Prima pagină
„Se impune să fim mai atenți la cerințele electoratului și să părăsim turnul de fildeș!”
■ aceasta este opinia primarului Dan Laurențiu Leoreanu după rezultatele obținute la turul I al alegerilor prezidențiale, la care generalul Nicolae Ciucă a obținut doar 811.952 voturi, clasându-se pe locul V ■
După rezultatul modest de la primul tur al alegerilor prezidențiale de pe data de 24 noiembrie 2024, am realizat un interviu, „la cald”, cu președintele filialei Neamț a Partidului Național Liberal, primarul Romanului, Dan Laurențiu Leoreanu. Iată răspunsurile primite:
Redactor: Cum arată în opinia dumneavoastră rezultatele pe harta electorală a județului Neamț după primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale?
Dan Laurențiu Leoreanu: Rezultatele electorale, după primul tur de scrutin, în județul Neamț și la Roman, arată cam la fel ca în întreaga țară. Se pare că atitudinea cetățenilor a fost una generalizată. Trebuie să recunoaștem că, la nivelul clasei politice, s-au comis și erori, că au fost și deficiențe atât de poziționare, cât mai ales în comunicare. Personal am auzit, am văzut, am înțeles despre ce este vorba. Am avut de foarte multe ori discuții cu foarte mulți colegi din partid. Sunt multe lucruri pe care eu le-am simțit și semnalat, dar întotdeauna când ai dreptate este bine, iar când n-ai dreptate trebuie să înveți să mergi mai departe.
Redactor: De ce „marea familie romașcană” nu și-a mai urmat ”Voievodul”? Cred că știți că acesta este apelativul romașcanilor față de persoana d-voastră…
Dan Laurențiu Leoreanu: Știu. Dar nu este vorba că nu m-au urmat. Eu cred că oamenii nu au făcut neapărat referire la mine, Dan Laurențiu Leoreanu, pentru că dacă analizăm și atunci când am fost reales primar scorul politic al PNL a fost la fel ca pentru mine. Se știe că la alegerile prezidențiale, la primul tur de scrutin, vorbim de un vot personalizat, în funcție de fiecare din cei 14 candidați. Oricum a fost un vot de la care am înțeles că marile partide clasice au fost sancționate pentru atitudine, pentru o implicare mai puțin în raport cu așteptările electoratului, cu viziunea și dorințele sale. Cred că aici s-a făcut diferența și de aceea va trebui să fim mai atenți și mai aplicați la dorințele cetățenilor.
Redactor: Își dă demisia Laurențiu Leoreanu, din funcția de președinte al PNL Neamț?
Dan Laurențiu Leoreanu: Nu, pentru că nu am de ce face un astfel de gest. Județul Neamț și Romanul se află ca și rezultate la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale în prima jumătate a filialelor din țară. Nu suntem cu scorul cel mai jos. Există în acest sens filiale cu un staff mai greu, care au președinte de CJ, primari de reședință de județ, care au miniștri și care au obținut un scor sub cel al Neamțului. E vorba de o chestiune generalizată. Mesajul general, mesajul de pe televiziunile naționale și tot ce a venit de la nivel central a contat foarte mult. Ceea ce îmi pare mie rău e faptul că lumea nu a realizat că PNL s-a prezentat cu unul dintre cei mai onești candidați. Nici consultanții și dinci staff-ul de campnaie electorală nu au reușit să-l prezinte pe generalul Nicolae Ciucă așa cum este el în realitate. Nu a fost perceput de electorat OMUL Nicolae Ciucă. Eu îl cunosc personal și vă garantez că este un om de o mare calitate umană, un om disciplinat, ordonat, responsabil, un familist convins. Din păcate, lumea nu a realizat că în contextul geopolitic complicat, cu războiul la graniță, România ar fi câștigat cu un președinte militar de carieră. Acum, populația va trebui să vadă ce alege la turul al II-lea dintre cei doi candidați rămași în cursa electorală.
Redactor: Ce trebuie schimbat în managementul politic liberal nemțean, romașcan și național?
Dan Laurențiu Leoreanu: Mai mult trebuie schimbat în managementul politic național nu în cel de la Neamț, pentru că aici am încercat să fiu aproape tot timpul de oameni, să le ascult doleanțele, să-i ajut. Am fost alături de romașcani și la plantatul unui pom, și la schimbatul unui bec, și la toate evenimentele majore din comunitate. La nivel național trebuie eliminată această „zonă de turn de fildeș” (în care s-au izolat liderii naționali – n.r) și trebuie o apropiere mai mare față de oameni. Impresia mea este că și unii consultanți au prezentat lucrurile așa cum sunt ele văzute din laborator și nu așa cum arată ele în piața publică. Aici trebuie lucrat mai mult.
Redactor: A obosit Dan Laurențiu Leoreanu după 28 de ani de politică?
Dan Laurențiu Leoreanu: Nu. Nu am obosit pentru că eu sunt o persoană care nu obosește repede. Mintea îmi merge foarte bine, memoria îmi este bună. Am capacitatea de a mă remobiliza. Sufletul îmi este împlinit pentru că am o familie foarte frumoasă. Credința în Dumnezeu mă întărește. Sunt pregătit să fac față atât lucrurilor plăcute, cât și celor mai puțin plăcute. Și așa cum spunea poetul George Coșbuc în poezia „Lupta vieții”: „O luptă-i viața, deci te luptă!…”.
Redactor: Ce înseamnă prietenie în politică și câte astfel de prietenii mai are Laurențiu Leoreanu?
Dan Laurențiu Leoreanu: Prietenia în politică, din punctul meu de vedere, se definește într-un singur sens. Și în viața particulară, și în politică prietenia este acea relație sinceră, a sufletului lângă suflet. Prieten este omul care e lângă tine și atunci când îți este bine, dar mai ales când îți este greu. În politică e mai mult o relație de colaborare. Asta nu înseamnă că nu am prieteni și în politică. Am rămas priten bun cu oameni, pe care i-am cunoscut acum 28-30 de ani. Unul din acești prieteni e chiar generalul Nicolae Ciucă, pe care l-am cunoscut în urmă cu 15 ani, când era comandantul Diviziei a II-a GETICA și ne întâlneam și discutam despre România, despre istorie, despre situația geopolitică a continentului, care la ora respectivă era mai puțin complicată ca acum. Un prieten bun îmi este și Emil Boc, fostul premier al României, actualul primar al Clujului. Prieten bun îmi este și Gheorghe Ștefan, și Vasile Pruteanu. Sunt oameni pe care-i sun cu plăcere și îmi dau sfaturi.
Redactor. Ați fost până de curând președintele Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională. De ce nu a intervenit statul român pentru interzicerea, ca în SUA, a instalării pe telefoanele funcționarilor publici a TiK-Tok-ului?
Dan Laurențiu Leoreanu: Nu au existat la vremea aceea nici un fel de sesizări din partea instituțiilor de resort ( SRI, SIE –n.r.) cu privire la astfel de riscuri de securitate. Acestea pot escalada nu neapărat pentru perioade lungi, ci punctual în anumite zone de inflexiune, ca acum. Este o realitate de care trebuie să ținem seama și anume aceea că rețelele de socializare sunt foarte frecventate și principala sursă de informare a oamenilor. Ele pot fi folosite în sens pozitiv, spre informare și cunoaștere, dar, din păcate, ca și în aceste momente cruciale, cum ar fi alegerile, pentru manipulare. La noi nu există măsuri de restricționare decât în cazuri particulare.
Redactor: Vă răg să-mi spuneți care din termenii ignoranță, diletantism și analfabetism funcțional pot fi asociați votului de duminică?
Dan Laurențiu Leoreanu: Ignoranță nu cred că a putut fi atâta vreme cât lumea s-a prezentat la urne într-un număr mai mare ca în 2009. Cred că mai degrabă putem vorbi de un vot emoțional și mai puțin rațional. A fost un vot fragmentat pe un suflu general, fără o documentare prealabilă despre candidatul votat. A fost un vot „contagios”, care nu a venit în spate cu o argumentație. Dar acela a fost votul oamenilor și trebuie respectat. Cât despre analfabetism funcțional există din plin și lucrul acesta, îl putemn constata tot de pe rețelele de socializare, atunci când se fac anumite afirmații, care nu au în spate o argumentare rațională. Se emit păreri, se transmit idei disparate, fără legătură cu subiectul conversației. E clar o problemă care ține de sistemul de educație, parțial funcțional, un sistem care transferă informații dar nu creează competiție adevărată și abilități practice. Suntem conștienți că acest sistem trebuie reformat și de ani de zile ne chinuim să facem acest lucru.
Redactor. Ați realizat o analiză a rezultatelor după primul tur al alegerilor prezidențiale și cu ce consecințe?:
Dan Laurențiu Leoreanu: Da. Am avut încă de luni o analiză cu cei 41 de primari pe care-i avem în Neamț. Comunitățile au avut diferite rezultate pe votul politic. La Bozieni, Dulcești, Săvinești, de exemplu, a câștigat Nicolae Ciucă, așa cum de exemplu la Piatra Neamț a câștigat Marcel Ciolacu, iar la Roman Călin Georgescu. Echipa liberală din Neamț e una dinamică și oamenii noștri nu au dezarmat. Ne mobilizăm pentru alegerile parlamentare de duminică, 1 decembrie, când se va vota echipa pentru Senat și Camera Deputaților, noi, așa cum am mai spus, fiind singurul partid care are pe listă numai nemțeni și nu venetici. Trebuie să mergem la vot și să dăm votul unor nemțeni de-ai noștri.
Lasă un răspuns
-
Actualitate2 zile,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate7 zile,
”Lebăda neagră” Călin Georgescu își adjudecă județul Neamț
-
Actualitate5 zile,
Cine a câștigat alegerile prezidențiale la Roman
-
Actualitate5 zile,
Proiect european în valoare de 1,5 milioane de euro
-
Prima pagină5 zile,
Cultura Cucuteni, cea mai importantă civilizaţie preistorică europeană. Simpozion internațional la Piatra-Neamț
-
Prima pagină6 zile,
Elena Lasconi pare să-i fi spulberat visurile prezidențiale ale lui Mircea Ciolacu
-
Actualitateo săptămână,
Alegeri prezidențiale 2024: Ghid complet pentru votanți
-
Prima pagină4 zile,
Îngrijorări majore în sistemul de Sănătate
mama omida
29 noiembrie 2024 at 4:22 PM
” voievodul”? noi stiam de “savarina ” !!!