Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Schimbarea modificãrii la iesirea din tarã

Știre publicată în urmă cu

în data de

• ordinul privind conditiile iesirii din tarã va fi revizuit • România renuntã la a mai solicita, la iesirea din tara, documente justificative cetãtenilor care cãlãtoresc în alte state decît cele apartinînd Spatiului Schengen •

Documentul privind conditiile de iesire din tarã, intrat în vigoare la 1 octombrie, va fi revizuit dupã ce, marti, ministrul român al administratiei si internelor si omologul sãu ungar au convenit asupra unui protocol potrivit cãruia actele justificative rãmîn obligatorii doar pentru Spatiul Schenge Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat cã ministrii Vasile Balga si Monika Lamperth au convenit, în cursul unei convorbiri telefonice purtate în cursul diminetii de marti, ca Politiile de frontierã din cele douã tãri sã semneze un protocol de colaborare, în vederea împiedicãrii migratiei ilegale în Spatiul Schengen. Acest protocol de colaborare, care va fi semnat în aceeasi zi, va permite României sã renunte la a mai solicita, la iesirea din tarã, documente justificative cetãtenilor care cãlãtoresc în alte state decît cele apartinînd Spatiului Schengen. Ca urmare, Ordinul ministrului administratiei si internelor numãrul 820/2005 va fi revizuit, iar cetãtenilor care se deplaseazã în alte state decît cele din Spatiul Schengen nu li se vor mai solicita la trecerea frontierei documente justificative privind scopul si conditiile cãlãtoriei. Potrivit MAI, Ordinul ministrului administratiei si internelor va fi revizuit si urma sã fie fi trimis, tot marti, spre publicare la Monitorul Oficial al României. Pînã în prezent, eliminarea acestei conditii nu era posibilã, întrucît un cetãtean care declara la punctul de trecere a frontierei cã urmeazã sã cãlãtoreascã în Ungaria avea posibilitatea sã ajungã în oricare din statele Uniunii Europene.

Simplificare pentru tãrile din ultimul val Noile reguli vor simplifica mult formalitãtile de trecere a frontierei pentru cetãtenii care doresc sã cãlãtoreascã în statele care au aderat la Uniunea Europeanã în ultimul val, a apreciat ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga. „Pentru a nu pune piedici inutile liberei circulatii a persoanelor, vom cere ca documentele justificative sã fie prezentate doar de cãtre persoanele care vor sã intre în Spatiul Schengen“, a declarat prim-ministrul Cãlin Popescu Tãriceanu, tot marti, într-o emisiune la Radio România. Din Spatiul Schengen nu fac parte Marea Britanie si Irlanda si nici cele zece tãri care au aderat la Uniunea Europeanã la 1 mai 2004, respectiv Polonia, Slovenia, Slovacia, Ungaria, Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Malta si Cipru. Premierul anunta cã sefii Politiilor de frontierã din România si Ungaria vor semna un protocol de colaborare care permite cetãtenilor din cele douã tãri sã intre pe teritoriul statului vecin fãrã documente justificative, inclusiv pentru cumpãrãturi. „Facem legi permisive, dar este necesar ca si cetãtenii sã respecte regulile“, a afirmat Tãriceanu.

Mai putini bani, mai multe acte La 1 octombrie, a intrat în vigoare ordinul ministrului administratiei si internelor privind documentele si cuantumul sumei minime în valutã pe care cetãtenii români trebuie sã le detinã la iesirea din tarã, atunci cînd cãlãtoresc în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte tãri pentru care nu este necesarã viza de intrare. Suma minimã necesarã a fost redusã de la o sutã de euro la 30 de euro pentru fiecare zi, la care se adaugã o sumã fixã de 150 de euro pentru cheltuielile de transport pînã la destinatie si retur. Noile reglementãri prevãd cã sînt necesare si documente sau invitatii prin care trebuie sã se demonstreze cã toate cheltuielile de cãlãtorie au fost achitate. Numãrul cetãtenilor cãrora nu li s-a permis trecerea frontierei în ultimele zile nu este mai mare decît în perioada anterioarã intrãrii în vigoare a ordinului. Astfel, în ultimele patru zile (perioada 1 octombrie – 4 octombrie, ora 8.00), din totalul cetãtenilor români care s-au prezentat la iesirea din România – 42.336 de persoane – unui numãr de 5.433 de cetãteni nu li s-a permis continuarea cãlãtoriei, ca urmare a nerespectãrii prevederilor legale, în conditiile în care au existat zile în care numãrul cetãtenilor români întorsi de la granitã a fost mult mai mare, ajungînd, în unele situatii, pînã la 7.000-8.000 de persoane. Principalul motiv pentru care cetãtenii în cauzã au fost împiedicati sã îsi continue cãlãtoria nu a fost lipsa documentelor, ci lipsa mijloacelor de întretinere – 3.011 persoane nu posedau bani suficienti – în conditiile în care suma necesarã este mult mai micã de la începutul acestei luni (30 de euro pentru statele Uniunii Europene, si 20 de euro pentru celelalte state, fatã de 100 de euro, respectiv 50 de euro pînã la data de 1 octombrie). Alte motive care au determinat nepermiterea iesirii din tarã au fost urmãtoarele : 801 de persoane nu aveau asigurare medicalã, 631 nu detineau bilet de cãlãtorie dus-întors sau echivalentul în valutã, sapte nu aveau carte verde, iar 983 nu îndeplineau alte motive legale.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending