Contactează-ne

Actualitate

Schimbări radicale vor fi în învăţămînt

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ clasele vor avea cel mult 15 elevi, care nu vor sta la şcoală mai mult de 4 ore ■ ora de curs va fi de cel mult 30 de minute, iar pauza de maxim 20 de minute ■ prin rotaţie, se va face şcoala on-line ■ elevii pot să renunţe la mască în timpul orelor, dar trebuie să o poarte în pauză ■ profesorii vor purta mască cînd intră la curs ■

S-au stabilit noi reguli după care vor funcţiona, de la toamnă, instituţiile de învăţămînt. Din cauza crizei medicale, este probabil ca în noul anul şcolar clasele vor avea 10, cel mult 15 elevi, care vor petrece la şcoală doar 4 ore, orele de curs nu vor fi mai mari de 30 de minute, iar restul clasei, prin rotaţie, va face şcoala on line.

Noile reguli se regăsesc în recomandările oficiale ale Institutului Naţional de Sănătate Publică. Se prevede că în timpul orelor de curs, elevii trebuie să păstreze distanţa de 4 metri pătraţi şi trebuie îndeplinită condiţia unui singur copil în bancă.

Se recomandă participare alternativă a elevilor, prin rotaţie, la orele de clasă on line a unei părţi din elevi, ceilalţi fiind prezenţi fizic la şcoală. O altă recomandare este ca una din cele 4 ore să se deruleze în fiecare zi în spaţii deschise, cum ar fi curtea şcolii. Referitor la experimentele de la disciplinele de ştiinţe, Institutul Naţional de Sănătate Publică arată că acestea nu trebuie organizate deoarece presupun interacţiune strînsă între elevi.

Orele de curs vor fi de maximum 30 de minute, iar pauzele de maximum 20 de minute, pentru a avea toţi elevii timp să se spele cîte 20 de secunde pe mîini, la ieşirea şi la intrarea din pauze. Culoarele făcute în această perioadă pentru revenirea la pregătire a elevilor pentru examenele naţionale vor rămîne aşa cum sînt şi la redeschiderea şcolilor, în toamnă. Rămîn în vigoare toate măsurile luate acum, mai puţin purtarea măştilor de protecţie de către elevi, în timpul cursurilor, aceasta fiind însă obligatorie în pauze.

Măştile vor fi obligatorii pentru profesori. Şcolile vor trebui să se organizeze înainte de redeschiderea lor şi în funcţie de dimensiune. Se vor organiza activităţile (intrare în clasă, ieşire de la cursuri, mişcarea pe coridoare), astfel încît elevii unei clase să nu se întîlnească cu cei din alte clase sau de pe acelaşi etaj. Sosirea şi plecarea din şcoli ar trebui organizate astfel încît să se evite aglomerarea copiilor şi a părinţilor.

Această organizare se va face astfel încît să respecte următoarele: intrările şi ieşirile din unitate vor fi eşalonate la intervale regulate de timp pentru a se evita aglomerările; ora de începere a cursurilor să fie diferită pe clase de studiu, pentru a evita aglomeraţia şcolarilor la triajul epidemiologic şi la intrarea în şcoală; în consecinţă, şi intrarea în pauză se va face la ore diferite pentru a evita aglomerarea la grupurile sanitare; programul şcolar adus la cunoştinţa elevilor să conţină orele de începere şi durata orelor la clasă şi a pauzelor, precum şi a pauzei/pauzelor de masă.

Elevii din ciclul primar trebuie supravegheaţi pe toată durata pauzei

Nu vor fi permise organizarea de cluburi şcolare sau grupuri de hobby sau alte activităţi care presupun participarea simultană a unui număr mai mare de 3 elevi. Locurile din clasă trebuie să fie fixe, adică după aranjarea elevilor, în bănci, aceştia nu vor mai schimba locurile între ei pe toată perioada cursurilor.

În clasă, scaunele şi banca trebuie dispuse astfel încît distanţa între bănci să fie cît se poate de mare, de preferinţă lîngă pereţi, dacă spaţiul permite, de exemplu prin păstrarea unui pupitru gol între două ocupate. Elevii din ciclul primar trebuie să fie supravegheaţi pe toata durata pauzelor. Elevii nu se vor îmbrăţişa, nu îşi vor atinge reciproc mîinile şi nu vor sta aproape unul de celălalt.

Vor fi eliminate jocurile şi alte activităţi care implică formarea unor grupuri care duc la reducerea distanţei dintre elevi. Copiii se pot juca în pauză împreună, într-un grup limitat de 3 elevi, doar din aceeaşi clasă. Elevii nu vor consuma în comun mîncare sau băuturi şi nu vor schimba între ei obiectele de folosinţă personală (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc).

Părinţii nu vor însoţi copiii în interiorul şcolii şi nu au acces în curtea şi cladirea şcolii. Comunicarea cu părinţii se va realiza telefonic sau prin mijloace electronice în vederea identificării din timp a semnelor de îmbolnăvire şi a întreprinderii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în colectivitate. Pentru copiii din clasele 0 – 5 se recomandă ca părinţii să le vorbească despre cum se pot proteja de virus, dar şi faptul că după redeschiderea şcolilor viaţa de zi cu zi nu va mai fi la fel. Cei mici trebuie învăţaţi cum să se spele corect pe mîini ori de cîte ori este nevoie.

Acordaţi atenţie deosebită semnelor de boală. Dacă copilul prezintă cel mai mic semn de boală, trebuie să rămînă acasă. Se poate reîntoarce în colectivitate numai dupa ce nu a mai prezentat simptome timp de 48 de ore sau la recomandarea medicului. Dacă copilul se îmbolnăveşte în timpul programului la şcoală, luaţi-l imediat acasă şi contactaţi medicul de familie sau serviciile de urgenţă, după caz. Transportul la şi de la şcoală trebuie să fie organizat astfel încît autobuzele să funcţioneze la jumătate din capacitate, iar elevii trebuie să fie aşezaţi astfel încît să se respecte distanţarea de minimum 1,5 m între pasageri.

Poate fi suplimentat numărul de autobuze sau decala în timp orarul de transport. În drum spre şcoală elevii trebuie să poarte măşti şi să păstreze distanţa socială. Sala de bibliotecă se va folosi numai pentru a primi sau returna literatura de studiu. Unităţile de învăţămînt care realizează în incintă servirea alimentelor pentru copii trebuie să adopte măsuri igienico-sanitare stricte, precum şi măsurile de prevenţie pentru infecţia Covid-19 de distanţare fizică (echipament protecţie, igienizare, dezinfecţie, instruire).

Se va evita distribuirea de alimente care nu sînt ambalate individual. Se va evita sau restricţiona organizarea de evenimente la care se servesc alimente în regim de bufet deschis.

Actualitate

Învăţămîntul, cea mai aglomerată perioadă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, a fost convocat pentru două zile la Ministerul Educaţiei ■ a fost modificat un ordin ce prevede calcularea ratei de incidenţă comunitară ■ 2.000 de elevi mai învaţă încă în sistem on-line ■

Timp de două zile, marţi şi miercuri, 18-19 mai, inspectorii generali din întreaga ţară au fost chemaţi la Ministerul Educaţiei de către ministrul Sorin Cîmpeanu, pentru a face o analiză a perioadei aglomerate în care a intrat învăţămîntul, după mai bine de un an de cînd elevii au stat mai mult acasă decît în bănci.

Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja este mulţumit să poată raporta ministrului că la activitatea de evaluare a cunoştinţelor elevilor de clasa a IV-a a fost o prezenţă de peste 95% din efectivul înscris în acest an şcolar.

„Marţi s-a desfăşurat proba de Limba română pentru evaluarea cunoştinţelor elevilor de clasa a IV-a. Din cei 4.214 copiii au absentat doar 219, procentul de prezenţă find de 95%.

Sperăm ca şi la proba de Matematică, de miercuri, prezenţa să fie la fel de bună, pentru că aceste activităţi sînt deosebit de importante pentru noi, în a realiza o «fotografie» a nivelului de cunoştinţe al elevilor din toate clasele, ţinînd cont de faptul că au stat mai mult acasă decît în bănci, în perioada în care s-a studiat on-line.

O parte dintre copii vor participa şi activităţile remediale, care vor contribui la acoperirea golorilor inerente procesului de învăţare on-line. Timp de două zile mă aflu la Bucureşti, la conferinţa CRED, proiect strategic de abilitare curriculară.

Am avut o întîlnire cu domnul ministru, Sorin Cîmpeanu, pe probleme specifice învăţămîntului nemţean. Important este că între timp a fost modificat şi Ordinul 3755 din 2021, care deja a fost publicat în Monitorul Oficial, prin care se actualizează scenariile în care vor învăţa elevii, în funcţie de rata de incidenţă comunitară.

În cazul în care această incindenţă va scădea şi în Neamţ sub unul la mie, copiii vor putea reveni în bănci. Evident că urmează să analizăm situaţia, în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. În funcţie de acest ordin şi de evoluţia situaţiei pandemice din judeţ vom stabili şi noi scenariile în care vor învăţa elevii în Neamţ.

La ora la care vorbim( marţi, 18 mai – n.r.) în întreaga ţară 65.000 de elevi s-au întors în bănci. În Neamţ, puţin peste 2.000 de elevi învaţă încă în sistem on-line.

Este însă probabil ca de săptămîna viitoare toţi cei 68.800 elevi din judeţ să se întoarcă în bănci“, a precizat profesorul Mihai Obreja.

Inspectorul general a mai adăugat faptul că peste 8.000 de copii din Neamţ sînt înscrişi la activităţile remediale:

„Neamţul se află printre judeţele cu cel mai mare număr de copii înscrişi la acest tip de activităţi şi am credinţa că toţi colegii noştri se vor implica la maxim pentru ca acţiunile remediale să-şi arate deplina eficienţă“.

Citește știrea

Actualitate

Dezastru! O vilă şi o cabană, făcute scrum

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ două imobile, care erau situate pe malul lacului de acumulare de la Bicaz, la Izvorul Alb, au fost distruse total de flăcări ■ o butelie a explodat în cabană ■

Mari pagube a suferit proprietarul unei vile şi a unei cabane de vacanţă, care erau pe malul lacului de acumulare de la Bicaz, la Izvorul Alb, ambele imobile fiind distruse în totalite de flăcări. Incendiul a izbucnit luni, 17 mai 2021, iniţial la vilă, propagându-se apoi şi la cabană.

„Prin apel la 112, în jurul orei 15:00, ISU Neamţ a fost înştiinţat despre producerea unui incendiu la o casă de vacanţă din satul Izvorul Alb, oraşul Bicaz.

Se deplasează opt subofiţeri cu autospeciale de la Detaşamentul Piatra Neamt“ a transmis Irina Popa, purtător de cuvânt al ISU Petrodava Neamţ.

La misiunea de stingere, alături de cele două echipaje de intervenţie profesioniste au participat şi voluntarii de la serviciul de urgenţă din oraşul Bicaz, cu o autospecială. Ajunşi la locul indicat, pompierii au constatat că incediul se manifesta generalizat la ambele imobile.

Prima dată a luat foc construcţia mai mare, iar de la scânteile purtate de vânt sau din cauza temperaturii foarte mari s-a aprins şi cabana aflată în imediata apropiere. Dezastrul de la cea de a doua construcţie a fost amplificat şi de faptul că, înainte de sosirea pompierilor, a explodat o butelie aflată în interior.

Un astfel de recipient cu gaz era şi în vilă, dar a fost scos de cadrele ISU, înainte de a sări în aer. A fost astfel îndepărtat pericolul ca flăcările să se extindă la o altă cabană şi la pădurea aflată foarte aproape de imobilele în flăcări.

„Au ars cabana din lemn cu suprafaţa de aproximativ 20 de metri pătraţi, casa de vacanţă cu suprafaţa de aproximativ 60 de metri pătraţi şi bunurile materiale aflate în interiorul acestora. A fost evitată propagarea incendiului la fondul forestier şi a fost salvată o cabană din lemn aflată în imediata vecinătate“, a comunicat ISU Neamţ.

După stingerea incendiului, cadrele ISU au cercetat împrejurările în care au izbucnit flăcările, o primă ipoteză fiind aceea că nedoritul eveniment s-a produs, cel mai probabil, „din cauza unui acumulator electric defectat pe timpul exploatării“.

Citește știrea

Actualitate

Trei şoferi în vîrstă, implicaţi în accidente

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Roman, într-o coliziune au fost implicate două autoturisme şi un autobuz ■ au fost doar pagube materiale ■ în alt caz, o septuagenară a fost acroşată pe trecerea de pietoni ■

Un accident cu victimă a avut loc pe 18 mai 2021, în jurul orei 9:00, cînd poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Piatra Neamţ au fost sesizaţi cu privire la producerea unui incident, pe bulevardul Traian, din reşedinţa de judeţ.

În urma cercetării la faţa locului, s-a stabilit că, în timp ce un bărbat de 65 de ani, din Piatra Neamţ, conducea un autoturism pe bulevardul Traian din directia Bacău spre Bicaz, a surprins şi accidentat o pietreancă de 70 de ani care era angajată regulamentar în traversarea străzii pe trecere pentru pietoni.

„În urma accidentului rutier a rezultat vătămarea corporală uşoară a femeii. Conducătorul auto a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă“, conform Poliţiei Neamţ.

Un alt eveniment rutier în care au fost implicate două autoturisme şi un autobuz de transport călători a avut loc în după amiaza de luni, 17 mai 2021, la Roman.

S-a cerut ajutor prin numărul unic de urgenţă 112, apelul fiind înregistrat în dispecerat în jurul orei 14:30, iar la faţa locului, pe Ştrada Ştefan cel Mare, au intervenit atît militarii din cadrul Detaşamentului de pompieri Roman, ambulanţe, dar şi poliţiştii de la Serviciul Rutier.

De menţionat este faptul că pînă la sosirea forţelor de intervenţie, toţi pasagerii din autobuz şi persoanele din autoturismele implicate s- au autoevacuat din maşini. Oamenii legii din cadrul Biroului Rutier Roman au făcut primele cercetări la faţa locului şi au ajuns la concluzia că, un conducător auto în vîrstă de 65 de ani, din Săbăoani, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers, intrînd în coliziune lateral stînga, cu o platformă auto, ce se deplasa regulamentar pe sensul opus de mers, la volanul căreia se afla un bărbat în vîrstă de 32 de ani din judeţul Bacău şi ulterior cu un autobuz, ce circula regulamentar, pe sensul opus de mers, condus de un bărbat în vîrstă de 70 de ani, din localitatea Tămăşeni.

În urma impactului, remorca platformei auto a fost proiectată într-un stîlp de electricitate, care a căzut pe carosabil. Din fericire, evenimentul rutier s-a soldat numai cu pagube materiale şi nu au fost victime. Pentru încălcarea normelor rutiere, bărbatul de 65 de ani a fost sancţionat contravenţional conform OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, fiindu-i suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 60 de zile. Cercetările sînt continuate de anchetatori pentru stabilirea tuturor cauzelor şi condiţiilor care au dus la producerea accidentului.

Citește știrea

Trending