Contactează-ne

Actualitate

Se înmulțesc cazurile de rujeolă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ de la începutul anului, la Secția Boli Infecțioase a SMUR au fost internați patru copii bolnavi de rujeolă ■ este vorba despre un băiat în vârstă de 14 ani ■

Conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman anunță faptul că a apărut cel de al patrulea caz de îmbolnăvire cu rujeolă a unui copil internat în Secția de Boli Infecțioase a unității sanitare, în total fiind înregistrate patru cazuri de la începutul anului 2024 și până în prezent.

„În anul 2024, în Secția Boli Infecțioase au fost internați 4 minori diagnosticați cu rujeolă, prezentând forme medii ale bolii: 2 cazuri cu pacienți nevaccinați ROR; 1 caz vaccinat cu o singură doză ROR; 1 caz vaccinat cu trei doze ROR. Dintre aceștia, 3 cazuri au fost confirmate serologic, evoluând pozitiv, iar pacienții au fost externați.

Al patrulea caz, un băiat de 14 ani, internat în Secția Boli Infecțioase, a fost supus testului de serologie pentru virusul rujeolei (IGM), iar analiza este în curs. Starea generală a pacientului este bună”, se precizează în comunicatul de presă al SMU Roman. Având în vedere creșterea numărului de cazuri de rujeolă în județul Neamț, medicii recomandă intensificarea măsurilor preventive.

Între ele curățenia și dezinfecția riguroasă a spațiilor și suprafețelor; evitarea aglomerării spațiilor închise;realizarea triajului epidemiologic, cu anchete privind antecedentele vaccinale ale pacienților; supravegherea și izolarea pacienților internați cu simptomatologie sau suspiciuni specifice; vaccinarea cu ROR, deoarece este cea mai sigură și eficientă măsură de prevenire.

De menționat și faptul că, potrivit un raport al UNICEF, numărul cazurilor de rujeolă în Europa și Asia a crescut de peste 30 de ori în anul 2023, fiind confirmate în aceste zone geografice 30.601 cazuri. Se anticipează că numărul cazurilor din regiune să crească și mai mult din cauza lipsei de imunitate.

„Creșterea cazurilor de rujeolă este cel mai clar semn al unei întreruperi în acoperirea vaccinală. O astfel de creștere dramatică necesită o atenție urgentă și măsuri de sănătate publică pentru a proteja copiii de această boală periculoasă și mortală”, arată Regina De Dominicis, Director Regional al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală.

Rujeola are un efect devastator asupra sănătății copiilor, cu consecințe uneori fatale. Aceasta provoacă o slăbire de lungă durată a sistemului imunitar al copiilor, făcându-i mai vulnerabili la alte boli infecțioase, inclusiv la pneumonie. România, care a declarat recent epidemie de rujeolă la nivel național, are o rată de 9,6 cazuri raportate la 100.000 de locuitori, însumând 1.855 de cazuri.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending