și mijlocii, care au fost cei mai afectați de inflație.
Decizia a fost una corectă, agreată cu operatorii economici, astfel încât piața să nu fie perturbată, iar furnizarea produselor alimentare cu adaos plafonat să nu fie întreruptă. La nivelul producătorilor (fermierilor) prețurile vor fi stabilite ca și până acum în funcție de concurența liberă din piață”, a declarat secretarul de stat, Bogdan Dumea.
Acesta a subliniat faptul că noul premier al României, Marcel Ciolacu, a încercat să ajungă la o înțelegere cu marii retaileri, acord prin care vrea să reducă adaosul comercial pe o perioadă de șase luni. Laptele, pâinea, carnea sau fructele sunt câteva dintre produsele al căror preț ar putea să fie plafonat. O nouă întâlnire între reprezentanții Guvernului şi retaileri va avea loc joi, 6 iulie.
Între timp, după primele consultări avute cu premierul Marcel Ciolacu, retailerii spun că alimentele de bază se vor ieftini, însă nu se știe când și cu cât. Cele două variante puse pe masă au fost: limitarea adaosului comercial pe tot lanțul, de la producător la raft, sau suspendarea pe termen limitat a taxelor impuse de marii retaileri, care intră în componența prețurilor.
Principalele alimente care se vor afla pe lista pentru plafonare sunt laptele și produsele lactate, pâinea și produsele de panificație, carnea, uleiul și fructele proaspete. „Sunt 8 coduri CAEN de produse. Am avut o prima discuție cu asociațiile marilor rețele comerciale, s-a stabilit un mod de lucru, astfel încât în 2 zile rețelele comerciale au promis ca ne vor comunica din cele 8 coduri CAEN produsele”, a spus și Florin Ionuț Barbu, ministrul Agriculturii.
-
Actualitate7 ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Criza de personal din MAI: 6000 de pensionări în 2024 și un deficit istoric
-
Prima pagină2 săptămâni,
„Ordonanța trenuleț” lovește cumplit și în Educație
-
Actualitate2 săptămâni,
Tatiana Bălău aduce acasă Premiul de Excelență, purtând tradițiile românești până la Montreal
-
Actualitate2 săptămâni,
Autostrada Unirii: CNAIR amână decizia pentru Lotul de Munte Pipirig-Leghin
-
Actualitate2 săptămâni,
Jandarmii au salvat un bărbat de 81 de ani căruia i s-a făcut rău la slujba de Bobotează în Piatra Neamț
-
Actualitate2 săptămâni,
Impozitul auto 2025: la Neamț creșterea este zero %, conform calculweb.net
-
Actualitate2 săptămâni,
A ars casa unei femei de 93 de ani