Contactează-ne

Actualitate

Se caută vinovatul în incendiul de la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ situată în strada Speranţei, Secţia Psihiatrie era singura autorizată ISU pentru securitate la incendii ■ şapte pacienţi au fost transferaţi la Spitalul de Psihiatrie Sfîntul Nicolae ■ în unitate s-a declanşat o anchetă internă, dar şi poliţia verifică camerele pentru a depista persoana care a fumat, producînd incendiul ■

În noaptea de 1/2 ianuarie, în jurul orei 03.00, pompierii nemţeni au fost solicitaţi să intervină la un incendiu produs în Secţia Psihiatrie a Spitalului Municipal de Urgenţă, situat în curtea Spitalului Vechi – Precista Mare, din strada Speranţei, care este retrocedat Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

La faţa locului s-au deplasat atît pompiereii militari, cît şi conducerea unităţii sanitare. Managerul spitalului, Maria Andrici, a făcut cunoscute măsurile imediate luate pentru limitarea efectelor acestui incendiu.

„La ora 02.50, la Secţia Psihiatrie s-a declanşat sistemul de detecţie incendiu. Medicul de gardă (şeful secţiei Psihiatrie, Daniel Ţubucanu – n.r) a declanşat planul alb. Astfel, cu două stingătoare şi cu hidrantul de la parter a fost oprită propagarea incendiului, declanşat la ghena de manipulare a lenjeriei murdare, aflată la exteriorul clădirii.

Fumul din ghenă s-a extins pe tubulatura de evacuare a lenjeriei, într-o cameră de la etajul I, unde era şi un grup sanitar care comunica cu ghena. Fumul s-a extins în clădire şi a afectat holul şi o singură cameră. Geamul de pe holul etajului I şi tencuiala, pe jumătate din suprafaţa etajului şi zona coridorului au fost deteriorate. S-a sunat la 112 , dar imediat s-a început evacuarea pacienţilor de la etaj. La locul incendiului s-au deplasat pompierii din cadrul Detaşamentului Roman, care au continuat evacuarea pacienţilor.

În secţie erau internaţi 17 pacienţi, unul se afla la parter şi 14 pacienţi în saloanele de la etajul I. Alţi doi pacienţi se aflau în izolator, la etajul I. Toţi pacinţii au fost evacuaţi, şapte de către personalul medical, pînă să ajungă pompierii. Doi pacienţi şi două cadre medicale au fost transportaţi la CPU pentru evaluare, fiind intoxicaţi cu fum, în formă uşoară. Starea lor generală este bună, medicul semnînd pentru externarea lor.

Cei doi pacieni transferaţi la CPU au rămas pentru investigaţii, fiind ulterior transferaţi pe Secţia de Medicină Internă. Alţi şapte pacienţi au fost transferaţi la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Sfîntul Nicolae Roman, tocmai pentru a avea şi la parter saloane libere pentru pacienţii care se vor prezenta în urgenţă. În locul medicului de gardă a fost adus de la domiciliu un alt coleg, pentru a asigura continuitatea actului medical. Cauza probabilă a incendiului este fumatul în loc nepermis“, a precizat Maria Andrici, managerul spitalului.

În cursul dimineţii de sîmbătă, 2 ianuarie, la faţa locului au sosit echipe de la Poliţia Roman, dar şi reprezentanţi ai ITM Neamţ, care au demarat cercetări privind intoxicarea cu fum a infirmierului şi a medicului, incendiul fiind considerat accident de muncă. Managerul unităţi sanitare a confirmat faptul că Secţia de Psihiatrie era singura autorizată pentru securitate la incendiu şi că acest lucru s-a dovedit a fi util, în sensul că sistemul s-a declanşat imediat şi a putut fi evitat un dezastru ca la Spitalul Judeţean de Urgenţă, unde pe 14 octombrie 2020 au murit arşi de vii 10 pacienţi.

„La fiecare etaj sînt cîte două stingătoare şi cîte un hidrant interior, verificate, cu regularitate, la un interval de 6 luni, toate fiind în termen. Nu a existat nici un atac de panicăla angajaţi sau pacienţi“, a mai adăugat Maria Andrici. La intervenţia de pe strada Speranţei din Roman au plecat patru autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi trei ambulanţe SMURD, 2 EPA şi una TIM, iar forţele profesioniste au fost sprijinite şi de voluntarii romanşcani.

Pompierii au constatat că focul se manifesta într-o ghenă în care erau materiale textile, însă aceasta comunica printr-o tubulatură de tablă cu un grup sanitar situat la nivelul primului etaj al clădirii care are parter şi etaj. Din acest motivul etajul clădirii era inundat cu fum. Pînă la sosirea forţelor de intervenţie un număr de şapte pacienţi fuseseră evacuaţi de către personalul aflat la serviciu, iar alţi 10 pacienţi au fost evacuaţi de militar.

„Doi pacienţi şi două cadre medicale, un medic şi un infirmier, au fost transportaţi la Centrul de Primiri Urgenţe Roman cu ambulanţele SMURD. Aceştia au suferit uşoare intoxicaţii cu monoxid de carbon. Şapte pacienţi au fost transportaţi la Spitalul de Psihiatrie Sfîntul Nicolae Roman, din municipiul Roman, iar alţi opt pacienţi au fost mutaţi în saloanele de la parterul clădirii. A fost activat Planul Roşu de Intervenţie la nivelul judeţului Neamţ“, a anunţat ISU Neamţ. La finalul misiunii, cadrele ISU au ajuns la concluzia că, cel mai probabil, incendiul a fost generat de o ţigară aruncat aiurea, într-un tomberon de plastic, sau tehnic spus, fumatul în locuri nepermise.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Autoturism în şanţ, pasager la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Un tânăr în vârstă de 19 ani a ajuns la spital, vineri seara, 22 ianuarie, după ce a fost victima unui accident rutier produs în comuna Gârcina.

“În jurul orei 22:29, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Gârcina. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD.

În urma accidentului rutier produs, în care un autoturism a părăsit partea carosabilă și a intrat într-un șanț, a rezultat o victimă.

Până la sosirea forțelor de intervenție, cei doi ocupanți ai autoturismului erau ieșiți din autoturism. Pasagerul, un tânăr de 19 ani, a fost preluat de echipajul SMURD și transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor autoturismului”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Vreme bună pînă la final de lună

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice pozitive pînă la început de februarie ■ arareori minimele vor fi negative ■ precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate cantitativ ■

După ce cîteva zile de ger, vremea s-a încălzit spectaculos, iar din prognoză rezultă că aşa vor fi condiţiile meteo pînă la începutul lunii viitoare. Meteorologii anunţă zile senine, cu valori termice diurne ce se vor încadra între 3 şi cel mult 8 grade Celsius, nefireşti de mari pentru acest moment al anului.

Şi minimele nocturne vor fi preponderent pozitive şi rare vor fi intervalele cînd mercurul din termometre scade sub pragul îngheţului. Precipitaţiile vor fi rare şi nensemnate din punct de vedere cantitativ. Pînă atunci trebuie spus că chiar de ieri, 21 ianuarie, vremea s-a mai îmbunat şi la ora 10:00 termometrele indicau -3 grade la Roman, 1 grad cu plus era la Piatra Neamţ, 2 grade erau la Roman, iar la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca termometrele indicau, la acelaşi moment, -5 grade.

Din cauza vîntului, pe munte indicele de răcire era de -18 grade. Mai este şi ceva zăpadă, în strat de 3 – 5 centimetri în teritoriu şi 37 de centimetri pe munte. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că şi azi, 22 ianuarie, va fi soare şi timp bun, iar la amiază maxima saltă la valoarea de 6 grade. Noaptea aduce valori termice negative, de -1 grad. Cel mai cald va fi în week-end. Sîmbătă şi duminică, în perioada 23 – 24 ianuarie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă meteorologii nu dau greş, în zona noastră se va înregistra o maximă spectaculoasă pentru momentul din an în care ne aflăm, de 8 grade.

Din acest motiv şi peste noapte va fi mai cald şi trecem la minime nocturne pozitive, de 1, respectiv 2 grade. Singura zi în care aşteptăm ceva precipitaţii va fi cea de luni, 25 ianuarie 2021. Cerul va fi acoperit şi va ploua slab la o maximă diurnă în scădere pînă la 5 grade. Cu toate acestea noaptea va fi blîndă cu o minimă de 1 grad. De marţi, 26 ianuarie, revedem soarele, dar nu prea mai are vlagă, astfel încît la amiază se vor atinge cu greu 3 grade, astfel că rămînem totuşi cu valori termice pozitive. Noaptea nu aduce schimbări de nici un fel şi minima rămîne cantonată la 1 grad.

La fel va fi vremea şi miercuri, 27 ianuarie, cînd va fi cer variabil cu soare, 3 grade ziua. Noaptea va fi mai rece şi minima va fi negativă, de -2 grade. Joi, 28 ianuarie, se readună norii, dar nu vor mai fi precipitaţii. Rămînem cu maxima diurnă de 3 grade şi o minimă nocturnă de -1 grad. Vineri, 29 ianuarie, nu este nici un fel de schimbare în registrul meteo. Ceva mai bine va fi week-end-ul viitor.

Pe final de lună, sîmbătă, 30 ianuarie, va fi cer acoperit, dar nu vor fi precipitaţii. Maxima diurnă va fi în creştere, pînă la 4 grade, iar peste noapte va fi 1 grad. În ultima zi a lui ianuarie revedem soarele ce aduce o maximă de 5 grade.

Citește știrea

Actualitate

Coliziune între două autoturisme, două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier produs joi seara, 21 ianuarie, la Roznov, s-a soldat cu două victime. În accident au fost implicate două autoturisme, unul dintre şoferi fiind scos dintre fiarele contorsionate de pompieri şi transportat la spital. O altă persoană, pasager, a fost de asemenea transportată la unitatea medicală.

“Prin apel la 112, în jurul orei 20:48, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe DJ 156 A în orașul Roznov. În urma accidentului rutier produs între două autoturisme au rezultat două victime,  din care una încarcerată.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD,  pompierii voluntari din cadrul SVSU Roznov cu autospeciala din dotare și două echipaje cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au descarcerat victima, conducătorul unuia dintre autoturisme, în stare critică. Acesta a fost preluat de echipajul de la SAJ.

Cea de-a doua victimă, pasager din celălalt autoturism, a fost găsit de către forțele de intervenție pe partea carosabilă. Acesta a fost preluat de echipajul SMURD care i-a acordat primul ajutor calificat după care a fost transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor de la cele două autoturisme și vor curăța/degaja carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier produs și lichidele combustibile”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending