Contactează-ne

Actualitate

Scrisoare deschisă către decidenţi din educaţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Voi continua să scriu şi să (îmi) pun probleme. Pentru că mă simt cumplit de singură, de tristă şi de alungată din viaţă. Sper, prosteşte, că ar putea fi altfel….

Prima dintre acestea ar fi: de ce nu se aude nicio voce care să pronunţe clar cuvintele „categorii de risc” pe care politicienii, directorii de şcoli, ISJ-urile, directorii de intreprinderi, de consorţii şi companii să le ia în calcul atunci când gândesc „scenariile morţii probabile” pentru angajaţii şi elevii lor care pot constitui categorii de risc?  Ca răspunsuri identific mai multe variante:

1. Acest virus nu există şi totul este o psihoză şi o isterie indusă politic, masonic, etc., cu toate teoriile conspiraţioniste. În acest caz, nu am fi decât pionii trişti ai unei deplorabile table de şah care este viaţa fiecăruia dintre noi. Şi atunci nu ne rămâne decât acest surogat, al rândurilor-strigăt. E şi asta o terapie….. Sau acţiunea civică, dincolo de orice risc. Care ar întări imunitatea, nu? Zic şi eu, în disperare de cauză….

2. Virusul există, bântuie spectral, dar este instrumentat politic, ca factor şi cale de eugenie socială. S-ar dori o societate jună, activă, zâmbitoare, fără melancolii şi nevoia lecturilor profunde, care formează umanist şi eliberează spiritul. Sunt promovaţi adolescenţii, pleroma, dar atât cât ar avea vârsta şi disponibilitatea obedienţei. Seniorii acestei lumi trebuie să meargă obligatoriu spre soare -apune, să surâdă unui vis din tinereţe cu ventilatorul în gât, asistat de îngerul ATI. Dacă ameninţarea Covid este reală şi de lungă durată, omenirea nu va mai avea bătrâni sau bolnavi cronici. Fericită, fără întrebări, ezitări şi riduri, va zâmbi solar, neavând cum să îmbătrânească. E ştiut că melancolia, ezitarea, problematizarea şi idealismul reduc imunitatea şi predispun pentru ieşirea mai rapidă din timpul „roz” al tinereţii imune. E frumos, dar nu e uşor să fii seniorul cetãţii. Mai nou a devenit de nedorit. Înspăimântător e că, deşi se părea că vieţuim într-o lume liberă, liberală, liberalizată, ca individ, nu mai însemni nimic. Iliberalismul uită persoana, validând o idee, o clasă, o categorie. Omul-fanta, fără însuşiri, etern, fără defecte şi……. fără opinii. Decid să nu mă recunosc în portretul robot al unui învingător de acest tip….

3. Virusul există, dar nu avem curajul de a trăi într-o societate deschisă şi empatică. O idee, corectă sau nu,  o soluţie, nuanţată sau nu, curge din vârful ierarhiei ca o glazură, umplându-ne gurile ştirbe. Ne înghiţim odată cu ciudata glazură  anesteziantă şi cuvintele, şi spaimele, şi visele. Un spasm visceral trece fulgerat prin mintea (nu vă lăsaţi înşelaţi, ea trece şi prin trupul de celuloid) al puterii la auzul cuvintelor care sunt din altă schemă, din alt scenariu decât al intâilor ei nãscuti. Aş vrea să mă întrebe cineva ce cred despre, dacă am vise, dacă mă recunosc în viziunea sau menirea unei instituţii în care am fost tânară şi puternică, în care am dat tot ce am cules bun, frumos şi important în viaţă. Aş dori ca, atunci când şeriful se îndoieşte de calitatea muncii tale, sau te consideră nedemn, sau ineficient, sau inutil, incomodant sau neadaptabil în profesie, să îţi spună civilizat şi în urma unei evaluări statistice, oficiale (nu în urma unei discuţii la colţ de gard, sau material interesate cu cei de aceeaşi mamă) că nu mai eşti necesar, că ai devenit un marginal. Mai emoţionant : ” scuze, dar trebuie să mori, sau doar să treci un pic prin Infern, te descurci, tu,  cumva, în ruleta rusească. Priveşti fără lacrimi şi sentimentalisme, lucid : există şi momentul acesta. Şi ţipi în cuvinte, aruncate spre alte inimi, spre alţi ochi. Cuvintele…. „Pietre ale unui templu”, prin care se creează şi se prăbuşesc lumi…. Aş vrea să mi se spună, liberal: „ce soluţie aveţi dvoastră pentru asta?  O vom lua în seamă…..”. Nu aţi intra într-un asemenea scenariu al libertăţii şi al vieţii demne?  Eu aş încerca o adaptare. Doar să fiu întrebată şi scoasă din zona morţii obligatorii. Si să se respecte regulile jocului unei strategii cu adevărat liberale…..

4. Joucurile „Doamnei Roşii”, confuze şi legate în saci, valsează numărând doar voturile. Aruncăm totul în joc, pentru voturi. „Dau viaţa altora pentru  pentru promiscuitatea unui vot de părinte”. Numărul părinţilor şi al elevilor majori este oricum mai mare decât al profesorilor, aşa că doar primii contează. Sau contează mai bine…. Sau mai curând vocea lor. Oarbă, discriminatorie, orgolioasă şi lipsită deseori de luciditate. Ştiţi, stimaţi  părinţi, că nici copiii unora dintre dvoastră nu sunt total imuni? Că ar putea face parte din scenariul „celor trei cazuri ” mai curând decât credeţi? Nici politicul şi nici virusul nu iartă dacă eşti „categorie de risc”. Iată beneficiile discursului electoral. De aici, de pe plaiuri mai robuste, sau de aiurea, din paradigme mai sofisticate şi mai „programate”. Sau doar mai civilizate, din Nord sau mai din Sud.

Nu am auzit decât o singură dată cuvintele de „categorii de risc”. Atât pentru elevi, cât şi pentru profesori….. Într-un comunicat de presă al sindicatelor. Dar ecoul acestui glas s-a stins curând. Nu vă întrebaţi de ce?  Păcat…. Mare…… A!!!!!…. A mai existat unul, al unei doamne, care implora preşedinţia să îi lase nepotul acasă, în on-line, pentru că şi doamna şi nepotul se încadrau în categorii de risc. Apoi tăcere. În mass-media doar scenarii suave, ale unor voci impersonale, cereşti, cu atributul angelităţii. Scenarii obligatorii, imperturbabile, desigur… Cine nu……….

Dacă voi aveţi alte răspunsuri, aş fi fericită cu adevărat să le inventariem. În nebunia unei lumi, cine poate gândi şi rămâne lucid, chiar dacă moare, este LIBER…… Nu credeţi?  Eu ….Da.

 

Elena DRAGU

 

NOTA REDACŢIEI: Am decis să publicăm integral mesajul primit de la cititoarea Monitorului de Neamţ şi Roman. Putem fi de acord sau nu cu cele scrise, integral sau parţial, însă nu acest lucru este cel mai important. Noi considerăm că faptul cel mai important este să avem o dezbatere reală, sinceră pe marginea acestui subiect extrem de actual: cum şi de ce ne schimbă vieţile pandemia de COVID-19? Şi mai ales ce suntem dispuşi să facem pentru ca, la final, noi să ieşim invingători nu virusul sau cei care şi-ar dori să profite de pe urma lui.

Actualitate

Cursuri exclusiv on-line în Piatra Neamţ, Bicaz, Girov şi Gârcina

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cafenelele, barurile şi restaurantele, activitate suspendată

Cursurile şcolare se vor desfăşura exclusiv on-line în Piatra Neamţ, incidenţă comunitară de 3,31 la mia de locuitori, Bicaz, 3,48 la mia de locuitori, Girov, 3,9 la mica de locuitori şi Gârcina, 3,6 la mia de locuitori. În Piatra Neamţ, sunt exceptate de la măsurile amintite creşele şi instituţiile de tip after-school. Măsura intră în vigoare începând de luni, 26 octombrie.

Cafenelele, barurile şi retaurantele au activitatea suspendată, doar terasele rămânând deschise. Hotelurile, pensiunile şi motelurile rămân deschise, iar clienţii pot servi masa în restaurantele acestor unităţi.

Cât priveşte măsurile destinate HORECA acestea intră în vigoare de duminică dimineaţă, 25 octombrie. În comuna Girov este un focar de COVID la primărie, cu 11 persoane infectate.

Vom reveni.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Naţional – 5.028 cazuri noi. Neamţ – 103 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Până astăzi, 23 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 201.032 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

144.429 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.028 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 876 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 6.245 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 22.10.2020 (10:00) – 23.10.2020 (10:00) au fost raportate 82 de decese (52 bărbați și 30 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 6 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 de ani, 22 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 25 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 24 decese la categoria de peste 80 de ani.

81 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.427. Dintre acestea, 782 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.002.800 de  teste. Dintre acestea, 35.351 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.018 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.333 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 5.887 de  teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 23 octombrie.

Pe teritoriul României, 24.199 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 9.725 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.658 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 52 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.617 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 912 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 6.316 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 857.413 lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 9 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.851  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.934 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.017 în Germania, 159 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 7 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican și Portugalia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Salariile la DGASPC Neamț, poate după rectificare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ salariaţii anunţă că vor continua mişcările de protest

Salariaţii de la DGASPC Neamţ, care nu şi-au primit banii pe luna septembrie, anunţă că vor continua mişcările de protest prin pichetarea Guvernului şi a Ministerului de Finanţe. Acesta după ce au fost anunţaţi că banii necesari vor fi viraţi abia după rectificarea bugetară, care se preconizează că va avea loc „cândva” în luna noiembrie.

„Aproape 1000 de angajați ai DGASPC Neamț riscă să rămână fără bani pentru următoarele 2 luni, deoarece șanse reale de suplimentare a bugetului astfel încât să acopere necesarul sunt abia după rectificarea bugetară ce ar putea avea loc în noiembrie, fără a se ști o dată exactă. Aceasta este concluzia ce reiese din  răspunsul primit de DGASPC Neamț de la Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție. „La acest moment singura instituție centrală care are competența de a decide cu privire la majorarea sumelor destinate protecției copilului și persoanelor adulte cu dizabilități este Ministerul Finanțelor Publice“, se arată în răspunsul ANDPDCA.

Data viitoarei rectificări bugetare nu este stabilită, vehiculându-se informații că ar putea avea loc în luna noiembrie. Ulterior, după aprobările legale, banii se repartizează pe județele și apoi urmează să ajungă în bugetele fiecărei instituții. Toate acestea sunt proceduri de durată și astfel este posibil ca primele plăți salariale să se facă cu mare întârziere.

În aceste condiții, salariații anunță că vor continua mișcările de protest, pe 4 noiembrie fiind programată pichetarea Guvernului și a Ministerului de Finanțe de către sindicaliștii din asistență socială din mai multe județe din țară printre care și Neamț.

Precizăm că neplata salariilor a afectat grav angajații centrelor pentru copii, cei aproape 500 de asistenți maternali și salariații din aparatul propriu al Direcției, cu atât mai mult cu cât unii sunt infectați cu noul coronavirus sau sunt carantinați în centre pentru a îngriji bolnavii cu COVID 19.

La data de 23 octombrie 2020 erau pozitivi 260 de beneficiari și 120 de salariați din centrele aflate în subordinea DGASPC Neamț.

De la începutul pandemiei au fost confirmați cu COVID 19 peste 400 de angajați și, deși aveau dreptul conform legii să beneficieze de stimulentul de risc de 2.500 de lei, acesta nu a fost plătit niciodată”, se precizează într-un comunicat de presă emis de reprezentanţii DGSAPC Neamţ.

Citește știrea

Trending