Contactează-ne

Eveniment

Scriitoare din Neamţ, strigăt disperat din „infernul“ italian

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Florentina Niţă, de loc din Roman, locuieşte într-o zonă a Italiei în care se îmbolnăvesc 10 oameni pe oră, din care doi mor ■ la Brescia mai bine de jumătate din populaţie este infectată cu virusul ucigaş ■ „E ca în timpul războiului. Sunetul sirenelor ambulanţelor care duc bolnavii la spital este lugubru, aşa cum lugubre sînt şi carele mortuare“, spune nemţeanca ■ „Dacă vom ieşi cu bine din această încercare ceva se va schimba în lume şi noi, ca oameni, poate vom fi mai buni. Aşa să ne ajute Dumnezeu!“, încheie mărturisirea Florentina Niţă ■

Redactorii Monitorul continuă să ţină legătura cu nemţenii din diaspora pentru a vă relata situaţia disperată în care aceştia se află, mai ales în zonele de focar. Zilele trecute am contactat-o pe inginera Florentina Niţă, fost redactor şef al Gazetei de Roman, plecată în Italia, la Brescia, de mai bine de 20 de ani.

Autoizolată de o lună la domiciliu, împreună cu întreaga familie, nemţeanca ne-a relatat drama prin care trece poporul italian şi cei de alte naţionalităţi care s-au stabilit în Peninsulă, care trăieşte vremuri crunte în plin focar de coronavirus, dar care nu şi-a pierdut speranţa.

„Iată că suntem la o lună de la primul caz depistat în Italia, iar fenomenul a căpătat o amploare de neimaginat. Cînd cazurile se desfăşurau în China, ni se părea o poveste urîtă. Dar virusul a ajuns la uşa noastră, cînd ameninţarea e pe stradă, cînd te întîlneşti pe stradă cu cineva şi acel cineva nu mai este în viaţă a doua zi simţim mult mai profund pericolul care ne paşte“.

De o lună de zile trăim în «autoizolament» în locuinţă şi am răspuns recomandărilor impuse de autorităţi de a ne proteja. Am răspuns invitaţiei dumneavoastră de a vă relata ceea ce se întîmplă aici, dar nu pentru a mă lamenta.

Noroc că la firma la care lucrez eu e posibil să muncim la domiciliu, metoda aceasta fiind experimentată şi înainte de criza coronavirusului. Activitatea noastră e una normală, dar în firmele de producţie directă nu se poate face acest lucru. Dar şi în acestea oamenii au fost organizaţi pe schimburi. Ca mijloc de protecţie, toate şcolile şi universităţile sînt închise, dar se învaţă pe platforme on-line la care se conectează elevii şi profesorii“, a declarat Florentina Niţă.

„E greu de imaginat că în secolul XXI s-ar fi putut trăi o asemenea dramă“

Nemţeanca a relatat şi despre situaţia îmbolnăvirilor în zona în care s-a stabilit, afirmând că amploarea lor este uriaşă:

„Eu locuiesc la Brescia, unul din cele mai puternice focare de infecţie, unde mai bine de jumătate din populaţie este contaminată. Impresionant este faptul că sînt descoperiţi ca fiind infectaţi cu virusul ucigaş cam zece cazuri pe oră, din care doi pe oră mor. Este o situaţie disperată.

E greu de imaginat că în secolul XXI s-ar fi putut trăi o asemenea dramă. E ca în timpul războiului. Sunetul sirenelor ambulanţelor care duc bolnavii la spital este lugubru, aşa cum lugubre sînt şi carele mortuare. Spitalele nu mai fac faţă la numărul mare de cazuri.

Ceea ce e mai grav este şi faptul că se îmbolnăvesc pe capete şi cadrele medicale şi nu se întrevede nici sfîrşitul crizei, care se pare că va mai dura. Sper ca România să nu ajungă în această situaţie, pentru că odată ce începe contaminarea numărul cazurilor creşte exponenţial şi este foarte greu de controlat“, mărturiseşte Florentina Niţă.

Acesta îi îndemnă pe români să asculte sfaturile autorităţilor şi să rămînă în casă, autoizolaţi. „Să sperăm că mai devreme sau mai tîrziu vom trece peste această criză şi vom reveni la normalitate. În această perioadă cît am stat în casă am realizat că ceva se schimbă în noi, în modul de a înţelege lumea şi viaţa, dar şi priorităţile pe care trebuie să le avem. Dacă vom ieşi cu bine din această încercare ceva se va schimba în lume şi noi, ca oameni, poate vom fi mai buni. Aşa să ne ajute Dumnezeu!“, a încheiat mărturisirea abia putîndu-şi stăpîni lacrimile.

Plecată cu familia la Brescia din anul 2000

Florentina Niţă, în vîrstă de 55 de ani, s-a născut în comuna Tămăşeni, judeţul Neamţ. Este absolventă a Liceului Roman-Vodă din Roman şi a Facultăţii de Electronică a Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi din Iaşi.

În anul 1983 a revenit la Roman pentru a lucra ca inginer proiectant. În paralel, s-a implicat în viaţa socială şi culturală a oraşului. A activat la săptămînalul Gazeta de Roman, sub pseudonimul Florina Nacu.

În acest context, au văzut lumina tiparului propriile articole, opinii, poezii, un serial de impresii de călătorie intitulat „Spaţiu şi timp european“, precum şi cronicile şedinţelor Cenaclului literar Arcadia, pe care l-a frecventat fără întrerupere.

Pasionată de muzică, a compus cîntece cu acompaniament la chitară, pe care le-a prezentat în diverse ocazii. În anul 2000 s-a stabilit împreună cu familia în Italia, la Brescia, unde trăieşte şi îşi desfăşoară activitatea şi în prezent. A publicat câteva volume de versuri, dintre care amintim „Aripi de gând“, Editura Muşatinia – 2011, „Poezii dintr-un ierbar“, Editura Muşatinia – 2012, „Zidiri de cuvânt“, Editura Vivaldi, Bucureşti, lansat la Bookfest 2015, obţinând premii literare în România şi Italia.

Florentina Niţă colaborează cu diverse reviste, în care îşi face cunoscute creaţiile literare, publică informaţii despre evenimentele culturale româneşti, precum şi despre aspecte din viaţa conaţionalilor din diaspora, fiind prezentă la manifestările organizate de Centrul Cultural Italo-Român al Bibliotecii Româneşti din Milano. Scrie şi în prezent, dar a refuzat să vorbească despre proiectele sale viitoare în aceste momente crunte.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – trei cazuri noi. Naţional – record negativ de 614 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional au fost confirmate 30.789 cazuri, 1.834 decese, 20.969 vindecări

Până pe 9 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 30.789 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 22.574 au fost externate, dintre care 20.969 de pacienți vindecați și 1.605 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Până astăzi, 1.834 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 08.07.2020 (10:00) – 09.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 17 decese (13 bărbați și 4 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Dâmbovița, Galați, Gorj, București, Tulcea și Vrancea.

Dintre acestea, 1 deces a fost întregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 3 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 5 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 4 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 4 decese la persoane de peste 80 de ani.

16 dintre decese sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. Pentru 1 deces nu au fost raportate comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 614 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 240 de pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 809.663 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 395 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.176 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 1.025 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 174.950 de lei.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 5.104   de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.885 în Italia,  561 în Spania, 115 în Franța, 2.275 în Germania, 97 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA,  105 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 2 în Grecia  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina, și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 122 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 72 au fost declarați vindecați: 50 în Germania, 10 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Infractori, ţepe şi spălare de bani

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ doi nemţeni au fost arestaţi, fiind acuzaţi de constituire a unui grup infracţional, înşelăciune în formă continuată, complicitate la delapidare şi spălare de bani ■ achiziţionau materiale de construcţii şi „plăteau“ cu bilete la ordin fără acoperire ■ mărfuri de peste 2.000.000 de lei le-au valorificat la preţuri diminuate faţă de valoarea de piaţă ■ anterior, ei fuseseră cercetaţi în stare de arest la domiciliu ■

Poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Roman au pus în aplicare, pe 7 iulie, un mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, emis de Curtea de Apel Bacău, faţă de un bărbat de 49 de ani, din municipiul nemţean, aflat sub măsura preventive a arestului la domiciliu.

El este cercetat pentru constituire a unui grup infracţional, înşelăciune în formă continuată, complicitate la delapidare şi spălare de bani. Din ancheta poliţiştilor au rezultat indicii că, în luna decembrie 2018, nemţeanul, împreună cu alte două persoane, a constituit o grupare în vederea comiterii infracţiunilor de înşelăciune prin inducerea în eroare a reprezentanţilor operatorilor economici avînd ca obiect de activitate producţia şi comercializarea de materiale de construcţie, delapidare prin însuşirea mărfurilor aflate în stocul unei societăţi comerciale şi spălare de bani.

De asemenea, în perioada ianuarie-iunie 2019, a acţionat în numele aceleaşi societăţi comerciale şi folosind calitatea mincinoasă de director economic a indus şi menţinut în eroare pe parcursul relaţiilor de afaceri pe reprezentanţii mai multor firme, care aveau ca obiect de activitate producţia şi comercializarea de materiale de construcţie, achiziţionînd mărfuri în valoare de peste 1.700.000 de lei.

Pentru „plata“ acestora a dat mai multe bilete la ordin fără acoperire şi omiţînd să mai achite contravaloarea produselor. Totodată, în aceeaşi perioadă, cele trei persoane şi-au însuşit materiale de construcţii în valoare de peste 2.000.000 de lei, pe care le-au valorificat în regim nefiscalizat la preţuri mult diminuate.

Romaşcanul a fost introdus de poliţişti în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Neamţ. La aceeaşi dată, cadrele de la Secţia Poliţie Rurală Tîrgu Neamţ au pus în aplicare un mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, emis de Curtea de Apel Bacău, faţă de un bărbat de 57 de ani, din Răuceşti, cercetat pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional, înşelăciune, complicitate la delapidare şi spălare de bani. Şi acesta a ajuns în Centrul de Reţinere şi Arestare al IJP Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Bătrân dispărut, căutat în păduri cu trei cîini poliţişti

Știre publicată în urmă cu

în data de

Cadrele Secţiei de Poliţie Rurală Urecheni au fost sesizate, pe 7 iulie, la ora 19.10, de către un bărbat de 60 de ani, din localitate, despre faptul că tatăl său, în vîrstă de 79 de ani, a plecat la pădure şi nu s-a mai întors.

În cadrul acţiunii de identificare au fost folosiţi trei cîini de urmă şi scotocire, care-şi fac „meseria“ în cadrul Poliţiei Neamţ. Marţi, în jurul orei 09.00, cei doi bărbaţi împreună cu tot atîţia vecini s-au deplasat în pădurea din zona Cantonului Silvic Rădeni, la cules de bureţi.

În jurul orei 13.00, nemţeanul de 60 de ani, împreună cu consătenii au ieşit din pădure, dar septuagenarul nu a mai revenit. Cei trei au plecat în căutarea acestuia, însă nu a fost găsit, fapt pentru care, în jurul orei 19.10, a fost sesizată dispariţia.

Au fost constituite echipe mixte formate din poliţişti, reprezentanţi din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, jandarmi şi voluntari din cadrul SVSU Urecheni, care au efectuat activităţi de căutare şi scotocire pe raza Cantonului Silvic Rădeni şi în împrejurimile acestuia, în vederea depistării persoanei dispărute.

În jurul orei 23.00, nemţeanul în cauză a fost identificat pe raza comunei Păstrăveni.

Citește știrea

Trending