Contactează-ne

Prima pagină

Se lucrează la repartizarea numărului de paturi în spitale. Nici vorbă să se reducă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ se fac pregătirile pentru semnarea noului contract cadru de sănătate, care va intra în vigoare de la 1 iulie ■ paturile de paliație vor fi calculate separat ■ în regimul de spitalizare de zi vor fi acordate peste 100 servicii noi ■

La sediul Casei Județene de Asigurări de Sănătate a avut loc în cursul zilei de vineri, 23 iunie, o nouă întâlnire a Comisiei paritare de stabilire a numărului de paturi din spitale, organism din care fac parte reprezentanții instituției și ai Direcției de Sănătate Publică Neamț, organism care stabilește prevederile noului contract pentru unitățile spitalicești.

„Datele referitoare la noile contracte de sănătate pentru spitale sunt încă în lucru. Ceea ce vă pot spune este faptul că zvonul potrivit căruia s-ar reduce numărul de paturi, așa cum se mai vehiculează (pe rețelele de socializare – n.r.) este fals. Este vorba doar despre scoaterea din calcul a paturilor din paliație, pentru care se va încheia contract separat.

Urmare a modificărilor legislative se va ridica numărul de paturi de paliație  primindu-se finanțare separată. În calcul se iau 25 de paturi de paliație la 125.000 de locuitori, ceea ce pentru județul Neamț ar însemna undeva la vreo 90 paturi, la o populație de aproximativ 500.000 de locuitori”, a declarat Radu Firăstrău, directorul DSP Neamț.

Reamintim faptul că, până la 30 iunie 2023 și spitalele vor trebui să semneze noile contracte cadru. Astfel, în asistenţa medicală spitalicească se extind listele serviciilor care pot fi acordate în regim de spitalizare de zi cu peste 100 de servicii noi şi se introduce condiţia ca unităţile să asigure un program în spitalizare de zi de minimum 5 zile pe săptămână şi de 7 ore pe zi acoperit de prezenţa a cel puţin unui medic de specialitate.

Contravaloarea serviciilor de cazare solicitate persoanelor asigurate de unităţile sanitare cu paturi nu va putea depăşi 300 de lei pe zi. Pentru îngrijirile medicale şi paliative la domiciliu se reglementează posibilitatea acordării acestora la locaţia declarată de persoana asigurată, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luată aceasta în evidență.

De asemenea, se introduc servicii noi şi creşte de la 90 la 180 de zile perioada pentru care asiguraţii cu vârsta sub 18 ani pot beneficia de îngrijiri medicale şi paliative la domiciliu. Pentru medicamentele compensate se introduc noi reglementări privind prescrierea biosimilarelor, atât la iniţierea tratamentului, cât şi la continuarea acestuia, precum şi obligaţia caselor de asigurări de sănătate de a monitoriza semestrial prescrierea produselor biologice.

În pachetul de bază se introduc noi dispozitive medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu, printre care manşoanele compresive pentru asiguratele care au suferit intervenţii chirurgicale oncologice, fotoliul rulant activ, dispozitivul de asistare a tusei sau orteza craniană. Noile prevederi se aplică începând cu 1 iulie.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending