Contactează-ne

Actualitate

Scandalul sexual, măsuri radicale

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ a fost demisă directoarea adjunctă de la Colegiul Tehnologic Dimitrie Leonida din Piatra Neamţ ■ s-a constituit o comisie de cercetare disciplinară a profesorului ■ un raport va fi discutat în CA al unităţii şcolare, fiind posibilă desfacerea contractului de muncă ■ o anchetă penală a fost declanşată de Poliţia Piatra Neamţ ■

Scandalul sexual de la Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida din Piatra Neamţ zguduie din nou învăţămîntul românesc, arătîndu-i vulnerabilităţile şi din punct de vedere al resursei de umane. Apariţia unei anchete jurnalistice a scos la lumină şi faţa hidoasă a sistemului, iar odată adus în spaţiul public cazul a „explodat“.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a demis-o pe directoarea adjunctă de la liceu şi a cerut măsuri radicale. Iată deciziile luate de conducerea Inspectoratului şcolar judeţean, sub coordonarea Ministerului Educaţiei. „Este, cu adevărat, o situaţie foarte grea, în contextul dificil prin care trece învăţămîntul românesc. Marţi, 19 ianuarie 2021, eleva a depus la conducerea unităţii şcolare o sesizare, cu toate dovezile.

În cursul aceleaşi dimineţi, am avut o lungă discuţie telefonică, pe acest subiect, mai întîi cu domnul secretar de stat pentru învăţămîntul preuniversitar, Sorin Ion şi apoi, spre după amiază, cu domnul ministru Sorin Cîmpeanu. Am căzut de acord că trebuie să manifestăm toleranţă zero şi că trebuie urmaţi paşii legali, prevăzuţi de Statutul personalului didactic. În cazul cadrului didactic se va merge pînă la desfacerea contractului de muncă.

Acest lucru se va stabili în cadrul Consiliului de Administraţie al Liceului Leonida, în care va fi dezbătut un raport, pe care îl va întocmi, în regim de urgenţă, comisia de cercetare disciplinară de la nivelul unităţii şcolare, care a fost constituită în cadrul Consiliului Profesoral, din ziua de 20 ianuarie, aşa cum cere legea. Aceeaşi comisie va cerceta şi atitudinea directorului adjunct, Mihaela Gabriela Zachman, care ar fi trebuit, imediat, să ne informeze despre ceea ce se întîmplă în liceu. Ea se face vinovată şi că nu a demarat la timp procedura de cercetare disciplinară. Ulterior, decizia CA a unităţii şcolare va trebui pusă în aplicare, printr-un ordin, de către conducerea şcolii, care este angajatorul cadrului didactic“, a precizat Mihai Obreja, inspectorul şcolar general al ISJ Neamţ.

Anchetă pentru hărţuire sexuală

Acesta reproşează fostei directoare atitudinea discriminatorie în raport cu eleva şi apreciază că trebuie respectate prevederile Statutului personalului didactic în caz de desfacere a contractului de muncă, măsură care ar putea fi atacată în instanţă. Inspectorul general a spus că la liceul cu pricina au fost deficienţe manageriale, care a tolerat atitudinea cadrului didactic, unul care nu a înţeles că relaţiile dintre acesta şi elevi, chiar în afara spaţiului şcolar, trebuie să fie unele bazate pe respectarea de principii şi valori.

Profesorul Obreja a dezavuat atît limbajul grobian şi vulgar al profesorului, dar şi atitudinea directoarei adjuncte, Mihaela Gabriela Zachman, care a avut unele reproşuri la adresa elevei. Inspectorul general susţine că aflat de eveniment abia pe 15-16 ianuarie, fiind informat de către noua conducere a liceului. Săptămîna viitoare, în cadrul videoconferinţei cu directorii de şcoli, conducerea Inspectoratului Şcolar Neamţ va reitera prevederile legale privind comportamentul cadrelor didactice în raport cu elevii şi va cere tuturor colectivelor să aibă o atitudine fermă faţă de asemenea comportamente.

În acest caz s-a sesizat din oficiu şi Poliţia Piatra Neamţ. „În urma apariţiei în spaţiul on-line a unor conversaţii dintre o elevă şi un cadru didactic al unei instituţii de învăţămînt, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Piatra Neamţ s-au sesizat din oficiu şi au demarat cercetări în vederea stabilirii, cu exactitate, a situaţiei de fapt. În cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul comiterii infracţiunii de hărţuire sexuală, cercetările fiind continuate sub supravegherea Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ“, a transmis Poliţia Neamţ.

În ceea ce îl priveşte pe profesorul Cristian Pipirigeanu, cel care predă matematică de la Colegiul Tehnologic Dimitrie Leonida, pînă la finalizarea anchetei administrative el va continua să susţină cursuri. Hărţuirea sexuală este incriminată în articolul 223 din Codul penal, care prevede că pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relaţii de muncă sau al unei relaţii similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situaţie umilitoare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Infracţiunea mai este prevăzută şi la articolul 299 – Folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual: Fapta funcţionarului public care, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini, a urgenta ori a întîrzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri, pretinde ori obţine favoruri de natură sexuală de la o persoană interesată direct sau indirect de efectele acelui act de serviciu se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică sau de a exercita profesia ori activitatea în executarea căreia a săvîrşit fapta.

„Căţea în călduri“, „Handicapată curvă“

Reamintim că ancheta organelor de cercetare penală şi cea administrativă cerută de conducerea Inspectoratului Şcolar Neamţ au început după ce convorbirile dintre o elevă de la liceul pietrean şi profesorul de matematică, care au conotaţie sexuală, au apărut în spaţiul public. Respectivele discuţii de pe o reţea de socializare au avut loc spre sfârşitul anului trecut, dar nu în timpul orelor, eleva de la seral, care are 21 de ani, susţinând că profesorul i-ar fi făcut avansuri sexuale.

„Am aflat despre această neplăcută situaţie şi le- am spus să procedeze conform regulamentului şcolar. Va fi constituită o comisie de cercetare disciplinară, care va putea dispune sancţiuni în acest caz. La rândul meu voi anunţa Ministerul Educaţiei“, susţinea profesorul Mihai Obreja. La un moment dat, exasperată de insistenţele profesorului, eleva a prezentat conducerii unităţii de învăţământ conţinutul convorbirilor din mediul virtual, cel vizat a fost sfătuit să înceteze, dar nu s-a luat nicio măsură, considerându-se că era vorba despre dialoguri între două persoane adulte, care nu s-au petrecut în incinta şcolii şi nici la cursuri. Numai că, după ce respectivului cadru didactic i s-a atras atenţia cu privire la comportamentul său, el s-a dezlănţuit la adresa celei care-l „pârâse“, insultând-o grobian pe Facebook.

Acest caz a fost detaliat într-un articol documentat de jurnaliştii de la Rise Project, care au intrat în posesia convorbirilor dintre profesor şi cea care-i era elevă. „Credeam că trimiţi o poză cu tine goală, că de matematică sunt sătul“, „I-ar înfrumuseţa zilele unui om trecut de 45 de ani“, scria profesorul, care îi sugera tinerei că nu va avea probleme la acel obiect de studiu: „La mate nu am pus niciodată 2 şi 3 la elevele frumoase. Cel puţin nota 6, întotdeauna“. Ziariştii de la Rise Project mai arată că eleva l-a reclamat şi a cerut să fie mutată la alt liceu, dar cel incriminat, după ce a fost chemat să dea explicaţii conducerii unităţii, a trecut la „represalii“, jignind-o, tot pe Facebook: „căţea în călduri“, „handicapată curvă“, „jigodie ordinară“. Ulterior, pentru aceste invective a avut şi o scuză penibilă: „Era o oră târzie şi am tras singur două damigene de vin (…) deci eram în timpul liber când pot agăţa câte curve vreau“, dar a ţinut să precizeze că nu prea poate fi tras la răspundere, pentru că este cineva: „Sunt strănepot de judecător, frate de grefier, iubitul unei persoane din justiţie, frate de poliţistă“.

Înainte ca Inspectoratul Şcolar Neamţ să dispună o anchetă la liceu, conducerea unităţii considera că nu se poate implica pentru că era vorba despre persoane adulte, cerându-le ambilor protagonişti să nu mai discute, de văzut fiind ce se va stabili în urma noilor verificări ale cazului. Eleva, care este căsătorită, a intrat anul trecut în concediu de maternitate după care a decis să reia cursurile liceale întrerupte din cauza unor probleme personale, astfel că s-a înscris la Secţia de mecanică a Liceului „Dimitrie Leonida“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Noua „ordine” din Prefectura Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Neamț vor funcționa două posturi de subprefect, care revin, politic, Alianței USR-PLUS ■ George Lazăr va ocupa, în continuare, postul de prefect din partea PNL ■ prefectul și subprefecții devin demnitari ■ se înființează și un post de secretar general ■

Prefectura Neamț a înaintat în cursul zilei de vineri, 26 februarie, la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și la Ministerul Administrației și Internelor schema de reorganizare, în conformitate cu prevederile unui proiect de Hotărîre de Guvern, aflat în transparență decizională pe site-ul Ministerului de Interne.

În baza acestui act normativ se trece la reașezarea celor 43 de posturi din instituție, deja ocupate, la care se adaugă 5 posturi vacante, blocate. În principal noua organigramă va avea și cel puțin două posturi noi: e vorba de un nou subprefect și de un secretar general.

Ca element de noutate, prefectul și cei doi subprefecți devin demnitari și nu vor mai fi înalți funcționari publici, ca pînă acum. Noua reorganizare înlătură ipocrizia politică actuală, conform căreia, deși erau numiți de formațiunile politice aflate la guvernare, prefectul și subprefectul erau considerați apolitici.

”E vorba de o modificare de structură a prefecturilor din întreaga țară. În cursul zilei de vineri, 26 februarie am trimis la București, pentru viza de legalitate, la Agenția Funcționarilor Publici și la Ministerul Afacerilor Interne, spre aprobare, noua organigramă. Ca noutate apare în noua organigramă un al doilea post de subprefect. Ca urmare a prevederilor unei Hotărîri de Guvern din mai-iunie 2020 se înființează și un post de secretar general, cu rol de contrasemnare a ordinelor de prefect.

Posturile de prefect și subprefect devin posturi de demnitari și nu de înalți funcționari publici, ca pînă acum. În rest, nu se modifică structura de personal existentă în actuala organigramă. La Neamț nu am găsit oportună reînființarea Oficiului Prefectural, care a funcționat la Roman, în perioada anilor 2000-2009, serviciu care avea rolul de a prelua petițiile cetățenilor din cele 28 de comune ale zonei metropolitane”, a precizat, pentru ”Monitorul”, prefectul George Lazăr.

La ora actuală în Prefectura Neamț sînt ocupate 43 de posturi și sînt vacante alte cinci, care, în conformitate cu prevederile unei hotărâri de guver,n sînt blocate, din cauza restricțiilor economice pandemice, ce nu mai permit angajarea de personal în instituțiile bugetare, pînă la noi decizii.

Prefectul George Lazăr a mai declarat că în conformitate cu algoritmul politic, la Neamț, postul de prefect va rămîne PNL-ului și cele de subprefect vor fi ale Alianței USR-PLUS.

Citește știrea

Actualitate

Vine primăvara! Cum va fi vremea zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice peste media perioadei ■ ceva mai rece va fi în week-end, cînd sînt aşteptate şi precipitaţii ■ arareori vor mai fi valori termice nocturne negative ■

Vremea e schimbătoare şi după ce vreo două săptămîni ne-a chinuit gerul s-a încălzit nesperat de mult. A reapărut soarele, astfel că cea mai călduroasă zi din ultima perioadă de timp a fost cea de ieri, dar tot aşa vor sta lucrurile şi astăzi.

Va fi o scurtă sincopă în week-end, cînd temperaturile scad cu vreo 10 grade, fiind anunţate şi ploi. Mai apoi, săptămîna viitoare, la început de Mărţişor, se încălzeşte din nou şi sînt anunţate valori termice diurne de pînă la 13 grade. Minimele nocturne vor fi pe la limita îngheţului şi vor fi cuprinse săptămîna viitoare între -1 şi cel mult 3 grade.

Pînă atunci trebuie spus că ziua de ieri, 25 februarie, a fost spectaculoasă din punct de vedere termic, iar la ora 13:00 termometrele indicau 16 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, cu promisiunea unei maxime diurne de 18 grade, în timp ce la Roman erau 15 grade.

Cel mai rece era în vîrf de munte, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, unde erau 5 grade. Doar acolo mai este zăpadă, un strat consistent de 54 de centimetri. O vorbă din popor spune că nu vine primăvara decît atunci cînd nu mai este zăpadă pe munte, deci nu e cazul să ne amăgim. Cam la fel va fi vremea şi azi, 26 februarie, cînd se anunţă cer degajat şi o maximă de 18 grade, în timp ce peste noapte mercurul din termometre se opreşte la 4 grade. Sîmbătă, 27 februarie, se răceşte brusc, cu vreo 10 grade, iar în cel mai cald moment al zilei nu vor fi mai mult de 8 grade.

Simultan, se adună norii şi sînt aşteptate ploi. Minima scade la 2 grade. Duminică, 28 februarie, se face şi mai rece şi chiar dacă vedem soarele, nu vor fi mai mult de 6 grade. Peste noapte vor fi temperaturi la limita îngheţului. Prima zi a lui Mărţişor, luni 1 martie, va fi urîtă, cu cer acoperit, ploaie şi cel mult 5 grade. Valorile termice se dublează marţi, 2 martie, cînd reapare soarele şi se vor înregistra 10 grade. Cu toate acestea, urmează cea mai rece noapte cu o minimă negativă, de -1 grad.

Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare pare a fi cea de miercuri, 3 martie, cînd vor fi 13 grade, iar dacă meteorologii nu dau greş şi joi, 4 martie, va fi bine la o maximă de 12 grade. Minima nocturnă mai creşte niţel şi ajunge la valori pozitive, dar modeste, 2 grade. Cer variabil cu soare este anunţat şi pentru vineri, 5 martie, dar valorile termice intră în declin, astfel că la amiază vor fi numai 10 grade.

Noaptea aduce o minimă de 3 grade, cu plus. Se readună norii pe parcursul zilei de sîmbătă, 6 martie, dar nu vor fi şi precipitaţii. Maxima diurnă va fi de 9 grade, iar minima nocturnă se opreşte la 1 grad. Fix pe acelaşi model va fi şi ziua de duminică, 7 martie.

Citește știrea

Actualitate

Maşină parcată în scările unei firme de un şofer aproape în comă alcoolică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un şofer în pragul comei alcoolice, cu o alcoolemie de 2 la mie, nu şi-a mai putut stăpîni maşina şi s-a oprit în treptele unei firme. S-a întîmplat pe 25 februarie 2021, cînd poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost solicitaţi să intervină la un eveniment rutier produs pe o stradă din municipi soldat, din fericire, doar cu pagube materiale.

În urma cercetărilor efectuate de oamenii legii a reieşit că, în timp ce un bărbat de 38 de ani, din Roman, conducea un autoturism pe strada Cuza Vodă, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a părăsit partea carosabilă, intrînd în coliziune cu scările de acces ale unei societăţi comerciale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd amploarea beţiei, o concentraţie de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De menţionat e faptul că această valoare se dublează în sînge, drept pentru care şoferul a fost condus la spital, unde i s- au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Poliţiştii i-au săltat carnetul de conducere şi continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Citește știrea

Trending