Contactează-ne

Actualitate

Secretarul de stat Bogdan Dumea, detalii despre digitalizarea instituțiilor publice

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Guvernul a adoptat HG. nr. 824/2023, care stipulează că aplicațiile informatice cu o valoare de peste 5 milioane lei trebuie să fie interconecate ■ este necesar ca acestea să permită schimbul automat de date între instituții ■

Nemțeanul Bogdan Dumea, secretar de stat la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, anunță faptul că instituția pe care o reprezintă caută soluții de gestionare eficientă a datelor și a resurselor IT&C, dar și o flexibilizare a acestora. Iată ce precizat oficialul guvernamental:

„S-a adoptat o hotărâre de Guvern, care va asigura interoperabilitatea și securitatea soluțiilor digitale dezvoltate de instituțiile publice. Conform HG nr. 824/2023, toate soluțiile și aplicațiile informatice cu o valoare de peste 5 milioane de lei,  trebuie să fie de tip «cloud native» sau «cloud ready» și să fie interconectate prin standarde care permit schimbul automat de date”.

În limbaj tehnic de specialitate, termenul „nativ în cloud” se referă la conceptul de creare și rulare a aplicațiilor pentru a beneficia de prelucrarea distribuită a datelor oferită de modelul de livrare în cloud. Aplicațiile native în cloud sunt proiectate și create pentru a exploata scalarea, elasticitatea, rezistența și flexibilitatea oferite de cloud.

Tehnologiile native în cloud permit organizațiilor să creeze și să ruleze aplicații scalabile în medii cloud publice, private și hibride. Caracteristici precum containerele, rețelele de servicii, microserviciile, infrastructura și interfețele declarative de programare a aplicațiilor (API) ilustrează cel mai bine această abordare. Aceste caracteristici permit sisteme cuplate lax, rezistente, gestionabile și observabile. Acestea permit inginerilor să efectueze modificări cu impact ridicat în mod frecvent și cu efort minim.

 

 

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending