Contactează-ne

Actualitate

Se vor desfiinţa inspectoratele şcolare?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ este propunerea USR Neamţ ca directorii de şcoli să nu mai fie şi profesori ■ inspectorul şcolar general adjunct Dana Păiuş este de părere că se impune o restructurare a inspectoratelor şcolare, dar nu o desfiinţare a lor ■

În plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie, fiecare formaţiune politică scoate pe tapet tot felul de teme de dezbatere.

Una dintre acestea a fost avansată săptămîna trecută de deputatul Iulian Bulai care solicită, nici mai mult nici mai puţin, decît desfiinţarea inspectoratelor şcolare, folosite ca intrumente de politizare a învăţămîntului.

„Este absolut necesară plasarea elevului în centrul sistemului de învăţămînt. Dar asta presupune depolitizarea şcolilor şi transformarea directorilor de şcoli în manageri performanţi. Propunem desfiinţarea inspectoratelor şcolare, care sînt principalele surse de influenţă politică în sistemul de educaţie.

Acestea s-au dovedit a fi mai degrabă o frînă în calea modernizării învăţămîntului, prin subminarea aproape totală a autonomiei şcolilor. În locul activităţii administrative – şi de cele mai multe ori punitive – a actualelor inspectorate, vom introduce la nivelul şcolii mecanisme de audit care chiar să îi ajute pe elevi.

Adică audit pentru îndrumarea activităţilor didactice, dar şi pentru dezvoltarea cognitivă, socială, personală şi interpersonală a elevilor. Însă această măsură nu poate fi aplicată fără profesionalizarea conducerii şcolilor. Astfel, managerul sau directorul şcolii – ales prin concurs – trebuie să aibă competenţe în management organizaţional, în recrutarea, selecţia şi managementul resurselor umane, în managementul timpului, al resurselor financiare şi logistice şi în comunicare organizaţională şi relaţionare. Directorii şcolari nu vor mai putea fi şi profesori. Iar cei care ocupă în prezent ambele funcţii vor trebui să aleagă şi să se dedice doar uneia dintre ele” a declarat deputatul USR, Iulian Bulai.

Aflată la cîrma Inspectoratului Şcolar Judeţean, în lipsa „generalului Obreja”, aflat în carantină, inspectorul general adjunct Dana Păiuş declară că îi este greu să comenteze o declaraţie politică al cărei conţinut nu-l cunoaşte.

„Nu am văzut declaraţia celor de la USR dar este clar că o restructurare a inspectoratelor şcolare trebuie să se realizeze. Şi noi, cei de la PNL, am susţinut şi susţinem acest lucru şi vreau să cred că în acest sens, noua conducere a Inspectoratului Şcolar este pe drumul cel bun.

Acum în plină pandemie, preocuparea noastră principală este aceea de digitalizare a învăţămîntului. Mi se pare însă că a cere desfiinţarea inspectoratelor şcolare, acum, este un pic cam mult. Inspectoratele şcolare sînt instituţiile descentralizate care acum sînt veriga principală între Ministerul Educaţiei şi şcoli.

Este imposibil pentru minister să ţină legătura direct cu fiecare şcoală din România. În această perioadă de criză pandemică, toţi oamenii şcolii se află pe baricade, în prima linie a luptei cu virusul SARS Cov 2, de la Ministrul Educaţiei la femeia de serviciu din ultima şcoliţă a celui mai îndepărtat cătun. Acest lucru trebuie să fie prioritar în România acum şi nu desfiinţarea inspectoratelor şcolare”, a declarat Dana Păiuş.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Cristian

    11 noiembrie 2020 at 6:00 PM

    Cu acest slogan: „desfiintarea inspectoratelor scolare” ati „defilat” si in campaniile anterioare si nu s-a intamplat nimic! Nu va mai credem! Deci, nu va mai votam!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Şi-a dat foc la gospodărie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pompierii nemţeni au intervenit, marţi dimineaţă, 24 noiembrie, pentru a stinge un incendiu izbucnit într-o gospodărie din Piatra Neamţ. Bănuit că a pus focul este tocmai proprietarul.

“În această dimineață pompierii pietreni au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la o anexă gospodărească din municipiul Piatra-Neamț. Cel mai probabil incendiul a fost iniţiat de proprietarul acelei construcții, care amenințase anterior că va proceda astfel. Au ars aproximativ 15 mp din acoperișul anexei.

La locul evenimentului s-au deplasat și forțe din partea IPJ,  IJJ,  Poliției Locale și SAJ”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 68 de cazuri noi. Naţional – 7.753 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ rata de infectare este de 2,24 la mie ■ la nivel naţional, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 196 decese ■

Până pe 24 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 430.605 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

304.188 de pacienți au fost declarați vindecați.

Până astăzi, 10.373 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 23.11.2020 (10:00) – 24.11.2020 (10:00) au fost raportate 196 de decese (129 bărbați și 67 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Mehedinți, Mureș, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 0-9 ani, 8 decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, 28 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 47 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 61 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 51 decese la categoria de peste 80 de ani.

184 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 9 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 3 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.667. Dintre acestea, 1.204 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.939.421 de teste. Dintre acestea, 30.740 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 19.069 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.671 la cerere.

Pe teritoriul României, 46.501 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 12.688 de  persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 79.304 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 13 persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 6.062 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.047 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 23 noiembrie a.c., 6.979 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.240.813  lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 5 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.864  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 1.935 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.018 în Germania, 167 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 10 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia și Egipt. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Primăria Piatra-Neamţ sprijină producătorii locali : îi promovează pe CITY APP

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primăria Piatra-Neamţ vine în sprijinul producătorilor locali din întreg judeţul, oferindu-le acestora posibilitatea de a se promova în mediul on-line prin intermediul aplicaţiei PIATRA NEAMT CITY APP şi pe site-ul  www.piatraneamtcity.ro.  „Toţi producătorii locali care deţin certificat de producător, fie că au sau nu un punct fizic de desfacere, au fost contactaţi, iar cei care au dorit se regăsesc acum în aplicaţia PIATRA NEAMT CITY APP şi pe site-ul  www.piatraneamtcity.ro, la secţiunea Producători locali(https://piatraneamtcity.ro/ro/places/producatori-locali).

Astfel, cei care doresc să achiziționeze produse direct de la producători, pot accesa paginile menționate unde se regăsește oferta fiecărui producător în parte și datele lui de contact.

Lista cuprinde producători din toate zonele  judeţului care comercializează legume şi fructe din producţia proprie, produse lactate, carne proaspătă şi preparate din carne, produse apicole, conserve, dulciuri de casă şi băuturi tradiţionale”, se precizează într-un comunicat de presă al municipalităţii pietrene.

„Ne dorim ca în continuare producătorii locali să își poată vinde marfa, în ciuda restricților impuse pericolul infectării cu virusul Covid-19, și în același timp pietrenii să aibă de unde procura produse agroalimentare de calitate. Un prim pas în acest sens a fost sprijinirea producătorilor pentru promovare în mediul on-line , urmând ca în etapa următoare să realizăm chiar o platformă on-line tip food-delivery pentru a facilita comercializarea produselor locale direct de la producători .Îndemn, totodată, pietrenii să cumpere de la producătorii din zonă în această perioadă dificilă pentru toată lumea, susținând astfel și economia locală” a declarat primarul municipiului Piatra Neamţ, Andrei Carabelea.

Toţi producătorii care doresc să se înscrie pe platforma PIATRA NEAMŢ CITY APP pot solicita acest lucru trimiţând un email la adresa infopn@primariapn.ro sau telefonic la numărul 0748 146 809.

 

Citește știrea

Trending