Contactează-ne

Actualitate

Școlarii care au rămas pe jos: microbuze contra gunoaie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Primăria Văleni este executată silit de Rossal Roman exact cu microbuzul care duce elevii la școală ■ la Bălțătești, s-a pierdut șoferul ■ n

Situația transportului școlar din județul Neamț a fost discutată în ședința Colegiului Prefectural din 18 septembrie, unde au fost ridicate problemele localităților Văleni și Bălțătești. Elevii din aceste zone riscă să rămână fără transport, iar autoritățile se străduiesc să găsească soluții rapide.

La Văleni, problema este complicată. Primăria are o datorie de 300.000 de lei către societatea de salubrizare Rossal Roman, iar microbuzele școlare au fost incluse în procedura de executare silită. Situația a început în 2022, când pentru neplata facturilor pentru ridicarea deșeurilor în valoare de 195.000 de lei, executorul judecătoresc a dispus punerea sub sechestru a unei Dacia Duster și a microbuzului școlar. Aceste vehicule au fost ridicate și duse la depozitul Rossal, iar primăria a fost obligată să plătească, pe lângă datorii, și cheltuieli de 9.000 de lei pentru dosarul de executare și alte 4.500 pentru ridicarea, transportul și depozitarea vehiculelor.

Microbuzul școlar a fost returnat la rugămințile autorităților locale, dar pe lângă microbuz, o basculantă și oDac ia Duster sunt scoase la licitație la 1 octombrie 2024. Dacă nu se găsește o soluție, elevii din Văleni vor rămâne fără transport.

O variantă propusă este ca viitorul primar să participe la licitație și să achiziționeze unul dintre microbuze, urmând să-l ofere primăriei pentru transportul școlarilor.

Primăria Văleni nu este singura unitate administrativ-teritorială din județul Neamț care se confruntă cu executări silite din cauza neplății facturilor către Rossal. Această situație, generată de neplata facturilor pentru colectarea deșeurilor, este generalizată în județ.

La Bălțătești, transportul școlar este afectat de demisia șoferului microbuzului școlar, care a refuzat să-și continue activitatea după mai multe prelungiri de contract în ultimii trei ani. Deși s-a organizat un concurs pentru angajarea unui nou șofer, condițiile precare au făcut ca nimeni să nu se prezinte. În plus, se pare că microbuzul nu avea inspecția tehnică periodică (ITP) la începutul anului școlar, ceea ce a ridicat și mai multe probleme. Până la rezolvarea acestei crize, părinții sunt nevoiți să găsească soluții pe cont propriu pentru a-și duce copiii la școală.

Prefectura analizează posibilitatea de a contesta executarea silită, cu scopul de a exclude microbuzele școlare din lista bunurilor executabile, pentru a proteja transportul elevilor din Neamț.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending