Contactează-ne

Prima pagină

„Se scoală cu frică, se culcă cu frică!“. Președinții Emil Nadler și Iancu Vexler, despre războiul din Israel

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost instituite dispozitive de pază suplimentare la singogi, cimitire și școli evreiești ■ La cel mai mic semn că s-ar putea întâmpla ceva, voi apela la instituțiile de siguranță“, a declarat președintele Emil Nadler ■

Urmare a adoptării în plenul Parlamentului a declarației despre poziția față de războiul din Israel, citită în forul legislativ al țării de către deputatul Silviu Vexler, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, document prin care forul menționat condamnă atacurile teroriste ale Hamas împotriva „Țării Sfinte”, organele de siguranță supraveghează sinagogile, cimitirelor, școlile și teatrele.

Președintele Comunității Evreilor din Piatra Neamț și Târgu Neamț, scriitorul și jurnalistul Emil Nadler a declarat că, potrivit instrucțiunilor primite de la Federație a luat o serie de măsuri de prevenire a eventualelor incidente. „În urmă cu nouă zile, în numele Parlamentului României, deputatul Silviu Vexler, președintele FCE, a dat citire acelei declarații prin care au fost condamnate atacurile Hamas  asupra Israelului, de sâmbătă, 7 octombrie.

În această declarație există și un punct prin care se precizează, expres, cerința ca instituțiile de siguranță națională să întărească paza obiectivelor evreiești: sinagogi, teatre, școli, muzee, cimitire. Cert este că nu a trecut o oră de la adoptarea documentului și au venit la sediul comunității, care se află alături de sinagogă, trupe antitero. În zilele următoare au trecut și patrule ale Poliției și Jandarmeriei.

Am fost contactat de aceste instituții, care mi-au luat numărul de telefon și mi l-au dat pe al lor. Mi s-a recomandat și suspendarea tuturor activităților publice. De altfel, eu luasem această măsură în urma deciziei Comitetului Director al FCE”, a declarat Emil Nadler. A continuat cu alte explicații: „Celelalte activități curente, de distribuire tichete de hrană, de decontare a medicamentelor și altele vor continua, ca și până acum, în regim de permanență.

Am convenit cu reprezentanții instituțiilor de siguranță națională amintite, să treacă în graficul lor de patrulare zilnică cele două sinagogi și cimitirul. Am avut zilele acestea solicitări din partea unor turiști din SUA, Canada și Australia, de a vizita sinagoga de lemn, cea mai veche din țară (FOTO), dar i-am anunțat despre decizia FCE. În opinia mea, în orașele mici, de provincie, ca Piatra Neamț, Târgu Neamț sau Roman nu există nici un pericol.

Pericol mai ridicat poate fi în marile centre universitare –  București, Cluj, Iași, Galați, Mureș, Craiova, Timișoara”. Mai spune că în cimitire ar exista pericolul profanării de morminte, dar nu crede să se întâmple așa ceva: „În Piatra Neamț nu avem decât câțiva palestinieni, oameni de afaceri așezați, căsătoriți cu românce, care-și văd de treaba lor. La cel mai mic semn că s-ar putea întâmpla ceva, voi apela la instituțiile de siguranță“.

La Roman, Iancu Vexler, bunicul deputatului Silviu Vexler, a spus că nu a fost contactat decât telefonic de persoanele abilitate, care i-au atras atenția să întărească paza la sinagogă. „Le-am spus că am o femeie care locuiește în curtea sinagogii, care mă anunță ori de câte ori este nevoie. La sediul comunității, de lângă piață, am eu program zilnic și mă «păzăște» și un câine”, a spus venerabilul președinte, Iancu Vexler, ajuns la vârsta de 90 de ani.

Este îngrijorat de ce se întâmplă în Israel cu familia sa. „ Zilnic stau de vorbă cu fiica. Sunt îngroziți. Se scoală cu frică, se culcă cu frică. Ginerele, care este inginer, răspunde de mentenanța aparaturii medicale din cel mai modern spital din Tel Aviv. Și el și fiica, care lucrează la un supermarket, la ambalarea pachetelor cu marfă comadată on-line, sunt îngrijorați de escaladarea atrocităților”, a destăinuit  Iancu Vexler.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending